Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Záleží, jaké máš štěstí na lidi. Jinak tu holku docela chápu, já jsem takhle jednou s kočárkem pomáhala při výstupu a při pokládání kočárku mi kabelka spadla na zem a zespodu se odřela. Takže od té doby sice pomáhám, ale trvám na tom, že kočátek vezmu zepředu za madlo. Možná bys tedy byla úspěšnější, kdybys případným pomocníkům nabízela madlo - je i menší pravděpodobnost, že se u toho lidi zašpiní a mohli by tedy být ochotnější.
@hudečice no… Co na to rict? Snad jen doufej, ze nikdy nebudes potrebovat pomoc od druheho.
Jinak kdyz jsem jezdila s hlubokym, tak jsem si pred prijezdem vyhledla pomoc a pozadala, vzdy jsem nastesti nela dobry odhad na fajn lidi, kterym ti neprisli za tezko. A golfky jsem uz popadla sama,
@hudečice píše:tak pokud pomáháš tak že kočár držíš za kolo, tak to se nedivím..
Nejhorší jsou ty kočáry, co mají jedno kolco vepředu. To do těch 3 schodů odmítám s dítětem v kočáru zásadně tahat. Se to viklá, nedejbože se děcko překlopí a už mám zaděláno na problém. Takže ne, nepomáhám.
@pikola souhlas…obzvlášť, kdyz ke i nízkopodlažní nacpana tak, ze vas tam s kočárkem nikdo ani nepustí…
@naty2989 neodmitl nikdo, ale nekdy delaji, ze nevidi. Ale pro zmenu nekdy se lidi nabizi sami ![]()
Ano, je to normální.
Jsem zvyklá, že mi dost často nikdo nepomůže a když se zeptám, tak se otočí a dělají, že nevidí, tak chytnu kočár a vynesu sama, mám na to koupený co nejlehčí. Jednou jsem se i dozvěděla, že kdybych naučila tak velké dítě chodit, tak nemusím být jak soumar (dítěti bylo 14 měsíců), a pak se chlap otočil a odešel
.
Stejně jako jsem si zvykla, že u nás ve vlaku i autobuse si na jediná místa, kam se vejde kočár, sedají důchodkyně s taškami s nákupem a na slušnou žádost nereagují. Už se mi i stalo, že v autobuse jsem musela poprosit řidiče, aby mi uvolnil místo, protože madam se neměla k odchodu a ani si nechtěla sundat tašky. Já táhla kočár a tříleté dítě. Blokovali jsme uličku a druhé dveře, autobus byl prázdný, ale paní se jinde sedí špatně, protože tam je málo místa na nohy.
Chce se to obrnit, neřešit a ve vší slušnosti si nenechat kakat na hlavu.
@pikola píše:Tak si musí vybrat jiný spoj, co když to dítě nedejbože vyklopím a bude průser? Raději nebudu pomáhat, nestojí mi to za problémy.
@hudečice to mi přijde zase sobecký. Tebe to stojí 5 vteřin času, matce půl hodiny, treba než by přijel nízkopodlažní a v tom pak bude x kočárku a matka má Smolíka a může šlapat pěšky.
@naty2989 píše:
@hudečice auto mám, ale rychlejší ke jezdit tramvaji nebo autobusem…omlouvám se, ale když Vám tohle přijde otravné, tak nevím…
To chápu, že je to po městě jednodušší, nemusíte se shánět po parkovacím místě. Ale ne, už nepomáhám.
Jinak kolikrát se mi stalo, že třeba tramvaj nebo i Bus byl sice nízkopodlažní, ale u zastávky nebyl ostrůvek byla tam prostě půl metru díra, občas jsem to rvala sama ale většinou se někdo ochotně nabídl. Nepomoct druhému mi přijde proste sobecký. Tím spíš s dítětem.
@hudečice píše:
Mě v Ostravě spíš připadá, že co jsem jela, tak jsem snad pokaždé tahala z anebo do tramvaje kočar. Nejlepší to bylo jak jsem jezdila busem z Petrovic na střední. To pokaždé při dojezdu do karviné furt někdo otravoval „pomůžete mi s kočárem“? Už to nedělám. Raději se tomuto vyhnu. Jezděte autem anebo si čekejte na nízkopodlažku.
A to nechci být hnusná, ale pořád někoho otravovat na zastávkách by mne osobně taky nebavilo.
Kolik máš děti?
Já pomáhám vždy a stalo se mi asi jednou, že chlap potom, co jsem ho poprosila o pomoc vytřeštil oči a zdrhl druhými dveřmi.
Jinak jsem problém nemívala, naopak mě překvapovali puberťáci 15+,kteří se beze slova chopili kočáru a bez řečí mi ho vynesli. Vychováváte hodný kluky, díky! ![]()
Jinak u nás při výstupu se mi ještě nestalo, že by mi někdo sám od sebe nepomohl.
Ono to je podle toho, na koho se narazí. Ale obecně mám horší zkušenosti z Prahy a dalších větších měst. U nás mi pomáhají i z nízkopodlažního busu.
Ja zase slysela na vanocnim trhu, ze by tam meli zakazat kocarky. Byly to dve mlade holciny bezdetne. Musela jsem se zasmat. Jak jim asi bude az ten kocar budou muset tahat ony
Jinak pomoc mi nikdo neodmitl, ale obcas delaji, ze me nevidi.
@hudečice píše:
To chápu, že je to po městě jednodušší, nemusíte se shánět po parkovacím místě. Ale ne, už nepomáhám.
Tak nedojboze až budeš někdy potřebovat ty pomoc a nikdo ti nepomůže. Tohle je prostě slušné vychování, tvé argumenty jsou fakt malicherny a sobecký. Dveře důchodcům taky zaviras před nosem? ![]()
To se divim, v Praze?? Mě se to stalo jen jednou v životě, byla tam důchodkyně a mladý kluk, poprosila jsem toho kluka a on mi řek, že ho bolí záda, což uplně chápu. Jinak jsem měla (5 letou ) zkušenost, že se mi lidi nabízeli sami. Dokonce občas i do nízkopodlažních
Mě spíš udivoval opak, že pomáhali sami od sebe i 14 letí puberťáci, co šli v partě. Spíš mi vadí lidi co stojí na místě pro kočár a nemíní uhnout, dokud se jim to nenaznačí. Z mé zkušenosti to jsou většinou cizinci a mladý lidi s třeba moravským přízvukem, kteří zřejmě nejsou zvyklí jezdit mhd. Ty jsem si všimla, že ani nepouští sednout starší.
Příspěvek upraven 20.10.16 v 15:48
@naty2989 píše:
@hudečice auto mám, ale rychlejší ke jezdit tramvaji nebo autobusem…omlouvám se, ale když Vám tohle přijde otravné, tak nevím…
Mně to přijde samozřejmé pomoci s kočárem. Sama bych se maminky zeptala, jestli chce vynést kočár, aby nemusela čekat, kdo se nad ní slituje. Záda mám ale ok, to všichni mít nemusí. Mně nikdo neodmítl, spíš mně zkouší pomáhat i z nízkopodlažního vlaku na peron, kde to není třeba. Jezdím hodně lehkým sporťákem, tak když nikdo nevystupuje, poradím si i sama.