Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ivana-domca
A nejen v Německu. Máš naprostou pravdu-zřejmě máme jiné děti které nežádoucí účinky nemají ![]()
Já myslím, že už se tady řeší neřešitelné. Vždycky budou zastánci očkování i neočkování (já jsem něco mezi). Myslím, že zakladatelka chtěla slyšet něco úplně jiného a proto ta diskuze i vznikla. Nemá smysl si tady něco vyčítat nebo se vzájemně napadat. Ať dělá každý tak jak uzná za vhodné
. Mizím, jelikož nemám čas tady ztrácet čas
.
@Ballnejka
A kdo tu koho napadá? ![]()
Třeba já konkrétně jsem zakladatelce poradila a trochu jsem poodhalila roušku k očkování
To je totiž strašně důležité. Ona musí znát pro a proti.
Dala jednou tuhle příšernou kombinaci, ale měla by vědět, že ji příště dát nemusí a hlavně proč ![]()
A doufám, že si z těchto pár příspěvků něco vzala a zařídí se podle toho ![]()
@Ballnejka
A víš co? I| kdyby jen jedna maminka po přečtení jakékoliv diskuze o očkování začala nad problematikou očkování byť jen přemýšlet, tak to za to stojí ![]()
Necetla jsem diskuzi, tak se omlouvá pokud se budu opakovat.
všechny nežádoucí účinky očkování by se měly hlasit - mudr a ta má povinnost je předat dál - už jen kvůli zpětně vazbě vyrobcum…
OT: já mám třeba doktorku, ktera nemá vůbec naockovane svoje děti, já mám na věc stejný názor.
@mari1912 v tom výčtu mi chybí TBC a docela mě zajímá tvůj názor, jestli můžu poprosit
Protožě já si to ráda přečtu.
@Ifka07 Já měla taky super doktorku, ta mi narovinu řekla, který očkování odmítla píchnout vnoučatům. Hned se s ní člověk baví líp. Ale bohužel jsme se přestěhovali, tak jsem zvědavá jaká bude nová doktorka ![]()
@tamata
TBC již není povinné, dávalo se dětem ještě v porodnici a vzhledem k množství nežádoucích účinků které převyšovaly riziko nákazy se od plošného očkování upustilo.
Takže se očkuje už jen u rizikových skupin.
Dostat TBC není tak jednoduché jak se zdá. Tím, že pojedeme MHD kde je někdo s TBC tím ho nechytneme. Podle studií, bychom s dotyčným museli být podstatně déle ![]()
Dcera naočkovaná je, má ošklivou jizvu a dodnes bolestivou
Syn naočkovaný touto vakcínou nebude, neshledala jsem to žádoucím
@tamata píše:
@Ifka07 Já měla taky super doktorku, ta mi narovinu řekla,který očkování odmítla píchnout vnoučatům. Hned se s ní člověk baví líp. Ale bohužel jsme se přestěhovali, tak jsem zvědavá jaká bude nová doktorka
Tak to by mne celkem zajímalo
, můžeš se, prosím tě, rozepsat.:mavam:
@mari1912 Já osobně mám teda nastudováno víc než dost. Od příbalových letáků prevenaru, rotaviru až třeba po meningokoka. Pokud jsi četla moje předchozí příspěvky, tak by jsi věděla, že nejsem žádný zastánce očkování. Taky jsem psala, že 3 dávky očkovacích vakcín naráz bych nikdy nedala, ale je to rozhodnutí každého z nás. Ovšem taky nejsem zastáncem toho neočkovat vůbec nic. Ani hexu. Vím co očkování způsobit může a vždycky bude nějaké dítě, které tu špatnou reakci bude mít. Ale taky bude dítě, které třeba jen proto, že nemělo základní očkování chytilo něco, co třeba chytit vůbec nemuselo a rodič si to potom akorát bude vyčítat. Můžeš ohrozit život svého dítěte ať už se rozhodneš pro očkování nebo pro neočkování. Ani jedna věc podle všeho není správná, takže si v podtstatě nevybereš. Jako mámy chceme pro své děti to nejlepší, ale co je vlastně to nejlepší? Riskovat nežádoucí účinek očkování nebo to, že moje dítě třeba chytne nějakou zákeřnou nemoc, které se očkováním dalo předejít? Babo, raď! Tady nejde jen o miminka. Miminka zase v tak strašným ohrožení nejsou, ale starší děti už ano a například tetanus rozhodně nemůže dítě chytnout jen válením ve hnoji. To beru opravdu jako fórek. Navíc v dnešních dobách cestování a návštěv cizinců..Nevím, nevím..Jestli víš co je teda správné, tak si to ráda poslechnu. Nedělá dobře ani ten, který očkuje všechno a ani ten který neočkuje vůbec.. Navíc spoléhat na to, že zrovna moje dítě nic nechytne, stejně tak jako že moje dítě nemůže mít žádnou reakci..Kdybych si myslela a věřila tomu že to tak bude, tak jsem opravdu hodně naivní.. ![]()
@mari1912 Díky. Já to vidím stejně. Syn byl automaticky a právě kamaarádka nechala doočkovat dceru. Tak mě to zajímalo. Synovi se to taky hojilo dlouho a další dítě se má teprve narodit, tak zjišťuju víc informací ![]()
@MarieP No nijak zajímavý to není
Že dala Hexu, prevenar 13 a pak to na spalničky, zarděnky, příušnice (nevim zkratku
). Ale měla v čekárně leták i na nějaký to očkování proti rotavirům? (já už si to fakt nepamatuju moc dobře a nevyznám se v tom tolik), ale nějaký nepovinný a říkala, že je to na mně, ale že ona to vnoučatům odmítla dát ![]()
A i tu živou vakcínu na ty spalničky a tak pořád odsouvala, aby byl malej zdravej. Přesouvali jsme termín 6× a nijak na mě netlačila. Co jsem tu četla, tak to je docela výjimka…
Popravdě se o to zajímám víc až teď, tak ještě že jsem toho nenechala díky ní naočkovat víc
Jo a taky odmítla píchat ty komba co tu čtu. Že klidně 3 vakcíny najednou. Píchala to postupně.
@Misha0027, osobně bych zavolala Dr. nahlásila všechny NÚ a chtěla je zapsat do karty… Malého bych hlídala a dělala vše, co by mu trochu ulevilo, nos, kočárkuj, šátkuj, koj… Sedla bych a přečetla si příbalové letáky (prostuduj si vakciny.net, jsou tam i tabulky kolik dávek, jaké rozestupy…)Teď si nic nevyčítej, prostě si věřila, že Dr. je odborník, ale ona odborník na očkování není, pokud je to průměrný pediatr, tak chodí na školení farmafirem a ty určitě neříkají, že očko je taky někdy pěkně škodlivé a svinstvo
Jinak očkování se dá rozvolnit (mezi dávkami může být až 6. měsíců) tak není problém, pokud po studiu shledáš, že všechna 3 očkování pro své dítě chceš, očkovat např. co 2. měsíce 1 vakcínu. A většinou je možné i schéma 2+1, kdy vlastně „ušetříš“ jednu dávku, při zachování účinku
… Přeji ti a hlavně prckovi, ať je vše v pořádku ![]()
@Ballnejka píše:
@mari1912 Ale taky bude dítě, které třeba jen proto, že nemělo základní očkování chytilo něco, co třeba chytit vůbec nemuselo a rodič si to potom akorát bude vyčítat.
A můžeš mi říct, která to bude nemoc z toho výčtu, co hexa obsahuje, a co tu Meri1912 popsala??? ![]()
@Ballnejka Mas nastudovany jen pribalovy letaky? To ale nestaci ![]()
A mohla bys mi prosim napsat, jak se da chytit tetanus? (podotykam, ze v CR nebyl uz 12 let zadny pripad) Valenim ve hnoji ho nechytnes, jsou k tomu treba jeste ty vidle ![]()
Navic mne docela prekvapuje, jak rychle se z Hexy stal „zaklad“. Jeste pred par lety byla Hexa hrazena z vlastni kapsy a brana jako nadstandard, zakladni byla vakcina proti 4 nemocem.
(a zrovna zloutenka a obrna jsou pro kojence dve zbytecny zateze navic)
Co se tyce ockovani proti TBC, urcite bylo dulezitym faktorem pro zruseni i to, ze ted se Hexa napere daleko mladsim detem, nemusi se cekat, jede se pak ve schematu 3+1, o davku vic, nez by bylo treba u trochu starsiho kojence…a z toho jsou dalsi penize.
Ted casto ctem, jak se nekdo ohani tim, ze dal diteti Hexu „az“ ve ctyrech mesicich a bere to jako odklad… Pred zrusenim TBC se tak ockovalo normalne. ![]()
@Ballnejka
Vím co jsi psala a beru tě jako jednu z těch rozumných ![]()
Co je správné a co ne, to je věčná otázka a není na ní jednoznačná odpověď
Nikdy bych si ani nedovolila nikomu radit, ať udělá to, či ono.To musí zvážit každá z nás, jaká rizika jsou pro ni přijatelná a jaká už ne
Pokud budu mluvit jen sama za sebe, tak hexe nevěřím
Existují i jiné alternativy k hexe a nemusíme dát jen tuto vakcínu.
Existuje třeba pediacel-bez žloutenky-B
Pak infanrix HIB -tetan, černý kašel, záškrt, obrna-bez žloutenky-B a bez hemofila, tuto vakcínu lze dát i bez složky HIB, bez obrny
Takže v první řadě si vybrat vakcínu, ze zákona na to právo máme…
Můžeme si prostudovat složení-je napsáno v příbalových letácích, ke stažení na vakcíny. net
Pak si dát na misku vah, které nemoci nás opravdu ohrožují-rozepsala jsem se výše
Pak si pediatrem dohodnout případné jiné schéma. Proč očkovat ve schématu 3 plus jedna, když všude kolem nás, i na Slovensku se očkuje ve schématu 2 plus jedna?
Pokud já budu očkovat tak zřejmě infanrixem HIB, bez HIB takže jen záškrt, tetan a černý kašel
Ještě mám čas toho spoustu prostudovat, minimálně půl rok ![]()
Třeba dojdu k názoru, že očkovat nebudu ![]()
MMR nebudu dávat vůbec-téhle vakcíny se bojím tak, že bych mohla štípat dráty zadkem ![]()
@tamata, díky za odpověď
… Tak to jo, to já již jedu vyšší level
![]()