Odkdy na nočník?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6545
3.1.06 14:33

Adalino, proč ta ironie. Ono je jedno, kolik komu je. Ta tolerance se týkala toho, že si dovolíš nazvat někoho líným jen proto,že prostě souhlasí s vysvětlením, proč začít s nočníkem později. A to je se vším, na všechno existuje spousta způsobů, jak to dělat a každý si vybere, co mu vyhovuje, v co věří a co mu přijde rozumné a kvůli tomu přece nebude někomu říkat, že je línej. Proto jsem řekla, že jsi jako starší generace, v tom, že tvůj první příspěvek vyzněl, že neuznáváš „dnešní“ názory. Přesně tohle dělají naši rodičové a prarodičové, všechno, co není podle jejich metod a názoru, je blbé. A protože jsem netahala například dítě za ruce a nenutila ho sedět a chodit, tak jsem se dozvěděla, že mám zaostalé dítě a moc čtu a nikoho už nezajímá, proč to dělám.
Takže zrovna jako neříkám, že na dítě tlačíš a spěcháš, tak neříkej, že jsme líné jen proto, že něco děláme později. A mmch, nebudu dělat nic jen proto, aby měly radost babičky a prababičky.
No a doufám, že se to zas nesrhne v hádku:)
Gabča a Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
3.1.06 14:35

Ahojky,
dovolím si taky se vložit do debaty - když čtu o staré generaci.
Malinko se jich dovolím zastat: neexistovaly totiž jednorázové plenky, takže maminky měly denně tak 40 - 90 počůraných (bohužel i pokakaných) plenek, které se musely vyprat, pořádně vymáchat a vyžehlit. Pak se nikomu nedivím, že začal dávat dítě na nočník třeba v 10 měsících. Vždyť se muselo pořád přebalovat a děti měly věčně mokrou prdelku. Ještě si pamatuju tenhle plenkový maraton od svojí ségry, která měla prvního kluka ještě za „éry“ hadrových plen.
Já dávám svoje díťátko na nočníček v roce, a neřeším ani ty, kteří ho tam dávají dřív, ani ty, co ho dají později. Ať si tam každý dává dítě kdy chce. Je na nás maminkách, abychom citem poznaly, kdy je ten správný čas. S tím nám takhle „naslepo“ neporadí žádná odborná literatura ani doktor. Svoje děti máme doma my, a víme, co cítí, co jim vadí.
Jo, a babičky tu mám dnes a denně a batolátko je zbožňuje :o) papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
3.1.06 14:41

Hm, a taky bych chtěla připsat, že třeba moji rodiče mi (teď už) do ničeho nemluví, samozřejmě mají občas tendence, ale já jim to vždycky vysvětlím - konkrétně s tím taháním za ručičky: nepřeju si, abyste dělali to a to, protože… Zdůvodním jim to, občas to má sice trošku charakter ostré výměny názorů, ale nakonec to pochopí. A mimochodem, není na škodu je občas poslechnout - ne ve všem, ale v něčem… Přeci jen nás vychovali, a já za sebe si troufám říct, že dobře.
Nemůžu mluvit za Andalinu, ale myslím, že ji naštvalo to, že se tady oklikou říká, že my, co dáváme děti na nočník dřív, je tam dáváme občas zbytečně, protože jim kolem dvou let vyhasnou reflexy, které jsme jim vštípily, takže se stejně snažíme zbytečně… A ty děti, které se učily na nočník v roce, se pak stejně ve třech letech v noci počůrávaly…
Nechci se tady hádat, jen chci prostě podtrhnout to, že každé dítě je individualita, a my mámy jsme tu od toho, abychom jednali dle jeho osobitých potřeb.
Tak, a vykecala jsem se :D
ahoj, a hlavně že nám to čůrá a kaká, ať do nočníku nebo do plíny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
3.1.06 14:45

Pitrísku, tu poznámku o starší generaci jsem myslela ovšem jinak. Že je často nepřizpůsobivá tomu, že dneska se hodně věcí dělá jinak, že máme mnohé pomůcky, co dřív nebyly. Včetně jednorázovek a taky jsem poslouchala, jak jsou špatné a co bude mít chudák dítě u krku, když nebude mít košilku a proč používám to či ono a že jsme blbí, když čteme dnešní názory a děláme to jinak. A že často právě naši rodičové tvrdí, že jsme líní, když nechcem dávat dítě na nočník.
CHápu, že to bylo dřív složité a proto taky chápu ,že se to dělalo, jak se to dělalo. Já za to nikoho neodsuzuju. O tom ta poznámka byla, o ničem jiném, ne o tom, že když někdo učí dítě od 9měsíců na nočník, tak je špatnej. Jen o tom, že mi to zkrátka připomnělo to chování, tu neochotu se zeptat, proč to tak chci dělat, zamyslet se a pa ksoudit (ale popravdě i když se zamyslí a usoudí, že to je blbost, tak za to jiné neodsuzovat).
Takže to nemá nic společnýho s věkem ,ani způsobem, jak kdo věci dělá, ale jak přistupuje k tomu, jak to dělají jiní.
Doufám, že jsem to vysvětlila srozumitelně a tím vysvětlila evidentní nedorozumnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
3.1.06 14:47

Jinak děkuji za tu poznámku nakonec, něco takovýho jsem chtěla napsat taky : je jedno, kam to jde, hlavně, že to jde ven:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
3.1.06 14:58

Jo Gabinko, já vím, jak jsi to myslela s tou starší generací. Jsou občas fakt „zaražení“ ve svých názorech a odmítají se s nimi někam pohnout. Je mi jasný, že každý nemá tak chápavý rodiče jako já, a že je ubíjející poslouchat, jak něco děláš špatně, jelikož ONI to dělali tak a tak…
Já osobně jsem za jednorázové plenky ráda, nechci si představovat, že honím malou po bytě a soukám ji do hadrových. Strašně se totiž přebalování brání a tak to děláme na několikrát. Takže jsem šťastná, že můžu udělat šup šup suchým zipem a je zabalená (na několikátý pokus).
Tak ahoj a ať se s nočníčkem skamarádíte, třeba i ve dvou a půl, hlavně že jednou jo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
3.1.06 15:11

…víte proč naše rodiče tolik bere to vysazování na nočník? Protože ten jediný se nijak výrazně nezměnil. Já jsem moji máti uzemnila tím, že jsem jí řekla, že dřív se kadilo do nočníku, teď se kadí do jednorázovek, což potvrzuje váš názor že je jedno kam to jde, hlavně že to jde ven =o). Jedno ale musím uznat: odnaučit dítě od plínek je jednodušší v klasických látkovkách. A vy holky, kterým staroušci remcají do používání jednorázovek, nechaly jste je někdy do nich přebali vaše dítko? Moje konzerva máti uznala, že je to úžasně pohodlné až ve chvíli, kdy dostala kluka na přebalení - po půl roce kritizování a narážek na mne, že nemám co dělat když neperu a nežehlím plíny =o))))
Každé dítě je v odnaučování od plínekjiné. Kluk si začal říkat až dost hodně po oslavě druhých narozenin a holčička i když nemluví, nosí si už od 14 měsíců nočník sama. Ale ne pokaždé.
PS: Je mi 34 a musím říct, že názory starší generace většinou nepřebírám, protože my máme k dispozici jiný komfort než měli v minulém tisíciletí, ale není od věci si je vyslechnout, když jsem je musela 30 let poslouchat :oops:

• Citovat
  • Upravit
7584
4.1.06 19:46

Teda jedna vec mi neda. Ja balim sve dite do hadrovych plen. Pravda, na noc a na ven mam papirove. Presto 40-90 plen denne je jaksi hodne mooc nadnesene. Navic i nase maminky zehlili akorat v sestinedeli. Tim nechci rict, ze nemely praci. Urco ji mely mnohem vic nez my a casto sly i brzy do prace a tak. A my mame vic vyhod. Nechci se nikoho dotknout. Ale ja mam 36 plen za 3 dny.
A chapu, ze maminky mely te prace dost a proto vysazovaly driv. Take se to v te dobe doporucovalo. Ale proste tento komentar prehanel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.1.06 20:25

Ahoj taky patřím ke generaci matek z minulého století. Moje dcera si říkala na nočník někdy ve třinacti měsících a moc dobře si uvedomovala co děla. Žadné navyky pak nestratila. V sedmi mesících jsme měly tak tři pleny denně. Takže hodně z toho co tu bylo napsano jsou nesmysly. klidně si posazujte dítě kdy chcete ale nepište hlouposti.
Jinak moc se těším až Vaše děti budou řešit jak zastarale nazory měly jejich matky. Nazory se pořad mění a podléhají módě a Ty dnešní budou už za deset let zoufale zastaralé.

aaliana

• Citovat
  • Upravit
Gabika
4.1.06 20:41

Ahoj,

chcem sa vratit k povodnej teme po:,–(zovania na nocnik :D

Moj Radko ma 1,5 roka a uz to trochu skusame. Ako to robite? Pri uceni prechadzate na latkove plienky? Ako sa vlastne do nich bali? Trochu o nich uvazujem, ale odradza ma, ze Radko kaka 4-krat za den a nikdy neviem kedy to bude, takze to vlastne do nocnika nezachytim… :roll:

A tiez, ked uz spinkate bez plienky, ako mate postielku zabezpecenu proti pocuraniu matrace? A ak vam ju dietko pocura, ako a cim to cistite?

Vdaka za rady.

Gabika a Radko

• Citovat
  • Upravit
6545
4.1.06 20:47

Je mi zcela jasný, že za pár let všechno bude jinak a proto mám na paměti, že mi vadí, když mi někdo nutí, že když se to dělalo dřív, je to nejlepší.
V podstatě to tak má fungovat i tady: někdo se zeptá, řeknu mu svou zkušenost, svůj názor, ale ten člověk si to přebere sám. Nikomu neřeknu, jsi línej, že to neděláš nebo jsi špatnej, že to děláš jinak. Prostě sdělit zkušenost a tím to hasne.
A jinak je mi jasný, proč se dřív spěchalo - právě proto, že to bylo honem honem do práce a obstarat spoustu věcí kolem a těch dětí, co bylo:)))
Kdo ví, třeba za pár let bude (jak jsem to viděla v nějaký komedii kdysi)fungovat plena, která bude mít rovnou hadici kamsi:))) a pleny budou ještě v 5letech, nebo naopak se děti budou od narození dávat na nočník vleže:) Možný je vše, jen zkrátka mějme na paměti tu toleranci k tomu, když někdo něco dělá jinak, nemusí proto být špatnej:)
Příjemné čůrání:))
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
4.1.06 21:20

mažu svůj příspěvek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kaa
100
4.1.06 22:08

Tyjo, tady se to rozjelo! Moc děkuju za odpovědi, asi radši zkusíme počkat do jara/léta, myslím, že si Bea zatím neuvědomuje, co dělá a ani já to na ní napoznám, ona nijak netlačí, vždycky si normálka hraje, sedí u toho na bobku a je hodná a najednou smrdí :wink: A schody bere po čtyřech nebo někdy za obě ruce, začala chodit teprve teď - my jsme opak Gothic s Valerikem, napovídá toho odmalička spoustu ale sedí až od 10 měsíců a chodí od 15.

Jen poznámku pro Gabiku s Radkem - do postýlky existují nepromokavé podložky, my ji máme z Ikey, je to buď prací jakoby tenoučká prošívaná matrace, která se dá na normální matraci nebo mají i jednorázové - tenké plachty, ze kterých si ustřihneš kolik potřebuješ.

Tak ještě jednou díky všem generacím za rady :)

papa

Kaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
5.1.06 00:41

Tak já patřím k moderním supermatkám :lol:
babičky už dotíraj, tak jsem jim řekla, že zkoušet začnu v létě, skrz dovolenou asi až v srpnu, měli jste vidět ten výraz 8O

• Citovat
  • Upravit
139
5.1.06 13:52

to GABIKA
Když si malá začala říkat, tak jsem postupně vypozorovala, že se s papírovou plenkou občas schválně flákoší a neřekne. Tak jsem koupila kaťatka a začala dávat látkové a říkala jsem tomu schválně kalhotky, ne plena. Fungovalo to asi 14 dní, pak to prokoukla a začala opět flákošit. Tak jsem ji začala dávat kallhotky a tepláčky/punčošky a to si dává pozor, asi proto, že nemá rádá mokré oblečení, ale hlavně nesnáší oblékání.
Nevím, jaké má kdo zkušenosti, ale my jsme nesebrali pleny uplně ze dne na den. Možná by to bylo rychlejší, ale protože byla Aninka ještě dost malá (alespoň mi přišlo, začínali jsme na 15m) a v cizím prostředí nebo venku si začala říkat až později, takže jsme šli postupně - nejdřív doma, pak u babičky, na cvičení, na plavání a venku (tam jsme ale museli nosit nočníček, na travičku se jí čůrat nechtělo - za to teď by to chtěla zkoušet pořád, hlavně když hodně mrzne :wink: ) Úplně ze začátku se stávalo, že se tak zabrala do hry, že úplně zapomněla na čůrání - tak, když jsem viděla, že je dlouho do něčeho zabraná, tak jsem se jí zeptala.
Tak ať se vám daří.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí