Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nejde o trouby, hrnky s kávou či zásuvky…mám dát z dosahu dítěte i kočku, která ho může škrábnout- nebo naopak dítě kočku zatáhne za ocas? Dítě to nevnímá jako ubližování, pouze- jak jste psaly- poznává svět kolem sebe. Snažím se být tolerantní vůči názorům druhých, ale tady to asi neustojím. ![]()
@inkakřivák píše:
Propána to si neumím představit plácnout dítě přes ručičku tak, abych mu ublížila, co jsi blázen? Je rozdíl plesknout a je rozdíl udeřit, praštit tak, abych ublížila.
Samozřejmě, že tím mám na mysli pouhé plesknutí, plácnutí - hladit po ruce za trest asi zakladatelka na mysli neměla a cokoliv více citelného je mimo. Navíc pokud je rodič v afektu - což je, pokud chce dítě potrestat fyzicky - pak se může snadno stát, že svou sílu neodhadne. Každopádně je lepší zvolit jiný způsob prevence, než dítě plácat po ručkách. Snad jsem to vysvětlila dost srozumitelně.
Jinak k tématu. Můj 13m prcek už moc dobře ví, co nesmí dělat, ale neplatí na něj nic ![]()
@Baba Jak se zdá, když tedy neodlišuješ plácnout a bít, tak moje vnoučata řežu skoro furt. Představ si, že jdeme nebo tedy utíkáme po schodech v rámci hry, já je pleskám po zadečku a dělám u toho huš huš huš, darebáci. Biju je anebo plácám? A přesto se u toho smějí jako blázni a nahoře se otočí a ženou zase plácáním mne. A zatím nemáme žádný z nás nějaké poranění, možná nemáme tak křehké kostičky.
@Baba píše:bože jsem tu za sadistu, co tluče děti hava nehlava kdykoliv nějaké vidí… když klepnu přes ruku dvěma prsty, tak to je opravdu bití
Ale to jo, ale to upozornění přece nemusí být bitím
@Tichošlápek píše:
Asi ve 14 měsících, kdyz začal kousat kočku
kdo vyhrál??? ![]()
@Baba
Ted neresim zda placnout nebo neplacnout, ale teorie, ze dam do zasuvky zaslepku a jsem v klidu je uplne zcestna. Nektery dite pochopi, ze nesmi kdyz se mu to rekne a nektere proste reaguje na placnuti. Kazde je jine. ![]()
Zhruba od roku lehký plácnutí po ruce. Teď má 2,5 a nedostal min. rok, dá se s ním domluvit. Nebo já jsem už otupěla. ![]()
@Trixia píše:
@Tereza1986taky bych chtěla umět eliminovat veškeré nebezpečí, obzvlášť mimo domov… na druhou stranu pak mi uniká, kdy a jak se začne s nějakou výchvou… ale nereju, jen se ptám
![]()
rozhodně souhlasím s tím, že do zásuvek patří záslepky, a horká trouba být nemá, byl to jen obecný příklad nebezpečí v domácnosti třeba u babičky nebo v jimém prostředí, kde nemáš moc možností ovlivnit, jeslti bude na zemi květináč nebo nebude a hold se stane, že jdeš na záchod… opravdu to není útok na nikoho, ráda si nechám poradit.
Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:21
No dokud si to to dítě nenechá vysvětlit, musíš buď eliminovat nebo hlídat, prostě v cizím/nebezpečném prostředí mu doslova stát za p. delí.
@Trixia píše:
bože jsem tu za sadistu, co tluče děti hava nehlava kdykoliv nějaké vidí… když klepnu přes ruku dvěma prsty, tak to je opravdu bitípoštvu na sebe soiálku
Není to „bití“.
Je to fyzické potrestání - u takto malých batolátek naprosto zbytečné, protože účelu se VŽDYCKY dá dosáhnout jinak.
@martas 40 píše:
Nejde o trouby, hrnky s kávou či zásuvky…mám dát z dosahu dítěte i kočku, která ho může škrábnout- nebo naopak dítě kočku zatáhne za ocas? Dítě to nevnímá jako ubližování, pouze- jak jste psaly- poznává svět kolem sebe. Snažím se být tolerantní vůči názorům druhých, ale tady to asi neustojím.
no vidím to tak půl na půl
některé jsou dokonalé a mají vychované i kočky co nekoušou a ocas chovají a některé jsme hold ty, co mají jiný řístup k životu, ale jsem ráda, že jsem si to tu přečetla…
pěkný zbytek dne ![]()
@pufik20 píše:
Nechci se pouštět do diskuse na téma fyzické tresty ano či ne. Zajímá mě od kdy jste děti plácly přes ručičku, když se něco nesmí…
Nikdy. Proc bych to delala? ![]()
@BohunkaP píše:
A tím, že dítě plácneš, si bezpečně zajistíš, že se nespálí…?
Aha…@zuzu224, totéž - tím plesknutím přes ručičku si zajistíš, že ROČNÍ dítě - kdykoli uvidí někde zásuvku - si to spojí a tím pádem je před zásuvkami v bezpečí…?
Aha…
A tim, ze tam das zaslepky jsi v klidu ty??? Nikde jsem nepsala, ze ho za to placnu nebo ne, ale neradim tady dat vsechno 2m nad zem, kytky vyhazet a do zasuvek zaslepky. I kdyz doma mame zaslepky stejne vi, ze se k zasuvce nesmi priblizit atd
Po roce a nebo spíš až přežene hranice..
U nás dostal včera poprvné plácnuté po zadku 2 ro 3 měsíce, protože se mi začal svíjet, nechtěl ji jít kde chtěl on, nějaké domluvy nepomohly, ani vysvětlování, domu se muselo, chvilku jsme ho nechala svíjet, řvát a pak dostal pláclé..
Jako zase nebudu tam nad ním stát a 15 min čekat, jeslti se uklidí a nebo aby byl klid, tak ještě sním někde jít kde chce a polevovat mu..
Plácat- žádné fialové místa, žádné otisky… aby tak nějak bylo jasno ![]()