Odmítnutí amniocentézy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
338
24.6.10 22:16
aalenka píše:
Ja jsem nekde cetla, ze to asi 3 procentni riziko potratu, ktere je u amniocentezy je v tomhle obdobi u kazde maminky. Proste vzdycky mate riziko, ze potratite, kdykoliv. A souhlasim, znam celkem dost maminek, ktere amnio podstoupily a ani jedna nepotratila. Pokud je tehotenstvi zdrave, amniocenteza ho neohrozi.

tak nejak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
24.6.10 22:24

zakladatelko - jojo, taky jsem byla u Vlašína. Je perfektní. Sám mi řekl, že jestli půjdu na amnio nebo ne je moje rozhodnutí, ale že ta rizika jsou obě stejná, cca 1:100, že potratím nebo budu mít postižené dítě.Já jsem si prostě jen vybrala to, co pro mě bylo přijatelnější.
Na genetické konzultaci na nás sice jemně dr. tlačila a vysvětlovala různá rizika a že plodovka je jistota a tak, ale prostě jsme to riskli takhle.
A mimochodem, postižený dítě se může narodit, i když všechny testy jsou ok,jsou to všechno jenom čísla a tabulky, takže to si nevybereš. Blbá náhoda, ale stane se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
24.6.10 22:33

Ahoj, já jsem odmítla amniocentézu. Měla jsem výsledky v pořádku, ale bylo to kvůli věku. Jelikož jsme se o dítě snažili 5 let a byla jsem po IVF strach z možného potratu po odběru byl větší. Prostě jsem jak se říká vsadila vše na jednu kartu - věřila jsem, že bude všechno OK. Byla jsem ve 20tt na velký UTZ i na sono srdíčka. Mám doma zdravého dvouměsíčního chlapečka.
Jinak Vlašín je vyhlášený, jednu moji kamošku zachránil před přerušením těhu - pořád ji strašili, že malý nemá nosní kůstku, Vlašín ji ubezpečil, že se vše OK - měl pravdu. Já jsem byla rozhodlá jít k němu v tom 20tt na další UTZ, kdyby se mému mudr. něco nezdálo. Rozhodnutí je na tobě, ale řídila bych se aj pocitem, nejen hlavou. Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
emocuc.polymorf
24.6.10 22:38

..já byla na odběru PV a už bych nešla :-? , malá je zdravá, bylo to zbytečný, musíš koukat i na jiné okolnosti ohledně miminka, hlavně na to, co Ti zjistí na UTZ, ne jen tu krev a že je to v nějakém nepříznivém poměru 1:xxx .. Mně to totiž vyvolalo porod.. ale byla jsem později, ne už v 16.tt, takže to dcera ustála, ..je to hrozně těžká volba :cry: .. já bych si postižené dítě s vadou zjistitelnou z PV nenechala, .. no, jak říkám, těžká volba :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5345
24.6.10 22:43

tak já byla u druhého těhu na amniocenteze a to z důvody vady v rodině, šla bych klidně znovu, riziko je malé a za to zda je mimi zdravé mi to stálo…člověk je klidnější. Jinak zkušenosti jako ty díkybohu nemám, za mě bych odběr neodmítala…držím palce!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30638
24.6.10 23:01

Taky jsem odmítla a to jsem měla 3 měsíce předtím ZT a bylo mi 39. Malá je zdravá, testy mi vycházely dobře, tak mě doktor do ničeho nenutil.

Držím palce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
24.6.10 23:55
Anonymní píše: ........... Na ten speciální UZ půjdu k MUDr. Vlašínovi v Brně, tak mi snad poradí dobře…

Vlašín je prý nejlepší na celé Moravě. Prý pokud ten řekne, že je dítě OK, tak prostě je OK.

Já u něj byla úplně náhodou (prostě mě tam poslal na normální velký UTZ můj gynekolog) a to že je Vlašín taková kapacita jsem se dozvěděla až zpětně. A ano, ukecaný nebyl, ale věcný a vše vysvětlil (co dělá, proč to dělá, co to znamená atd.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
25.6.10 06:22

jestlis mela OK prvotrimestralni screening a tripply s takovýmhle rizikem, které je menší, než riziko potrapu při amniu - já bych na tvém místě odmítla určitě
neboj se, že by se na tebe dívali nějak skrz prsty, dají ti podepsat papír a tím to skončí, musí se jim to tam stávat denně
doktoři jsou často rádi, když pacient něco odmítne a je ochoten to podepsat (méně práce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
25.6.10 07:16
Raakosnicek píše:
aalenka píše:
Ja jsem nekde cetla, ze to asi 3 procentni riziko potratu, ktere je u amniocentezy je v tomhle obdobi u kazde maminky. Proste vzdycky mate riziko, ze potratite, kdykoliv. A souhlasim, znam celkem dost maminek, ktere amnio podstoupily a ani jedna nepotratila. Pokud je tehotenstvi zdrave, amniocenteza ho neohrozi.
tak nejak

S tím nesouhalsím, při amnicentéze je riziko potratu i u do té doby zcela zdravého těhotenství.
Hrozí totiž zavlečení infekce do do té doby sterilního prostředí, ve kterém je dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35487
25.6.10 07:51

Pokud je riziko vad stejne nebo vetsi nez riziko potratu po AMC tj. podle me tak 1:200 , tak bych vahala, sla bych na podrobnejsi ultrazvuk a pokud bylo NT v prvnim trimestru, ridila bych se i tim… jinak bych na amniocentezu nesla ani nahodou… Mne poslali na genetiku kvuli veku(v terminu 2 tydny 35 let), ale nakonec se stejne Violka narodila o mesic driv jeste v mych 34 letech, otehotnet o cyklus drive, nikdo by nic neresil. NT screening mi vysel vyborne, triply taky a presto me posilali na amniocentezu… Bez vycitek jsem odmitla a klidne to i podepsala, podle me nebyl duvod a jen vek podle me dostatecnym duvodem neni.. dcera je zcela zdrava…

Nemuzu souhlasit s nazorem, ze pokud je tehotenstvi zdrave, amniocenteza ho neohrozi… proste je to instrumentalni invazivni vykon a ten ma sva rizika, byt mala a proste se muze stat, ze k zavleceni infekce dojde a dojde k potratu zdraveho ditete…

Příspěvek upraven 25.06.10 v 10:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
25.6.10 08:07

Já byla poslána na amnio též kvůli věku ,otěhotněla jsem v 41. 3 měsíce před tím jsem prodělala kyretáž pro zamlklé těhu v 10 týdnu.Můj strach z potratu byl větší, než případné riziko postižení dítěte.Musela jsem podepsat papír že s amnio nesouhlasím ,ale nikdo se nad tím nikdy nepozastavoval.Narodila se naprosto zdravá holčička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
25.6.10 08:28

riziko potratu po amniu je 1%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
25.6.10 08:58

Je to hodne individualni, ja bych na ni proste sla a nic neresila. Jsem ted v 15+4 a kdyz to bude nutne pujdu. Stejne ale chapu, ze nekomu se proste nechce a boji se toho. Rozhodnuti je na kazde mamce, kazda mame nejakou intuici a nejak se citime. Jsme v tu chvili jedine, kdo ma s ditetem opravdovy kontakt a jeho zivot zalezi jenom na nas a tak by to rozhodnuti melo byt take jenom na nas. Proto bych chtela vzkazat zakladatelce diskuse, tak se rozhodne tak, jak ona to citi a nas bere jen jako nazor jak to muze citit taky nekdo jiny. Preju hodne stesti a hlavne zdrave mimco :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
25.6.10 09:58

Mně vyšel sice celkový výsledek screeningu ve 13+1 negativně, ultrazvuk v pořádku, ale v krvi jsem měla vysoké HCG a k tomu věk 32, což mi vyhodnotilo riziko DS na 1:173. Byla jsem z toho hodně špatná, ale nakonec jsem se sama rozhodla pro AMC ještě před gen.konzultací, nechci mít zbytek těhotenství strach a pochyby, co kdyby náhodou bylo něco špatně…
Samozřejmě se zákroku bojím, ale ten strach i s 3-týdenním čekáním na výsledky bude kratší, než se nervovat po zbytek těhotenství nejistotou, co kdyby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
25.6.10 10:13

ANONYMNÍ!!! Já měla riziko 1:15!!! Na plodovku jsem šla a nic to není! Nebolí to, jen je nepříjmný, když tě píchnou do samo o sobě citlivýho břicha, natož ještě, když tam máš miminko :-) Ale já byla třeba na Veveří v Brně a doktorky to zvládly skvěle, celou dobu jsem malýho sledovala na UTZ a manžel mě držel za ruku a kontroloval jak vpich, tak UTZ, byl z toho víc na nervy, než já a málem mi umačkal ruku :lol: No a výsledky byli v pořádku :dance: Já bych se toho nebála, ale je hodně holek, co to odmítli a chápu je, je to o názoru a vlastním úsudku. Sednite s manželem a proberte to spolu a rozhodněte se vy dva. Každopádně hodně štěst, drž se a neboj se ničeho :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí