Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem se ptala teď ve středu svý gyndr. na očkování, říkala, že mi ho nedoporučuje, že virus chřipky je nejrychleji mutující virus a že klidně za pár týdnů může být vůči vakcíně rezistentní. Jen mi doporučovala vyhýbat se větší koncentraci lidí a hlavně dětskému kolektivu - tam prý je riziko nákazy největší. Takže Borisko, to pro tebe není asi potěšující zpráva a tebe raději od očkování zrazovat nebudu.
lindi -tobě už bych taky nedoporučila -z laického pohledu, než budou vakcíny,tak porodíš
, kdyby manžel neučil,tak bych byla mnohem klidnější a vyrovnanější…
ale ještě mám pořád min. těch 8 týdnů na rozhodování
Boriska Spis ona se nechala, ne? Tezko ji naockoval ve spanku
A s tim ucitelovanim - myslim, ze hracky po detech snad manza neocucava a deticky si vetsinou nenechaj ujit duvod proc nejit do skoly, takze nachcipany se tam asi moc vyskytovat nebudou. to bych mela vetsi strach s dospelejch „hrdinu“, co proste do prace pujdou s cimkoliv, pac sou prece nepostradatelny, a pak prskaj na koho muzou ![]()
to je prave i muj problem, v tovarne lidi do prace chodi i s chripkou a navic tady v UK, nebop aspon u nas, na tebe kaslou a kychaji/ruku pred pusu si prece nedam, protoze si ty bacily nakaslu na ruku a to je nehygienicke-bylo mi vysvetlno, prc radsi kaslou na me a primo na mou tvar…/
borisko, dej vedet jak ses rozhodla, ja tez porad nevim…kdybych mohla zustat doma, tak to neresim, ale v praci byt proste musim…
ahoj, tak ja ziju v Irsku a vakcinu proti praseci chripce jsem dostala v utery.
Tady se zacalo s plosnou vakcinaci, nejdriv tehotny po 14tt a chronicky nemocni a pak dalsi ohrozeny skupiny a pak naockujou zbytek lidi. Taky jsem resila jestli si ji nechat dat nebo ne, ale vzhledem k tomu, ze je tady velke mnozstvi nakazenych lidi (dneska rano mluvili o 40 000 za posledni tyden) zatim se vi o 14 umrti a hlavne tehotny maj casto komplikace a konci v nemocnici, tak mam proste strach, ze to chytnu taky. Porad chodim do prace a jeste asi 6 tydnu budu, a tak sance, ze se s chripkou potkam je vysoka. Take si myslim, ze je pro me a prcka vetsi riziko chripku chytnout nez se nechat ockovat.
Zas ale chapu, ze v CR je momentalne trochu jina situace, protoze virus praseci chripky neni jeste tak rozsireny jako treba tady nebo v UK
Tady jsou tu k dispozici dve vakciny, jedna se jmenuje Pardemrix - ta obsahuje rtut a imunizatory a pak Celvapan, ktera je neobsahuje a proto jim ockuji tehotne.
Je tezke se rozhodnout, zvlast, kdyz clovek nema dost informaci a konkretne tady se o tom nikdo nechce moc bavit..
ahoj, jen drobný nápad: Borisko, když se bojíš nákazy přes manžela, není řešení, aby se nechal očkovat on? Vím, že vakcíny nejsou pro všechny, ale třeba by se to přes dr. dalo takto vysvětlit. My jsme to tak u mých těhotenství zavedli, že se manžel proti sezónní chřipce vždy očkoval, aby nám to domů nepřinesl, protože my s dětmi jsme se někam do infekce dostali minimálně. A fungovalo to. ![]()
mausko- a mela jsi nejake priznaky po ockovani? me doktorka rikala, ze mi muze byt tak 3-4 dny spatne…mam celkove slabsi imunitu a uz si nemuzu dovolit jit na nemocenskou, celkove ockovani snasim spatne… jinak ja ziji v sev.Irksu, tak ta promorenost bude asi stejna u nas i u vas…
Liky, po ockovani to bylo v poho, k veceru jsem mela trosku rymu a byla jsem unavenejsi, jako kdyz na me leze nejaka viroza, vzala jsem si pro jistotu jeden paralen, spala jsem dobre a rano uz v poho. Rameno mi po vakcine neoteklo, nebolelo. Taky mam zhorsenou imunitu a vakciny snasim blbe, takze jsem se trochu obavala, ale jak rikam, bylo to celkem v poho. Jinak co vim, tak u vas „na severu“ to radi taky dost ![]()
Ahoj,
ja ziju v Kanade,taky tu probiha celoplosne ockovani,ale vakcin ubyva a ted ockuji jen tehotne a deti od 6mesicu do 5 let.
Nevim jakou vakcinu tu pouzivaji,ma jen bylo doporuceno od doktora pres ockovani z CR at neberu tu s Adjuvanty-Skvalenem,ta je problemovejsi,zemrelo na ni par lidi,ale strai nebo nemocni..
Ale co jsme cetla tak i na H1N1 umiraji jen lide s hodne snizenou imunitou,stari,nemocni,takze se toho az ak nebojim.
Beru to jako kazdou chripku s o neco horsim prubehem-u zdraveho cloveka.
Jak jste tu psali o prevenci,tady doporucuji nekychat do dlane ale do jakoby loketni jamky,proste skrcit ruku a pciknout si do obleceni…
Vsude kde se shromazduje vice lidi-obchody,posta,skolka…jsou antibakterialni gely na ruce,lidi si nosi i svoje v kabelkach…
Hlavne si nesahat neumytyma rukama na pusu,oci-oblicej..
Jak bych se zahovaa jako tehotna-sama nevim,malou ockovat zatim nenechavam.
zdravím
tak s nafouknutou bublinou souhlasím, je to velmi dobrý tah farmaceutické společnosti, takže pokud ji chcete sponzorovat, prosím, je to vaše rozhodnutí. Každý rok se objevuje chřipková epidemie, jen už „normální chřipka“ jaksi nezabírá, je potřeba jí dávat nezvyklý název. (chudák prase, které s tím nemá nic společného ) A přiznejme si, bojím se vzít v těhu pomalu i paralen, aby neuškodil miminku a teď bych si měla nechat do těla vpravit virus, sice upravený, ale přeci
takže děkuji ne ani zadarmo ![]()
Můj otec pracuje na vývoji vakcín pro zvířata, takže se orientuje i v těch určených pro lidi a důrazně mě upozorňoval, ať se v žádném případě v době celého těhotenství nenechám očkovat proti jakékoliv chřipce. Sám se bohužel musí nechat povinně očkovat kvůli práci, ale tu reakci co posledně dostal, ta stála za to
. U většiny lidí totiž proběhne mírná ale i velká reakce a to by mi za zdraví mimča nestálo, zvažoval bych jedině pokud bych žila jako holky v oblasti vysoké nákazy.
A ještě pokud vím, tak cca do 20 týdne se neočkuje nic, tak teda nevím co máte za doktory
, máte se nechat naočkovat teď nebo až po tom 20 týdnu ????
A chci ještě říct, že většina lidí má jen virózu (zánět nosohltanu, průdušet, angýnu atd.) a ne chřipku !!!! A tomu se vyhnout nejde žádným očkováním, mutace virů je tak rychlá, že kolikrát se musí měnit při léčbě i antibiotika (viz. já, manžel a malej v nedávné době).
jani, ja jsem byvaly zdravotnik, tak docela vim o co jde…jenze tim, ze ted ziji a pracuji v miste, kde je to dost prasec.chripkou promorene hledam a badam, co je pro me a plod mensi zlo… ![]()
jinak pro informaci- tady se ockuje od 13.-14.tydne, proto honem hledam ty informace, uz na me doktorka tlacila/zna moji „zdravotni“ a pracovni situaci/
Liky, pokud bych žila tam kde ty, tak bych asi do toho očkování šla, hodně si pak sledovala teplotu a případně preventivně měla léky na snížení teploty doma (já používala Paralen v čípkách pro mimča), jako zdravotnice máš určitě přehled co se může brát. Nechodila bych do nákupních center, kina, no kde je prostě moc lidí, popř. s rouškou. Ono tak 10 dní trvá než se očkování ujme, tak v tu dobu je snížená imunita.
Nešlo by vzít si třeba týden dovolenou v práci a nechat se naočkovat v pátek ????
Nejhorší je pro plod vpodstatě vysoká horečka na 39°C.
Nasla jsem clanek, tak jen pro zajimavost jedna stranka pohledu… http://zdravi.centrum.cz/…nte-se-sami/