Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lovein píše:
Zdravím všechny maminky! Zajímalo by mě, jak to máte doma s partnerem, když máte miminko, jaká je jeho ochota hlídat, když třeba potřebujete někam jet a je ochotný vždy bez řeči nebo se třeba vymlouvá že má práci, atd.? Můžete se na něj obrátit, když potřebujete někam zavést nebo někam odjet? Nebo se třeba raději obracite na babičky? Nebo jen řekněte partnerovi, dnes jedu pryč, budeš doma s malým? Jak to mezi vámi v tomhle směru funguje? Mě totiž připadá, že se v těchto věcech vždy snažím obrátit na přítele, ale přijde mi, že je někdy radši, když si to na sebe vezmou babičky… Chápu, když má práci, ale když má třeba odpoledne volno a já potřebuji jet jednou za 2 týdny do školy, tak se vždy pohadame:-(
Partner by si měl asi uvědomit, že je to i jeho dítě. Můj partner vždycky hlídá, když někam potřebuju. Je fakt, že má dobrou práci takže není problém, když si vezme volno, ale není to pravidlo. A ikdyž chodí ještě na melouchy a práce má opravdu hodně tak s tím nikdy neměl problém. Nemám tohle moc ráda, když mají chlapi názor, že já pracuju tak se nebudu ještě starat o dítě…
@Lovein píše:
Jasně, to je právě to, jenže jak mu to mám vysvětlit? Taky pohlida když potřebuji, ale minulé mi řekl, že má práci a jestli nepohlidaji naši, jenže tu práci má do 14 a já potřebuji jet na odpoledne pryč, tak by hlídat mohl, ale neřeší to, tak jsem řekla, že je to naše dítě a na 1.místě jsme pro něj my dva, pak až babičky… Jenže nijak to neřeší. Tak myslíte že mu mám říct prostě v sobotu odpoledne budeš s malým a ok?malý má 4 měsíce a je moc hodný ale minulé mu řval, tak strach možná má… Jak to řešit? Chci se spoléhat na něj především, pak až na prarodiče…:-(
jako možná má strach, přeci jen je to ještě mrně.. ale můj poprvé hlídal, když byl malému týden, takže ono jde vše, když se chce ![]()
Můj přítel byl s náma doma týden co jsme se vrátili z porodnice a normálně se o mrně staral. Ale je fakt, že třeba můj táta si malou pochoval poprvé asi v půl roce, protože se bál
Některý chlapi to tak mají, ale tohle asi nebude ten případ, když někdy hlídá a někdy se mu nechce ![]()
@KPKristy píše:
Mě teda irituje už to označení „ochota hlídat“. Copak matka své dítě hlídá? Matka ho vychovává, pečuje o něj, hraje si s ním. Totéž by měl dělat i otec, jsou v tom oba. A ne, že je nebo není ochoten hlídat. Tohle označení respektuji například u pracovně vytížených prarodičů, které požádám, jednou za dva měsíce a oni buď jsou nebo nejsou ochotní mé dítě pohlídat
Tím chci říct, že pokud bych si něco potřebovala zařídit sama, tak bych doma řekla „taky jsou tvé děti, pěkně si s nimi hraj, tady jim ohřej jídlo a já jdu do školy“
Děti jsou jeho stejně jako tvoje, on má práci, ty máš školu. Oba máte něco, z toho mi vychází, že i o děti se postaráte společně
taky mi to vadí. Pořád někoho opravuju… to jsou pořád otázky: „Kdo hlída? Táta?“ a já říkám, že ne, že táta je prostě doma se svým dítětem…
@Jarka K píše:
taky mi to vadí. Pořád někoho opravuju… to jsou pořád otázky: „Kdo hlída? Táta?“ a já říkám, že ne, že táta je prostě doma se svým dítětem…
Přijde mi to už, jako kdybych šla s dětmi po ulici, potkala kámošku a ona by mi řekla „dneska si hlídáš děti?“ ![]()
Já mám teda ochotně se starající mamku. Pokud potřebuju cokoli, beru ohled na program manžela…pokud má volno, odcházim
Neptám se. Nemá s tím problém trávit čas se svým dítětem.
Mě by hanba fackovala, kdybych přišla za mamkou a řekla jí, at mi pohlídá děti, že někam potřebuji i když mám doma muže, ale ten se o ně starat nechce. Jako na co takoví chlapi mají děti. Asi aby si mohli odškrtnout, že splnili úkol a tím to pro ně hasne. Já jak byla malá, tak s námi otec jezdil všude na výlety bazény atd. Tohle prostě moc nechápu. ![]()
Kluk není pritelovo syn ale i tak vždy ochotně ohlida, vyzvedne z družiny atd když je potřeba, když musím být v práci atd. Bez rečí, nebyl nikdy problém.
@gabina86 píše:
Mě by hanba fackovala, kdybych přišla za mamkou a řekla jí, at mi pohlídá děti, že někam potřebuji i když mám doma muže, ale ten se o ně starat nechce. Jako na co takoví chlapi mají děti. Asi aby si mohli odškrtnout, že splnili úkol a tím to pro ně hasne. Já jak byla malá, tak s námi otec jezdil všude na výlety bazény atd. Tohle prostě moc nechápu.
No přesně! Mamka pracovala na tři směny, taťka nás brával na výlety, aby se mohla vyspat po noční. Pochybuju, že nějak brblal, vždycky jsme si to krásně užili ![]()
@KPKristy Přesně. Byla třeba sobota, mamka vařila atd. a tatka nás prostě vzal na bazén. Sám od sebe bez donucení. Já bych prostě nebyla s chlapem, který se k dětem staví jako, že nejsou.
@gabina86 píše:
@KPKristy Přesně. Byla třeba sobota, mamka vařila atd. a tatka nás prostě vzal na bazén. Sám od sebe bez donucení. Já bych prostě nebyla s chlapem, který se k dětem staví jako, že nejsou.
No jo, jenže co má ženská dělat, když to zjistí až ve chvíli, kdy už ty děti mají ![]()
Zakladatelka by měla na svého chlapa psychologicky zapůsobit
. Však je pravda, že čas letí jako splašenej a jednoho dne budou děti koulet očima, až za nima přijdou s tím, že se jede na výlet. Budou už chtít trávit čas jinak a vrátit se to nedá. To by si měl tatínek uvědomit ![]()
@KPKristy No, tak je jasné, že bych se hned nerozváděla. Ale nevím, já na svém muži věděla, že se bude chovat normálně. Postará se o děti bude se prostě zapojovat. No a jelikož má povaha by mi nedovolila si to nechat líbit, tak bych mu prostě řekla na tady máš syna já jdu bla bla bla. A žádné doprošování o pohlídání svého syna.
@Devil-princes píše:
Pro nás je to samozřejmost, pokud s dětmi nejsem já, je snimi muž, bez řečí, automaticky, děti jsou přece nás obou, chtěli jsme je oba, tak se přece nebudu doprošovat o hlídání?? Partner je rodič se stejnými právy a povinnostmi jako ty!
Moje řeč, lépe bych to neřekla ![]()
Tak on se stará celkem dost a když má volno, tak si malého třeba bere a jede s ním nebo já si skocim na nákupy a on je s ním doma, to zas jo jen jak říkám, když potřebuji a řekla jsem ať se domluvíme, že mám školu tak odpověděl, že ještě neví, jak pracuje v sobotu a že co naši… Tak mě to dostalo. prostě aspoň mohl říct, že pokud nebude v práci dlouho, tak pak bude s malým a né přece aby byl doma a malý u babičky… To se mi nelíbí. No nic, asi ho postavit před hotovou věc a budem si o tom muset promluvit…
děkuji za názory ![]()
@Lovein píše:
Tak on se stará celkem dost a když má volno, tak si malého třeba bere a jede s ním nebo já si skocim na nákupy a on je s ním doma, to zas jo jen jak říkám, když potřebuji a řekla jsem ať se domluvíme, že mám školu tak odpověděl, že ještě neví, jak pracuje v sobotu a že co naši… Tak mě to dostalo. prostě aspoň mohl říct, že pokud nebude v práci dlouho, tak pak bude s malým a né přece aby byl doma a malý u babičky… To se mi nelíbí. No nic, asi ho postavit před hotovou věc a budem si o tom muset promluvit…děkuji za názory
No a hned to vypadá úplně jinak. ![]()