Odmítnutí tykání tchýni

Anonymní
8.2.13 11:38

Odmítnutí tykání

Holky, mám tchýni s kterou si absolutně nerozumím… Resp. když jsem tam (3× do roka), tak se chovám slušně, ale je to typ člověka s kterým nechci mít nic společného. Nemám se s ní o čem bavit, je to prostě hrozný člověk… Na začátku se chovala hrozně-no ono i dodnes, ale chýlí se to, že by chtěla kamarádíčkovat, ale to už má smůlu… No ale k věci, s manželem jsme spolu 7 let a teď čekáme mimčo - nežádám žádnou péči, ani starost či zájem, ale ‚doneslo se mi‘, že si možná bude chtít potykat - jen kvůli dítěti… Resp. ona mi tyká od prvního dne, ale to je vedlejší… Já jí tykat nechci, ani nic, jak vtipně a účelně tykání odmítnout?!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
312
8.2.13 11:40

Tak můžeš říct, že ti úcta k ní nedovilí jí tykat, nebo, že by sis na to už po těch sedmi letech těžko zvykala a nejde ti to přes pusu, ať se nezlobí… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
715
8.2.13 11:40

Prostě jí řekni, že po těch sedmi letech už jsi si na to tak zvykla, že by Ti to nešlo přes pusu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
715
8.2.13 11:41

Grepíku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.13 11:42

@Grapefruitik úcta k ní… To ví, že žádná neni, ale bylo by to aspoň vtipný :) no formulka, už bych si nezvykla mě taky napadla :kytka:

• Citovat
  • Upravit
11620
8.2.13 11:43

@Grapefruitik Já jsem řekla, že by mi to po těch 13 letech, co jim vykám, už nešlo přes pusu, že bych si už nezvykla. Jako nabízet tykání po takové době, až po svatbě, když jim tyká kolem kde kdo, na to se už můžu vybodnout. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
8.2.13 11:45

Tak ze společenského hlediska je odmítnutí tykání nepřípustné… ale pryč s etikou :) řekla bych jí, že už si na to teď nezvykneš, po tolika letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
8.2.13 11:46

Moje bývalá tchýně mi říkala že jí mám tykat, protože je lepší abych jí řekla ty krávo, než vy krávo :-D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.13 11:53

@avm3 ze společenského hlediska je nepřípustné její chování, vychování-nevychování?! :jazyk:
@ohýnek tím by u mě měla plusové body :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
5635
8.2.13 11:54

„Odmítnout nabídku tykání od společensky výše postavené osoby (ženy, staršího, nadřízeného) je hrubý prohřešek proti pravidlům slušného chování.“ Toliko pan Špaček.
Jestli tohle tchýně ví, budeš tím pádem tak jako tak za nevychovaného spratka, takže jí to vlastně klidně řekni narovinu :mrgreen:
Je fakt, že to měla nabídnout přinejmenším během svatby. Po 7 letech je to kravina… připadá mi to jako nějaké gesto paní Důležité :nevim:
Já si s přítelem dcery potykala hned, protože si nemíním vykat s někým, s kým se několikrát měsíčně srazím ve vlastním bytě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
8.2.13 11:57

V životě se hodně držím etikety a bontonu, ale udělala jsem jednou vyjímku - odmítla jsem tykání tchýni s tím, že mi to zatím úcta nedovoluje a s tím, že ona mi může tykat. Jsem tomu ráda, protože postupem let náš vztah vygradoval tak, že se s ní již dlouhou dobu vůbec nestýkám a jsem ráda, že jsem vztah udržela na čistě formální úrovni.

• Citovat
  • Upravit
9090
8.2.13 12:02

Udělala bych to jak píšou holky…

Já osobně nemám s tchýní ani tchánem problém ale tykat bych jim taky nemohla, prostě bych si na to nezvykla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
8.2.13 12:11

Tykání od tchýně jsem přijala ale byla jsem rozhodnutá odmítnout tykání od nadřízené. Už tak jsem ji nedokázala respektovat jako „autoritu“ a s tykáním bych to nedokázala vůbec. Naštěstí ji to asi došlo a vykali jsme si - kolegovi tykala i když on ji vykal - ani se ho nezeptala.. Lidi jsou různí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.2.13 12:14

Já měla taky u tchýně problém. A „divné“ je, že s tchánem ne :lol:, tam nám šla tykačka hnedle knedle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
8.2.13 12:14

Tak podle etikety je opravdu nevhodné tykání nepřijmout. Na druhou stranu, „společensky významnější“ osoba by měla mít cit, a tykání navrhovat pouze tehdy, když si je jistá, že pro toho druhého to nebude nepříjemné (což je ostatně základ etikety - neuvádět ostatní do nepříjemných situací).
Vzhledem k tomu, že ses to doslechla, bych podobným způsobem - nějak zprostředkovaně - dala najevo, že by ti to nešlo přes pusu, a tchýně by to měla vzít v potaz, a ani ti tykání nenavrhovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová