Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
aalenka píše:
Ja jsem nekde cetla, ze to asi 3 procentni riziko potratu, ktere je u amniocentezy je v tomhle obdobi u kazde maminky. Proste vzdycky mate riziko, ze potratite, kdykoliv. A souhlasim, znam celkem dost maminek, ktere amnio podstoupily a ani jedna nepotratila. Pokud je tehotenstvi zdrave, amniocenteza ho neohrozi.
tak nejak
zakladatelko - jojo, taky jsem byla u Vlašína. Je perfektní. Sám mi řekl, že jestli půjdu na amnio nebo ne je moje rozhodnutí, ale že ta rizika jsou obě stejná, cca 1:100, že potratím nebo budu mít postižené dítě.Já jsem si prostě jen vybrala to, co pro mě bylo přijatelnější.
Na genetické konzultaci na nás sice jemně dr. tlačila a vysvětlovala různá rizika a že plodovka je jistota a tak, ale prostě jsme to riskli takhle.
A mimochodem, postižený dítě se může narodit, i když všechny testy jsou ok,jsou to všechno jenom čísla a tabulky, takže to si nevybereš. Blbá náhoda, ale stane se…
Ahoj, já jsem odmítla amniocentézu. Měla jsem výsledky v pořádku, ale bylo to kvůli věku. Jelikož jsme se o dítě snažili 5 let a byla jsem po IVF strach z možného potratu po odběru byl větší. Prostě jsem jak se říká vsadila vše na jednu kartu - věřila jsem, že bude všechno OK. Byla jsem ve 20tt na velký UTZ i na sono srdíčka. Mám doma zdravého dvouměsíčního chlapečka.
Jinak Vlašín je vyhlášený, jednu moji kamošku zachránil před přerušením těhu - pořád ji strašili, že malý nemá nosní kůstku, Vlašín ji ubezpečil, že se vše OK - měl pravdu. Já jsem byla rozhodlá jít k němu v tom 20tt na další UTZ, kdyby se mému mudr. něco nezdálo. Rozhodnutí je na tobě, ale řídila bych se aj pocitem, nejen hlavou. Držím pěsti.
..já byla na odběru PV a už bych nešla
, malá je zdravá, bylo to zbytečný, musíš koukat i na jiné okolnosti ohledně miminka, hlavně na to, co Ti zjistí na UTZ, ne jen tu krev a že je to v nějakém nepříznivém poměru 1:xxx .. Mně to totiž vyvolalo porod.. ale byla jsem později, ne už v 16.tt, takže to dcera ustála, ..je to hrozně těžká volba
.. já bych si postižené dítě s vadou zjistitelnou z PV nenechala, .. no, jak říkám, těžká volba ![]()
tak já byla u druhého těhu na amniocenteze a to z důvody vady v rodině, šla bych klidně znovu, riziko je malé a za to zda je mimi zdravé mi to stálo…člověk je klidnější. Jinak zkušenosti jako ty díkybohu nemám, za mě bych odběr neodmítala…držím palce!!
Taky jsem odmítla a to jsem měla 3 měsíce předtím ZT a bylo mi 39. Malá je zdravá, testy mi vycházely dobře, tak mě doktor do ničeho nenutil.
Držím palce ![]()
Anonymní píše: ........... Na ten speciální UZ půjdu k MUDr. Vlašínovi v Brně, tak mi snad poradí dobře…
Vlašín je prý nejlepší na celé Moravě. Prý pokud ten řekne, že je dítě OK, tak prostě je OK.
Já u něj byla úplně náhodou (prostě mě tam poslal na normální velký UTZ můj gynekolog) a to že je Vlašín taková kapacita jsem se dozvěděla až zpětně. A ano, ukecaný nebyl, ale věcný a vše vysvětlil (co dělá, proč to dělá, co to znamená atd.).
jestlis mela OK prvotrimestralni screening a tripply s takovýmhle rizikem, které je menší, než riziko potrapu při amniu - já bych na tvém místě odmítla určitě
neboj se, že by se na tebe dívali nějak skrz prsty, dají ti podepsat papír a tím to skončí, musí se jim to tam stávat denně
doktoři jsou často rádi, když pacient něco odmítne a je ochoten to podepsat (méně práce)
Raakosnicek píše:aalenka píše:tak nejak
Ja jsem nekde cetla, ze to asi 3 procentni riziko potratu, ktere je u amniocentezy je v tomhle obdobi u kazde maminky. Proste vzdycky mate riziko, ze potratite, kdykoliv. A souhlasim, znam celkem dost maminek, ktere amnio podstoupily a ani jedna nepotratila. Pokud je tehotenstvi zdrave, amniocenteza ho neohrozi.
S tím nesouhalsím, při amnicentéze je riziko potratu i u do té doby zcela zdravého těhotenství.
Hrozí totiž zavlečení infekce do do té doby sterilního prostředí, ve kterém je dítě.
Pokud je riziko vad stejne nebo vetsi nez riziko potratu po AMC tj. podle me tak 1:200 , tak bych vahala, sla bych na podrobnejsi ultrazvuk a pokud bylo NT v prvnim trimestru, ridila bych se i tim… jinak bych na amniocentezu nesla ani nahodou… Mne poslali na genetiku kvuli veku(v terminu 2 tydny 35 let), ale nakonec se stejne Violka narodila o mesic driv jeste v mych 34 letech, otehotnet o cyklus drive, nikdo by nic neresil. NT screening mi vysel vyborne, triply taky a presto me posilali na amniocentezu… Bez vycitek jsem odmitla a klidne to i podepsala, podle me nebyl duvod a jen vek podle me dostatecnym duvodem neni.. dcera je zcela zdrava…
Nemuzu souhlasit s nazorem, ze pokud je tehotenstvi zdrave, amniocenteza ho neohrozi… proste je to instrumentalni invazivni vykon a ten ma sva rizika, byt mala a proste se muze stat, ze k zavleceni infekce dojde a dojde k potratu zdraveho ditete…
Příspěvek upraven 25.06.10 v 10:06
Já byla poslána na amnio též kvůli věku ,otěhotněla jsem v 41. 3 měsíce před tím jsem prodělala kyretáž pro zamlklé těhu v 10 týdnu.Můj strach z potratu byl větší, než případné riziko postižení dítěte.Musela jsem podepsat papír že s amnio nesouhlasím ,ale nikdo se nad tím nikdy nepozastavoval.Narodila se naprosto zdravá holčička.
Je to hodne individualni, ja bych na ni proste sla a nic neresila. Jsem ted v 15+4 a kdyz to bude nutne pujdu. Stejne ale chapu, ze nekomu se proste nechce a boji se toho. Rozhodnuti je na kazde mamce, kazda mame nejakou intuici a nejak se citime. Jsme v tu chvili jedine, kdo ma s ditetem opravdovy kontakt a jeho zivot zalezi jenom na nas a tak by to rozhodnuti melo byt take jenom na nas. Proto bych chtela vzkazat zakladatelce diskuse, tak se rozhodne tak, jak ona to citi a nas bere jen jako nazor jak to muze citit taky nekdo jiny. Preju hodne stesti a hlavne zdrave mimco ![]()
Mně vyšel sice celkový výsledek screeningu ve 13+1 negativně, ultrazvuk v pořádku, ale v krvi jsem měla vysoké HCG a k tomu věk 32, což mi vyhodnotilo riziko DS na 1:173. Byla jsem z toho hodně špatná, ale nakonec jsem se sama rozhodla pro AMC ještě před gen.konzultací, nechci mít zbytek těhotenství strach a pochyby, co kdyby náhodou bylo něco špatně…
Samozřejmě se zákroku bojím, ale ten strach i s 3-týdenním čekáním na výsledky bude kratší, než se nervovat po zbytek těhotenství nejistotou, co kdyby…
ANONYMNÍ!!! Já měla riziko 1:15!!! Na plodovku jsem šla a nic to není! Nebolí to, jen je nepříjmný, když tě píchnou do samo o sobě citlivýho břicha, natož ještě, když tam máš miminko
Ale já byla třeba na Veveří v Brně a doktorky to zvládly skvěle, celou dobu jsem malýho sledovala na UTZ a manžel mě držel za ruku a kontroloval jak vpich, tak UTZ, byl z toho víc na nervy, než já a málem mi umačkal ruku
No a výsledky byli v pořádku
Já bych se toho nebála, ale je hodně holek, co to odmítli a chápu je, je to o názoru a vlastním úsudku. Sednite s manželem a proberte to spolu a rozhodněte se vy dva. Každopádně hodně štěst, drž se a neboj se ničeho ![]()