Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@z1908 @myskalucka Prosím, a mohli by ti vaši známí začít ty případy hlásit? Protože jinak mají v české pneumologické a ftizeologické společnosti pocit, že TBC je na ústupu…?
@tutinka je to stejne tak ziva vakcina jako proti nestovicim, zardenkam a spalnickam. ale neni treba prece davat tu vakcinu malymu miminku. lze pockat az do toho roka, ne? muj syn je take rizikovy, ted je mu 5 mesicu. na pul rok ubere leky proti tubere /i kdyz on na rtg plic nic nema a ani z odberu pupecniku nic nebylo/ a pak bude ockovan. s tim, ze ja teda panu profesorovi, co se o nas stara, reknu, ze az bude mit minimalne rok. nejlepe dva.
J Doe my jsme to hlasili. a oni to moc dobre vedi. a jak je v tom clanku o USA, ze je to tam na ustupu…tak ono, tam taky nesmis snad vubec, pokud si prodelala nekdy nedavno tbc. to tady samozrejme vubec neplati. staty byvaleho SSSR a Asie.
@J_Doe : tak je to fakultní nemocnice, tak to hlásit musí. A ver mi, ze já věřím tomu, kdo s tím primo pracuje a ví, jak to bylo před lety, než nějakému článků, který psal buhvi kdo. Ale je na každém, jak si to udělá.
Ano. Byla na ustupu. Ale verte nebo ne, ja na blbe interne jsem behem dvou mesicu mela 4× kontakt s tbc. Lidi, co normalne chodi po ulici, jezdi busem a vsude chrchlaji… takze dokud neni choroba vymicena, tak je jedno jestli je nebo neni na ustupu. Dulezite je, ze proste ta nemoc tady je. Dalsu otazkou je, jestli ta vakcina je vubec k necemu. Ja maleho ockovat nebidu davat. A doufam ze nevudu jednou litovat.
@z1908 přesně tak, vakcína je asi pěknej hnus, MMR nebudu očkovat dřív, jak na dvou letech opět. A pročpak jste rizikoví vy? Abere léky? Měla jste ji v těhotenství?
Dřív jak v roce ji očkovat nenechám, naše doktorka mi nabízela očkování už někdy v půl roce, ale vyčkám. Mamka je sledovaná, pracuje v MŠ, asi by ji tam pracovat nenechali, kdyby byla nebezpečná ![]()
@z1908 @myskalucka Tak vidíš, tak se to hlásí! A českou pneumologickou a ftizeologickou společnost opravdu nepovažuji za kde-koho. Koneckonců, nikdy jsem nenašla jedinou alespoň trochu seriózní statistiku o vzestupe TBC v ČR.
Je také zajímavé, že TBC klesá i v krajinách, kde se proti ní neočkuje, ale to je jenom taková drobnost…
Každopádně, každý ať si očkuje své dítě podle svého nejlepšího svědomí, já jsem ovšem ráda, že TBC do svých dětí píchat nemusím…
Nějaké osobní zkušenosti-no asi takhle vám to povím. Pokud se v životě s něčím setkáte pak se toho bojíte. Já v okolí za svých 38 let života znám jen vzdáleně jednu osobu co TBC prodělala
Pokud někdo pracuje v nemocnici, pak se tam ty případy kumulují-logicky
ALE-TBC JE na ústupu i kdyby na interně kdokoliv viděl cokoli-je to totiž malý vzorek
Nebo to samé se přece říká o těch co mluví o nežádoucích účincích a nikdo na to nebere zřetel
že je to malý vzorek a neprůkazný
Musíte si uvědomit, co aplikace vakcíny způsobovala a čeho se bojíte a hlavně jak moc jste rizikový
Přenos TBC není jen tak, nestačí s nakaženým jen jet ve stejné tramvaji…
Hodně štěstí v rozhodování ![]()
Moje malá má po tomhle očkování velmi ošklivou a bolestivou jizvu ![]()
A dcera kamarádky má doživotní následky…odnesly to uzliny ![]()
Opravdu to je o tom, s čím se člověk setká
@tutinka u manzela zjistili v mem 5 mesici tehotenstvi tbc a musel byt 3 mesice zavreny v krci. vubec se neprislo na to, kde to chytil. ani my si to nedokazeme vysvetlit. mel ale hodne uz tu tbc rozjetou, rozpady na obou plicich. proto pak profesor rozhodl, ze malej bude brat ty leky jeste pred ockovanim. mne ji pak nasli v krvi, tak jsem musela jeste na rtg plic asi v 6-7 mesici. ale vse dobry a malej taky.
jinak je to samozrejme kazdeho vec, jestli necha ockovat. ja osobne nejsem priznivec brzkeho ockovani miminek. vse bych nejradsi odlozila a strasne se toho bojim. ale po tom, co jsem mluvila s nekolika erudovanymi lekari z oblasti tbc, tak necham syna ockovat.
treba nekomu, kdo se rozmysli, pomuze tato ma zkusenost k rozhodovani /at pro ci proti/.
a ja tedy v tehle zemi neverim zadnym statistikam a vlasne moc nicemu…vse se da ovlivnit tak, jak nekdo chce. to je jen muj nazor.
jen jsem jeste slysela od jedne dr., ze ockovani proti tbc se taky hlavne zrusilo kvuli timu, ze kdyz se mimca v porodnici ockovala, tak pak se muselo nejakou dobu cekat, az mohla byt dalsi ockovani…a tim padem by nikdo nedal to proti rotavirum, co se dava tak brzo…a to se plati…takze penize pro farmaceut firmy. samozrejme je to jen nazor nekolika dr. a jini lekari by s timto urcite nesouhlasili.
@z1908 tvá situace není jednoduchá… Ale proč věříš, že očkování ochrání tvého syna, když neochránilo tvého manžela?
@z1908
ano, máš pravdu, je to o penězích
Nechtěla jsem do toho šťourat, ale je i faktem, že právě díky velmi častým nežádoucím účinkům se muselo čekat nejen s rotaviry, ale hlavně s hexavakcínou
Pokud by se i nadále očkovalo proti TBC, rozhodně by nemohli očkovat už 9ti týdenní miminka a to se přece nechce
Takže opravdu je to jak již poněkolikáte říkám o zkušenosti, o pocitech…
@z1908 očkování se neboj. jediné, co si pohlídej, je následná aplikace hexy. to, co dělá ty ošklivé reakce, znovu otvírá jizvičky, to je složka hep. B v hexe.
sám výrobce BCG vakcíny udává, že se nesmí očkovat min. 6m vakcínou proti hep. B a to se bohužel v rámci českého očko kalendáře naprosto běžně dělo.
kde asi udělali „soudruzi“ chybu? ![]()
Pokud budete očkovat v nízkém věku, pak bych dala pediacel a hep B později. jinak po základní hexe TBC a pak 6m pauza do 4.dávky.
tohle máme potvrzené i od prof. K. z Krče..a že on viděl ohledně TBC všechno od 50.let.
můj muž se s tuberou setkává velice, velice často a i proto máme obě děti očkované. kolikrát jeho pacienti netuší, kde to sehnali. oprava - většinou netuiší. ano, Indové, afričané, tam je to běžnější. ale běloch z „vyšší“ soc. vrstvy? (tj. ne bezdomovec, apod.)
ne, nejsem blbá, vím, že očkování nechrání proti TBC obecně, zvlášť ne v dospělosti. ale chrání proti určitým formám, tuberozni meningitidě (nedávno roční dítě v krči), miliární tbc a multirez. formám. Proti tomu Já dítě chránit chci.
(naproti třeba příušnicím..
které mi stát proti tomu nařizuje.. takže asi tak..)
@j Doe nerikam, ze 100% tomu verim. ale tezko rict, zda-by manzel prezil, pokud by nebyl ockovan. to, ze to lze chytit, je fakt. ale ten prubeh by pak mel byt lehci. je to samozrejme vsechno v podminujicim case, ale to je tak u veskerych vakcin preci. pokud mu tak vakcina zajisti jen lehci prubeh nemoci, tak budu i za to rada. ja tam videla lidi, kteri na tom byli vazne spatne. samozrejme jsou take urcite kmeny tbc i pry nejaky, kde nelze pak uz udelat nic, ale to se proste bud stane nebo ne.