Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dcera měla nízkou porodní váhu 1960g a kvůli vyvolání je o tři týdny nedonošená. Chci se zeptat ostatních maminek nedonošených dětí, jaké měly omezení při očkování?
1. Museli jste očkovat pod diazepamovou clonou?
Malá chodí k neuroložce. Má ustupující, nyní už jen mírný hypertonus ručiček. Epilepsie nebyla prokázána. Měla trošku dýl úlekové reakce. Ale jinak je v pořádku. Paní doktorka řekla, že jí mám dávat diazepam preventivně 3× denně čtvrtku 5mg, že je to běžná praxe u nedonošených, aby nedostala křeče. Co jsem tak stihla zjistit, diazepam se v takovém případě podává i 14 dní a rozhodně to není běžná praxe. Většinou je dáván jen dětem, které již měly febrilní křeče nebo mají prokázanou epilepsii. Mě osobně brát diazepam jen tak coby kdyby přijde jako zhovadilost. Neřeknu paralenový čípek, ale diazepam?
2. Očkovali jste klasickou hexou nebo infanrixem hib a imovaxem? A jaké byly reakce?
3. Na kdy jste měli odložené první očkování?
Díky.
Ahojky
tak my jsme taky nedonošení malá se narodila v 29+0 t.t. porodní váha 850g/34cm
nyní nám bude 26.12.2010 nekorigovaně půl roku
v rizikové poradně nám dovolili od řijna dát prevenar 13 máme za sebou 2 dávky
další očkování bychom měli mít povolené z rizikovky od února čili ve věku 8 měsíců a to vakcínou infanrix hib
s tím diazepamem jsem to taky četla ale nám nic takový neříkali tak s tím ti neporadím ![]()
Ahoooj maminko,
tak my jsme měli porodní váhu 1620g (36.t.t., ale nefungovala placenta, proto takovej malej bobeček
) (to ty máš ještě obříka a proti Petulli mega obraaa
a zatím jsme neočkovali nic. V lednu nás čeká Rotarix a pak Prevenar 13 a o diazepamu nám neříkali nikde, ani na JIPce, ani v rizikovce…nikde nic, to je zvláštní. Tak se ještě zajdi poradit s nějakým doktorem třeba z JIPky, komu důvěřuješ
, ať nemáš pochybnosti, taky bych to určitě s někým zkonzultovala. A kamarádím se s dalšími maminkami, co jsme spolu byly na JIPce a o diazepamu jsem u žádné nikdy nic neslyšela
, ale nejsem dr. a nerozumím tomu, určitě se poraď. Jinak u všeho nám vše počítají korigovaně.
Tak přeji krásné Vánoce Tobě, celé rodině i všem maminkám i jejich nedoklubkám, ať nám krásně a hlavně ZDRAVĚĚĚĚĚ rostou
![]()
ahojky,
moje starší cácora se narodila v 33tt s porodní váhou 1800g. očkovali jsme se normálně - hexa, priorix. jen jsme měli posunutý začátek. první dávku dostávala, kdž jí bylo půl roku (korigovaně 4 M). na neurologii jsme chodili taky a o diazepamu se nikdo nezmiňoval. mě osobně to přijde dost divné, brát ho prventivně?
v odůvodněným případech asi jo…
Moje dcerka jse narodila v 34+2 s váhou 1780 gramů. Očkování měla odložené do půl roku, tedy je narozená v březnu a při půlroční prohlídce v září (kdy to odsouhlasili předtím i na neurologii) dostala první dávku hexy - koukám do očkováku, je to infanrix-hexa. O Diazepamu nepadlo nikde ani slovo, poprvé jsem o něm slyšela až od kamarádky, do té doby jsem vůbec nevěděla, co to je
Ale po tom prvním očko jsme měli dát preventivně na noc Paralenovej čípek, což jsem udělala. Malá měla jen trošku teplotku, jinak nic.
Ono když si člověk přečte tohle, tak pochopí, proč to tak řeším a už neuroložce nevěřim…
Petra8a píše:
Ono když si člověk přečte tohle, tak pochopí, proč to tak řeším a už neuroložce nevěřim…http://www.znamylekar.cz/…urolog/plzen
Uff
Tak to se ti nedivím.
ahoj my jsme narozeni 32.tt, i když jsme neměli žádné problémy,též jsme do roku pod dohledem neurologa.očkování jsme měli posunuté jak už tady psali holky na 6. měsíc nekorigovaného věku.očkovali jsme infanrix hexa a zároveň prevenar 13, žádné problémy, kromě zvýšené teplotky nebyli.ale je fakt, že první dávku jsme měli pod clonou diazepamu přesně jak píšeš čtvrt prášku třikrát denně, ale myslím že to byla jen prevence.při dalším očkování,i přesto,že mi mudr řekla ať dám, už jsem nedala, a měla doma jen pro případ febrilních křečí.(sestra říkala že jakmile budeme mít teplotu nad 38,5 je lepší mu čtvrt dát).zatím jsem ho nepotřebovala.
krusika píše:
ahoj my jsme narozeni 32.tt, i když jsme neměli žádné problémy,též jsme do roku pod dohledem neurologa.očkování jsme měli posunuté jak už tady psali holky na 6. měsíc nekorigovaného věku.očkovali jsme infanrix hexa a zároveň prevenar 13, žádné problémy, kromě zvýšené teplotky nebyli.ale je fakt, že první dávku jsme měli pod clonou diazepamu přesně jak píšeš čtvrt prášku třikrát denně, ale myslím že to byla jen prevence.při dalším očkování,i přesto,že mi mudr řekla ať dám, už jsem nedala, a měla doma jen pro případ febrilních křečí.(sestra říkala že jakmile budeme mít teplotu nad 38,5 je lepší mu čtvrt dát).zatím jsem ho nepotřebovala.
Prosím tě a jak dlouho ta clona trvá? Někde jsem četla až 14 dní a to mi přijde nějak moc.
A jak mimi diazepam snáší? Je pak celkově v útlumu?
Ahojky holky,
sice to ení přímo k tématu,ale zeptám se vás.
Malá se narodila o 3týdny dříve-plánovaně s váhou 1860g.
Teď jí je trošku přes 4měsíce a přijde mě že se dost leká.Třeba jak kí rychle přicházím,nebo jak se něco začne rychle blízko jí dělat,tak rozhazuje ručičkama a klepou se jí a leká se.Je to normální???
proxa píše:
Ahojky holky,
Teď jí je trošku přes 4měsíce a přijde mě že se dost leká.Třeba jak kí rychle přicházím,nebo jak se něco začne rychle blízko jí dělat,tak rozhazuje ručičkama a klepou se jí a leká se.Je to normální???
Malá je to samý - vyvolaná o tři týdny dřív 1960g.
Taky se dýl lekala. Dodneška (8 měsíců) sem tam rozhdí ruce. Neuroložka nás poslala na video EEG, epilepsie se neprokázala. Tím to haslo.
Jinak k tématu. Dnes proběhlo očkování. Klasická hexa plus synflorix. Včera večer, dneska ráno, v poledne před očkováním a ještě dneska večer mám dát čtvrtku diazepamu. Přijde mi trošku teplejší, tak uvidíme k včeru, jestli jí to nevyskočí. V noci jí mám měřit teplotu. Tak snad bude v pohodě.
proxa píše:
Ahojky holky,
Lekání může být známkou hypotonie. Tedy u nás to určitě bylo a syn byl přenášenej. Ale jde jen o slabounkou hypotonii a myslím, že u dříve narozených dětí je hypotonie dost častá, tak to může být tím.
Tak se spíš zaměř na to, jak pase koníky, jestli se zkouší přetáčet a tak…
Našemu malému jsou 3,5 měsíce, PV 2300g ve 39. týdnu a taky se více leká - rozhazuje ručičky, ale je taky hypotonický.
K neuroložce jdeme za týden, EEG v dohledné době, tak se na to zeptám.
No malá asi hypotonická není-pase koníky,sice se občas trochu naklání,hlavička jí ještě trochu klimbá na strany občas,ale jinak je snad v pořádku.Jen prostě to lekání-někdy i když už třeba dlouho rachotí z hračkama a chce spinkat a mít klid,tak začně brečet a ručičkama klepe nad tělíčkem..Tak nsad je to v pořádku.
Minule jak jste tu mluvili o epilepsii,tak jsem o ní začala študovat na intrnetu a nakonec jsem z toho byla tak rozhozená že jsem měla noční můry ![]()