Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry vecer,
ceka nas jednomesicni navsteva tchyne. Prijede zdaleka, takze proto tak dlouha doba. Mame malou holcicku, se kterou jsem doma, takze az babicka prijede, budu s ni prakticky celou tu dobu porad. Nase vztahy jsou v zasade dobre, ale pri posledni nasi navsteve se to trochu pokazilo. Byla to prvni navsteva s dcerou, opet dlouhodoba, vic jak mesic tentokrat my u nich. Problemy byla kombinace vseho mozneho, promitlo se do toho i jine prostredi, jine zpusoby vychovy, jine nazory na to, co maji deti jist a co ne. Je mi jasne, ze kdyby podobne navstevy obou stran byly kratsi, vsechno by bylo jinak, zvladalo by se to lepe. Ja ji mam rada, rada bych s ni vychazela dobre, ale v nekterych vecech se zjevne neschodneme. Proc ale pisu, nastval me manzel. Neni schopen vubec pripustit, ze mit tchyni na takhle dlouhe navsteve je preci jenom trochu narocne. Jenom by mi stacilo, kdyby rekl, ze je mu jasne, ze to nekdy jednoduche nebude a ze je treba rad, ze jsem proti tak dlouhemu prijezdu vubec neprotestovala. Bere to uplne jako samozrejmost. Co si o tom myslite? Je to opravdu tak samozrejme?
Tak já bych tchýni u sebe doma nechtěla mít ani přes noc, a to jí mám ráda…a za měsíc bych se už povraždila s každou návštěvou
Myslím že samozřejmost to není a manžel by to mohl trochu ocenit…
Samozřejmé to úplně není, ale jestli bydlí třeba stovky kiláků od vás a hlavně jestli jste i vy byli u ní už měsíc, tak na tom asi nic divného on ani ona nevidí. Prostě něco jako oplacení návštěvy. Ale já dlouhé návštěvy ráda nemám, ať je to kdokoliv. Tchýni mám ráda, akorát že bydlí ve stejném městě.
Samozřejmost to není a mně se to naštěstí stát nemůže. To je snad jediná výhoda maličkého bytu. Ale je mi jasný, že pokud bychom na to měli prostory a tchýně bydlela daleko, byl by ten můj schopný zpytlíkovat podobnou akci ![]()
Je mi líto, že to tvůj manžel nedokáže pochopit. Snad se nějak srovnáte a netrefí tě z toho šlak…
No měsíc je teda dlouhá doba ![]()
Já jsem se takhle vždy dohadovala se svojí mámou
(s tchýní bydlíme a vycházíme skvěle
) no když jsem jela k našim tak jsme se stále dohadovali kvůli malé, jídlu apod… ale když přijela máma sama ke mě tak to bylo úplně jiné (ale nebyla tu měsíc to neee) chovala se úplně jinak a ba naopak se mi snažila pomoci, i když sem tam pronesla nějakou poznámku ![]()
No manžel je teda frajer, bych ho hnala on tam s ní 24hod denně nebude
každopádně držím palce a uvidíš jak se to vyvrbí třeba bude zrovna tchýně u Vás v pohodě ![]()
Dekuju za podporu:-)
Ja vim, ze to nejak zvladneme, nakonec budu ja ve svem prostredi, coz je lepsi nez minule. Ono by ani nemuselo jit o tchyni, kazda takovahle dlouha navsteva at jde o kohokoli je v podstate narocna. Spis me fakt nastval muz, snazila jsem se to vysvetlit, ze prece musi uznat, ze to narocny byt muze. Ze obcas clovek ma potrebu byt sam, nemit nekoho tak dlouho doma at je to nekdo z rodiny. Jinak byt mame 2+1, takze unikoveho prostoru moc neni. Ja asi opravdu potrebovala jenom slyset, ze ma pochopeni, nakonec vi, ze se vzdycky snazim s jeho rodinou vychazet.
Teda pozvat si kohokoliv na měsíc do bytu 2+1, to je odvaha hodná medaile
Zakladatelko, nedivím se tvým obavám, bude to chtít hodně diplomacie ze všech stran.
Teda já tu mít tchýni měsíc tak vyskočím z okna
Stačí mi 2-3 dny. A to už chodím prodýchávat. Samá chytrá rada, komentář, místo aby seděla tak mi tu žehlí a šůruje a můžu jí 1000× říct ať to nedělá a stejně to dělat bude ![]()
Taky je tak strašně starostlivá až to jednoho opravdu štve. Pořád mi telefonuje. Do porodnice mi volala deně!!!
Naštěstí ji manža moc často a bez domluvy se mnou nezve. Vždycky ho donutím, aby si vzal dovču ![]()
Budu na tebe myslet. Přežij to v klidu a zdraví ![]()
Jenom by mi stacilo, kdyby rekl, ze je mu jasne, ze to nekdy jednoduche nebude a ze je treba rad, ze jsem proti tak dlouhemu prijezdu vubec neprotestovala
Stejně přijede, tak proč k tomu potřebuješ slyšet nějaké projevy vděku od manžela???
Pratt: Dekuju, takze jsem normalni. Ja uz si chvilema pripadala, ze mozna je na vine moje spatna povaha, ze se tolik netesim, az prijede.
Nejhorsi fakt je, ze to je proste problem ponorkovy nemoci, ktera celkem logicky musi nastat. Ale oni jsou velka rodina, jsou zvykli byt hodne spolu, s tim nic nenadelam.
Samozrejmost to rozhodne neni-zeptala bych se manzela, kdyz je to takova samozrejmost, kam jezdi na mesicni navstevy krom k mamince? Nebo kolik zna lidi, co maji mesicni navstevy:-)
Jeho pristup by me taky nakrknul.
Ja s tchyni vydrzim 14 dni na chalupe, ale nesmi tam byt svagrova, ona je hrozny general (ja jsem proti ni slaby odvarek
) a to pak je Italie-nezvlada to ani tchyne. Kdyz jsme tam sami, tak je to ok, obcas samozrejme nejaky ten mracek, musime se hodne snazit, ale dame to ![]()
Na mesicni navstevu nam jezdi pribuzni z USA a my obcas k nim (taky na mesic). Ale to je v pohode, obcas mi leze na nervy ten jejich nezdolny americky optimismus-vse je super, nic neni problem a „keep smiling“
Ale je to v pohode, je to vzdalena rodina a jejich navstevy me bavi, navic je to konverzace v AJ s rodilym mluvcim zadaco ![]()
Tak ja mesicni navstevu z jine strany. Mama bydli 300 km ode me. Neni to sice kdovijaka dalka a kazdy mesic se mi sest set kilometru absolvovat nechce. Takze vdy jednou za pul roku nebo za rok prijede na mesic. Manzel ji musi trpet ale vzhledem k tomu ze ji vidi denne jen chvili tak to neni tak dramaticky jako ze jsem s ni ja cely den. Moje tchyne bydlela s manzelem a se mnou v jednom dome par mesicu. Spolecne jsme uzivali kuchyni koupelnu a WC. Asi je to jina situace nez navsteva. Ale spolecne bydleni jsem neresila a brala jsem ze to tak je. Ted tu nebydli a samozrejme je to lepsi. Asi vzdycky zalezi na uhlu pohledu.
A tak toho využij co to půjde, kdYž tu bude na tak dlouho. Kadeřnik, kávička s kamarádkou… Dej ji malou pohlídat a odpocin si! Zabijes dvě mouchy jednou ranou, nebudeš s ni nonstop a ještě si odpocineš…
Tipuji, že babička přijíždí někde z ciziny, ne? KdYž je tu na tak dlouho…
Teda, klobouk dolů, mít doma kohokoli měsíc by mě zabilo
natož ve 2+1. Kde tchýně prosimtě bydlí, že musí na tak dlouho?
@G12 píše:
Jenom by mi stacilo, kdyby rekl, ze je mu jasne, ze to nekdy jednoduche nebude a ze je treba rad, ze jsem proti tak dlouhemu prijezdu vubec neprotestovala
Stejně přijede, tak proč k tomu potřebuješ slyšet nějaké projevy vděku od manžela???
Ale ano, i takhle se na to lze divat. Je to fakt, ktery nezmenim, tak proc se rozcilovat.