Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Grada Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte?
Přidejte zkušenost s Grada Prvních 6 l...radusa píše: …pořád po něčem leze,skáče,není možné ji to zakázat.V klidu ji třeba 15 x sundám ze stolu,
Kolikrát jsem syna sundal z jídelního stolu ani nespočítám. Nakonec jsem to vzdala a když vylezl na stůl, tak jsem odklidila všechno z podlahy (aby si při pádu o něco nezlomil nějakou kost)a odcházela z místnosti, abych se nemusela koukat, jak spadne. Nespadl. Zato pod mým dozorem udělal 2× salto z postele přímo na hlavu na parkety - myslela jsem, že bude mít zlámaný vaz, ale neměl ani otřes mozku, akorát chvíli řval.
alifie píše:radusa píše:…Pořád doufám, že se to časem zmírní,nedokážu si představit, jak by byla s tou umanutostí zvládnutelná třeba ve školce…Vydržte, vyroste z toho (i bez fyzických trestů).
Když jsme chodili pro staršího syna do školky, tak tam mladší neskutečně řádil, do všeho bouchal, povykoval, … (Stačilo, abych se začala věnovat na chvilku staršímu synovi a byla to naprostá katastrofa.) Personál školky se děsil okamžiku, kdy k nim nastoupí. Ve třech a půl začal chodit do školky a nemohou si ho vynachválit, je naprosto bezproblémový.
Taky doufám, že v tom kolektivu se tak nějak přizpůsobí..a zvládnou to všichni
Straší mě ta její šílená netrpělivost! Jak si něco usmyslí,musí to mít HNED!!!
Je hodně šikovná,chápavá,spoustu věcí krásně umí,pěkně mluví…jen ty situace stokrát za den,kdy musím okamžitě všeho nechat a věnovat se tomu,co právě chce, jsou na zbláznění
Říkala jsem už,že je možná špatně to, že se ji hodně věnujeme…málokdy si hraje chvilku sama, pořád vyžaduje společnost..no nevím…zatím různé rady jiných maminek selhaly…tak snad jen vyčkávat..
Ale je to boj,teda.. ![]()
radusa píše:Taky doufám, že v tom kolektivu se tak nějak přizpůsobí..a zvládnou to všichniStraší mě ta její šílená netrpělivost! Jak si něco usmyslí,musí to mít HNED!!!
Je hodně šikovná,chápavá,spoustu věcí krásně umí,pěkně mluví…jen ty situace stokrát za den,kdy musím okamžitě všeho nechat a věnovat se tomu,co právě chce, jsou na zbláznění
Říkala jsem už,že je možná špatně to, že se ji hodně věnujeme…málokdy si hraje chvilku sama, pořád vyžaduje společnost..no nevím…zatím různé rady jiných maminek selhaly…tak snad jen vyčkávat..
Ale je to boj,teda..
Myslím, že zlepšení je způsobeno věkem, nikoliv kolektivem.
A nemyslím, že je špatné, že se jí věnujete - většina dětí si do 3 let nevydrží hrát sama.(Moje to teda rozhdně nezvládly.) Naštěstí mrňata ochotně pomáhají při domácích pracech - u nás je ještě stále hit dávání prádla do pračky, mytí podlahy, vysávání, … Dneska si kluci (6 a 4 roky) řekli o hadry a šli „umývat“ okna a zrdcadlo. Sice je všechno ušmudlané, ale kluci byli naprosto blažení. ![]()
alifie píše:radusa píše:Taky doufám, že v tom kolektivu se tak nějak přizpůsobí..a zvládnou to všichniMyslím, že zlepšení je způsobeno věkem, nikoliv kolektivem.Straší mě ta její šílená netrpělivost! Jak si něco usmyslí,musí to mít HNED!!!
Ale je to boj,teda..
A nemyslím, že je špatné, že se jí věnujete - většina dětí si do 3 let nevydrží hrát sama.(Moje to teda rozhdně nezvládly.) Naštěstí mrňata ochotně pomáhají při domácích pracech - u nás je ještě stále hit dávání prádla do pračky, mytí podlahy, vysávání, … Dneska si kluci (6 a 4 roky) řekli o hadry a šli „umývat“ okna a zrdcadlo. Sice je všechno ušmudlané, ale kluci byli naprosto blažení.
Tak domácí práce taky miluje
Na vyprané prádlo nesmím sáhnout ,to je její -a ještě tak zatočí bubnem,jestli tak jako neuvázla ponožka
…je to roztomilé
Všechno je teď u nás :JÁ !!! Všechno chce dělat sama, všechno zkusit …no, taky to pak podle toho vypadá
Ale to je v pořádku…učí se, jen ta její palice tvrdá
Škoda je, že jim ten zájem o práce nevydrží moc dlouho…ta naše starší byla taky super pomocnička,ale jen asi do 8.let…pak to nějak upadlo a dneska hází otrávené,pubertální obličeje, když si dovolím po ní něco chtít!
![]()
radusa píše: Škoda je, že jim ten zájem o práce nevydrží moc dlouho…ta naše starší byla taky super pomocnička,ale jen asi do 8.let…pak to nějak upadlo a dneska hází otrávené,pubertální obličeje, když si dovolím po ní něco chtít!![]()
![]()
Ahoj holky, tak jsem nejaka zoufala. Mlati mi ted cim dal vic, mam pocit, ze cely den a uz ani nevim proc! Nekdy pomuze, ze mu dam najist, nekdy mi prijde, ze se nudi, nekdy se mu neco nedari… Davam mu hodne jist, ale mam pocit, ze ho zbytecne prejidam ( uz ma skoro 14 kilo v roce a pul )… Taky se vam stava, ze nevite PROC mlati?
@Irini píše:
Ahoj holky, tak jsem nejaka zoufala. Mlati mi ted cim dal vic, mam pocit, ze cely den a uz ani nevim proc! Nekdy pomuze, ze mu dam najist, nekdy mi prijde, ze se nudi, nekdy se mu neco nedari… Davam mu hodne jist, ale mam pocit, ze ho zbytecne prejidam ( uz ma skoro 14 kilo v roce a pul )… Taky se vam stava, ze nevite PROC mlati?
@Vendulkina píše:
Moje tříletá už mlátí cca rok a půl. Mám dojem,že se nudí, když jí něco nebaví. Nejhorší je, že naní nemám moc času, nikdy se jí nemůžu na 100% věnovat:-(
Tak jestli to bude jeste rok, tak nevim nevim. Ale kdo se na 100% diteti venuje? A jestli to pro nej vubec je dobre? Taky mam nekdy vycitky svedomi, ze se mu treba venuju malo. Ale proste ne vzdycky je clovek k dispozici, kdyz si dite vzpomene, a to by podle me melo pochopit.
Dobrý den, jen jsem chtěla přidat vody do mlýna, akorát s tím rozdílem, že malýmu je 3,5 roku. Po netu jsem pátrala a ano může se dostavit i takto později. U něj to sedí, donedávna byl zlatíčko. Ted abych se bála vytáhnout s ním paty z baráku. Ostuda. Nejvíce mě udivuje, že normální běžné věci mu nedělají problém, řev, vztek, amok jsou u nás kvůli takovým maličkostem. Neváhám mu kolikrát dát fest na zadek,ale dělat už to nebudu, je to k ničemu a jak jsem se dočetla ani to není správné. Dnes třeba vyloženě řval celé odpoledne. Největší scéna byla, když jsem mu donesla pití, protože sem nechtěla aby mi po domě trajdal obutý…řev řev a řev, že on si to chtěl podat sám…Přežijeme toto období? ![]()
to je normální… u nás jsou běžně hysteráky typu ,,řve abych otevřela dveře - otevřu je - řve že je chce mít zavřené". Doporučuju si nechat nalít.
No jasně, že přežijete, ale chce to hodně silný nervy.Dávat na zadek nemá vůbec smysl, to je ještě horší scéna.Mě se osvědčilo všechno šíleně okecávat a do podrobna vysvětlovat, tak třeba s tím pitím -,,Já ti to pití radši podám, protože stačí malá kapička a nalezou sem mravenci a ty by nám vlezli do postelí a celou noc nás štípali´´
-
U nás to funguje, pořád musím taktizovat a předvídat kritický situace. ![]()
Zajímavá debata. Já se jenom vtírnu a dočtu zítra. Jsem ráda za každý nápad na literaturu
Holky, mne pri tech hysterakach nejvic pomohlo, kdyz jsem si uvedomila, ze to maly dite je pri tom vlastne strasne nestastny, takze davat na zadek je fakt uplnej nesmysl, spis potrebuje v ty chvili vedet, ze ho ma nekdo rad a chape… Mne tedy vzdy funguje si k nemu kleknout a pohladit po hlavicce a dat mu najevo, ze mu rozumim - treba s tim pitim jak zminovala JanBa, to bych rekla - ja vim, ty by sis to chtel prinest sam, vid, mama to prinesla a priste uz si pro to pujdes sam, jo?
A je dobry to okecavat, jak psala Pavucina, tak treba pokracuji v tom smyslu, jakoze - priste ti mama to piti jen pripravi a ty si sam pujdes do kuchyne jo, sundame boty, a jakej budes mit hrnecek? Ten modrej jako dneska, nebo…
Proste on se pak jakoby zamysli nad tim „pribehem“ co vypravim a je uplne spokojenej, ma skoro pocit, ze uz si to piti vlastne sam prinesl ![]()
@Klementyna přesně si to vystihla.Je to jen o trpělivosti, pevných nervech a snaze pochopit myšlení toho malého mozečku. ![]()
Holky děkuji za názory, jak píšete, na zadek už mu dávat nebudu, určo je to špatné a stejně to nemělo efekt. Dnes ráno zatím bez scény,vzorně ho posloucháme
Ne nebojte, nehodlám se stát jeho otrokem, ale to co vyžaduje ráno tomu se nedá předcházet, takže jsme leželi jak dlouho on chtěl, malou jsme přibrali do postele až „svolil“
No a jak jsem to tu pročítala,hodně jsem tu viděla větu „jsme s manželem uplně vyčerpaní“ tak tak je to i u nás, uplně jsme nešťastní a večer na dně.