Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Urcite v tom rozdil je. Ty jen odkladaš a ne, že nedaš vubec. Naše Mudr. napsala a my podepsali s tim, ze jen odkládame. Žádný problém v tom nebyl. Kdyby jste podepsali, že nechcete, můžete dostat pokutu.
Nepodepisovali jsme nic, odkládali jsme a teď řešíme meneslozkovou vakcínu, to asi zalezi na pediatrovi.
@uživatel2 Jakou méněsložkovou vakcínu chcete dát? My nechali dát u prvního dítěte Pediacel, ale ten už prý teď není.
@Anonymní píše:
@uživatel2 Jakou méněsložkovou vakcínu chcete dát? My nechali dát u prvního dítěte Pediacel, ale ten už prý teď není.
Ten už neni
a přiznám se, že nevim, co je to za vakcínu - konzultovali jsme s pediatrickou a ta slíbila, že nám zkusí zajistit ctyrslozkovou (bez žloutenky a myslim, že bez dětské obrny). A sama paní doktorka říkala, že by to řešila až tak za měsíc, až přejde chřipková epidemie. Až budu vědět, co je to za vakcinu, tak můžu dát vedet.
@Anonymní píše:
Chtěla bych odložit o pár měsíců první očkování.
U prvního dítěte jsem u jiné doktorky tehdy kvůli tomu podepisovala nějaký papír o odkladu.
Teď máme jinou doktorku a ta mi tvrdí, že musím podepsat papír o nesouhlasu s očkováním.
Je v tom nějaký zásadní rozdíl? A co jste podepisovaly vy?
podepisovali jsme formulář nesouhlas s očkováním, ale přeškrtla jsem nesouhlas a nadepsala žádost o odklad očkování..
bylo tam akorát poučení o tom že vím jaké to má následky a jinak už nevím..je to pár let. ![]()
@uživatel2 Tak prosím, až budete vědět, o jakou vakcínu jde, tak sem napiš. Pro nás bude očkování aktuální nejdřív za několik měsíců, mimču je teď teprve pět týdnů.
Zrovna jsem zjistila, že server vakciny.net ukončil činnost - chtěla jsem se tam podívat, jeslti tam něco o té čtyřsložkové vakcíně nedohledám.
@Anonymní píše:
@uživatel2 Tak prosím, až budete vědět, o jakou vakcínu jde, tak sem napiš. Pro nás bude očkování aktuální nejdřív za několik měsíců, mimču je teď teprve pět týdnů.
Zrovna jsem zjistila, že server vakciny.net ukončil činnost - chtěla jsem se tam podívat, jeslti tam něco o té čtyřsložkové vakcíně nedohledám.
Vakcíny určitě jsou, jen nejsou dostupné široké veřejnosti. Známý, jehož dcera měla špatnou reakci (hlášeno na SÚKL), tak další očkování řeší přes Motol. Známá, která odmítá hexu úplně, tak tu též doktorka poslala do Motola. A dost možná budou meneslozkove vakcíny k dispozici i v jiných velkých nemocnicích. Já uvažovala, že zkusím zapatrat, jak je to s dostupností v zahraničí, ale strašně mile me překvapila naše paní doktorka se svým konstruktivním přístupem.
@uživatel2 Mně přijde to očkování žloutenky zbytečné, takže Pediacel pro nás byl vyhovující řešení. Škoda, že už není. Pak zase člověk řeší, že sice nedá žloutenku, ale zase kvůli tomu nedá i obrnu. Tak nevím.
@Anonymní píše:
@uživatel2 Mně přijde to očkování žloutenky zbytečné, takže Pediacel pro nás byl vyhovující řešení. Škoda, že už není. Pak zase člověk řeší, že sice nedá žloutenku, ale zase kvůli tomu nedá i obrnu. Tak nevím.
S tou žloutenkou naprosto souhlasím, časem asi naockujeme A+B dohromady, ale teď je to nesmysl. Obrnu lze doockovat samostatně, vakcína by měla být běžně dostupná. ale dětská obrna je téměř vymycena, v ČR je riziko vpodstate nulové. to mi přijde rizikovější tuberkuloza. Pediacel možná bude dostupný na Slovensku, známá tam nechala v minulosti děti ockovat, ale mají i slovenské občanství. ![]()
@uživatel2 S tou žloutenkou to vidím stejně. Ohledně obrny jsem taky četla, že je vymýcená, ale vyskytuje se ještě různě po světě a v dnešní době, kdy se hodně cestuje, tak kdoví, kdy sem kdo co přitáhne
Na webu SZÚ je, že to očkování není doživotní a že se doporučuje lidem, kteří do těch oblastí cestují, aby se nechali přeočkovat. A trochu pochybuju, že se všichni dotyční cestovatelé nechají přeočkovat.
U TBC je prý nutno strávit s nemocným delší dobu, řádově hodiny, než se přenese. Takže náhodně třeba v MHD by to snad člověk chytit neměl.
Myslím, že pokud si to člověk zaplatí, tak by se snad dalo naočkovat i u pediatra na Slovensku. Tedy jestli tam ten Pediacel opravdu je/bude.
Musím říct, že by mě celkem zajímal důvod, proč v ČR Pediacel už není.
@uživatel2 píše:
Ten už nenia přiznám se, že nevim, co je to za vakcínu - konzultovali jsme s pediatrickou a ta slíbila, že nám zkusí zajistit ctyrslozkovou (bez žloutenky a myslim, že bez dětské obrny). A sama paní doktorka říkala, že by to řešila až tak za měsíc, až přejde chřipková epidemie. Až budu vědět, co je to za vakcinu, tak můžu dát vedet.
A co vás k tomu vede. To jako si myslíte, že to to dítě poškodí nebo mu chcete dopřát 3 separátní injekce proti žloutence typu B ve vyšším věku? Já jsem řešil opačný problém jak očkovat, aby bylo dítě co nejvíce a nejdříve chráněno. Ono o nic nejde, ale moje děti mají třeba spolužáky, kteří mají cukrovku a musí si píchat inzulín a mají ji patrně jen proto, že je rodiče nenechali očkovat proti rotavirům, neřešte imaginární problémy, ale ty reálné. Jen tak pro zajímavost moje generace nebyla očkovaná proti žloutence typu B a znám několik vrstevníků co se tím nakazily i dnes jsou stovky případů žloutenky typu B ročně, pokud to dostane malé dítě, přejde to do chronické fáze a zemře na to a nemyslete si, že se to přenáší jen sexem stačí pusa nebo infikovaný ručník.
@Josef44 píše:
A co vás k tomu vede. To jako si myslíte, že to to dítě poškodí nebo mu chcete dopřát 3 separátní injekce proti žloutence typu B ve vyšším věku? Já jsem řešil opačný problém jak očkovat, aby bylo dítě co nejvíce a nejdříve chráněno. Ono o nic nejde, ale moje děti mají třeba spolužáky, kteří mají cukrovku a musí si píchat inzulín a mají ji patrně jen proto, že je rodiče nenechali očkovat proti rotavirům, neřešte imaginární problémy, ale ty reálné. Jen tak pro zajímavost moje generace nebyla očkovaná proti žloutence typu B a znám několik vrstevníků co se tím nakazily i dnes jsou stovky případů žloutenky typu B ročně, pokud to dostane malé dítě, přejde to do chronické fáze a zemře na to a nemyslete si, že se to přenáší jen sexem stačí pusa nebo infikovaný ručník.
Nechtěla jsem se do této diskuze pouštět, ale pokud mas problém s mým rozhodnutim, tak nemám problém objasnit. Meli jsme v rodině velmi vážnou reakci na hexu, dítě které chodilo, tak přestalo chodit a jenom leželo a brecelo, teprve po měsíci se to začalo lepšit. A není to jediný případ v mém okolí. Hexa vedlejší účinky má a v případě výskytu takovéto reakce v rodine nehodlám riskovat, ze podobnou reakci bude mít syn. A ani netvrdím, že budeme očkovat na žloutenku, pokud ano, tak to bude kombinovana vakcína ve vyšším věku. Vzhledem k tomu, že část těch, co v mém okolí dali Pediacel nebo neockuji vůbec, tak jsou vědci (přírodovědec a biolog), tak jsem s nimi dane poměrně detailně probrala. Navíc, zakladatelka se ptala na úplně něco jiného.
@Josef44 Dívala jsem se na různé zdroje na netu ohledně přenosu žloutenky B. Můžete sem prosím dát odkaz na zdroj, že přenos žloutenky B je možný slinami nebo infikovaným ručníkem? Děkuji.
Chtěla bych odložit o pár měsíců první očkování.
U prvního dítěte jsem u jiné doktorky tehdy kvůli tomu podepisovala nějaký papír o odkladu.
Teď máme jinou doktorku a ta mi tvrdí, že musím podepsat papír o nesouhlasu s očkováním.
Je v tom nějaký zásadní rozdíl? A co jste podepisovaly vy?