Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Velryba černá píše: Více
Tak zrovna záškrt už se začíná zase objevovat. Ono cestování a otevřené hranice je znát.
@Havlova píše: VíceŽe má tvoje dcera zásadní obtíže, pochopitelně vím a je mi to nesmírně líto.
@Eva2610 @Velryba černá Tak zrovna TBC tak snadno chytit nejde. To chce poměrně dlouhodobý intenzivní kontakt.
@Anonymní píše: Více
Klasické zbytečné strašení? No jo vlastně, kdo to očkování vastně vymyslel. Taková zbytečnost…
Já vím, že nejsi zarytá antivaxerka a že to děláš z důvodu zdravotního stavu svého dítěte.
@Havlova píše: Více
Začíná, to ano, zatím jsem zaznamenala případy u seniorů, ale je pravda, že situaci nějakou dobu nesleduji. Dítě dostalo ve čtvrtek třetí dávku Adacelu Polio a tím je pro mě v tuto chvíli uzavřeno.
Když píšeš o cestování, proč nejsou některá očkování před vycestováním povinná. „Turistické“ případy spalniček to ukázaly celkem jasně.
Já fakt legislativu netvořím. A obávám se, že v rámci volného pohybu po EU je to už v podstatě neuhlídatelné
Jasně, ale pokud je matka zdravá, kde dítě chytne hep. B? Pořád považuji za mnohem vyšší riziko takové pneumo a meningokoky.
Pokud se vrátím k tomu, čím jsi argumentovala, nedává potom větší smysl očkovat dítě proti hep. B okamžitě po narozeni? Mnohde se tak děje.
Jistě, je to jen diskuse. Prostě ty strategie v mnoha bodech nedávají tak docela smysl.
Dává. Teoreticky. Ale zase nejsem neonatolog (ani pediatr). Jen tak nějak tuším, že tam by zase nefungovalo očkování z důvodu nezralé imunity dítěte.
Sice se tak očkovala tuberkulóza, ale tam se dávala živá BCG vakcína. Ty bakterie v místě vpichu docela dlouho přežívaly. A bohužel u některých miminek způsobovaly hnisavé lymfadenitidy, osteitidy.
Očkuji povinná, je to otázka zodpovědnosti jak vůči dítěti, tak vůči společnosti. Existují děti, které být očkovány nemohou a pokud společnost nebude dostatečně proočkovaná, je u nich velké nebezpečí, že by tu nemoc chytily a vzhledem k problémům, které zapříšinily to, že nemohou být očkovány, jsou mnohem více ohroženy jak smrtí, tak trvalými následky těch nemocí.
Mnohde tak proti hep. B očkují.
Jinak ano, BCG vakcína měla značné množství nežádoucích účinků a často se kvůli ní posunovala další očkování. Pamatuji, jak se v místě vpichu nejstaršímu synovi vytvořila boule, která později doslova explodovala a vyvalilo se množství čehosi. I jemu se tehdy musela odkládat další vakcinace.
Jako nezdravotník žádné příbalové letáky očkování zásadně nečtu. Očkování beru jako výdobytek moderní společnosti a jsem ráda, že nežiju v zemi, kde tohle není úplně běžné.
Odkdy? Nerýpu, vázně se ptám. Protože pokud je základní očkování v ČR povinné a zakonný zástupce dítěte za to odpovidá a můze za neočkovvání dostat i pokutu, tak to asi tak nebude. Nebo se něco změnilo?
Tady to tak prostě chodí. Dřív se dávali dokonce 4 zároveň. Já si to holt nevymyslela, respektuju, jak je to tu nastavené. A asi ví, co dělají, když děti nemají poočkovací následky.
A kamarádka si teda myslí, že dítě spasí kojením…
Namísto toho, aby řádně očkovala. Tak nevím, kdo je více nezodpovědný…