Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Náš syn asi do roka a půl, jsou mu tři. Ale už tak od roka jsem ho uspávala násilím. Teď mu prostě pustím pohádku a nechám hodinku odpočívat, u nás tedy dopoledne, protože vstává kolem 6. a po obědě chodí do jeslí. Usíná kolem 19.hodiny. V noci je každou chvíli vzhůru, ale s tím nic neudělám. Dceři je rok a zatím chodí buď před nebo po obědě, vydrží tak 1-1,5hodiny. Ale je dobrý spáč odmala.
Od roku přestala spát po obědě. Teď jí jsou 3 roky. Chodí spát cca ve 21 hodin a vstává kolem 7 ![]()
Moje malá spí i teď s nástupem do první třídy, pokud jsme o víkendu doma, tak se zachumláme, pustím potichu pohádku a už spíme😂když je šero a prší tak si to kolikrát protáhne na tři, čtyři hodinky.
@Veronika Kai Mam tri deti, okolo 2r prestaly spat pravidelne, ve 2.5r uplne. Jedno jak druhe jak treti, jako pres kopirak. A jak tu nekdo poznamenal, uspavala jsem je po obede „nasilim“.
Příspěvek upraven 10.09.20 v 13:16
Starší před třetím rokem (naštěstí spal, když jsem byla podruhé těhotná, takže šlofíky byly), mladší už kolem dvou let. Občas teda spát jde, když je hodně unavená. Teď začala chodit do školky (zatím na dvě hodiny) a po obědě si jde sama dobrovolně lehnout a spí.
Mezi druhým a třetím rokem.
Edit: ale usínání večer před osmou a spí do půl sedmé. Plus teda po obědě sice nespí, ale hodinu jsou zavřený sami v pokoji a potichu (měli by ležet, vím, že neleží, ale dělám, že to nevím). Pouštím jim audio pohádky nebo mají albi elektrickou tužku. Dávám jim tam hodiny, po hodině sami přijdou. Je jím čerstvých pět a čerstvé tři.
Kluk mi často spal po obědě ještě v první třídě. Ve dvou letech ještě někdy klidně spal 2× denně ![]()
Každé dítě je jiné. Starší syn až do skoro 7 let. Mladší do 4.
Dcera také od 2 let po obědě už nespala. Pak ve 3 po nástupu do školky zase začala, protože tam ten celodenní program byl pro ni náročnější. Syn - její dvojče - chodil po obědě spát naopak hodně dlouho.
První dcerka před druhým rokem, druhá v roce a půl a teď synátor má 16m a už ho uspávám násilím. Akorát teď holky jsou ve školce a mladší má teď přes 3 roky a tam si zdřímne.
Ve 14 měsících přestalo moje dítě spát po obědě…nezbylo než si zvyknout ![]()
První syn nespal po obědě od roku a půl, druhý syn od 2 a půl let.