Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, je tu další moje koupelnové „odkdy“. Zajímá mě, od jakého věku jste nechávali dítě samotné ve vaně. Malá má dva a ještě ji pořád hlídám. Když si potřebuju rychle něco udělat - třeba pohlídat vaření apod., tak na ni každou chvilku volám a ona ví, že musí hned zareagovat „Anó?“
Jinak je těžké asi stanovit, kdy je už „bezpečné“ nechat dítě při koupeli samo - bezpečné to totiž asi není nikdy, ale stejně mě zajímá, jak to máte vy, kde je obvykle ta hranice, při níž považujete dítko za natolik pozorné, aby mohlo zůstat ve vaně samo. Díky za odpovědi a zdravím všechny ![]()
Delala jsem to jako ty… vlastne presne nevim, kdy jsem ji prestala hlidat, proste jsem casem na ni prestala tak casto volat…Ted je ji pet, koupe se sama a kdyz ji dlouho neslysim, taky obcas zavolam… kdyz ukladam obe deti, davam ji vetsinou do vany kdyz kojim pred spanim tu druhou a ona mi zacala z vany vylezat sama, coz mne zezacatku dost desilo, ale vypada to, ze to zvlada… tak sand to bude OK…jo, obcas ji davam do vany protiskluzova kacenky na dno…a ona si je vyndava a dava na zem, kdyz leze ven ![]()
Ahoj, ja jsem teda hodne opatrna az hystericka matka(to bude tim vyssim vekem
), hlidala jsem holku tak do 4let
Pak zacla chodit se skolkou do plavani, kde ji naucili potapet, a taky se narodil braska, tak jsem popustila oteze-a svete div se, zatim zije ![]()
klárce je 3,5 a poříd hlídám. ale ona je děsný sebevrah, nedává si ve vaně popzor a dost často padá (i když má protiskluzovou podložku)
jo, takly si odběhnu něco udělat, přinést apod. ale není to nikdy na dlouho a to ještě dostane kázání, že musí sedět dokud se nevrátím ![]()
Záleží,jaký máš byt,dům,jak daleko máš koupelnu od kuchyně a jestli vše slyšíš..
My bydlíme v malém dvoupokojovém bytě,do koupelny máme takové ty stahovací dveře,jde slyšet úplně vše.Adámek je sám ve vaně zhruba od dvou a půl let.Do té doby byl divoch,bála jsem se,že by vylezl,uklouzl,rozbil si hlavu,zlomil si nohu.Po těch dvou a půl letech si už dal říct a když jsem řekla:„seď“,tak seděl..
Jako děti jsme bydleli v RD,koupelna přes dvě chodby,bytelné dveře,slyšet nešlo skoro nic.Tam bych nenechala bez dozoru ani pětileté dítě,kdybych si nebyla jistá,že bude ve vaně sedět a nehne se.
Týjo, tak ony děti umí dělat ve vaně i psí kusy?
To já neznám. Malá sedí ve vaně jak přibitá a hraje si s panáčky, které polívá z konvičky vodou. Maximálně lepí na zeď vodolepky a sestavuje si z nich panenku apod. Řádění ve vaně neznáme
Domeček máme maličký, kuchyň je spojená s obývákem a vidím z nich přes cca 5m chodbičku hned do koupelny. Ne přímo do vany, ale do koupelky ano. A pokud potřebuju odběhnout, tak nechávám otevřené dveře a uši mám nastražené. Ale hlídám pořád a ještě asi dlouho budu. Malá je sice ve vaně vzorňas, po kurzech plavání by ji nějaké chvilkové potopení taky nemělo vyvést z rovnováhy, ale stejně se bojím…Asi to přijde samo a postupně začnu čas odchodu prodlužovat jako to psala mroe.
Od té doby, co máme protiskluzovou podložku a Samík si přestal ve vaně stoupat a vyklánět se přes okraj, tak odběhnu už i teď
Na WC, pro ručník, když si vzpomenu, že ho máme na topení atd. Ale to je tak maximálně 10 sekund, z WC na něho vidím…
Podle mě je to podle dítěte - pokud vím, že tam sedí a přelévá si vodu, tak bych ho nechala s kontrolama klidně už ve dvou letech. Pokud se mi tam šplhá a skáče po ušách
, tak bych hlídala…
Děti dělají ve vaně psí kusy ![]()
Emičku koupu v dětském sedátku do vany s přísavkami.Je ještě malá,samotnou bych jí tam nenechala.Už jsem ji pár dní koupala bez sedátka,je „velká“,ať má volnost.
Jsem se natáhla pro dětské mýdlo,ona si stoupla a uklouzla.Naštěstí se jí nic nestalo,nespadla na hlavu.Ale do sedátka jsem ji vrátila.Ještěže je taková drobná a vejde se tam.
Taky jsem tak na syna volala, dokud byl mladší moc malý, aby se koupali zvlášť. Teď mám ve vaně dva a větš. slyším, jak se melou mezi sebou (příp. nadšeně hýkají, jak se ta voda po podlaze koupelny nádherně rozlévá…).
Ja uz ted taky koupu dohromady, ale jen obcas a mala je v sedatku… pak u nich prevazne sedim, ale Julca uz je rozumna, takze si ev. muzu na chvili odbehnout …
ahoj zhlediska bezpečnosti moc děti samotn nedoporučuji nechávat ve vaně, kvůli chvíli nepozornosti můžete být celý život neštastné, nehody se stávají rychle, dítě uklouzne praští se do hlavy a nepomůže , že jste u něho za minutu. často tu maminky řeší, že se bojí o mimi během těhu a pak zanedbají péči v koupelně, sama bych dítě ve vaně nenechala ani v těch 4 letech, ve sprše ano .něco jiného je pokud má staršího sourozence který dohlídne
nejsem nikterak histerická matka, dětem dávám hodně volnosti ,ale skutečně ve vaně bych děti bez dohledu nenechala
Nechavala jsem ho „na odbehnuti“ uz tak od 1,5 roku, ale taky to mame jako Nouky, ze Domca sedi ve vane, lepi zelvy na steny, poliva se vodou, vetsinou to tam pije
, hraje si s hrackama a moc nevyvadi, takze proto jsem se jako odvazovala..
Ted uz si odbehnu i na dyl, ale dvere otevrene dokoran, taky komunikujeme a kontroluju ho.
Ja se teda taky bojim, protoze uz mi asi 2× ve vane uklouzl a sklouzl, ale moc vody tam vetsinou nema ![]()
Kdybych ale vedela, ze tam blbne a skace a dela blbiny, jako nektere deti, tak ho tam asi tak nenechavam…
Tak my nemame vanu, takze se maly koupe ve vanicce, ktera je strcena ve sprchaci. Jeste ho do toho zavru, aby necakal a neutikalo mu teplo
. Dvere do sprchace jsou pruhledne, sklenene, takze ho vidim. On je v te vanicce dost natesno, takze nemam strach a odbiham. Kdyz je doma chlap, tak ten tam s nim je.
Ale ve velke vane bych asi mela strach…on je posuk, neposedi, vodu miluje, takze se neboji a dela skopiciny.
Syna koupe manzel, ale porad remcam, ze ho musi hlidat. Mame protiskluzovou podlozku a i kdyz se syn chova klidne, tak si uz manzel v jeho 1,5 roce odbehl jen pro neco do kuchyne (to je hned vedle) a hned rev, syn se chtel podivat, kam mu to tata zmizel a prepadl ven. Bohuzel se mu s tim spojila i nemoc, takze v noci horecka a pohotovost, ale dopadlo to dobre. Myslim si, ze je to hodne individulani a taky o sikovnosti ditete..
My necháváme samotnou s otevřenými dveřmi tak od 1,5 roku. Ale naše cácora tu pusu nezavře, takže když najednou slyším ticho, tak tam letím, ale to „jen“ dělá pusou bubliny pod vodou nebo se potápí.
Ale to před tím řekne povel naučený z plavání „ááááá šup!“, takže vím, že se děje něco, u čeho bych měla být
Když je v klidu, polívá hračky, vylívá vodu konvičkou z vany atd… tak u toho většinou zpívá, což je dobré znamení. Koupeme denně a vždycky je ve vaně tak půl hodiny, takže žádné větší skopičiny nedělá. Ví, že by mohla spadnout, když se pokouší o „holubičku“ atd… (Ale chápu matky, které koupou jednou za sto let - řečeno s nadsázkou - že mají větší strach - dítě se pak asi chová jinak
)