Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Díky všem za názory =). Trošku se to tu rozjelo a myslím, že i zbytečně vyhrotilo. Ono se to asi ze psaného textu i hůře dá pochopit, co kdo jak myslí, jak vážně o bere a co je trochu s nadsázkou
. Diskuze opravdu nebyla o tom, jestli holce dovolit nosit sukni. ALe o tom, jakou, kam, jak často dovolit a také převládla moje zvědavost, proč někdo oblíká holčičky na hřiště, písek, kolo, brusle,… kolikrát jak baletky atd… chtěla jsem znát pohled ostatních maminek na tuto problematiku. Ale určitě tu nebyl záměr řešit bavlněné sukně/šaty, letní šaty atp… Dneska tedy s holkou půjdeme nějakou sukni vybrat (myslím tím tu hroznou tylovou, ale hold, když si to tak moc přeje) a může si ji vzít na návštěvu ke kamarádce, nebo na hraní doma, když tedy bude chtít být za princeznu. Na písek, na výlety, do školky/školy atp. to nosit nebude, není přece problém stanovit vlastnímu dítěti hranice. Mějte se všichni hezky ![]()
@Svistice píše:
Ty asi na kole moc nejezdíš, viď? Ono nejde udělat na něko dojem, že jsi „závoďák“ ale jde o pohodlí.
Většinu léta projezdím na kole v sukni nebo šatech
v Itálii je to třeba naprosto běžné.
@Gorlami píše:
Chápu, že se člověk navleče do toho strašnýho cyklo mundúru, když jede 30 kilometrovou túru. Nechápu, že člověk, co jede 3 kilometry do práce na kole se ohákne jako Sagan. A co potkávám v Praze a Bratislavě za cyklisty, tak se zdá, že všichni jsou právě v tréninku na Giro nebo Tour de France
.
Třeba v Amsterdamu jezdí lidi na kole normálně oháklí; nevím, proč tady jezdí jen samí trendy cyklouši.
@nanoBETA píše:
Díky všem za názory =). Trošku se to tu rozjelo a myslím, že i zbytečně vyhrotilo. Ono se to asi ze psaného textu i hůře dá pochopit, co kdo jak myslí, jak vážně o bere a co je trochu s nadsázkou. Diskuze opravdu nebyla o tom, jestli holce dovolit nosit sukni. ALe o tom, jakou, kam, jak často dovolit a také převládla moje zvědavost, proč někdo oblíká holčičky na hřiště, písek, kolo, brusle,… kolikrát jak baletky atd… chtěla jsem znát pohled ostatních maminek na tuto problematiku. Ale určitě tu nebyl záměr řešit bavlněné sukně/šaty, letní šaty atp… Dneska tedy s holkou půjdeme nějakou sukni vybrat (myslím tím tu hroznou tylovou, ale hold, když si to tak moc přeje) a může si ji vzít na návštěvu ke kamarádce, nebo na hraní doma, když tedy bude chtít být za princeznu. Na písek, na výlety, do školky/školy atp. to nosit nebude, není přece problém stanovit vlastnímu dítěti hranice. Mějte se všichni hezky
Jak nebyla o tom? Vzdyt ses jasne ptala jestli nevis jestli mas holce dovolit sukni, ze tebe to prijde hnusne ty tylove.
Do skolky/skoly sukni nosit nebude? Chudak holka. To bude asi jedna z mala holcicek ve skole. Nastavit diteti hranice ano, ale ne ty nesmyslne. Ale co treba to jednou vyresi sama, doma vezme co ji porucis a ve skole se prevlece za holku.
@Kelsey píše:
Tak dlouhe streky jasne, ale na vesnicich bezne potkas babicky pres 70-80r.na kole v sukni, jedou do kostela. Ze tady malo, kdo chodi pesky a kdyz se nechce presouvat autem, tak jede na kole a klidne i v te sukni nebo v satech. Nevidim v tom zadne pohorseni. Edit. dokonce podpatky mivaji. To ani ja si netroufnu.
A jsem si vzpomnela, ze lonske hody mlada sousedka jela do vedlejsi vesnice na kole v malych cernych, mela mini kabelku a boty v ruce. Ze at nemusi nad ranem jit pesky zpet. To jsem ji i ja rikala ty si blazen se kdesi zabijes, ale ona je mlada svezi kocka jeste.
Ja travim leto v plavkach, v bazenu, takze kdyz chci jen nekde tady vybehnout hodim saty nebo dlouhe tricko bezim si vyridit klidne i na kole a zpet. Uz jsem potkala starsi babinky cestou do vinohradu pracovat jen v zastere tez na kole. Takove te klasicke, jak byly driv.Příspěvek upraven 17.05.17 v 12:04
Přesně tak. Moje máti taky jezdí celý život na kole v dlouhé sukni.
@Gorlami píše:
Chápu, že se člověk navleče do toho strašnýho cyklo mundúru, když jede 30 kilometrovou túru. Nechápu, že člověk, co jede 3 kilometry do práce na kole se ohákne jako Sagan. A co potkávám v Praze a Bratislavě za cyklisty, tak se zdá, že všichni jsou právě v tréninku na Giro nebo Tour de France
.
Třeba v Amsterdamu jezdí lidi na kole normálně oháklí; nevím, proč tady jezdí jen samí trendy cyklouši.
Také se tím docela bavím. Všude jedou ráno lidé do práce na kole normálně(co mám tak vypozorované ze světa), klidně i v oblecích, ale u nás jak na Tour de France
Nebo jedou 2 km na pivo do hospody a k tomu si musí dát vycpané elasťáky…
@Svistice mimochodem pohodlného na těch cyklistických oblečkách nevidím nic
třeba ve vedru je v tom fakt horko, hrozně se v tom potí zadek a rozkrok a člověk musí být navlečený celý. Převlíkat se kvůli pár km mi připadá ještě ujetější.
@cverunka píše:
Také se tím docela bavím. Všude jedou ráno lidé do práce na kole normálně(co mám tak vypozorované ze světa), klidně i v oblecích, ale u nás jak na Tour de FranceNebo jedou 2 km na pivo do hospody a k tomu si musí dát vycpané elasťáky…
@Gorlami píše:
.
tak ale Praha není rovinka, takže to nemůžeš srovnávat s Amsterdamem
Zrovna v Praze to cyklistické oblečení je fakt dobrá věc. Taky jsem nad ním ohrnovala nos, než jsem začala pravidelně jezdit „blbých“ 10 km do práce a zjistila, že v hadrech určených na kolo, se jezdí o dost líp.
@nanoBETA píše:
Ahoj, ráda bych se zeptala, jak to máte u vás. Ptám se spíše pro inspiraci a informativně, nechci tím nikoho urážet. Já mám dvě dcery a sukni nebo šaty na sobě měly minimálně (ještě mám chlapečka, ale tam je to jasné). Tylové sukýnky vysloveně nesnáším a oběcně mi ty šaty a sukně přijdou nepraktické. Často potkávám holčičky v sukýnkách i venku, na hřišti, nebo dokonce na kole
. Já to nemůžu pochopit. Jaký k tomu máte důvod? Nebo to ty holčičky vyžadují? Moje starší totiž nedávno přišla s tím, že by chtěla taky sukýnku, jakou má Eliška (její kamarádka). No, jenže ona chce takovou tu šílenou růžovou tylovou sukýnku a ještě k tomu nějaké třpytkaté tričko. Prostě hrozný nevkus. Vždyť jsou to děti, mají nosit tapláky, lacláče, mikiny, atp…případně do školy nějaké džíny na gumičku. Myslíte, že to mám povolit? Nechci zase, aby mi to měla jednou za zlé, že jsem to nedovolila. ALe určitě nechci, aby v tom lítala po venku, nebo aby mi v tom holky chodily běžně do školy/školky. Jak je to u vás? Díky
Já holky nemám, ale mám dvě neteře a ty jsou v sukýnkách, nebo šatičkách pořád.. Mají spoustu tylových i bavlněných, vždy mají pod šatičkami nebo sukýnkami legínky - když je zima tak dlouhé když teplo tak tříčtvrtáky.. a myslím, že bez sukýnky jsem neviděla nikdy ani jednu.. Jedné je 6, druhé 3.. a jsou to takové ty holčičky - princezničky.. joo a i na kole je mají..
Prostě to mají rády a tak jim to nikdo nezakazuje.. Nosí je na písek, do školky a nikdo s tím problém nemá..
V týdnu jsem potkala holčičku v Globusu - měla na sobě legíny, triko s dlouhým a přes to letní šaty
všimla jsem si toho jen proto, že je doma máme taky
Prostě šaty byly na nákup nutné ![]()
Já také jezdím v Praze do práce na kole, oblékám si cyklo volné kratké kalhoty, co vypadají jako normální kraťasy + bavlněné triko ( pod to moiru ).
Ale spousta lidí co znám, do práce ráno velmi spěchají a jedou rovnou z práce na vyjížku ( trénink ) a tak jedou rovnou ve sportovních hardech. + je to na kole pohodlné, co si budeme povídat. Mě spíš přijdou hrozné ty bandy pupkatých elastických modelů v létě na jižní moravě, tam je to ještě větší peklo… ![]()
Věřím, až tu bude více dostupné stylové oblečení na kolo, tak to bude také jiné, ale zatím těch variant v rozumné cenové hladině není.
Nečetla jsem celou diskuzi - odpovídám pouze na nadpis.
A raději anonymně, ať se do mě zase někdo nepustí ![]()
Moje 2,5letá dcera nosí od roka pouze šatičky. Jsou praktičtější než sukně.
Pod ně body bez rukávů místo košilky (zatím má ještě plenku), bambusové jednobarevné punčocháče, eventuelně bolerko místo svetříku. Nerozlišujeme oblečení na lepší - na horší, na ven - na doma. Ráno ji obléknu, pokud je venku chladno, vezme si na ven ještě outdoorové kalhoty. Když se umaže, vytáhneme šaty další. Vše kupuju ze seconhandu, outletu, eventuelně v akci v Tescu.
Když porovnám oblečení ostatních dětí z kroužků - punčocháče a tričko.
Nechci se nad nikoho vyvyšovat, ale nelíbí se mi to. Většinou k tomu ještě holá záda atd.
Za mě upravená dcera v pohodlných šatičkách, k tomu 2 copy (netahají tak jako culíky). A bez kabelky z domu neodejde - sama si ji vybere a sbalí si do ní „nezbytnosti“ (mobil, peněženka, kapesníky, štětičky do uší, odličovací tamponky, kaštany apod).
Nedávno na návštěvě jí protekla plenka, kamarádka nám půjčila tepláky a tričko. Byla to sranda - jak z toho byla paf, co má na sobě
Škoda, že jsme nenatočily video ![]()
Já osobně kalhoty taky nenosím, již od základky. Šaty jsou mnohem pohodlnější a taky už netrpím na mykozy (nejspíš ze džín).
Na výlet si pod sportovnější verzi šatů vezmu legíny a k tomu do barvy tenisky.
@Anonymní píše:
Nečetla jsem celou diskuzi - odpovídám pouze na nadpis.
A raději anonymně, ať se do mě zase někdo nepustí
Moje 2,5letá dcera nosí od roka pouze šatičky. Jsou praktičtější než sukně.
Pod ně body bez rukávů místo košilky (zatím má ještě plenku), bambusové jednobarevné punčocháče, eventuelně bolerko místo svetříku. Nerozlišujeme oblečení na lepší - na horší, na ven - na doma. Ráno ji obléknu, pokud je venku chladno, vezme si na ven ještě outdoorové kalhoty. Když se umaže, vytáhneme šaty další. Vše kupuju ze seconhandu, outletu, eventuelně v akci v Tescu.
Když porovnám oblečení ostatních dětí z kroužků - punčocháče a tričko.
Nechci se nad nikoho vyvyšovat, ale nelíbí se mi to. Většinou k tomu ještě holá záda atd.
Za mě upravená dcera v pohodlných šatičkách, k tomu 2 copy (netahají tak jako culíky). A bez kabelky z domu neodejde - sama si ji vybere a sbalí si do ní „nezbytnosti“ (mobil, peněženka, kapesníky, štětičky do uší, odličovací tamponky, kaštany apod).
Nedávno na návštěvě jí protekla plenka, kamarádka nám půjčila tepláky a tričko. Byla to sranda - jak z toho byla paf, co má na soběŠkoda, že jsme nenatočily video
Já osobně kalhoty taky nenosím, již od základky. Šaty jsou mnohem pohodlnější a taky už netrpím na mykozy (nejspíš ze džín).
Na výlet si pod sportovnější verzi šatů vezmu legíny a k tomu do barvy tenisky.
Tak me teda pobavil ten mobil u dvoulete… ale asi myslis takovy detsky, ze?