Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry vecer, mame skoro 6 mesicni dcerku a ta nas za posledni asi 2 tydny zacina poradne bouchat a skrabat pestickama. Opravdu to vypada, ze to dela ze vzteku, kdyz neco chce, vydava u toho i takovy ten jeji „vynucovaci“ pokrik… ![]()
Chci se jen zeptat, od kdy si myslite, ze dite muze pochopit, ze neco nema delat?
nerikam, ze ji okrikujem, ale pokazde, kdyz to udela, tak rekneme prisnejsim tonem NE (na to zarazene raguje a prestane) a rucicku ji oddelame, pripadne ji, kdyz je v klidu porad delame „mala“ a hladime nas i jeji oblicej jeji rukou. Nevim, jestli to je delame spravne, ale bohuzel jsem zazila rocni dite, ktere doslova mlatilo a skrabalo rodice az do krve a tomu chci kazdopadne predejit. A dcerka se zacina vybarvovat tak, ze z ni bude asi pekny vztekloun, takze chci aby co nejdrive znala meze co ano a co ne…
Dekuji za zkusenosti a rady ![]()
Řekla bych že váš postup je naprosto správný… Výrazné ne a později až bude rozumět bych začala vysvětlovat ![]()
@tanik1912 mám stejně starou dceru a taky to dělá…taky říkám NE, TO NESMÍŠ…no ona se jen směje
nechápou to ještě ![]()
@dendule4 ta nase prestane, a le otazka je, jestli to chape, nebo jen kouka, proc na ni muvime takovym tonem
![]()
@werunkaw123 dekuju
@tanik1912 myslím že to děláte správně. I když to malá bude dělat dál, protože si nepamatuje že nesmí bouchat/škrábat maminku, tak pořád opakovat, vysvětlovat, chytat ručičky, důrazné NE! atd. právě proto že pak jsou děti rozmazlený, neposlušný, rozjívený haranti. Opakovat, opakovat, jako blázen
![]()
@tanik1912 spíš bych si tipla, že reaguje na změnu tonu a zarazilo jí to…naší cácoře se právě každá změna tonu líbí a proto se vždy, když se začnu zlobit rozesměje…doufám, že jí to nezůstane ![]()
@dendule4 nezůstane, až začne chápat tak už se smát nebude, bude vědět, že teď se maminka zlobí, že udělala něco co neměla. Oni ty děti třeba i ve dvou letech něco vyvedou, ty jim vynadáš a oni to za dva dny udělají znova, prostě zapomenou, třeba v zápalu hry, důležité je pořád jim to opakovat. Ne si říct „je malá, nemá z toho rozum, ona z toho vyroste“
@Jasněnkaa dekuju za nazor. v zadnem pripade nechceme mit doma rozmazleneho haranta
a jak jsem npsala, zacina byt pekne vztekla, kdyz zrovna nemuze co chce, takze budeme opakovat a opakovat. jednoho dne to musi pochopit. ![]()
@dendule4 nase dcera se toho tonu boji. kdyz to prezenem, uz ji cukaji koutky a chytne zachvat. takze neni to uplne prisne a razne NE, ale jen at si zvyka ![]()
@dendule4
Jo, mam podobny problem. Prcek ma uz 10 mesicu a na razne NE, rozlobeny ton, prisny vyraz v obliceji atd. reaguje hlasitym smichem. Vubec nemam pocit, ze by to bral, jako ze je neco spatne ![]()
Uz nevim, co vic. Mama mi radila dat na zem a jit pryc, ale z toho on ma jednak desnou radost, protoze ted chce byt na zemi porad a jednak taky ho nemuzu vsude polozit…
Myslím, že to co děláte, je správně. Pokud se mi u syna něco nelíbilo, zkrátka jsem zakročila, samozřejmě vzhledem k věku. U takhle malého mimča jde opravdu jen to „ne“ a ručku odendat. Ale ať se dítko postupně učí, kde jsou nějaké mantinely a hranice.
@Ali-Ali píše:
@dendule4
Jo, mam podobny problem. Prcek ma uz 10 mesicu a na razne NE, rozlobeny ton, prisny vyraz v obliceji atd. reaguje hlasitym smichem. Vubec nemam pocit, ze by to bral, jako ze je neco spatne
Uz nevim, co vic. Mama mi radila dat na zem a jit pryc, ale z toho on ma jednak desnou radost, protoze ted chce byt na zemi porad a jednak taky ho nemuzu vsude polozit…
Otočit se zády a tak minutu dvě ignorovat. On to možná bude brát ze začátku jako srandu, ale to ho přejde ![]()
@tanik1912 Ja myslim, ze to delate spravne a dodrzovala bych i to co zminujes - ze ji ukazujete, ze ma hladit. Ze to je ta spravna alternativa
A takhle u vseho - kdyz neco nesmi, tak ukazuju, jak to udelat spravne.
@Ali-Ali píše:
@dendule4
Jo, mam podobny problem. Prcek ma uz 10 mesicu a na razne NE, rozlobeny ton, prisny vyraz v obliceji atd. reaguje hlasitym smichem. Vubec nemam pocit, ze by to bral, jako ze je neco spatne
To je úplně normální. Kolem toho roku je člověk opravdu jak kolovrátek. Zakazuje, zakazuje a zakazuje a dítě si z toho nic nedělá. Ale čas přináší ovoce a ve 2 letech už třeba syn moc dobře ví, když se řekne „ne“, co to znamená. V roce nás měl taky „na háku“. Stokrát člověk říkal ne, stokrát ho od nějaké nekalé činnosti odnášel… ale vyplatilo se.
@Ali-Ali ještě z toho nemá rozum, takže ani rozlobený tón nebo ne pro něj nemusí nic znamenat. Víc v tomhle věku nenaděláš, je to ještě mimino a nějaká přísnější výchova je k ničemu.
Nejlepší je počkat, až dostane víc rozumu, bude chápat co znamená NE a hlavně proč mu říkáš ne a proč něco nemá dělat. Pak můžeš teprve očekávat nějaké výchovné výsledky ![]()
Ale ještě chci dodat, to neznamená rezignovat na nějakou snahu, ale říct ne a zamezit v tom, co nechceš aby dítě dělalo, i kdyby to mělo být 100×. Chce to akorát trpělivost… ![]()
Delas to spravne, par mesicu to jeste sice bude jak do dubu, ale oni nejsou blby a casem to pochopi