Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Já tě chápu, když mi dětská doktorka při první prohlídce syna dala očkovací kalendář a oznámila, že v osmi týdnech se bude očkovat, měla jsem taky strach, jak to to malé miminko zvládne. To ještě žijeme v zahraničí a tady se očkovaly hned tři vakcíny naráz (hexa, pneumokoky a rotaviry). Dětská o tom tenkrát vůbec nechtěla diskutovat, když jsem řekla, že mi to zdá moc najednou, prý to tak dostávají všechny děti a zvládají to dobře. Nakonec to musel při prvním očkování rozhodnout manžel, já z toho měla hrozné nervy. A to jsem si předtím ani nečetla příbalové letáky, to až později. Asi myslíš formaldehyd a hliník, já se dočetla, že formaldehyd je ve vakcínách, aby usmrtil ty viry a údajně je ho tam tak málo, že je neškodný. Hliník má zesilovat imunitní odpověď organismu a údajně je ho tam taky velmi málo. Nevím, tomu já úplně nerozumím, ale syn tenkrát dostal vakcínu Vaxelis, která má obsahovat jinou sloučeninu hliníku i jeho menší množství. Tak pokud si děláš starosti, zkus se informovat, jestli existuje nějaká šetrnější vakcína, otázka ale je, jaká vakcína bude nakonec v době očkování k dispozici… Určitě to prober s pediatrem, rozumný pediatr by měl mít pochopení i pro obavy rodičů a vše vysvětlit, to mi tenkrát chybělo. Určitě očkovat jen zdravé dítě (žádné návštěvy nebo kontakty se školkovými dětmi před očkováním) a klidně trochu prodloužit rozestupy mezi vakcínami, pokud to jde, nás nutila do MMR hned v jedenácti měsících, ale to jsem nechala dát až o něco později, a aby tam byl větší rozestup od poslední dávky hexy. Jinak zpětně jsem ráda, že jsme všechna očkování nechali dát a že je syn proti všem těm nemocem očkovaný, věřím, že i ty pneumokoky a rotaviry smysl měly (tady třeba děti netrpí na záněty ucha nebo ty ošklivé střevní virózy). Taky, že jsme to nechali dát všechno najednou, pak není potřeba tolik návštěv lékaře, což znamená vždycky stres a v čekárně se může zase něco chytit… Ale asi jsme taky měli štěstí, že syn neměl žádné reakce, kdyby měl nějaké problémy, možná bych to viděla jinak.
Příspěvek upraven 22.02.26 v 13:01
Nečetla jsem, žádné příbalové letáky.
Ockavni bych stoupla v případě, že má na první dávku opravdu hodně špatnou reakcí. Vzhledem k tomu, že u nás téměř žádné negativní reakce nebyly. Neměla jsem důvod v očkování nepokračovat. ![]()
@Velryba černá píše: Více
Vidím velký rozdil v tom že se spolu s lékařem někdo rozhodne neočkovat kvůli zdravotním problémům, odsunutí očkování kvůli zdraví dítěte, rozhodnutí nedat nic navíc, to vše je legitimní a pochopitelné a v rozhodnutí se napřed ze své ditě očkovat nedám protože jsem si přečetla na pochybných webech jak očkování je jed.
Edit: tim nemyslim že bys to byla přimo ty. Jen se snažím vysvětlit svůj postoj.
Příspěvek upraven 22.02.26 v 11:24
Mam obe deti ockovane, zili jsme v zahranici, kde maji jina povinna a jine schema, takze maji v zasade i vetsinu tech, co jsou tady nepovinne, mimo Menigokoka B. Za me je to o posouzeni prinosu vs. rizika, a ano, ono se ten prinos podcenuje kvuli nizkemu vyskytu tech nemoci, jenze vetsinou odpurci popiraji, ze ten nizky vyskyt je diky proockovanosti. Staci se podivat, jak hezky si treba spalnicky zgustnou na populaci, u ktere proockovanost klesne. Plus ja to trochu beru i jako spolecenskou povinnost a ti, kteri neockuji z jinych nez zdravotnich duvodu, jsou u me cerni pasazeri ![]()
Zaroven vim, ze ockovani neni bez rizika, stejne tak jako podani zadneho leku, takzr jsem k tomu pristupovala s respektem, odkladali jsme ockovani pri nemocech, rozdelila jsem nektere, ktere tam v kalendari byly spolu atd. Co se tyce vyskytu tech latek, jejich neskodlivost byla opakovane prokazana v klinickych studiich a ten obsah je minimalni.
Příspěvek upraven 22.02.26 v 11:39
@arinecka píše: Více
Protože tu píšu o tom, že jsem neočkovala své děti? ![]()
No ja bych zase nechtěla řešit u svého dítěte třeba obrnu, podívej se na uz zase skáču přes kaluže myslim, známá chytla u malého černý kašel a několikaměsíční miminko ji málem v nemocnici umřelo..to fakt nechceš.. ja na autismus z očkováni nevěřím muj syn lehky autismus ma a od malinka to bylo jine miminko.. ja mam treba obě děti očkované i na plané neštovice v eu je v rámci povinného schématu u nás se platí protože pojišťovny nechtějí dávat další peníze lidem na očko.. ja sama po neštovicích strašné následky, několikrát za život pásový opar a cytomegalovirovou infekci.. kdyby tehdy to ockovani bylo byla bych mé mamce moc vděčná kdyby mi ho dali…
@Al35 píše: Více
Očkování proti planým neštovicím má syn taky, na to jsem zapomněla, v Německu ho proplácí pojišťovna a jsem za to ráda.
@Anna766 píše: Více
No ano, ber mě jako čistý střed, nejsem ani antivax, ani bezhlavý provax. Nemám si obvykle co říci ani s jednou skupinou. Rozhodnutí bylo naše, tehdejší PLDD by očkoval/a hlava nehlava. Domluva na šetrnějším postupu (například očkování rozložit) nebyla možná. Proto dítě dostalo až po čtvrtém roce věku první dávku monovakcíny proti tetanu a ještě jsem si všechny tři dávky platila, protože nás situace donutila to oběhnout jinudy. Také vnímám jako problém, že někdo vleze do skupiny na FB a to mu stačí. Ale informovat se, nahlédnout na problematiku z více úhlů pohledu, nikdy neuškodí. O tom je totiž informované rozhodnutí.
@Al35 píše: Více
O očkování proti varicelle uvažuji, děcku je devět a zatím nic.
@Velryba černá píše: Více
Syn je dostal v 11 letech. Paradoxně je chytil od malé roční vnučky.
@Anna766 píše: Více
Zhruba v jedenácti letech je měl i nejstarší a měl nejlehčí průběh. Zato tehdy takřka čtyřletá dcera pravděpodobně prodělala lehčí formu encefalitidy. Ta to, chudák, měla opravdu strašné, ještě někdy třináctý den jí přibývaly nové pupence. U nejmladšího prostě nevím, on je zkrátka případ.
Vůbec ses nezajímala o moznost posunu? O možnost rozvolneni? O to, ze hexa se nemusí dávat v 8 tydnech, jak nekteri pediatři tvrdí, ale muze regulérně začít az ve 3 měsících. A klidně později, ze je to jen na domluvě?
Zajímala ses o to, co je povinné a co je nepovinné?
Prostě ti to řekl doktor a jelo se? ![]()
Někdo tady psal, ze ockuje, protože se o deti bojí. Ja přesně z toho samého důvodu ockuji mimum.