Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Grada Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte?
Přidejte zkušenost s Grada Prvních 6 l...Ahoj maminky, po dlouhe dobe pisu, ze se u nas nic nezmenilo, spis je to jeste k horsimu u toho jednoho, se kterym byl vzdy problem, druhy je nastesti v pohode (problemy s kakanim prekonal). No a Danik zacal nejdriv za nami chodit v noci, ze chce s nami spat (od narozeni spali bez problemu ve svych postylkach a ve svem pokojiku)…pak z toho zacaly pravidelne hodinove hysteraky…prijde do obyvaku, jeci jak opomenuty, nejde z nej vytahnout, co mu je, jak mu pomoci, prohyba se, vali se po zemi, odmita vsechno…zajeci piticko, doneses mu, zase jeci, ze chce neco jineho…proste nas cvici jak opice v zoologicke…ja po takovem vystupu pak nemuzu usnout zbytek noci…manzel asi take…chodi do prace jak zombi…oba jsme psychicky a fizicky vycerpani…vubec netusim, co to je…co delame spatne…snazime se uklidnit ruznymi zpusoby…ale ani jeden nezabral…ignorovat to nejde…on zacina hazet vecmi, a to treba vezme kolejnice…ok, ignorujeme…ale az se dostane k vlackum, tak to uz ingorovat nejde…
Zkratka behem te hodiny se mu vyhovet neda…nicim ho clovek neuklidni…a po hodine to vymizi, jako by nic nebylo a je z nej normalni dite…
Svobodka, s jidlem ted' mame take problem, hlavne obed se do nich dostat nemuzu…jak byli mensi, tak jedli daleko vic, a nebyl problem to jidlo do nich dostat…zoubky uz mame komplet, takze tim to nebude…zkratka nevim rady…jen doufam, ze to nekdy skonci, jinak skoncime v Bohnicich…
Ahoj, můžu se taky přidat? Musím přiznat,že pročíst si to tu mi výrazně pomohlo. Máme 2 děti kluka 2,5 roku a holku 1 rok…a je to děs. Starší je nezvladatelný, výbuchy vzteku…hrůza. Když se mi to nepodaří zarazit hned z kraje je z toho sám tak vynervený,že se občas bojím,že ho z toho mrskne. Vůbec nevím co dělat. Občas mě tak ročílí,že dostane i na zadek (přes látkovou plenu, takže doufám,že ho to nijak nebolí)…a já jsem z toho pak špatná ještě víc. Vůbec nevím jak to ustát. Myslím,že jestli se to nezlepší (trvá to už 1/2 roku) tak opravdu skončím na psychiatrii. Nevíme s manželem co dělat.
S jídlem to zatím celkem jde. Některý den by jedl pořád, sotva sní jídlo už se dožaduje dalšího. A pak jsou dny, kdy skoro nic nesni. Zatím to nijak neřeším.
Moc děkuji za vaše příspěvky. Potěšilo mě,že nejsme jediní.
Hroch-tom, take mi to tady znacne pomaha, jak ctu, ze nejsme nejaka vyjimka…my jsme dneska spali prvni noc bez hysteraku, Danik se jen probudil na curani a pak v klidu sel spinkat dal.JA JSEM VYSPINKANA!!!
po dlouhe dobe…nevim, zda to bylo tim, ze jsem se mu dala napit meho cajiku (nejaka smes na spanek a nervy),vypil asi 50 ml.
hroch-tom píše:
Ahoj, můžu se taky přidat? Musím přiznat,že pročíst si to tu mi výrazně pomohlo. Máme 2 děti kluka 2,5 roku a holku 1 rok…a je to děs. Starší je nezvladatelný, výbuchy vzteku…hrůza. Když se mi to nepodaří zarazit hned z kraje je z toho sám tak vynervený,že se občas bojím,že ho z toho mrskne. Vůbec nevím co dělat. Občas mě tak ročílí,že dostane i na zadek (přes látkovou plenu, takže doufám,že ho to nijak nebolí)…a já jsem z toho pak špatná ještě víc. Vůbec nevím jak to ustát. Myslím,že jestli se to nezlepší (trvá to už 1/2 roku) tak opravdu skončím na psychiatrii. Nevíme s manželem co dělat.
S jídlem to zatím celkem jde. Některý den by jedl pořád, sotva sní jídlo už se dožaduje dalšího. A pak jsou dny, kdy skoro nic nesni. Zatím to nijak neřeším.
Moc děkuji za vaše příspěvky. Potěšilo mě,že nejsme jediní.
Ahoj holky,tak my máme rok a taky máme období vzdoru..Posledních pár dnů odmítá snídaně,nechce pít vzteká se.neustále kňourá pořád se jí něco nelíbí ale kakmile dojde tatínek nebo někdo jiný z rodiny tak je učiněný anděl..kolikrát je to opravdu na dr.chocholouška
ale jak vidím tak taky nejsme jediní..Po přečtění diskuze jsem zase o něco chytřejší..
Ahoj holky, taky se pridavam do skupiny. Malemu je 17M a vzteka se i kvuli tomu, kdyz jdu na zachod. Mlati sebou a hlavou o cokoliv. Vsude ctu, ze se maji nechat, jenze jak se mlati, tak mam strach, ze si neco udela, tuhle si rozseknul oboci o postylku, tak mu davam ted cepici na hlavu, ale to ho rozciluje jeste vic. Je naprosto nepricetny. Doufam, ze to brzy skonci
Ahoj, mám to podobně, dcera má 2roky a předvádí učebnicový vzdor. Četla jsem Matějíčka, není to špatné, ale podle mě to chce přežít. Dcera, když se dostane do amoku, tak opravdu už ani neví, proč pláče a musí se sama uklidnit, ideální je, když to přijde doma, dám ji do pokoje a nechám pootevřeno, aby věděla, že může přijít. Vybrečí se a je v pohodě. Venku je to horší…
Rok a pul to porad dela? jezismarja, ja ocekavam, ze do mesice to skonci! Cetla jsem ze nekdo koupil takovou batoleci helmu a ze to pomohlo. Zvazuju to. A nebo helmu na kolo. Jo, ono kdyby se jenom vztekal, tak by to bylo dobry, klidne bych ho nechala, ale jak mlati tou hlavou, tak to clovek furt musi hlidat. Dost se pise, ze si nic neudela, ale ja kdyz ho vidim, tak tomu moc neveri. Podle me je v takovem amoku, ze uz nevi, co dela, tuhle mu az tekla krev, modriny a podlitiny jak blazen. Davam mu zimni cepici, vypodlozenou jeste rukavicemi na cele, to docela jde, i kdyz ho to rozciluje jeste vic, ze mam dojem, ze dostane za chvili infarkt. MUSIME TO VYDRZET!!!!
Díky bohu, že nejsme sami!!!…už třetí den po večerech čtu různé články a diskuze na tohle téma a uklidňuje mě to…opravdu mě to dodává sílu!..jen kdyby člověk věděl, kdy ( jestli vůbec) to přejde!!!…a to ještě krásně spíme v noci, ještě se nevyspat to už bych byla úplně mimo!…
…tak DO BOJE!
Heeellleeennn píše:
Díky bohu, že nejsme sami!!!…už třetí den po večerech čtu různé články a diskuze na tohle téma a uklidňuje mě to…opravdu mě to dodává sílu!..jen kdyby člověk věděl, kdy ( jestli vůbec) to přejde!!!…a to ještě krásně spíme v noci, ještě se nevyspat to už bych byla úplně mimo!……tak DO BOJE!
Tak to my si užíváme vzdor i s tím nevyspáním
Malá /21m/ nespala teda pořádně ještě od narození,už to vypadalo nadějně /tzn.budíček JEN 2× za noc/,ale zase se to zvrtlo…a vzdor je slabé slovo! My říkáme :naše malý psycho!! Je moc šikovná,ale taky abnormálně vitální,řekla bych
Neposedí minutku v klidu…pořád po něčem leze,skáče,není možné ji to zakázat.V klidu ji třeba 15 x sundám ze stolu,vleze tam znovu,pokud si umane, že něco nutně potřebuje do ručky,musí to mít! Nezabírá důrazné zakazování,opakování…jede pořád svou dokola,jak škrábnutá gramodeska
V 95 % je to samozřejmě doprovázeno brutálním řevem,jekotem, mlácením do všeho kolem sebe…nějaké plácnutí po zadečku,nebo ruce nemá efekt…Musí být prostě po jejím,vyřve si to! Zkoušeli jsme ji ignorovat,odejít z místnosti a čekat, že se bez publika zklidní,ale je neskutečně vytrvalá,schopná vyřvávat třeba 20-40 minut! Kolikrát jsem už z toho tak vyčerpaná,že mám chuť jen nehybně sedět a tupě zírat před sebe…Pořád doufám, že se to časem zmírní,nedokážu si představit, jak by byla s tou umanutostí zvládnutelná třeba ve školce…Scény předvádí i venku,v obchodech…prostě všude.Je to hodně vyčerpávající-pro nás rodiče
Zkoušela jsem i rady typu šeptání a tiché domlouvání,ale to ji snad dráždí ještě víc…Tak už fakt nevíme,co s tím??
Rady a postřehy ostatních rodičů malých „tyránků“ bych si přečetla moc ráda
![]()
radusa píše:Heeellleeennn píše:Tak to my si užíváme vzdor i s tím nevyspáním
Díky bohu, že nejsme sami!!!…už třetí den po večerech čtu různé články a diskuze na tohle téma a uklidňuje mě to…opravdu mě to dodává sílu!..jen kdyby člověk věděl, kdy ( jestli vůbec) to přejde!!!…a to ještě krásně spíme v noci, ještě se nevyspat to už bych byla úplně mimo!……tak DO BOJE!
Malá /21m/ nespala teda pořádně ještě od narození,už to vypadalo nadějně /tzn.budíček JEN 2× za noc/,ale zase se to zvrtlo…a vzdor je slabé slovo! My říkáme :naše malý psycho!! Je moc šikovná,ale taky abnormálně vitální,řekla bych
Neposedí minutku v klidu…pořád po něčem leze,skáče,není možné ji to zakázat.V klidu ji třeba 15 x sundám ze stolu,vleze tam znovu,pokud si umane, že něco nutně potřebuje do ručky,musí to mít! Nezabírá důrazné zakazování,opakování…jede pořád svou dokola,jak škrábnutá gramodeska
V 95 % je to samozřejmě doprovázeno brutálním řevem,jekotem, mlácením do všeho kolem sebe…nějaké plácnutí po zadečku,nebo ruce nemá efekt…Musí být prostě po jejím,vyřve si to! Zkoušeli jsme ji ignorovat,odejít z místnosti a čekat, že se bez publika zklidní,ale je neskutečně vytrvalá,schopná vyřvávat třeba 20-40 minut! Kolikrát jsem už z toho tak vyčerpaná,že mám chuť jen nehybně sedět a tupě zírat před sebe…Pořád doufám, že se to časem zmírní,nedokážu si představit, jak by byla s tou umanutostí zvládnutelná třeba ve školce…Scény předvádí i venku,v obchodech…prostě všude.Je to hodně vyčerpávající-pro nás rodiče
Zkoušela jsem i rady typu šeptání a tiché domlouvání,ale to ji snad dráždí ještě víc…Tak už fakt nevíme,co s tím??
Rady a postřehy ostatních rodičů malých „tyránků“ bych si přečetla moc ráda
![]()
Tak to přesně chápu, tohleto přesně máme i my doma. Moje dcera ( za 14 dní 3 roky) tohle dělá taky, po stole zrovna neleze,ale zato ráda několikrát denně leze neustále do okna (už nic na okně nemám, všecky kytky totiž zařvaly:-)) a je taky tak aktivní. Pamatuju si, jak jsme byly na vítání občánků,to jí byl jeden rok, bylo tam celkem asi 6 dětí, některé byly trošku starší,ale všecky byly v klidu u rodičů, jen tá naše vůbec eposeděla, pořád žvatlala a chtěla běhat.
A to jí vydrželo až do dnes, bojím se,aby nebyla třeba hyperaktivní. Ale musím Vás ujistit, že v tomhle nejste sama, má toto doma taky přesně podobně jak píšete. Naše dítě vstává ráno kolem 8 hodiny a jde spát přibližnně až v 22-23 hodion, někdy i dýl. Musím ještě podotknout, že je celý den v aktivitě, vzteká se několikrát za den a řve taky dost často,kdy ž jí nevyhovíme takže přes den vůbec nespí. Je to na makovici
Pořád se sama sebe ptám, když už tohleto skončí!!! ![]()
rosinka píše: …ale treba ruzna auticka na zetony v obchodech, nebo atrakce-kolotoce jak vcera na vinobrani..to je nase nocni mura…na vsechno lezou a nejde je z toho sundat…rev jak o zivot…amok…valeni po zemi…des no…divala jsem se na ostatni deti, kolotoc dojede, nektere samy lezou ven a bezi k mamince, nektere odmlouvaji, ale staci jim 1-2× rict a jsou z toho ven, u nas..fakt na kazde atrakci scena…
Už když byli kluci malí (do tří let), tak u nás pomáhalo (ne vždy, ale většinou) předem se domluvit, kam se půjde a kolikrát, a párkrát to zopakovat. Tj. „Můžeš si vybrat jednu atrakci, ale půjdeš na ni jen jednou.“ Syn si vybral vláčky. „Dobře, takže půjdeš jednou na vláčky a pak půjdeme domů, ano?“ Pokud nechtěl vylézt po skončení jízdy z vláčku - „Domluvili jsme se, že pojedeš jen jednou. Pojď, teď půjdem domů a příště až sem přijdeme, tak budeš moct jet znovu.“ Pokud člověk jednou podlehne přesvědčování, tak si tím nachystá hysterický záchvat pro následující dvě návštěvy atrakcí. ![]()
Příspěvek upraven 15.03.12 v 11:53
radusa píše:…Pořád doufám, že se to časem zmírní,nedokážu si představit, jak by byla s tou umanutostí zvládnutelná třeba ve školce…
Vydržte, vyroste z toho (i bez fyzických trestů).
Když jsme chodili pro staršího syna do školky, tak tam mladší neskutečně řádil, do všeho bouchal, povykoval, … (Stačilo, abych se začala věnovat na chvilku staršímu synovi a byla to naprostá katastrofa.) Personál školky se děsil okamžiku, kdy k nim nastoupí. Ve třech a půl začal chodit do školky a nemohou si ho vynachválit, je naprosto bezproblémový.