Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KatkaKlcova píše:
Jinak k té horké troubě, ne každý má dneska moderní trouby, které zvenčí nepálí, třeba moji rodiče mají klasický 20 let starý plynový sporák a když se peče oběd, tak hold pálí, a manželovi rodiče mají na chalupě dokonce kamna ve kterých se topí, topení jiné není, takže chcete říct že když mám dítě v dosahu tak nebudu vařit oběd aby se náhodou nespálilo??![]()
Proc ta ironie? Kdyz je dite v dosahu, tak se normalne funguje. V cem furt vidite vsechny problem? 18 m diteti reknu PALI, POZOR! Rocni je echt bezmozek, tak ho zabavim, dam kolem trouby zastenu, jemne prisunu rucicku, at citi ze hajs- co te napadne… Hlidam, pri pokusu o utok na horkou vec dite vezmu, fyzicky ( ne placanim) mu zabranim v pristupu.
@Trixia píše:
Dobře jsem úlnej neznalec a ňouma asi, ale jak to tedy @jdukolem @Tereza1986 řešíte, když vám dítě chce strčit prsty do elektrické zásuvky nebo na horkou troubu?? necháte ho spálit, nebo ročnímu dítěti vysvětlujete, že to se nedělá???Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:10
Prudce čapnu a odnesu. Od elektrické zásuvky jsem tenktát lezoucí dceru s hlasitým výkřikem téměř odhodila. Od té doby se k zásuvkám nepřiblížila. Batolata nejsou sebevrazi, když vidí, že to co dělají, matku vyděsilo, pochopí, že je to nebezpečné a znovu to zkoušet nebudou. Z pleskance přes ruku ani z přednášky typu „ty ty ty, zlobivá holčička“ to ale nepochopí.
@Trixia píše:
Dobře jsem úlnej neznalec a ňouma asi, ale jak to tedy @jdukolem @Tereza1986 řešíte, když vám dítě chce strčit prsty do elektrické zásuvky nebo na horkou troubu?? necháte ho spálit, nebo ročnímu dítěti vysvětlujete, že to se nedělá???Příspěvek upraven 03.03.16 v 17:10
Já se dovolím přidat k tomu neplácání..Osobně tedy musím říct, že malé dítě jsem nikdy nenechala bez dozoru. Tedy tak, že bud byl kluk v ohrádce nebo v šátku nebo v židličce-měli jsme takovou, z které se nedalo vylézt nebo jsem s ním byla na zemi já a tudíž jsem věděla, co dělá. Protože máme v bytě zásuvky i nízko, psa, který je sice hodný, ale je to pořád zvíře, případně se v bytě nacházejí další věci pro malé děti nebezpečné, které mě momentálně nenapadají. Tedy, když jsem byla svědkem něčeho, co by v případě mé nepřítomnosti mohlo být pro dítě ohrožující, dala jsem mu ruku pryč s tím, že jsem důrazně řekla"ne" a „au“.Na sporáku jsem vždy vařila na zadních plotýnkách. Nikdy se nám doma nestal úraz z toho, že by měl sáhnout kam neměl. A kdyby náhodou jo, měla bych si dát spíš pár facek já, že jsem to jako dospělák dopustila.
@inkakřivák píše:
@Baba Jak se zdá, když tedy neodlišuješ plácnout a bít, tak moje vnoučata řežu skoro furt. Představ si, že jdeme nebo tedy utíkáme po schodech v rámci hry, já je pleskám po zadečku a dělám u toho huš huš huš, darebáci. Biju je anebo plácám? A přesto se u toho smějí jako blázni a nahoře se otočí a ženou zase plácáním mne. A zatím nemáme žádný z nás nějaké poranění, možná nemáme tak křehké kostičky.
Achjo, tohle je trapny… ![]()
@M-A píše:
Holky nečetla jsem vše, ale prosím taky o radu. Dvouletý syn má teď období že mě hodně štípe, škrábe a i dost kouše… samozřejmě vysvětluju že bolí au au předstírám pláč ale jak když mluvím do zdi… i jsem zkusila jeho trochu kousnout, aby to cítil… pak když mě chce kousnou strčím mu vlastní ruku do pusy… trvá to dlouho a nějak nepřestává… jak na něj?? Děkuju
Za jakych okolnosti kouse, mas to vysledovane?
@M-A píše:
Holky nečetla jsem vše, ale prosím taky o radu. Dvouletý syn má teď období že mě hodně štípe, škrábe a i dost kouše… samozřejmě vysvětluju že bolí au au předstírám pláč ale jak když mluvím do zdi… i jsem zkusila jeho trochu kousnout, aby to cítil… pak když mě chce kousnou strčím mu vlastní ruku do pusy… trvá to dlouho a nějak nepřestává… jak na něj?? Děkuju
Moje dcera hrozně chytala štípala v obličeji, babičky z toho dělaly srandu, tak o to víc to dělala. Ale už ji nenechám, chytím ruku, řeknu že to bolí a ať pohladí, ať udělá malá. A děláme panenkám a plyšákům malà. No a jde to, už chytá jen staršího bráchu, ale to pouze v jakési sebeobraně
mě fakt pomáhá u všeho říkat víc co dělat má, než zákazy a tresty. I když řeknu co a jak je špatně, tak motivovat k tomu, co je správné.
@brko právě že různě… někdy v zápalu srandy, ale někdy úplně nečekaně…
@Ver-Ab malá zná už dlouho, snažíme se aplikovat, je srandovní že na ubližování psům to zabralo rychle, teď když ho chce potrápit, jen řeknu Adri! a hned malá malá… ale na mě to neplatí… dokonce v týdnu říkala i paní učitelka že zkouší kousat děti na lehárně ( je mu 2 roky a 3 měsíce a konečně školku bere jako fajn a ne s pláčem, chodil asi měsíc, a tady to kousání je podle mě z toho, že je ve školce už v pohodě), on si i dost hraje že je pes… někdy mi olizuje obličej, někdy štěká když něco chce nebo když má radost když někdo příjde, stejně jako naši dva psi (říkám že není pejsek ale Adrianek tak aťto nedělá)… ale psi ho nekoušou, jen jeden a to je štípnutí když už fakt musí být… ![]()
@Trixia píše:
Elektrické zásuvky se dají zaslepit, v Ikee mají ty záslepky za pár kaček. a je po problému.
My máme kamna, syna jako malé batole hodně přitahovaly, musela jsme ho u nich hlídat. jednou se trochu dotknul, měl připálený prstík a od té doby ho nebylo třeba hlídat. k čemu by bylo ho přes tu připálenou ručku ještě plácnout? K ničemu
navíc plácnutí ti nikdy nezaručí, že to dítě neudělá znovu, když matka bude za rohem.
Co tam máš dál?
![]()
@martas 40 píše:
Neplácat si mohou dovolit jen maminky, které mají extrémně hodné děti, nebo takové, co jim stačí jen domluva. - ale to je pouze jen můj názor a zkušenost z okolí.
To není pravda - není nad vlastní zkušenost z anglické rody se 7 živejma děckama Nikdy neplácnutýma, nejstarší puberťačka a byly ok a vcelku vychované. Öno se to jen musí umět a zkusit.
![]()
@M-A mala taky hryze v zapalu hry, tak jsem ji naucila hryzat jen " jako". Kolikrat ji sama reknu, at me " hryzne" a delam u toho teatralne jaujaujauuu. Jen lehce stiskne zoubky k sobe a drzi s otazkou v ocich:„muzu vic?“ ![]()
Pak ale kouse pri zachvatu vzteku, a to se nekontroluje, vzdycky jen predsune sanici a snazi se do kohokoli nebo cehokoli zahryznout!
Vzdycky si u toho vzpomenu na ty obludi mladata z filmu Vetrelec
. Kdyz se chysta kousnout v zachvatu, tak ji jen od sebe odtahnu a reknu neco jako :„no, to by sis pomohla“. Ndkricim, nedramatizuji, nepredstiram plac( coz je mmch citove vydirani, na to pozor
). Cim vic z neceho delam aferu, tim vic v te oblasti zaskodnici.
@ospalámyš a já mám opačnou zkušenost z anglické rodiny. Takže co teď? ![]()
@brko jo, děkuju, já ten pláč zkusila asi jen jednou, max dvakrát, nejsem dobrý herečka (teda jak kdy
) ale spíš mě to nutí se smát často a to je právě problém… on dřív kousal jen jako, krásně to vychytal a zatáhl třeba jen za rukáv, ale teď prostě vyloženě hryžě silou nebo štípe úplně až u toho kroutí obličej a to kolikrát už nevím jak na něj, že se přiznám že i plácnu, ale ještě než ruka dopadne je mi to líto, ale bouchnou už nervy a samozřejmě bez výsledku… pak ho to třeba na dva dny přestane bavit, nebo zapomene a pak zas…
@M-A mne se to tejrani psu a kocek nedari odbourat
taha za ocasky, skube chlupy…kdyz se probudi a je treba nevrla, tak kolemjdouciho psa/kocku placne /az liskne/. A pak se s nima zase mazli a pusinkuje, to kdyz je nalada dobra. Nasi psi ji milujou, takze za ni v dobre vire prijdou a ona s nima zamete. Vysvetluju, odtahuju…udela vzdy mala…a pak se otocim a mlask ho ![]()
@Martina84 píše:
Jinak k tématu. Můj 13m prcek už moc dobře ví, co nesmí dělat, ale neplatí na něj nic
20m a jsem ve stadiu naprostého zoufalství…prostě nereaguje