Období vzdoru 2 roky - prosím pár rad

Máte zkušenost s Grada Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte?

Přidejte zkušenost s Grada Prvních 6 l...

Přečtěte si článek: Co je to období vzdoru a kdy začíná?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
22.4.18 18:56

Zachraň mě kdo může !

Ahoj, prosím anonym.. nechci to řešit veřejně.
Mám 2,5 leté dítě.. a už fakt nemůžu :zed: má období vzdoru… :pocitac: Totálně neposlouchá! Co řeknu to bojkotuje.. vůbec nereaguje.. já už fakt nemůžu. Všichni mi říkají že je to spratek.. on prostě vůbec ale VŮBEC neposlouchá. Já mám pocit když mluvím do dubu. Dělá si totálně co chce.. prosím poraďte mi. Už jsem mu dala i na zadek.. přes veškeré své odpory k tomu.. ale prostě už fakt nemůžu.. :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
1240
22.4.18 19:52

Neporadim, ale podporim te :-). mela jsem to samy s prvnim, neposlouchal, nemluvil, vse resil revem, jekotem, pistenim, na bednu fakt. ve 3 letech se rozmluvil, zacal spolupracovat, bylo to jen lepsi. mela jsem stavy, ze jsem si rikala, zda mam vyskocit z okna ja, nebo vyhodit jeho :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.18 19:57
@xammy píše:
Neporadim, ale podporim te :-). mela jsem to samy s prvnim, neposlouchal, nemluvil, vse resil revem, jekotem, pistenim, na bednu fakt. ve 3 letech se rozmluvil, zacal spolupracovat, bylo to jen lepsi. mela jsem stavy, ze jsem si rikala, zda mam vyskocit z okna ja, nebo vyhodit jeho :mrgreen:

Já mám chuť ho vždycky hodit z okna a skočit za ním.. :pocitac: on už mluví krásně. V celých větách. Ale prostě se hádá a diskutuje..

• Citovat
  • Upravit
10461
22.4.18 19:58

Ono se moc nedá poradit na tak obecný dotaz. Napiš konkrétní příklad jeho chování a to, jak se k tomu stavíš ty, co děláš, jak na to on reaguje, jak zareaguješ ty na něj atd. pak se bude dát poradit konkrétněji. Ale obecně, prostě důslednost a vytrvalost, musíš být vytrvalejší, než dítě. Třeba: dítě bere jiným dětem na písku hračky: slovně upozornit, když nefunguje zabránit v činnosti a odvést pozornost, když nefunguje, oddělit dítě od ostatních, hrát si s ním sama s tím, že když ostatní zlobí, tak si s nimi nemůže hrát, pokud nefunguje, odchod z hřiště. A tak furt dokola, dokud nepochopí, že tudy cesta nevede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.18 20:02
@Hoa Mai píše:
Ono se moc nedá poradit na tak obecný dotaz. Napiš konkrétní příklad jeho chování a to, jak se k tomu stavíš ty, co děláš, jak na to on reaguje, jak zareaguješ ty na něj atd. pak se bude dát poradit konkrétněji. Ale obecně, prostě důslednost a vytrvalost, musíš být vytrvalejší, než dítě. Třeba: dítě bere jiným dětem na písku hračky: slovně upozornit, když nefunguje zabránit v činnosti a odvést pozornost, když nefunguje, oddělit dítě od ostatních, hrát si s ním sama s tím, že když ostatní zlobí, tak si s nimi nemůže hrát, pokud nefunguje, odchod z hřiště. A tak furt dokola, dokud nepochopí, že tudy cesta nevede.

Kupříkladu; chce bonbon, já řeknu že ne protože třeba budeme mít oběd tak po obědě nebo tak… A on si dupne zařve na mě ; Chci bonbón! A dupne si!
Nebo řeknu ; jdeme ven na písek? Tak po hodině řevu jdeme ven, a pak nechce domů. Nebo pravidelně scény kvůli zubům.
Nebo ; řekne ; chci sýr - tak mu dám sýr.. ok řekne že ho nechce.. a že chce okurku, tak mu přichystám okurku a on řekne že nechce že chce zase ten sýr.. nebo mi nakouše 2 banány.. a řekne že chce jiný protože ten mu nechutná.. :pocitac: nebo nechce tyhle boty protože nejsou bílé.. přitom si je v obchodě vybral..

• Citovat
  • Upravit
880
22.4.18 20:03

Taky podporim. syn 2,5 mluvi minimalne a neposloucha. spatne rozumi mluvene reci-musim na nej v jednoduchych vetach. venku chce jit jinam nez chci ja-propne se, sedne si na zem nebo mi proste krouti rukou a tahne me jinam-vezmu ho do naruce a deset metru poponesu a vysvetlim, ze se jdem podivat tam a tam (treba na tu zlutou popelnicu)-takze se nejak uklidni a pak spolupracuje. doma si vymrcuje, ale kdyz neco zakazu tak utika do pokojicku tam zarve aaaaa aaaa a dobehne zpatky v pohode :mrgreen: nastesti neni agresivni a neublizuje sobe ani nikomu jinemu :srdce: drz se nejsi v tom sama. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.18 20:07

Nebo mu třeba řeknu ; kam chceš jít odpoledne? A on ; autobusem.. tak jdeme na autobus a začne řvát že autobusem ne, že Mašinkou.. tak jdeme na mašinku a on řekne že nechce..

• Citovat
  • Upravit
53190
22.4.18 20:13
@Anonymní píše:
Kupříkladu; chce bonbon, já řeknu že ne protože třeba budeme mít oběd tak po obědě nebo tak… A on si dupne zařve na mě ; Chci bonbón! A dupne si!
Nebo řeknu ; jdeme ven na písek? Tak po hodině řevu jdeme ven, a pak nechce domů. Nebo pravidelně scény kvůli zubům.
Nebo ; řekne ; chci sýr - tak mu dám sýr.. ok řekne že ho nechce.. a že chce okurku, tak mu přichystám okurku a on řekne že nechce že chce zase ten sýr.. nebo mi nakouše 2 banány.. a řekne že chce jiný protože ten mu nechutná.. :pocitac: nebo nechce tyhle boty protože nejsou bílé.. přitom si je v obchodě vybral..

tak to si podle me zavarujes hodne sama. Nechce to, co si porucil? Ani by me nehlo davat neco jineho. Druhej banan by me dite v zadnem pripade nedostalo, pokud by ten prvni nedojedlo :nevim: Jako jasne, ze to je za cenu sceny (mam cerstve trilete, takze podobne obdobicko),na tu ale nereaguju, maximalne suse vysvetlim, proc tahle ne.Uz to polevuje. Prvni dite bylo takhle na zabiti cca 4mesice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.4.18 20:15
@Anonymní píše:
Nebo mu třeba řeknu ; kam chceš jít odpoledne? A on ; autobusem.. tak jdeme na autobus a začne řvát že autobusem ne, že Mašinkou.. tak jdeme na mašinku a on řekne že nechce..

neblbni, to dite ti takhle diktuje pravidla??Nema to byt nahodou obracene? Nejsi nahodou rodic ty? Jako dat na vyber je jedna vec, ale kdyz si to pak z trucu rozmysli, musis si za tim stat. takhle by s tebou za chvili vlacel uplne ve vsem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.18 20:21
@unuděná píše:
neblbni, to dite ti takhle diktuje pravidla??Nema to byt nahodou obracene? Nejsi nahodou rodic ty? Jako dat na vyber je jedna vec, ale kdyz si to pak z trucu rozmysli, musis si za tim stat. takhle by s tebou za chvili vlacel uplne ve vsem..

Dneska třeba ; chtěl k pití ledovou tříšt.. tak jsem koupila jemu i sobě.. on nechtěl tu svou ale tu mou. Říkám mu ; ale miláčku, oba máme tu samou.. ( stejná velikost, stejná příchuť ). A on že ne, že chce tu moji. Tak jsme si to vyměnili a po chvíli řev že chce tu moji.. :zed:
Nebo ; sestra měla zmrzlinu.. a on že chce tu zmrzlinu do ruky, a manžel že nechce aby jedl zmrzlinu v autě.. tak ať si vždy jen lízne od sestry. A on udělal scénu že ne.. tak mu sestra řekla že má smůlu že nemůže ani lízat.. a buch najednou začal že bude hodný a že chce lízat.. :zed: nebo, jedeme na návštěvu k babičce.. a on řekne že nechce k babičce Lídě ale k babi Evě protože s ní je větší sranda a takhle to dělá prostě furt.. :zed: já se snažím mu hodně dávat na výběr.. nechci mu úplně diktovat pravidla… Ale asi dělám blbě :zed:

• Citovat
  • Upravit
53190
22.4.18 20:26
@Anonymní píše:
Dneska třeba ; chtěl k pití ledovou tříšt.. tak jsem koupila jemu i sobě.. on nechtěl tu svou ale tu mou. Říkám mu ; ale miláčku, oba máme tu samou.. ( stejná velikost, stejná příchuť ). A on že ne, že chce tu moji. Tak jsme si to vyměnili a po chvíli řev že chce tu moji.. :zed:
Nebo ; sestra měla zmrzlinu.. a on že chce tu zmrzlinu do ruky, a manžel že nechce aby jedl zmrzlinu v autě.. tak ať si vždy jen lízne od sestry. A on udělal scénu že ne.. tak mu sestra řekla že má smůlu že nemůže ani lízat.. a buch najednou začal že bude hodný a že chce lízat.. :zed: nebo, jedeme na návštěvu k babičce.. a on řekne že nechce k babičce Lídě ale k babi Evě protože s ní je větší sranda a takhle to dělá prostě furt.. :zed: já se snažím mu hodně dávat na výběr.. nechci mu úplně diktovat pravidla… Ale asi dělám blbě :zed:

no tak tohle je ale normalni a nezbyva, nez to prezit ;) muj syn napriklad delal sceny kvuli tomu, ze na semaforu sviti cervena, ze dneska neni videt slunicko, ze se zmenil vecernicek atd..veci, ktere neovlivnis.Ale tam, kde mel nejaky prostor k diskuzi, jsem se snazila byt hodne dusledna, vic, nez kdy driv.Kdyz ma zakazano jist v aute, tak zkratka I kdyby si plice vyrval, tak mu tam zmrzku nedam.je dulezite si uvedomit, ze ta zcena se neda utnout tim, ze mu vyhovim.tim ji jen odsunete na pozdeji, kdy bude jeste horsi, protoze jak mu jednou das bonbon pred obedem, bude to priste vyzadovat o to spis. Takze ja v tomto obdobi moc nechodila mezi lidi, abych se nemusela stydet za rev, sceny a dupani a resila to v klidu bez obecenstva ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1240
22.4.18 20:31

Podle moji zkusenosti s nim nehnes. proste vydrzet. u nas to neslo po dobrym, po zlym, vyhrozovanim, trestem, proste nic. pak to preslo samo. druhej kluk (ted 2,5) ma tu samou vychovu a vetsinou staci vysvetleni, domluva. dle me je to povahou ditete :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
22.4.18 23:36

Ano, dáváš mu moc na výběr. To neznamená, že bys měla ignorovat jeho názor, ale on už se chová rozežraně, zkouší, kam až může tím diktováním zajít a ty mu moc povoluješ.
Když máte stejnou ledovou tříšť, tak bych mu dala třeba od sebe ochutnat, aby věděl, že máte opravdu tu stejnou, ale nevyměňovala bych ji. Banán bych dala jeden, žádné nakousávání dvou banánů. Když chce sýr - ok, když ho nechce a chce okurku, tak to bych ještě taky ev. vyměnila (pokud by to nebyla desátá výměna dne), pokud by začal řvát, že chce zpátky ten sýr, sebrala bych obojí a neměl by nic. O tom, ke které se jede babičce bych nediskutovala vůbec, u babičky jste už byli předpokládám ohlášení. Když mu dáš na výběr, čím chce jet a on si vybere autobus, tak se jede autobusem, šmitec, nebo se jde domů a nejede se ničím, záleží, jaké máš možnosti, jestli jet potřebujete, nebo ne. A k tomu vydupávání, poroučení, řvaní - když tohle zkouší moje děti, tak jim v klidu, ale na rovinu řeknu, že tímhle stylem s nimi komunikovat nebudu. Ať se jdou uklidnit do pokoje a až si vzpomenou, jak se to říká v klidu a slušně, můžou přijít. Pokud by nešli dobrovolně a řvali by, buď je odvedu nebo odejdu já a ignoruju je do té doby, než se začnou chovat přijatelně. Funguje mi to velmi dobře, starší už to ani nezkouší, mladší málokdy, vědí, že jim to nepomůže. Na druhou stranu, pokud vyjadřují svůj názor nebo si říkají o věci slušně, dávám jim najevo, že mě jejich názor zajímá a snažím se jim vyjít vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
571
25.4.18 19:51

Ahoj holky, vidím že tohle téma je věčně aktuální :roll:
Mám teď problém s dcerkou, za dva měsíce dva roky. Doma je zlatíčko. Spíše klidná, oblékání jí nevadí, vlastně nic jí moc nevadí, když ji zavolám, dojde ke mne, udělá co chci…
Problém je, že má ráda vodu, opravdu hodně, hodně moc. Nikdy jsem neviděla většího vodomila. Když jdeme na dvůr a malá uvidí konve s vodou, vrhá se k nim a když jí to zakážu, je řev.. šílený, histerický a nekonečný. Totéž venku s loužemi, u babičky s jezírkem a největší problém je na plavání. Chodíme už přes rok plavat, moc jí to jde. Umí se potápět, plave skoro sama ale jakmile po ní chci aby dělala něco co nechce ona, například skoky do vody(ačkoli je vždy milovala), nebo tancování s dětmi, semnou.. prostě cokoli co jsme vždy dělaly v bazénu a bavilo jí to, spustí histerák. Zmítá s sebou až se topí, mlátí se o kraje bazénu no prostě jí nepoznávám a je mi strašně trapné co tam vyvádí. Ostatní děti spolupracují a matky na mne ke konci lekce už zahlíží.. instruktorka říkala že si tím více nebo méně projdou všichni. Dcera je z kurzu nejstarší, ostatní děti jsou tak o půl roku mladší. Říkala mi že jí mám nechat ať se vsteká, že sama příjde na to, že se naloká vody. Ale v tom je ten problém. V momentě kdy si lokne, ne že by dostala strach ale zlobí se ma mne že ji nepomůžu a vsteká se ještě více.. no prostě vůbec nevím co mám dělat. Plaveme jednou týdně a dnes to bylo po čtvrté co tohle dělala a hodně se to horší. :,( :,( nějaké rady??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.4.18 20:44

@Korculalala s tou vodou jsi mi pripomnela nasi triletou.Ta uz tak rok jakmile zmerxi cokokli tekuteho, je k nezastaveni. Porad mi krade kremy, maze se. Jakoukoli tekutinu hned preleva vsude mozne. Z vany ji po hodine taham nastvanou.Uz mnohokrat po sobe musela uklidit, ale ani to ji neodradi ;)

ovsem k tem scenam, osobne bych postupovala tak, ze jakmile zacne zcena, vzala bych ji do naruce, objala a vysvetlila, proc to delat nemuze a co se stane, pokud se bude vztekat.To bych zopakovala maximalne 3× a pokud se stejne vztekne, tak uz bych se jen opakovala s tim „ja ti rikala, ze to tak dopadne. Pokud se nechces bouchnout ci nalokat, tak me poslouchej co mas delat a bude to ok“ ;) tohle obdobi chce opravdu mraky klidu a nadhledu. a musim rict, ze u druheho a potazmo kazdeho dalsiho ditete je to snazsi, protoze uz neni stredoboden tveho sveta a casto na jeho sceny nemas cas. A ono ho to driv prestane bavit :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí