Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dokavaď to nebude povinný, tak nedám. Nemám sebemenší důvod.
Syn je teď čerstvě po covidu, naprosto bezpříznakový průběh. Očkovat ho nechci, nemá to pro něj žádný přínos, vzhledem k tomu, že vakcína slouží pouze ke snížení rizika závažného průběhu. Ale obávám se, že brzy vláda nastaví i pro kategorii 5+ takové podmínky, že aby mohl dál sportovat, museli bychom ho nechat „dobrovolně“ naočkovat.
Co presne je cilem ockovani deti…?
Chytnout to mohou stejne, takze postcovidu se nevyhnou.
Děti očkovat nebudu. Dospělí jsme v rodině očkovaní všichni.
Rozhodně ano..dnes jsem obě mladší dcerky zaregistrovala.. nejstarší už očkovaná je..
@Platanka píše:
Zatím ne, nevnímám covid pro děti jako hrozbu. ZatímKdyž to začalo, koncili na jipkach akorát křehcí senioři, to jsem se očkovat nechtěla. Ale s postupem pandemie se ten těžký průběh začal týkat mladších a mladších ročníků, takže když se to přiblížilo ke mně, nechala jsem se naockovat. Pokud budou jipky plnit děti, tak ty svoje naockuju, jinak ne.
a co kdyz to zrovna bude to tvoje dite, ktery bude mezi tema kdo na ty jipce skonci bez ockovani?
Jinak kamarad ted celkem v soku.. jeho kamarad 44let, zdravej jak ripa, celkem hodne az prehnane zdravy zpusov zivota, sportovec… nedal se ockovat a ted je po smrti… pry za ani ne ctyri dny co to chytil skoncil v nemocnici a do dvou tri dnu byl mrtvy…
Ja jsem fakt vdecna za ty dve davky a az to pujde tak pujdu na treti.
@Lucie_Sx píše:
Co presne je cilem ockovani deti…?
Chytnout to mohou stejne, takze postcovidu se nevyhnou.
snizit moznost prenosu na dospelou populaci, snizit moznost zavaznejsiho prubehu covidu a taky snizit moznost poscovidoveho syndromu.
Misto covidu si tam dej pravy nestovice a predstav si ze to ma stejny ucinky jako ostatni podobny ockovani… jen je rozdil, ze tohle sice neni tak smrtelny apod, ale pomuze to rychleji zvladnout celou pandemii, snizi moznost chytnuti, vaznejsi nasledku nemoci a treba prave postcovidoveho syndromu.
@Leenvecka píše:
snizit moznost prenosu na dospelou populaci, snizit moznost zavaznejsiho prubehu covidu a taky snizit moznost poscovidoveho syndromu.Misto covidu si tam dej pravy nestovice a predstav si ze to ma stejny ucinky jako ostatni podobny ockovani… jen je rozdil, ze tohle sice neni tak smrtelny apod, ale pomuze to rychleji zvladnout celou pandemii, snizi moznost chytnuti, vaznejsi nasledku nemoci a treba prave postcovidoveho syndromu.
Ale tohle nejsou prave nestovice a ta vakcina funguje uplne jinak, nez tamta.
A ty argumenty, co popisujes, jsou nekde na urovni zbozneho prani.
Nic z toho prokazaneho neni.
U dospelych zatim jakztakz funguje to snizeni vazneho prubehu. U deti nevime.
Máme teď opakovaně ve škole větší záchyty pozitivních. Mezi dětmi se to začíná hodně šířit. Mám teď i část mojí skupiny doma zavřenou. Zvýšila bych testování opět na 2× týdně. Protože u těch záchytů je dost ukázkových přenašečů bez příznaků. Na častější testování by se asi mělo víc soustředit, než je očkovat. I očkování budou potenciální přenašeči.
@Kelsey píše:
Máme teď opakovaně ve škole větší záchyty pozitivních. Mezi dětmi se to začíná hodně šířit. Mám teď i část mojí skupiny doma zavřenou. Zvýšila bych testování opět na 2× týdně. Protože u těch záchytů je dost ukázkových přenašečů bez příznaků. Na častější testování by se asi mělo víc soustředit, než je očkovat. I očkování budou potenciální přenašeči.
u dcery ve třídě 4 teď během necelého týdne. Dalších 5 je z toho už venku v průběhu měsíce a půl. Všechno neočkovaní, ze 30 dětí má už 14 očkování. A nikdo z nich nebyl bezpříznakový. A že by to měli jako procházku růžovou zahradou s jedním smrknutím, tak to také ne. Měli horečky a bylo jim dost úzko. Až jsem koukala, co posílali za zprávy, jak jim není dobře, je pravda, že je to kvarta, takže už děti 14-15 let. U té mladší zatím ťuk ťuk žádný výskyt, jen dvě děti doma v karanténě, protože to mají rodiče. Nicméně ano, měli by je začít testovat 2× týdně a to včetně očkovaných. Ale hlavní problém je, že hygiena absolutně nestíhá, to je úplná šílenost. Škola nahlásí výskyt ( a v té třídě to jelo jak blázen), nahlásí to ve čtvrtek a a hygiena zareaguje až další středu. Do té doby ale není nařízená nikomu karanténa, škola to nařídit nemůže. A ve třídě je silná antivaxerská popíračská skupina. Jsiu se svými rodiči dost agresivní. Takže to vypadalo tak, že jeden z nich seděl se spolužákem v lavici, tomu bylo zle, takže ho rodiče vzali na test, další večer potvrzen covid. Škola okamžitě rozešle zprávu s tím, že neočkovaní zůstávají doma na onlinu a 5.den po posledním kontaktu PCR a podle toho návrat do školy. Okamžitě začnou vyřvávat popíračtí rodiče, včetně těch 14letých spratků, co jako píší drsné zprávy učitelům, že co si to dovolují je omezovat, že na to nemají žádné právo, že jim nikdo nebude doktovat, co mají dělat, že doma nebudou, na testy nepůjdou a nikomu nebudou nic dokazovat. Normálně na vulgárnost těch zpráv od těch dětí zírám s otevřenou pusou. Načež naběhnou do školy jejich rodiče a řvou na ředitele. A postup je takový, že bez hygieny škola nemůže a musí je pustit do školy, nenatestované. Samozřejmě to ten spolužák měl a nakazila další dva, co sedí okolo, než přišel konečně příkaz z hygieny ke karanténě. Neskutečný. Jo a sestra toho jednoho nakaženého chodí s mou mladší do třídy. V úterý večer přišla zpráva, že tedy on má pozitivní test, jsou spolu v jednom pokojíčku. Co myslíte, že udělala jejich matka, ti holčinu poslala ve středu normálně do školy. Řešila jsem to obratem s třídní na základce a i ona mi řekla, že škola nemůže zasáhnout bez hygieny, že je to na zodpovědnosti rodičů. Tam to šlo naštěstí rychle a ve čtvrtek už měli nařízenou karanténu. Tohle je prostě úplně nepochopitelný systém.
@AstraG píše:
Ano, jdou obě děti. 9 a 12 let. 12letý dostane taky tu slabší dávku. A chce sám, aby mohl do bazénu, kina.
Tak tomu nerozumím… jak to, že 12letý dostane tu slabší dávku? To přece nejde (?)
Pokud by to někoho zajímalo, naše děti (6 a 8 let) mají 3 dny po 1. dávce, zcela bez reakce.
@FialovaZizala po domluvě jde. Bude ho očkovat jeho dětská dr. Bylo to teda na moji žádost, poptání. Na základě jeho váhy úplně v poho odsouhlasila dětskou vakcinu.
@AstraG píše:
@FialovaZizala po domluvě jde. Bude ho očkovat jeho dětská dr. Bylo to teda na moji žádost, poptání. Na základě jeho váhy úplně v poho odsouhlasila dětskou vakcinu.
A kolik váží, jestli se můžu zeptat?