Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dana 07
Syn měl „proč“ otázky ve 4 letech, vnuk začal nedávno, budou mu 3 za necelý týden.
Ale znám i menší děti, které ve 2 letech se začali ptát.
Neboj se, je v pořádku, každé dítě to má jinak. ![]()
@Dana 07 píše:
Ahoj maminky. Dcera 28 měsíců má teď oobdobí,,proč a co to je? " a mě by zajímalo jestli to náhodou není moc brzy, neznám děti co by se takhle ptali už tak brzy. Mám jen strach z toho, že to přišlo moc brzy a i když jí odpovídám na každou otázku, vím že z půlky toho co jí vysvětlím si stejně nic nevezme nebo nezapamatuje jako by si zapamatovala když by měla toto období později. Nebo to teď bude trvat jen chvíli a pak to období přijde znovu? Možná to zní blbě, ale já mám pocit, že ty děti se tím svým proč pak v budoucnu hodně naučí, ale má to stejný výsledek když to je tak brzy? To ptaní trvá už více než 2 měsíce. Díky za rady
Období „proč“ u nás přišlo v synových 2 letech cca, ted jsou mu 4 roky a období „proč“ je stále v plném proudu, vyšperkované záludnějšími dotazy, vyžadující stále fikanější, mazanější a přesnější odpovědi
![]()
Když se mě dítě na něco ptá, tak mu odpovím a nenapadlo mě analyzovat, jestli na to už má věk. A nejlepší je odpověď: na to jsi ještě malej, nazdar ![]()
@tamata píše:
Když se mě dítě na něco ptá, tak mu odpovím a nenapadlo mě analyzovat, jestli na to už má věk. A nejlepší je odpověď: na to jsi ještě malej, nazdar
nejlepsi odpoved je : Protoze jsem to rekla
![]()
@marmelada78 Paráda, o to mi šlo, zjistit zda jí to vydrží i do doby kdy bude přesně rozumět tomu co jí říkám.
A když ti napíšeme, že to je moc brzy, tak co? Přestaneš jí odpovídat a nebudeš se s ní bavit?
@Fjodorka Tak to ani náhodou, jen jsem chtěla ulidnění, že o nic nepřijde.
Syn se ptá „co to je“ už od roku a půl, protože je to jediné, co zatím umí vyslovit kromě máma a táta
Proč zatím ještě nepřišlo, naštěstí!!
@Dana 07 U nasi vypuklo „co dela“ pred druhym rokem: co dela ten bagr? - bagruje hlinu - co dela ta hlina? - lezi na hromade - co dela ta hromada? - lezi na zemi - co dela ta zem? pripadne co dela to lezeni?
casto sranda, casto na palici, neslo to zastavit. Ve dvou a pul k tomu pridala „a proc?“, kterym vzdycky zpovidanou dospelou osobu dorazila tak po deseti „co dela“ dotazech. Po dalsim pul roce to preslo v samotny proc. Normalni veci odpovidam rada a ochotne, ale „a proc mi chutnalo to jablicko?“ me zabijelo. Nasledovano pochopitelne „a proc bylo dobry?“, „a proc dobre narostlo na ty jabloni?“ atd atd. Vsak to vsichni znaji. Nicmene pointa - pamatuje si z toho uplne vsechno.
Oba synové 4 a 2 roky mají období proč. Co to je za barvu? Červená. A proč?
![]()
@Lutonka tohle přesně dělá náš malej. Já se mu snažím taky vše vysvětlit tak jak to je, normálními slovy, ale nevymýšlet si například nesmysly o čertech v zásuvkách a podobně.
No a malej to pak vytáhne, třeba za půl roku a my koukáme jako puk, kde to nebo ono vlastně vzal.
Takže zakladatelko, to, že ty si myslíš, že si to nebude pamatovat, neznamená, že nebude
A počítej, že to vytáhne v nejnevhodnější chvíli…
Jinak u nás začalo období „a proč“ ve větším až cca ve třech a půl. A trvá stále
A já začínám mít občas problém, protože sama nevím
Asi si budu muset koupit nějakou chytrou knihu…
Naše první začala někdy až po třetím roce. Za to druhá si to vybírá už půl roku, ne-li víc. Začala ještě před druhým rokem, protože to slyší od velké ségry… A to ještě moc nemluvila, ale věta „A poooo?“ (= a proč?) jede už dlouho… Teď už máme pokrok - A poooč? (29 měsíců)
![]()
Naše začal mluvit hodně brzi, kolem roku, přesně si to nepamatuju, ale období proč naštěstí až nedávno ![]()
Nejlepší je prostě odpovědět třeba trochu jednodušeji
oni si tu hlavičku prostě potřebují zaplnit informacemi ![]()
No mě kolikrát překvapil fakt dost, že třeba za pár měsíců poté, co jsem mu něco konkrétního vysvětlovala, to na mě najednou vybalil. Třeba jsem se pustila do vysvětlování proč dělá letadlo čáru, fakt jsem mu vysvětlila tu kondenzaci a tak a on asi půl roku na to vysvětloval tátovi, že to letadlo má proudovej motor. To jsem koukala s otevřenou pusou, protože se tehdy zdálo, že mě ani moc nevnímá a už se chystá vypálit další otázku z úplně jiného soudku