Obsese a kompulze (nutkavé myšlenky a jednání)

Anonymní
11.3.15 13:20

Obsese a kompulze (nutkavé myšlenky a jednání)

Dobrý den všem,

předem se omlouvám za anonym… snad pochopíte, že je to pro mě velice citlivé téma.

Teprve nedávno jsem na internetu zjistila, že trpím obsesně-kompulzivním chováním, touto poruchou trpím od dětství např. jsem se snažila nešlápnout na kanály, na praskliny, počítala jsem okna, sčítala auta, stromy atd. Dnes to vnímám asi nejvíce, jsem těhotná a přijde mi, že se mi to zhoršilo, představím si hruzný scénář v hlavě např. abych nespadla ze schodů, tak se musím třeba třikrát dotknout pravou nohou předem vytipovaného schodu, když se vnitřně na sebe rozlobím, že to neudělám a projdu kolem toho vytipovaného místa, tak se můžu vnitřně zbláznit a na to místo se vrátím a udělám to. Většinou se zaobírám počítáním (všeho), zhasínám a zároveň počítám, dotýkám se něčeho jednou a pak druhou rukou, přendávám a urovnávám různé věci byť i jen o milimetr.. Vše jsou to šílené nesmyly a kraviny, nevěřili by jste mi, co za ten den vymyslím… velmi mě to zužuje a bojím se, že se to bude zhoršovat, zvlášt po narození mimča.. to je mi jasné, že nastane hlavně to kompulzivní chování :(

Je tu prosím někdo, kdo trpí něčím podobným? Šli jste někam (psychlog)? Pomolo to?

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16906
11.3.15 13:24

Rozhodně zajdi za psychologem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.3.15 13:25

Honem k dr, jinak to bude čim dál tim horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petunye
11.3.15 13:27

Hm, ja mam mysli neco podobneho, vlastne urcite. Uvedu priklady: pritel odejde na nocni, ja za nim zamknu a odlozim klice na policku.Kdyz to udelam, tak treba jeste 3 krat se presvedcim, ze je zamknuto a zda jsou klice na miste.Vim,ze zamknuto je, ale mam nutkani to opetovne kontrolovat a lomcovat klikou.Toto delam i u zhasinani v pokoji u dcery, u zavirani oken. Pokud je pritel doma, tak to nedelam, on nic nevi.Ale pokud jsem sama doma, tak si pripadam nekdy divne.Vim,ze mam tuto poruchu, ale neresim to.

• Citovat
  • Upravit
11.3.15 13:28

Mrkni na čt1 na DOKTORKA v jednom dílu se právě tento problém řešil =)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
11.3.15 13:28

Je velmi pravděpodobné, že se to opravdu zhorší, jednak o mimčo se bojí každý rodič a jednak ta hormonální změna. Jdi k psychiatrovi, pomůže ti naučit se žít bez těchto „berliček“. Přeju hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
11.3.15 13:29

Toto je určitě na léčbu. Doporučuji terapeuta s výcvikem v kognitivně behaviorální terapii. Neboj, i když bude léčba nelehká, léčit se to dá.
Doporučila bych Ti koupit si knížku Obsedantně-kompulzivní porucha a jak se jí bránit od Praško, Prašková, Pašková. Je srozumitelně psaná, jsou tam rady a návody co můžeš dělat sama. Vydasl ji Portál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.15 13:31
@Petunye píše:
Hm, ja mam mysli neco podobneho, vlastne urcite. Uvedu priklady: pritel odejde na nocni, ja za nim zamknu a odlozim klice na policku.Kdyz to udelam, tak treba jeste 3 krat se presvedcim, ze je zamknuto a zda jsou klice na miste.Vim,ze zamknuto je, ale mam nutkani to opetovne kontrolovat a lomcovat klikou.Toto delam i u zhasinani v pokoji u dcery, u zavirani oken. Pokud je pritel doma, tak to nedelam, on nic nevi.Ale pokud jsem sama doma, tak si pripadam nekdy divne.Vim,ze mam tuto poruchu, ale neresim to.

Tohle dělám taky, ale nijak mě to neobtěžuje, dělám i horší věci.. :( a proto s tím musím něco dělat.. třeba :lol: to se musím už smát jsem se musela třikrát dotknout čelem okna :lol: :lol: mě přijde že jsem blázen :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.15 13:34

Já se holky bojím, že na to manžel přijde, když začnu jezdit za psychologem, máme peníze na jednom účtu a manžel mi dává peníze jak potřebuji… peněz moc není, tak se bojím, aby manžel nezjištoval, kam mizí peníze a ato je nejbližší psycholog od nás 30km :(

• Citovat
  • Upravit
6569
11.3.15 13:34
@Anonymní píše:
Tohle dělám taky, ale nijak mě to neobtěžuje, dělám i horší věci.. :( a proto s tím musím něco dělat.. třeba :lol: to se musím už smát jsem se musela třikrát dotknout čelem okna :lol: :lol: mě přijde že jsem blázen :(

Blázen nejsi. Opravdu to chce odbornou pomoc. Ta knížka Ti také může trochu pomoc, ale je třeba vyhledat odborníka. Není to nic, za co by ses měla stydět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.15 13:36

Ale je mi jasné, že s tím musím něco dělat, možná jak jste tady psaly.. koupit si knížku..

no to vám musím napsat, včera jsem se donutila třikrát bouchnout čelem okna :( no chápete to a ještě se tomu ted směju, co vám to vlastně píšu…

zakl.

• Citovat
  • Upravit
6569
11.3.15 13:36
@Anonymní píše:
Já se holky bojím, že na to manžel přijde, když začnu jezdit za psychologem, máme peníze na jednom účtu a manžel mi dává peníze jak potřebuji… peněz moc není, tak se bojím, aby manžel nezjištoval, kam mizí peníze a ato je nejbližší psycholog od nás 30km :(

Proč se bojíš, že na to manžel přijde? Stydíš se? Nebo nemáte dobrý vztah?
Navíc jsou psychologové i na pojišťovnu, psychiatři také. Chtělo by to, aby měl výcvik KBT, ale i bez gtohoto výcviku by si s Tebou měl dobrý odborník vědět rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.15 13:37

Mám to v menší míře už od dětství, občas to zmizí, pak se to při stresu třeba zase trochu objeví, já s tím nikam nejdu, psychiatr by ze mě leda udělal vážně cvoka, já se tomu směju. Jde o to, jak moc tě to obtěžuje a zda to umíš ovládat, pokud už ne, někam zajdi, pokud ano, zkus třeba jen bachovy esence, paní Taubrová, je na netu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
@Ester13 píše:
Blázen nejsi. Opravdu to chce odbornou pomoc. Ta knížka Ti také může trochu pomoc, ale je třeba vyhledat odborníka. Není to nic, za co by ses měla stydět.

já se bojím, že blázen jsem :( vždyt komu bych to mohla vyprávět… možná tak mamce..

zakl.

• Citovat
  • Upravit
6569
@Anonymní píše:
Ale je mi jasné, že s tím musím něco dělat, možná jak jste tady psaly.. koupit si knížku..

no to vám musím napsat, včera jsem se donutila třikrát bouchnout čelem okna :( no chápete to a ještě se tomu ted směju, co vám to vlastně píšu…

zakl.

Jen piš. OCD je svinstvo… Možná zkus pohledat, jestli se ta knížka nedá někde stáhnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová