Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem radši dala malou do klokanky, když jsem s ní potřebovala jet někam busem. Vléct kočár, uff… A golfky unesu sama. Ale jiným maminám klidně pomůžu a souhlasím s tím, že nejhorší jsou starší chlapi, aspoň tady v Praze. Nejenže nepomůžou, ale ještě mají kolikrát debilní kecy. Pánbu jim to oplatí, až budou sami jednou potřebovat pomoc ![]()
A babky, co si v prázdném buse sedají zásadně na místo pro kočárky, to je taky věc…
Velmi nerada pomaham s kocarem, ale pokud by me nekdo pozadal, tak neodmitnu. A nedivim se nekterym, ze nechtej pomoct.
@Bábrdl píše:
Tak zdvořilé to není. Když už tak „promiňte, ale nemůžu.“Je to stejné jako říct „uhni“ místo „dovolíte prosím“.
Ah, pro mě je to prostě odpověď na dotaz, prostě prosté odmítnutí, bez jakéhokoliv zabarvení.
Uděláte něco? - Ne, neudělám. - Ok.
Ale díky za reakci.
@anonymouss třeba nezlobte se já nemůžu. Zní to uplně v pohodě. Chápu, že někdo to v sobě nemá, ne všichni jsme sympaťáci roku ![]()
@naty2989 za celou dobu co jsem jezdila s kočárem se mi stalo snad jednou či dvakrát, že jsem po požádání o pomoc, byla odmítnuta. Pán se mi omluvil s tím, že má problémy se zády. Hned se ale nabídl někdo jiný. Pokud to šlo, jezdila jsem nízkopodlažními busy, nebo vystupovala na metru tam, kde byl výtah nebo jezdící schody. Dost často jsem se ani nestačila rozhlédnout kolem a už se mě někdo ptal, zda nechci pomoci. Jinak když to šlo, jezdila jsem MHD s dítětem v šátku.
@Pipilota Citrónie píše:hej na světě je přece krásně
No já jsem trochu schizofrenní případ, kolikrát v duchu těm lidem nadávám, hlavně důchodcům, protože jsou někdy fakt na ránu… ale snažím se jim vždycky pomoct a být na ně milá, protože jsou prostě staří a každý z nás kdo bude mít štěstí, bude taky jednou pavouk, někdo i ošklivej a protivnej
a taky tu pomoc oceníme…
@Pipilota Citrónie píše:
Tak nemusí se nikdo po… ale maminky jsou většinou nevyspané a vyčerpané, nebo alespoň já byla, byla jsem vděčná za každou pomoc. Mám s nimi docela soucit.
Ale nejsou takové jediné na světě přeci
jasně, dítě je záhul, ale ten pomocník taky může být rodič nebo jakýkoliv jiný člověk klidně i s mnohem horším režimem než má dotyčná maminka. Chce to slušnost na obou stranách a ne předpokládat, že jsem jediná na světě taková chudinka a všichni se teď zblázněte. Nemám problém pomoct, ale taky mě to irituje. Taky už jsem zažila situaci, kdy se taková jedna maminka utrhla na jednoho cestujícího, že by jí s děckem mohl aspoň pustit sednout, rozkřikla se na celý autobus a pán měl nohu v dlaze…
@pikola píše:
No já teda nikdy neviděla ani jsem neslyšela o nikom, kdo by dítě při nastupování vyklopil. Takže vaše tvrzení se mi zdá fakt sobecký, jako ať si ho radši vyklopí sama.. přijde mi to jako základ slušného chováníasi jsem divná. Kolikrát se mi stalo, že třeba do metra prostě výtah nebyl, nebo nevím kde byl a přece se nemůžu rvat dvě patra s dítětem, protože jsem hrdá matka? Vždy se mi teda nabídl nějaký slušný chlap. Ještě asi nevymřeli.
Kdo nechce pomoci, nějaký důvod si najde vždycky a bude o něm dlouze vyprávět třeba půl hodiny ![]()
@anonymouss píše:
Ah, pro mě je to prostě odpověď na dotaz, prostě prosté odmítnutí, bez jakéhokoliv zabarvení.
Uděláte něco? - Ne, neudělám. - Ok.
Ale díky za reakci.
Pro mě ne. Je to takové humpolácké.
Ale neznamená to, že dotyčný je nutně zlý, spíš jen nevychovaný.
Nestalo se mi, ze by mi nekdo odmitnul pomoct, spis pomahaj aniz bych si rekla… jinak kocar nezvedam, ale vyhopkam to po schodech… ![]()
Nejmene ochotne pomoci mi prijdou mlade holky a chlapi nad 50
aspon takova je moje zkusenost… pamatuji si jako tehotna jsem jela z nemocnice/rizikove teh., tesne pred porodem/ plny autobus/dalkovy/ mladych lidi a zvedla se starsi pani/kolem 70 a chtela me pustit sednout, ze je riskantni stat a mohla bych si ublizit, autobusaci u nas jezdili dany usek dost silene/…vsichni mladi delali jakoze nic, holky tocily ocima z okna a rychle nasazovaly sluchatka… jak normalne nemivam poznamky, tak jsem nahlas pani podekovala a rekla, ze ona at sedi, ze spis mladi by meli se zvednout…nikdo samozrejme nic, zustala jsem stat/v podstate mi to nevadilo, zle zrovna mi nebylo/ a nahlas jsme se bavily s pani, jak asi budou reagovat slecny za par let, az samy budou tehotne a ze doufam, ze si na tuto situaci vzpomenou ![]()
Příspěvek upraven 20.10.16 v 17:56
@Nimie neříkám, že jsou jediné na světě, říkám, že s nimi soucítím.
@smurfka píše:
ničit záda ty tři schody do busu![]()
dobrý no. Ale doma normálně dítě třeba nosiš a chováš že..a to ti nevadí že si ničíš záda..
Bez kocarku
a dcera se nosit nechce, takze nenosim vubec
@anonymouss nevím, já když něco odmítám a nechci zdelit důvod, tak většinou řeknu " omlouvám se, nemohu".ale chápu, kazdy jsme nějaký…
@naty2989 píše:
@anonymouss nevím, já když něco odmítám a nechci zdelit důvod, tak většinou řeknu " omlouvám se, nemohu".ale chápu, kazdy jsme nějaký…
Proč lhát?
Nemohu ≠ nechci.
Prosté „ne“ pokrývá oba případy.
Opravdu si myslím, že se v tom moc nípáte ![]()