Oblečení na miminko

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4151
29.3.13 09:52

Ono tyhle poděděný oblečky jde jen poměrřovat, jak jsou některý vytahaný, jiný zas sepraný. já naštěstí dědila jen od švagrové po neteřích, hadry po sobě jsem s díky odmítaĺa. a k tvé tchýni - když to má mít u nich, tak ať to opraví sama. to by mně asi klepla pepka, říct mi toto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
29.3.13 10:38

@Amber_1977 dobrá rada :pankac: taky s tím trochu bojuji. Máme toho nějak moc, tak jdu třídit a takhle se veto vyzná i manžel :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
29.3.13 11:15

@Veru.Kb Tak tady bych ovšem asi trochu korektivně zasáhla - jestli chce mít tchýně u sebe něco pro případ „nehody“, tak fajn, ale ať si to spraví sama - když se totiž podíváš do dětských bazarů a tak, tak díky domu, že v prvním roce mění děti velikost skoro co měsíc, tak oblečení seženeš za dvacku - padesátikorunu za kus a prakticky nové.. Takže kupovat nové knoflíky, gumy, zipy,.. a našívat je do nějakých starých vytahaných a sepraných krámů je absolutní blbost. Navíc, pokud se tchýně takto asertivně prosazuje již před porodem, tak potěš koště, to si s ní ještě užiješ :mrgreen:
Osobně po zkušenostech u malého mimi v první řadě koukám na to, jak jednoduše se dá oblečení obléknout a zároveň, jak je pro mimi pohodlné.. Takže:
roznodně ne žádné košilky či trička, protože jak dítě leží, tak se mu hrnou po zádíčkách a je to akorát pro zlost než pro parádu.. trička a košilky - až když dítě samo chodí.. do té doby jedině body, které se mezi nohama sepne patentkami - drží plíny a v zimě i punčocháčky, které jinak opět mají tendence padat ze zadečku dolů..
Taky nic, co se zapíná na zádech - protože mimi na tom leží a tlačilo by ho to..
Dále u dupaček a overalů (to jsou ty dupačky s tričkem dohromady - taková kombinézka na patentky - u mě to cca do půl roku dětí bylo prakticky jediné používané oblečení pro svoji pohodlnost a praktičnost) se podívat, zda mají nějaké samostatné zapínání mezi nohama - aby se při přebalování dal rozepnout pouze spodek, umýt a vyměnit plíny a nemusela jsi dítě celé svlékat a znovu oblékat (jednak to zabere čas, jednak zpočátku jsou mimi takoví „vymrzlíci“ a korát ti zbytečně bude klepat bradičkou..).
U nás jsme po porodu prvních pár týdnů užili nejvíc právě overálky s dlouhým rukávem (dají se sehnat i takové, které mají rukávky „přegahovací“ přes ručičky - s takovou kapsou na konci, takže suplují i funkci rukaviček, které jinak starší mimi občas dokáže setřást..), spoustu ponožek (které jsem používala třeba i jako „dekoraci“ k čistě bílému overálku) a na návštěvy jsem pak měla pár svetříčků - nikoli přes hlavu, ale se zapínáním vpředu.
Jinak bavlněná čepice (neumsí být zavazovací, naopak), kombinézka vyteplená a kombinézka lehká (do austosedačky či fusaku v kočáře) - ideálně s přetahovacími ručičkami a nožičkami - opět je to jednodušší než řešit nějaké rukavičky a capáčky..
A jinak - moc ti to přeju, mám právě krom ročního syna ještě dvouměsíční dceru a už se mi i tak stýská po tom malém uzlíčku z porodnice :lol: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
29.3.13 11:22

A mimochodem.. S druhou dcerou už bych přeci měla mít nějaké zkušenosti.. Přesto mi v porodnici dělalo problém ji obléknout, jak byla malá a „křehká“ - takže jsem ocenila co nejméně oblečků a jednoduchých na oblečení.. A zároveň jsme s kojením bojovaly zhruba dva týdny, během kterých jsem si odrasila záda a malá mi jednu bradavku poškodila do krve.. - prostě jsem ji nedokázala pořádně přiložit :roll: Sedlo si to až po určité době doma, kdy i ona trochu vyrostla a začala mi „pomáhat“.. :lol:

• Citovat
  • Upravit
Veru.Kb
29.3.13 12:20

@zelenaprisera No mě hlavně málem klepla pepka, když jsem to viděla, vytáhla to po 30 letech z vlhký půdy, všechno v příšerným stavu, roztrhaný, černý, smradlavý, zpuchřelý a něco i ohořelý, tak jsme s manžou s díky odmítli, ona že to zkusí vyprat.. Při příští návštěvě už to měla všechno vyprané, vyžehlené a připravené k nám na přepravu a hrozný scény, když jsme se nad tím ksichtili, tak radši držím hubu a krok.. ale opravovat to nehodlám..
@Amber_1977 přesně tak, máš pravdu, koukala jsem do bazárků a oblečky v krásném stavu za dvacku.. ona byla vždycky fajn, ale strašně ráda za nás ve všem rozhoduje a řídí nám život, já mám z toho hrůzu, manža chce u nich žít, má tam barák, já nechci, zažila jsem si už jednu skorotchýni a po 3 letech šílených nervů jsem sbalila věci a odešla, zničila nám vztah s přítelem po 9ti letech, tohle už nedopustím.. ale manža je na mámě dost fixovaný.. zatím se mi daří přesvědčovat ho, ať žijem sami v jiném městě, ale mám obavy, co pak, až si dupne, že se chce vrátit do rodnýho bydliště..
děkuji moc za radu, moc jsi mi pomohla, košilek jsem dostala plno, jen na zavazování, tak aspoň vím, že je to pro mimi nepohodlné a hrne se to..
overálky jsem si už nějaké nakoupila z bazárku, přišly mi pro mimčo pohodlné, jak píšeš praktické.. máš někde na obrázku ten overálek s jakoby rukavičkami? to zní moc dobře.. i letní mimi to užije? tak oni maj problémy s termoregulací, takže asi jo viď.. moc děkuji :kytka:
no teeeeda, roční a dvouměsíční? to jste si pospíšili :-) jak to zvládáš? já se moc těším a zároveň mám obavy, sice vychovávám od miminka brášku, bydlí i u mě a mám ho celý život na starost, ale přece jen to je něco jiného než vlastní, zvlášť z porodu mám strach..
máš pravdu, také bych měla radši jen pár oblečků, ale podle mých představ a hlavně pohodlné pro mimi a bylo by to jednodušší než se prokopávat hromadou hrůzostrašnýho oblečení.. joa to samé, co tchýně, mi dělá i moje mamka s oblečením po nás..

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
29.3.13 14:03

http://www.koblizkuvobchudek.cz/…-detail_2046

Není to bavlněný overálek, ale zimní kombinézka, ale když se podíváš na ten spodní levý obrázek, tak na těch rukávkách na konci jsou takové široké „lemy“ - to je právě druhá vrstva, která je k rukávku přišitá jen na spodu jako kapsa - takže se dá přetočit přes rukáv.. To samé má ta kmbinézka na nožičkách - tohle bývá často u zimních kombinéz pro mimi, ale dá se to sehnat i u těch pyžámek/overálků - mám je bazarové, což je většinou oblečení z Anglie, takže nevím, zda to tak šije i někdo u nás..
Jinak - já bych si s manželem v klidu promluvila o tom, že bydlení s tchýní mě stálo minulý vztah a prostě to tak nechci - ráda je navštívím, ráda navštívím i svoje rodiče, ale ani s jedněmi nechci být ve společném domě, protože by to nedělalo dobrotu. Hotovo..
Jinak z toho, co vám rodiče dali, vyber pár kousků, do kterých mimi zabalíš, když k nim přijedete na návštěvu a jinak to dej někam do skříně.. A oblékej dle svého - zrovna tvoje maminka, když přijede k vám a uvidí, jak jednoduché je dítě obléct jen do toho pyžamka.. Tak si myslím, že sama uzná, že za dvacku je to lepší, než ho balit do těch příšerností, co dávali nám.. :roll:
Jo a s tou termoregulací mají problém jen tak první měsíc.. Pak už je to celkem v klidu - osobně spíš vychovávám eskymáčky než nějaké choulostivé květinky.. Syn mi loni o velikonocích v kočáře jezdil už jen v plíně a v takovém tom letním overalu - bez nohavic a bez rukávů, s lehkýma ponožkama.. A malá letos jezdí v kočáře jen v overalu s ponožkami, a na tom má lehkou přízovou bundičku (kvůli vystrčeným rukám z fusaku a kvůli kapuci přes hlavičku) - a i tak se mi ve fusaku trochu přehřívá.. Takže oni fakt nejsou skleníkové kytky, pokud si je tak nevychováš.. V ložnici netopíme a v noci dokonce často větrám na ventilačku - ale zase obě mimi spí s námi, takže malou zahřívám já, a syn se občas přitulí k příteli :D

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
29.3.13 14:08

Jo - a je to hukot.. Ale dá se to zvládnout, chtěli jsme, aby syn měl parťáka.. Tak holt teď trochu trpíme :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Veru.Kb
29.3.13 19:35

@Amber_1977 Děkuji za odkaz, to je moc šikovný :-)
Já už jsem si s manžou promlouvala, několikrát jsem mu to vysvětlovala, on to ví, co jsem si zažila a je mu to moc líto, ale chce se jednou vrátit domů a slibuje, že se mě vždy zastane, když bude mít tchýně nějaké scestné nápady, zasahovat nám hodně do života atd. Jenže já tomu nějak nevěřím, vím jak má svojí mámu rád..
Jo tak to přesně plánuju obléct malého do věcí od mamky a tchýně jen na návštěvu k nim, aby měli radost a já klid :-) S naší mamkou je to těžké, sestra má holčičku 15 měsíců a měla to samé s mamkou, odmítla od ní oblečení a dodnes se kvůli tomu s mamkou dohadují, mamka nesnáší moderní oblečky, bodýčka, přilehlé punčocháčky a dost to sestře vyčítá..Trvá na tom, abych to používala. Ale něco je hezké po bráškovi.
Určitě z něj nechci udělat skleníkovou kytku :-) Sami moc netopíme, na noc je lepší vůbec netopit. A mimča by měli spinkat snad při 20°C ne? Nebo 19? Děkuji za rady, moc užitečné :-) Takže i teď v zimě stačí do toho fusaku do kočárku jen něco lehčího?
Spinkaj s vámi oba ve vaší posteli jo? :-) no to musíte mít v noci veselo :-) ale zase jsem četla, že děti líp spí, když je mají rodiče u sebe v posteli.. oni vám nechtěli spinkat ve své postýlce?
ty overálky jsou super, mám je rozepínací vepředu shora až dolu, pohodlné i při přebalování, při oblékání..

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
29.3.13 21:39

@Veru.Kb A už jí tedy vysvětlil, že vaše děti rozhodně nebudou oblékat dvacet let staré oblečky? Jo.. Chlapi jsou samý sliby/chyby, ale jak dosáhnou svého, tak přijde záhadný druh amnézie a ženská se pak už jen může zlobit na sebe, že povolila..
Koukám, že to máš složité na obou stranách.. Já nedávno obrečela, když mi tchýně dala k narození malé pro ni zlaté naušnice - prý je to u nich tradice.. Hele, pokud máte takto razantní maminku, tak bych spíš přemýšlela, proč vás nerespektuje jako dospělé ženy, které si o svém životě rozhodují samy.. Jsou určité oblasti, jejichž rozhodování už rodičům nepřísluší, a pokud se i přes to do nich montují, pak je dobré najít tu cestu, která jim jasně vymezí hranice, ale na druhou stranu nějak zásadně ne pochroumá vztahy.. Ale do tohohle mi nic není. :oops:
Nevím, kolik mají mít děti na spaní, vím jen, že pod -5°C už nemají být venku, protože dýchání ledového vzduchu jim ničí plíce. My spíme asi tak v 16°C, odhaduji, někdy určitě i míň. No a v posteli tak spíme už od porodu - já už po porodu kluka byla pološílená, když jsem ho měla „odložit“.. Takže na prosbu přítele jsem ho na jednu noc dala do té pojízdné postýlky, co v porodnicích mají.. A celou noc nespala, jak jsem byla vynervovaná z toho, že necítím jeho dech a nevím, zda mu něco není.. Nakonec se mi při kojení rozeřvala ta podložka hlídající dýchání (jsem ji nevypla, když jsem ho vyndala) - a to byla konečná.. podložka i s postýlkou letěly do kouta a od té doby jsou obě děti už pořád se mnou.. Kluk byl paradoxně o to víc samostatnější, čím víc jsem ho přes den a noc „chovala“ a nosila - rozuměj - čím víc jsem ho přes den nosila a mazlila, tím déle pak vydržel sám, když jsem ho „odložila“.. Zhruba na půlroce se tak nějak trhnul a začal objevovat svět, teď na roce s příchodem ségry je naopak mazlivější, a občas přes den se chodí pomazlit a přitulit - což dřív nikdy nedělal.. Takže to neřeším a jsem pro ně, dkyž potřebují a chtějí..
Tchýně mi pořád vyčítala, že ho rozmazluju, a že si na sebe šiju bič.. A tak.. Nepotvrdilo se.

• Citovat
  • Upravit
Veru.Kb
30.3.13 20:15

@Amber_1977 Jo to on jí řekl na rovinu, že ty oblečky nechceme.. Ale mělo to stejný účinek, jako kdyby nic neřekl.. Já pevně doufám, že to nepřijde, je to skvělý chlap a vždycky při mě stál a pomohl mi z nejhoršího, jen vím, co dokážou některé matky se svými syny a mám strach, že když by ho měla dnes a denně v baráku, že by nakonec podlehl a radši na vše kývl, jen aby měl klid..
Náušničky se nehodili?
Naše máma nerespektuje nic a člověk nesmí říct svůj názor, to je hned zle, brácha a ségra jí řeknou vše upřímně, ale nevím, jestli jim pak ty její hysterické scény za to stojí.. Já jsem ráda, že jsem od ní a hlavně jejího chlapa dokázala odtáhnout brášku, že se mi chudák úplně nezhroutil a nakonec se dal zase dohromady a je z něj fajn klučina, tak raději mlčím, jinak mám obavy, že by nám ani nepřeposlala alimenty, co jí posílá táta na bráchu, jinak samozřejmě ona nic nepřispěje, takže brášku víceméně živíme my s manželem..
Určitě je dobré vymezit nějaké hranice, ale já jsem taková trubka, nedokážu říct nic na rovinu, nechci se zbytečně hádat s rodiči, tak si myslím svoje a mlčím, sourozenci jsou jiní, ale ani tak se jim po letech nepodařilo s mamkou si stanovit nějaké hranice.. Manža taky říkal, že by se s jeho rodiči určitě dali nějaké ty hranice vymezit, aby se tím všichni řídili, ale znám je, oni jsou sice strašně hodní a daj prostor jinému názoru, ale nakonec musí být stejně po jejich..
Tak pokud jsi tak klidnější, když je máš u sebe, tak to záleží na tobě.. Také jsem slyšela a četla, že se nesmí dávat děti k rodičům do postele, že jsou pak rozmazlení a nevydrží sami, ale sama sis potvrdila, že to tak není, tak bych to neřešila, snad tchýně uznala, že neměla pravdu :-) Já z toho mám také hrůzu, monitor dechu určitě chci a kvůli zádíčkům chci dítě učit do jeho postýlky, ale když budu moc nervozní, tak si ho dám taky asi do postele.. jo a jak s těma zádíčkama? Jen jsem to četla, že i kvůli tomu by neměl být s rodiči v posteli, ale nevím jak to je, ty máš s tím zkušenosti..

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
3.4.13 10:18

@Veru.Kb Teda, koukám, že si ty rodinné vztahy užíváš na obou stranách.. Přeji ti, aby se vám jednou podařilo ohladit hrany a měli jste s vašimi rodiči hezké, nekomplikované vztahy :hug:
Já před porodem kupovala nové matrace, protože jsem sama na záda trpěla.. Mám teď takové vysoké, pevné, ale velice měkké - že se vytvarují kolem těla, ale „neproleží“.. Myslím si, že i pro děti je to lepší než ty slabé molitanové či kokosové matrace v postýlkách, nedejbože ty „hadříky“ v kočáře - podle mě tam leží už na prkně.. A vzhledem k tomu, že devět měsíců měli záda kulatá a páteř do C a najednou ze dne na den si ji mají rovnat.. Tak mi to naopak přijde jako dost velký náraz na záda.. Oběma dětem jsem kočár podestýlala, aby pod sebou měli měkko s pevnou podložkou a na tu polohu vleže si zvykaly tak, jak budou sami potřebovat.. Ale jestli je to tak správně - to zjistím, až vyrostou :) :think:

• Citovat
  • Upravit
Veru.Kb
9.4.13 13:03

Moc děkuji :-) Snad bude líp :-) Hlavně do toho nechci zatahovat mimíska.. Snad aspoň v tomhle ohledu budou babičky rozumné..
Já jsem sehnala na doporučení molitan-kokos pro mimi, přijde mi to hrozně tvrdé, nevím, proč se to tak doporučuje.. Také mi to přijde pro ty zádíčka z extrému do extrému.. Čím jsi jim to podestýlala v kočárku? Taky přemýšlím, co na to prkno, ale chci používat do kočáru zavinovačku, to by mohlo stačit ne?

• Citovat
  • Upravit
Hr4sek22
2.11.13 18:11

@Danus1 Já začala nakupovat už asi ve čtvrtým měsíci. Koupila jsem soupravičku do porodnice, zavinovací košilky, body.. a už to jelo :mrgreen: Teď v šestým už mám všechno akorát ponožky mi chybí :) Nakoupenýho máme teda dost a zrovna dnes jsem dostala ještě další dvě kabele oblečení po malým, od tety a všechno moc pěkný. Po nákupech jsem ale nelítala, většinu oblečení jsem nakoupila přes internet a především nový. To snad malej nemá ani šanci unosit :P Přítel do mě rýpe, že to přeháním a máme toho jak pro trojčata, ale pak sedí na posteli, všechno vyskládaný a kochá se :mrgreen: :hug:

• Citovat
  • Upravit
378
31.5.17 21:55

mám tu spoustu oblečeníčka

Dobrý den maminky,
mám tu spoustu oblečení pro děti, holčičky i kluky, od narození výš. Dále tu mám oblečení pro dospělé.
Vše za pár korunek :-)
V případě zájmu se neváhejte ozvat.
Zasílám i poštou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
6.2.18 19:42

Maminky, prosím o radu. Miminko se má narodit v létě. K body chci pořídit tepláčky buď na Gumu se šňůrkou nebo s Vysokým pasem k tomu pak ponožky. Myslíte, že je to dobrý nápad? Kdy dítě začne používat peřinku? Je dobré pořídit již nyní? Děkuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí