Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Havlova píše: Více
Dobře, souhlasím, proč je tedy součástí povinné vakcinace hep. B a ne meningokok? Skutečně nejsou rizikové všechny matky, rodiny a jejich okolí, kdežto meningokok ohrožuje všechny veskrze stejně.
@Velryba černá píše: Více
A když bude v daný okamžik negativní, co za měsíc? Dva?
Jenže je třeba si uvědomit že ditě neni hračka o které si můžeš rozhodovat jak chceš. Neočkovat napřiklad ani na tetanus je vůči ditěti nezodpovědné.
@Anonymní píše: VíceŠkolky ani dětské skupiny neočkované děti neberou. Jedinou možností jsou různé kluby (lesní apod.)
Netuším. Já ho nechávala doočkovat. A chtěla jsem i revakcinaci v 18-19, dcera zatím být očkovaná nemůže (asi tušíš, že není úplně zdravá). Budem rády za tetanus.
Proč tedy neočkujeme plošně proti TBC? Že rodina není riziková tři dny po narození dítěte, ještě nic neznamená. Máme očkovat všechny proti všemu kvůli skupině lidí, kteří se chovají rizikově?
Jenom minimum matek je rizikových. TBC se taky ockuje jenom v rodinách s rizikem. U hep B byl původně stejný návrh - očkovat děti z rizikového prostředí. Nakonec je to součástí povinného očkování pro všechny. Důvody neznám.
Chápu, ale logiku tato očkovací strategie zrovna nemá. To je celé. Fakticky necháváme v okruhu nepovinných očkování ta, která chrání proti nemocem, se kterými se dítě může naprosto běžně setkat. Což v současné době není například záškrt.
@Anonymní píše: Více
Ale i léky obsahují jiné látky a mají spoustu nežádoucích účinků, o kterých ani nevíš.
@Midaku píše: Více
Já mám dítě s nežádoucími účinky po očkování a když je někdo označí za hypoteticke… No nic.
Zeptám se jinak, je u batolete vyšší riziko, že se nakazí meningokokem nebo hep. B? Dítě ze standardní rodiny, které nemá kontakt s jehlami, apod.