Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Obě holky se to učili tak nějak hrou, od toho 9m. Kolem roku to obě zvládaly, mladší hůř, starší byla šikovnější.
Barvy - starší holka má 3r3m a s barvama má problém, sem tam se jí zadaří že správně nějakou určí, a sem tam je i dobře pojmenuje (jinak používá častěji sluníčková, travičková, mráčková (=bílá), autíčková (máme modré auto, takže pro modrou), pozná černou a tím to končí. Má i problém roztřídit kostičky správně podle barev na jeden komín třeba červení, druhý z modrých atd. Na tříleté kontrole mi dr řekla že je to ještě OK, že se to školkou spraví…
Skoro rocni umi ukazat nos na ostatnich, na sobe ne a hodne zkouma oci a usi - ukazat ale neumi. Kazde dite je jine, od kamaradky syn v roce chodil, v roce a pul sotva zamava a nase mala zase nechodi ale ukazuje ten nos, dela si varila mysicka, jak je velika a takove blbiny. Jak je velika jsem ji ukazala parkrat a umi to, ale kdyz stoji tak se me drzi jak kliste a ma silenej strach se pustit:-)
Skoro rocni umi ukazat nos na ostatnich, na sobe ne a hodne zkouma oci a usi - ukazat ale neumi. Kazde dite je jine, od kamaradky syn v roce chodil, v roce a pul sotva zamava a nase mala zase nechodi ale ukazuje ten nos, dela si varila mysicka, jak je velika a takove blbiny. Jak je velika jsem ji ukazala parkrat a umi to, ale kdyz stoji tak se me drzi jak kliste a ma silenej strach se pustit:-)
To se někde zkouší, jo? Díky bohu za naší doktorku. Já ani nevím, já když s malou blbla, tak jsem ukazovala, ani nevím od kdy přesně to umí ![]()
@Sibyla0 Já bych spíš řekla že se Dr jen orientačně ptá. Kdyby se měla dr ptát naší holky a jako zkoušet jí, tak jí má za zaostalou, ta jí v životě nic neřekla…
@danali no u nás to samý, i když už se to zlepšuje. Teď v necelých dvou byla nemocná, za bonbonek zmlkla a nechala se poslechnout. Ale v tom roce, roce a půl to bylo šílený. Ani jí nevážila, neměřila, i na to se jen zeptala. To fakt nešlo ![]()
Moc diky za postrehy - ja to nemohla nikde v moji „chytre knize“ najit a na netu taky ne.
Mala okolo roka umela „no“ (nos), „nona“ (noha) a „pupu“, co neumela rict, to ani neukazala
. Tak od 16 mesicu umi snad vsechny casti tela.
Jinak s barvama je to sranda, zarucene je nepozna, ale kdyz ji nakreslim 5 ruznobarevnych auticek a reknu ji „tohle je zelene, tohle modre,…“, tak to bez chyby zopakuje, ale za minutu uz ne. Tudiz si jen kratkodobe pamatuje ta slova.