Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Me mamka tehdy vypravela, ze naka pani pozadala pana jestli by ji nepomoh a ten pan ji rek, at ji stim deckem pomuze ten kdo ji ho nam*dal, docela mazec, holka pry byla v totalnim soku.ja nastesti takovou zkusenost nemam vetsinou sem cekala na nizkopodlazak a nebo pecha a nebo obcas i nekdo pomoh
edit admin - vulgarismus
@martina82 píše:
Me mamka tehdy vypravela, ze naka pani pozadala pana jestli by ji nepomoh a ten pan ji rek, at ji stim deckem pomuze ten kdo ji ho nam*dal, docela mazec, holka pry byla v totalnim soku.ja nastesti takovou zkusenost nemam vetsinou sem cekala na nizkopodlazak a nebo pecha a nebo obcas i nekdo pomoh
@smurfka píše:
@naty2989 jako já měla dva porody a oba šli ven přes křížové kontrakce..záda zničené a stejně jsem si dokázala pomoct sama..
Jako to že máš dejme tomu strie po těhotentsví, spodek rozjetý, prsa po kojení povadlá, na to si neztěžuješ, ale na to že si musíš chránit záda i pro případné druhé těhotenství, to ano..přijde mi to usměvné a víš co, možná lidi pomáhají maminkám i na základě toho jak na ně pusobí, jestli sympaticky a usmívají se, nebo jdou do autobusu s nabručeným xichtem s pocitem, že mi stejně zase nikdo nepomuže…
Křížové kontrakce ničí záda? To slyším poprvé.
Zakladatelko, jsem teprv na straně 5 a teda diskuse je pro mě překvapující. S kočárkem jsem MHD ještě nejela, ale hodně by mě překvapilo, kdyby mi někdo odmítl pomoc. Očekávala bych ji automaticky, slušně bych poprosila, ale neočekávala bych odmítnutí. Překvapujou mě některé zdejší komentáře. Kdyby mě teď někdo požádal o pomoc (jsem těhotná a vzhledem kr zdrav. problémům se fakt snažím vyhýbat zvedání těžkých věcí), omluvila bych se, i bych vysvětlila, proč nepomůžu a sama bych poprosila někoho jiného.
Příspěvek upraven 20.10.16 v 22:21
@Pantalaimon píše:
Jak tady furt někdo mele o té špíně, tak myslím, že madla v autobuse jsou mnohem větší hnůj (řekla bych takřka biohazard) než podvozek běžného kočárku…a nemyslím kola, za ty to snad nikdo nebere…
tak madla v autobuse jsou plné bakterií to jo, na to ale stačí dezinfekční gel do kabelky kdežto špinavý kabát od bláta z koleček - ne nebrala jsem to za kolečka ale prostě za tu spodní příčku a ty kola se otřely - jsem už měla tak jsem vždy té dotyčné řekla že jo, ale jen za madlo kočárku že dole u koleček to brát nebudu a jedna se nafrněla… ted mám nemocný záda tak netahám nic a je to no
@jdukolem No tak lézt ze zablácenými koly do autobusu…
no je to vždy o obou stranách „konfliktu“… echt zablácený kočár bych taky netahala a ani bych to po nikom nechtěla…to je zase fakt
@majki.r já bych třeba ani tehotnu nežádala…prostě to dá rozum, že se to ani nehodí, ano to po nikom nemohu chtít…já jsem upřímně zděšená z některých komentářů…každého osobní věc, ale něco je pro mne už přes caru.
Mě přijde, že hodně lidí má negativní zkušenost se sobeckým typem matky „já jsem matka, kdo je víc“ a pak se podle toho chovají. Jezdila jsem denně MHD do školy a někdy byli na facku lidi, co dělali, že nevidí, důchodci, ale někdy i ty maminy, protože co předváděly v narvané tramvaji byl děs, nedej bože se tam sešlo víc kočárků. Jednou jsem byla svědkem, kdy maminka nějakým školákům vynadala, že mají vystoupit a jet dalším spojem, protože ona se nemůže vlézt do tramvaje.
A bohužel je lidi pak zaškatulkují a odnáší to všechny maminky. Taky mám 50kg i s botama, v ruce většinou kabelku a tašku s noťasem a to se pak fakt blbě ten kočár nese ještě za tu stranu bez madla, ale nikdy jsem neřekla ne. Odměnou mi pak bylo na rozsvícení vánočního stromečku několikrát přejeté nohy kočárem, protože matky (a nemluvím v jednotném čísle) musely zrovna projíždět středem davu, když všichni koukali na strom, aniž by řekly bu a do těch lidí natvrdo narážely a ještě nadávaly, přitom stačilo 2 minuty počkat, než to skončilo a dav se rozešel, nebo jít krajem.
Někdy mám pocit, že si tím vybíjí svoji zlobu na svět, že zrovna ony teď nejsou nezávislé, nebo fakt nevím, ale hlava mi to nebere.
@Winkys je to bohužel oboustranné…neříkám, ze jsem máma, jakou popisujete, ale ono je to těžké…když už čekáte dvacet minut na nízkou tramvaj, abyste nikoho neprudili, tak xy lidí stojících v místě na kočárky a ani po několika prosbach a následných „s dovolením“,vám nikdo neuhne…tak co nám s tím kočárem zbývá dělat?
@majki.r : Presne tak, ja tu taky ziram, kolik holek i tech, co maji deti, tu obhajuje ty, kteri nepomuzou
.
Ja sama neziju v Cechach uz dlouha leta a snazim se Cechy hlavne nesoudit podle emimina, protoze tady ma clovek pocit, ze je to tam samej hulvat a jeste mu k tomu prikyvuje houf slepic. Ja sama jsem nekdy az prekvapena, s cim vsim mi lidi chteji pomahat a jak jsou tolerantni k tem mejm dvema spuntum, ze se na ne treba snazi mluvit a zabavit je. Tuhle se mi dokonce stalo, ze mi deti behaly behem cekani v pekarne a mala se natahla jak dlouha, tak siroka. Nez jsem k ni stihla dobehnout, tak malou zvednul nejakej pan a pani prodavacka ji nabidla malej kousek cokoladovyho zavitku, aby mala prestala brecet. To cely samozrejme neni nutny, byla bych k maly dosla a zavitek stejne nechtela, ale je mily, ze na me nikdo nehledi jako na exota nebo mi dokonce nevyfoukne misto ve fronte. Proste normalka, deti, no. Z tyhle diskuze mam pocit, ze v Cechach bych se tomu asi nemela divit. Coz mi pripomina, jak jsem v Praze tohle leto byla na terase na pivu s kamaradkou a mym muzem, kolem samy zensky s kocarkama (v tydnu kolem poledniho) a pred nama cedule, at deti neobtezuji pivare. Kdyby tu restauraci nevybrala kamaradka, zvednu se a jdu pryc, takhle jsem ji nechtela urazit a nic jsem nerekla. Ale podobnej machismus je fakt vychodni a machisti jsou i slepice, co tomu prikyvujou…
Tak ja jezdim mhd s kocarem uz tri roky, posledni rok kocar a druhe ditko za ruku. jezdim prahu, primestsky bus i dalkovy. nikdy se mi nestalo, ze by nekdo nepomohl, spis se ochotne nabizeji uz dopredu. i ridic busu uz mi nekolikrat v pohode pomohl kdyz bylo malo lidi. casto mi i nekdo starsiho pridrzi na eskalatorech apod.
drive jsem take pomahala a pamatuji si, ze jsem obcas nevedela, kde kocar chytit. podle me to ma spousta lidi, boji se, ze to blbe vezmou a dite se muze vyklopit. takze podekuji a rovnou ukazuji, za co vzit ![]()
@naty2989 píše:
Ahoj všem,Zajímali by mne vase názory, zkusenosti…
Já člověk, ktery s ročním synem hodně chodí, jezdí tramvaji, autobusem…a ne jednou se mi stalo, ze mi prostě lide kolem odmítli pomoct do tramvaje/ autobusu s kočárkem. Snažím se vždy spíš čekat na nízkou tramvaj nebo Bus, ale někdy prostě čekat nemohu (pracuji a občas prostě musím z časových důvodů na normální tramvaj a Bus).
Přijde vám normální, ze vám lidé nepomůžou?
Byla jsem vychovaná tak, ze pouštím starší/tehotne si sednout, pomaham jiným maminkam s kočárkem a podobně…a přijde mi to úplně samozřejme…Jsem divná ja? Nebo se slušnost nenosí?
Vždy když někoho požádám o pomoct, tsk mám pocit, jako kdybych se musela klanět, ze mi vůbec pomohli…
me se to stalo asi 2×, dotycny se omluvil, ze ma bolava zada.
Jinak za pomoc se neklanim, ale dekuji vrele, s usmevem a vice slovy. Ne jako prodavacce, ze mi vratila drobne.
Myslim, ze slusne je si pozadat, slusne je pomoc neodmitnout a slusne je projevit vdek. Kazdy clovek rad nekomu pomuze, kdyz ho to skoro nic nestoji.
@hudečice píše:
Mě v Ostravě spíš připadá, že co jsem jela, tak jsem snad pokaždé tahala z anebo do tramvaje kočar. Nejlepší to bylo jak jsem jezdila busem z Petrovic na střední. To pokaždé při dojezdu do karviné furt někdo otravoval „pomůžete mi s kočárem“? Už to nedělám. Raději se tomuto vyhnu. Jezděte autem anebo si čekejte na nízkopodlažku.
A to nechci být hnusná, ale pořád někoho otravovat na zastávkách by mne osobně taky nebavilo.
vidis, takovyho cloveka jsem nastesti jeste nepotkala
nebo se klidej ze zony nebezpecne z toho, ze budou pozadani ![]()
@Liliana08 píše:
Záleží, jaké máš štěstí na lidi. Jinak tu holku docela chápu, já jsem takhle jednou s kočárkem pomáhala při výstupu a při pokládání kočárku mi kabelka spadla na zem a zespodu se odřela. Takže od té doby sice pomáhám, ale trvám na tom, že kočátek vezmu zepředu za madlo. Možná bys tedy byla úspěšnější, kdybys případným pomocníkům nabízela madlo - je i menší pravděpodobnost, že se u toho lidi zašpiní a mohli by tedy být ochotnější.
hele a to se mi zase velmi neosvedcilo jako matce. ty jsi treba zrovna ta zkusena a zodpovedna, nevbim, ale mam zkusenost, ze lidi mi kocar dopravi presne jen hned za dvere a pousti a mizi. malokdo pocka, az se matka vyskrabe take nahoru a pevni si zase madlo uchopi. malokdo kocar zaparkuje na vhodne misto. takze tramvaj se uz pomalu rozjizdi a ja stojim dole pod schody a drzim kocar za kolecku, snazim se ho davem lidi obehnout nahoru, pritom ho nejak pridrzovat za korbu a chytit za madlo a jeste parkovat, lidi mi nijak zvlast neuskakuji ani nepomahaji.
Coz nevycitam, chapu, proste nemaji zkusenost, nechapou, co ja potrebuji…
ale pri nastupu do tramvaje obvykle nebyva prostor na to pomahajiciho podrobne instruovat, co ma s kocarem po nastupu udelat, tak mi prijde vyhodnejsi a bezpecnejsi, kdyz madlo drzim ja - jakkoli je to pro pomahajiciho nekomfortni a rada bych mu to ulehcila.
@e008 píše:
Ja zase slysela na vanocnim trhu, ze by tam meli zakazat kocarky. Byly to dve mlade holciny bezdetne. Musela jsem se zasmat. Jak jim asi bude az ten kocar budou muset tahat onyJinak pomoc mi nikdo neodmitl, ale obcas delaji, ze me nevidi.
uprimne jit na takovou akci s kocarkem je pro me masochismus nejvyssiho kalibru. ale ja takova mista nesnasim normalne.
jeste horsi je kombinace dve deti, ktere si chteji vsechno kupovat a kocar…
@naty2989 píše:
@ka2ka![]()
že strhaji s pomocí s kočárkem…dobrý vtip
ano, je to opravdu usmevne, jak clovek po narozeni miminka zjisti, co vsechno vlastne zvladne.
jak prvotehule radeji nezveda ani litrovku mlika a kdyz ceka druhe, tak nosi desetikiloveho prvorozeneho vetsinu dne…to je realita.