Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Oriseka Gratuluji, ze jste našli východisko
Aspoň někdo ![]()
Dcera ve školce spala z těch 13ti docházek celkem 2×
Tak leda, že by manžel vyzvedával po jejich svačince v 9hod
![]()
Zakl.
@pet p Ono je to těžký…on už návrat po 3 letech je hodně znát..chápu, že asi všude a do každé práce..jen v mém oboru to opravdu není úplně běžné na 3 roky vypadnout… z kolegyň jsem jediná, kdo se nevrátil do půl roku po porodu aspoň na zkrácený úvazek ![]()
Přes 3 roky jsem se plně věnovala dítěti a rodině a byla spokojená
Ale loni, po třech letech doma, kdy jsem viděla, že i dcera už potřebuje kolektiv a děti, jsem si říkala že je ten správný čas myslet zase trochu i na sebe ![]()
Ne, žádná práce mi nestojí za to, abych jí upřednostňovala před rodinou, ale jak dlouho být ještě doma? Další rok, nebo 2? To máme v plánu mít druhé dítě.. takže budu doma 8 let?
To snad ani nemá cenu vracet se do stejného oboru
Už teď se učím všechny ty manuální jemné „věci“ odznova a ani po tom půl roce zdaleka nedělám to, co před porodem ![]()
Jinak dcera bývá doma vždy minimálně 14dni, někdy i déle..taky jsem to o té rekonvalescenci slyšela, u nás nepomohlo ![]()
Koníčka nám doporučena nebyla kvůli zúženým Eustachovým trubicím..
Zakladatelko, letos to tak ve školkách je, ale nepřijde mne, že by byly děti více nemocné, ale že teď jsou doma s tím, s čím vždy normálně chodily. Zkusila bych soukromou školku, kde je ta tolerance k nemocem jiná.
Taky se přidáváme do klubu.
syn v detske skupine, od září a stejne tak 3 dny ve školce- 14vdni doma. Dejcháme Ventolin, kortikoidy, inhalujem Vincentku. Kasel ryma porad dokola. Taky mame prisnou skolku. A taky na me jdou mrakoty, kdyz jina maminka privede kaslajici dite s nudli u nosu. To nevim, jestli mam vylitnout z kuze hned, nebo co
covid nas minul nastesti pokazde, co byl doma.
Mam ted zbytek rodicaku, v praci uz neplacene volno, tak aspon tohle neresim. Zato kazdodenni place, kdy pujde za detma. Skolku miluje. ![]()
@Anonymní píše:
Máme to samé, ja jsem teda na rodicaku s druhým, tak to není takový stres. Je to zajímavé, loni, první rok školky/jeslí, když jsem pracovala, tolik nemarodila. Letos je to o moc horší. Hlavně teda je dcera po těch rýmách nahluchlá. Půjdeme na vyndání nosní mandle.
a máte termín? dcera měla jít teď 31.1., a operace se nedělají kvůli covidu, máme se znovu objednat 7.2.- teď byla objednaná od začátku listopadu, takže nový termín bude tak v květnu ![]()
Řešili jsme stejne, po čtyřech měsících týden školka týden doma se to najednou srovnalo. Tuk Tuk
. Teď jsou zas teda ty pitome karantény, to je věc druhá
Nicmene myslím, že dceři dost pomohla homeopatika, zkusila bych tuto cestu.
Neříkám, že je to jednoduché rozhodnutí.
Jestli na dceři vidíš, že kolektiv potřebuje, tak co zkusit menší dětskou skupinu a jen na dopoledne a ty práci na částečný úvazek?
Mně jen z toho, co píšeš přijde, že je to dlouhodobě neudržitelné a vyčerpávající. Možná čekáš, že dcerka začne být najednou ve školce déle a nebude nemocná. Ale co když ne, co když to tak bude ještě pár měsíců? Zvládnete to?
@Anonymní píše:
@Oriseka Gratuluji, ze jste našli východisko![]()
Aspoň někdo
Dcera ve školce spala z těch 13ti docházek celkem 2×Tak leda, že by manžel vyzvedával po jejich svačince v 9hod
![]()
Zakl.
Ano, je to vychodisko. Ale abych mohla deti takto vyzvedavat, tak pracuji na nizsi pozici, takze za min penez a nedelam uplne to, co bych chtela delat, protoze to lze jen na plny uvazek.
@Anonymní píše:
@pet p Ono je to těžký…on už návrat po 3 letech je hodně znát..chápu, že asi všude a do každé práce..jen v mém oboru to opravdu není úplně běžné na 3 roky vypadnout… z kolegyň jsem jediná, kdo se nevrátil do půl roku po porodu aspoň na zkrácený úvazek
Přes 3 roky jsem se plně věnovala dítěti a rodině a byla spokojenáAle loni, po třech letech doma, kdy jsem viděla, že i dcera už potřebuje kolektiv a děti, jsem si říkala že je ten správný čas myslet zase trochu i na sebe
Ne, žádná práce mi nestojí za to, abych jí upřednostňovala před rodinou, ale jak dlouho být ještě doma? Další rok, nebo 2? To máme v plánu mít druhé dítě.. takže budu doma 8 let?To snad ani nemá cenu vracet se do stejného oboru
Už teď se učím všechny ty manuální jemné „věci“ odznova a ani po tom půl roce zdaleka nedělám to, co před porodem
Jinak dcera bývá doma vždy minimálně 14dni, někdy i déle..taky jsem to o té rekonvalescenci slyšela, u nás nepomohlo
napadá mě, když chcete druhé dítě, proč si jej teda nepořídit teď (pracovat na něm)? Nebo musíš být v práci kvůli atestaci? Nemůžeš si atestaci dělat při RD?
@pet p píše:
Neříkám, že je to jednoduché rozhodnutí.
Jestli na dceři vidíš, že kolektiv potřebuje, tak co zkusit menší dětskou skupinu a jen na dopoledne a ty práci na částečný úvazek?
Mně jen z toho, co píšeš přijde, že je to dlouhodobě neudržitelné a vyčerpávající. Možná čekáš, že dcerka začne být najednou ve školce déle a nebude nemocná. Ale co když ne, co když to tak bude ještě pár měsíců? Zvládnete to?
Ano, máš pravdu. Upínám se k tomu, že příště už to bude lepší. Že příště už ve školce vydrží déle. A pokaždé je to psychicky náročnější a náročnější, když je po 2 dnech zase doma. A máš pravdu i v tom, že z dlouhodobého hlediska je to neudržitelné. Vlastně myslím, že už dál nemůžeme ani jeden.
Dneska jsem celý den přemýšlela, jak dál. V pondělí zajdu za šéfem, že chci chodit jen 3 dny v týdnu. Uvidíme, co on na to..ze zákona na to právo mám..
Zakl.
@Anonymní píše:
napadá mě, když chcete druhé dítě, proč si jej teda nepořídit teď (pracovat na něm)? Nebo musíš být v práci kvůli atestaci? Nemůžeš si atestaci dělat při RD?
Plán a domluva s manželem byla taková, že si teď „v klidu“ s jedním dítětem udělám atestaci, ta je cca na rok. A pak začneme řešit druhého prcka. Já se za ten rok, dva, než půjdu zase na mateřskou, znovu něčemu naučím a třeba i posunu.
To by ale dcera musela s naším plánem souhlasit a chodit do školky ![]()
@Anonymní píše:
Plán a domluva s manželem byla taková, že si teď „v klidu“ s jedním dítětem udělám atestaci, ta je cca na rok. A pak začneme řešit druhého prcka. Já se za ten rok, dva, než půjdu zase na mateřskou, znovu něčemu naučím a třeba i posunu.
To by ale dcera musela s naším plánem souhlasit a chodit do školky
@Anonymní píše:
@pet p Ono je to těžký…on už návrat po 3 letech je hodně znát..chápu, že asi všude a do každé práce..jen v mém oboru to opravdu není úplně běžné na 3 roky vypadnout… z kolegyň jsem jediná, kdo se nevrátil do půl roku po porodu aspoň na zkrácený úvazek
Přes 3 roky jsem se plně věnovala dítěti a rodině a byla spokojenáAle loni, po třech letech doma, kdy jsem viděla, že i dcera už potřebuje kolektiv a děti, jsem si říkala že je ten správný čas myslet zase trochu i na sebe
Ne, žádná práce mi nestojí za to, abych jí upřednostňovala před rodinou, ale jak dlouho být ještě doma? Další rok, nebo 2? To máme v plánu mít druhé dítě.. takže budu doma 8 let?To snad ani nemá cenu vracet se do stejného oboru
Už teď se učím všechny ty manuální jemné „věci“ odznova a ani po tom půl roce zdaleka nedělám to, co před porodem
Jinak dcera bývá doma vždy minimálně 14dni, někdy i déle..taky jsem to o té rekonvalescenci slyšela, u nás nepomohlo
Každý to máme jinak. Lidi dělají práci i pro to, že je to baví a potřebují vypadnout. Já si třeba neumím představit být 3 roky doma. To se pak člověk do práce těší, potřebuje vypnout a mít jiné myšlenky.
Zakladatelko, jak tak čtu diskuzi a tvé odpovědi, tak se divím, že ti ta práce za to stojí. Jak děláš maximum, dítě zakašle a ty jsi z toho vyřízená. Samozřejmě každý to máme jinak, ale pokud by můj výdělek nebyl pro existenci rodiny zásadní, tak bych zůstala doma nebo pracovala dočasně jen brigády sem tam nebo co by šlo.
Co se týká té nemocnosti, tak někdo říká, že se to děje hlavně když děti jdou po nemoci do kolektivu moc brzy. Tj. po nemoci nechat min. týden nebo i dva doma, protože se ta imunita po nemoci trochu srovná a dítě je pak v kolektivu odolnější. Zrovna nedávno jsem mluvila na hřišti s jednou maminkou, která říkala, že dítě bylo kvůli školce pořád nemocné, tak jim doktorka nakonec poradila nedávat ho aspoň měsíc do školky, tak jsou teď doma.
A jinak jak tu někdo zmiňoval 2× denně konvičku, tak to mi přijde jako super věc. Zkus se zeptat na ORL, jestli by to i ve vašem případě bylo vhodné, třeba ti řeknou, že jo.