Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lama Lama píše:
Mám to obdobně jako u sebe. Proti očkování nic nemám, spíše pro. Zrovna covid vidím jednoznačně pro u rizikových jedinců ( zdravotní stav, věk). Děti za rizikové nepovažuji, takže spíše očkovat nechci, ne kvůli zdravotnímu stavu. Ale tím, že nejsem ani rozhodně proti, tak možná nechám kvůli klidu s e vším testováním a možná i kvůli profitu pro společnost. Uvi.
Díky za názor.
já to vnímám stejně. Ale zatím s eti ve mě pere. No uvidíme.
@Sunlight515 píše:
Po covidu moje nejstarší dcera, tehdy 24 let, maminka 5ileté holčičky, onemocněla leukémií. Do covidu byla zcela zdravá. Dva týdny před nákazou měla krevní testy a vše bylo zcela v pořádku, krevní testy měla z důvodu, že studovala v US nursing a měla mít praxe v nemocnici. Pak udeřil covid se středně těžkým průběhem, dělaly se jí abscesy v celém těle, extrémní bolesti, horečky, 3 týdny každý den s covidem jeden další symptom, než se to začalo umírňovat. Od covidu již nikdy nebyla v pořádku, nonstop se cítila unavená, přičítali jsme to postcovidovému syndromu. Když se ale už neudržela ani 5 minut v kuse na nohách, skončila na ER a padla diagnoza CLL 3. stádium, chemoterapie byla okamžitou nezbytností. Aktuálně dcera doslova bojuje o život, nemoc progradovala i přes chemo do ALL a zasahuje již CNS.
Prognoza velmi nejistá, sepisuje závěť pro svěření své dcerky do naší péče.
Svinský covid!!!![]()
![]()
To je mi moc líto
![]()
@Sunlight515 píše:
Po covidu moje nejstarší dcera, tehdy 24 let, maminka 5ileté holčičky, onemocněla leukémií. Do covidu byla zcela zdravá. skončila na ER a padla diagnoza CLL 3. stádium, chemoterapie byla okamžitou nezbytností.
Svinský covid!!!![]()
![]()
ano, bohužel, taky mám pacientku, co přesně takhle onemocněla hned po covidu a v podstatě je diagnosa stejná
je to potvora, potřebujeme se toho covidu zbavit a pokud možno, marginalizovat jej, což se povede právě očkováním
imunita po očkování již nyní vypadá velice dobře a dlouhodobě
děti se očkovat chtějí, takže se očkovat budou, nějak není moc co řešit
nejstarší jde ve středu…
@Borrealis píše:
ano, bohužel, taky mám pacientku, co přesně takhle onemocněla hned po covidu a v podstatě je diagnosa stejnáje to potvora, potřebujeme se toho covidu zbavit a pokud možno, marginalizovat jej, což se povede právě očkováním
imunita po očkování již nyní vypadá velice dobře a dlouhodobě
děti se očkovat chtějí, takže se očkovat budou, nějak není moc co řešit
nejstarší jde ve středu…
CLL je asi překlep ne? To bude ta dále zmiňovaná ALL.
@Lama Lama píše:
CLL je asi překlep ne? To bude ta dále zmiňovaná ALL.
Není to překlep. Nemoc byla diagnostikovaná zprvu jako CLL 3. stádium. První dvě stádia mohou být bez chemoterapie, u třetího stádia již musí nastoupit chemoterapie. U dcery chemo bohužel nepomohlo, ačkoliv byla podávána jedna v tabletách a další nitrožilně, v několika vlnách a postupně upravována tak, aby vůbec nějaké výsledky byly. Bohužel ani toto nepomohlo a nemoc relativně rychle přešla do ALL se zasažením CNS. A to je obrovský průšvih, další prognoza víc než nejistá, v nejlepším případě, pokud by drastická léčba zabrala, je možnost dožití max. 5-i let, může to být ale i jen několik měsíců.
Teď je covid na ústupu, stejně jako loni. Takže si myslím, že se nechat očkovat v tuto dobu je nesmysl, protože akorát do podzimu ztratí kus své účinnosti. A podzim rozhodne o tom, jak jsou vakcíny (ne)účinné.
@Aquarius79 píše:
Teď je covid na ústupu, stejně jako loni. Takže si myslím, že se nechat očkovat v tuto dobu je nesmysl, protože akorát do podzimu ztratí kus své účinnosti. A podzim rozhodne o tom, jak jsou vakcíny (ne)účinné.
Trvá dlouho, než se zcela vybuduje imunita. Po každé dávce přes 2 týdny plus mezičas mezi jednotlivými dávkami. Tak si to spočítejte. Začít s očkováním v září je sakra pozdě.
@Sunlight515 píše:
Trvá dlouho, než se zcela vybuduje imunita. Po každé dávce přes 2 týdny plus mezičas mezi jednotlivými dávkami. Tak si to spočítejte. Začít s očkováním v září je sakra pozdě.
Dejme tomu, ale podzim stejně mnohé ukáže.
@Sunlight515 píše:
@Aquarius79 píše:
Noooo… Třeba v Praze už neklesá. Praha většinou bývá 14 dnů před zbytkem republiky (nevím proč). Ve VB už roste, za týden skoro dvojnásobek, a to i přesto, že mají naockovanou víc než polovinu populace. Chytají to ti neočkovaní (jen 1 z 25 v nemocnici je očkovaný), ale ta nenaočkovaná půlka prostě stačí na to, aby se extra nakažlivá mutace Delta (indická) šířila velkou rychlostí. A to ještě nemají ani nic rozvolněno.
My u nás Deltu zatím vz větším množství nemáme. Až tu bude víc, půjde to podle mě dost rychle. Na podzim bych nespoléhala. Loni jsme taky dost rychle rostli ve 2. polovině léta, jen z 10× menších čísel, než máme teď. Tak prostě trvalo, než to dost vyrostlo. Teď jsme oproti lonsku relativně vysoko a může to jít nahoru dost rychle.
Ja si rikam, laicky, zatim mutace neudelaly paseku, ze by zhorsily covid u deti. Nicmene, kdyz mu stizime prenos mezi dospelaky, nevznikne mutace nebezpecna detem? Pak od prvni davky k plne imunizaci ubehnou 2 mesice. Kdyz spusti ockovani pro 12+ treba v cervenci, stejne je plna imunizace v zari nejdriv. A co ty mladsi, osmi devitilete
ach jo. Delta ted docela dela problemy v Anglii a to tam maji proockovanost velkou. Jen tou svou malo ucinnou Astrou.
@Limi123 píše:
Noooo… Třeba v Praze už neklesá. Praha většinou bývá 14 dnů před zbytkem republiky (nevím proč). Ve VB už roste, za týden skoro dvojnásobek, a to i přesto, že mají naockovanou víc než polovinu populace. Chytají to ti neočkovaní (jen 1 z 25 v nemocnici je očkovaný), ale ta nenaočkovaná půlka prostě stačí na to, aby se extra nakažlivá mutace Delta (indická) šířila velkou rychlostí. A to ještě nemají ani nic rozvolněno.My u nás Deltu zatím vz větším množství nemáme. Až tu bude víc, půjde to podle mě dost rychle. Na podzim bych nespoléhala. Loni jsme taky dost rychle rostli ve 2. polovině léta, jen z 10× menších čísel, než máme teď. Tak prostě trvalo, než to dost vyrostlo. Teď jsme oproti lonsku relativně vysoko a může to jít nahoru dost rychle.
Tak Británie má dost odlišné podnebí, ale je pravdou, že dovolenkáři mohou udělat své. Já jsem to ovšem myslel tak, že podzim ukáže, nakolik jsou ty vakcíny funkční. Jestli ta ochrana je skutečně tak spolehlivá a jestli se neobjeví nějaké neduhy. Také to může být rozhodující pro nerozhodnuté.
Zatím nejsem rozhodnutá. Covid mají děti prodělaný. Obávám se, že v případě nových mutací budou jak protilátky po prodělání, tak ty po očkování, málo účinné. A doufám, že už žádné další horší mutace nebudou. Vyčkávám. U jednoho to bude aktuální až bude kategorie 12+, u druhého ještě později.
@Aquarius79 píše:
Tak Británie má dost odlišné podnebí, ale je pravdou, že dovolenkáři mohou udělat své. Já jsem to ovšem myslel tak, že podzim ukáže, nakolik jsou ty vakcíny funkční. Jestli ta ochrana je skutečně tak spolehlivá a jestli se neobjeví nějaké neduhy. Také to může být rozhodující pro nerozhodnuté.
To ano. Já doufám, že na podzim už bude booster zaměřený na mutace. Ale myslím, že se bude snižovat ochota lidí se přeočkovat. Tj. proočkovanost bude postupně klesat. No jsem zvědavá, co nás ještě čeká. Je pravda, že podnebi hraje teď v létě pro nás. Snad si užijeme aspoň fajn léto. Nechtěla bych to v červenci nebo srpnu jet nanovo.