Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chápu, jak se cítíš. A popravdě, si nemyslím, že by se tak babička/matka měly chovat.
No hlidat neni jeji povinnost
kor kdyz jeste pracuje… muze to udelat leda z dobre vule a tu jaksi nema ![]()
to ze si stezuje, ze je sama, tak ji mozna spis chybi chlap ![]()
u nas teda babicka hlidaci je, ale je uz v duchodu a mladej byl jeji prvni vymodleny vnouce. Plus ma v duchodu i dedu, ktery ji pomaha ![]()
druha babicka je pracujici a syn ji vida malo. Hlidaci moc neni
Ano, dovedu, s jedním, dvěma, sama.
Babička není povinna ti hlídat dítě, je to její dobrá vůle. To je asi to gro, s kterým by jsi měla kalkulovat. Nic víc, nic mínˇ.
Tak tak… i tvoje máma je člověk, který má svůj život
Hlídání vnoučete není povinnost ![]()
U nás je to podobné, moje mamka si třeba vezme jednou za 14 dní syna na víkend, ale jen syna, dceru ne, protože je malá a bylo by více starostí… druhá babička jezdí jednou za 2 měsíce na hodinovou návštěvu
tož tak, někdo má a někdo nemá
@Haninac Já vím, že to určitě není povinnost. Já sama si nedovedu představit, že bych nepomohla svýmu dítěti jednou s hlídáním, když vím, jak je to náročné, navíc když se pracuje. Já jsem člověk, který to bere asi jako samozřejmost, že si v rodině mají lidi pomáhat. Jen mě napadají myšlenky, že si takhle ke mě uzavře cestu asi už navždy, protože ji nikdy víc asi nebudu na občasnou pomoc potřebovat jako když jsou malé děti.
No…povinnost hlídat nemá…ale…chápu tě…možná je na ní dcerka moc „živá“…nebo se třeba bojí, aby se jí u ní něco nestalo…ono vlastní dítě a svěřené je rozdíl…zkus to pomaloučku…aby třeba pohlídala jen hodinku… ![]()
@Markytkaaa Jo, jo já to chápu, nestěžuju si, to nechci. Ráda slyším názory, abych pochopila. 3,5 roku jsme nikdy s manželem žádné hlídání neměli pořádně, když nepočítám chvilku odpoledne, že jsem si v klidu zašla nakoupit třeba. Bojujeme sami a jde to, protože to musí jít. Spíš mě to i momentálně neskutečně mrzí vůči dítěti, že nikdy nebude mít dobrou babičku, jakou jsem měla třeba já v dětství. Není jen o tom, že chci jí vrazit dítě a užívat si, to opravdu ne.
@berry4 Chci se zeptat jestli tě nikdy nemrzelo, že děti neměly pořádnou babičku, která jim věnovala nějaký čas? Mě to dost trápí.
Tak presne kvuli tomuhle se se mnou nebavi kamaradka, dvakrat jsem ji odmitla hlidat, ze mam furu prace (taky podnikam) a hned jsem spatna kamaradka. Podnikat neznamena mit furu casu, naopak! Ano, je pravda, ze nemusim resit volno na doktora nebo muzu jit na urad, kdyz tam jeste nejsou fronty, ale jinak mam sve povinnosti, mozna i vic, nez normalni zamestnanec, ten vyplatu dostane tak jako tak, podnikatel jen za to, co skutecne odpracuje.
@Anonymní píše:
@Haninac Já vím, že to určitě není povinnost. Já sama si nedovedu představit, že bych nepomohla svýmu dítěti jednou s hlídáním, když vím, jak je to náročné, navíc když se pracuje. Já jsem člověk, který to bere asi jako samozřejmost, že si v rodině mají lidi pomáhat. Jen mě napadají myšlenky, že si takhle ke mě uzavře cestu asi už navždy, protože ji nikdy víc asi nebudu na občasnou pomoc potřebovat jako když jsou malé děti.
ja chapu, ze te to mrzi, ale co nadelas kdyz tu dobrou vuli nema?
zkusilas si s ni o tom promluvit?
Já sama pamatuju obě babičky z návštěv každý víkend a s týdnem prázdnin v létě ![]()
Babičky mě nevyzvedávaly z kroužků, školy, nechodily se mnou k doktorovi, nechodily na moje besídky… prostě víkend a prázdniny
Nemám pocit, že bych byla o něco ochuzená a pochybuju, že tvoje dítě z toho bude mít trauma ![]()
Ahoj, v některých rodinách to bohužel normální je
! Já to mám to samé! Malá má 18M a hlídala nám jednou a to mám hodné dítě. Taky se stím neumím smířit a mrzí mě to.
Ja te taky chpau, hlavne ze to mrzi
Muzes to mamce rict, ze te to trapi a ze jednou za ctrnact dni vzit malou, ze by ti to hrozne pomohlo.Tak snad se mamka trosku vzchopi a ukaze ze je nejen fajn mama, ale i babicka, drzim pesti ![]()
@Anonymní píše:
@berry4 Chci se zeptat jestli tě nikdy nemrzelo, že děti neměly pořádnou babičku, která jim věnovala nějaký čas? Mě to dost trápí.
Ono záleží v jakém smyslu.
Ano - já smama jsem měla babičku, která mne defacto do 5 ti let vychovala. Byla mi matkou, vzorem, vším. Můj pozdnější přechod k matce s sebou do žvota nesl a nese s tímto trauma. Srovnávám. Čerpám.
Moje máma hlídací nebyla a není. Nesoudím.
Za 1. dlouho chodila do práce, měla toho dost sama, za 2. ted´už je stará, jde vidět, že má dost co dělat sama se sebou, potřebuje svůj klid, režim, spánek, odpočinek, už i kdyby mohla a chtěla!!! nedám jí děti. Ani jedno, natož pak nejmladší.
Může si taky 1000 x stěžovat. že je sama, není to důvod z mé strany cpát jí dítě.
Vidím na ní, že už by to byla velká zátěž a nemíním si ji huntovat ještě na starý kolena.
Jsem ráda, když k nám párkrát týdně příjde, pomazlí se a to mi stačí. A dětem taky. ![]()
Je jí 68 a je sedřená.
Tchyně si jednou za měsíc nejmladší bere na víkend. Proč ne. Je jí 50. ![]()
Milé maminky, moc Vás prosím o radu nebo možná i vysvětlení. Je to zcela běžné a normální i v jiných rodinách? Moje mamka je rozvedená, žije sama, věčně si stěžuje, že je sama. Já chodím půl roku do práce, mám 3,5 letou dceru. Dovedete si představit co je to za nápor na psychiku, když dítě je 14 dnů ve školce a je nachlazené, tak že musí zůstat doma. Mamka podniká, čas má, dá se říci, když potřebuje, tak si ho může udělat, pro sebe si ho udělá vždycky, ale pro mě prostě ne. Dokáže mi říct, že ona prostě nemůže, ať si to zařídíme s manželem nebo co prý druhá babička /ta má přes 70 let a je hodně nemocná/, tam jezdíme jen na návštěvu, jsem ráda, že aspoň takto udržujeme kontakt.
Prostě se chci zeptat, je tohle normální? Může se takhle vůbec chovat matka, která má sama tři děti? Tohle je její jediné vnouče. Jí jen vyhovuje, když ji navštívím s malou a zase s ní odkráčím. Nemůžu to nějak asi ani pochopit, vždycky jsem jí v životě pomáhala, se vším co chtěla, s mladšími sourozenci taky a ona na mě maximálně spustí, že ona to měla ještě horší. Připadám si jak ve zlém filmu. Často teď večer brečím, je mi to líto, nemůže se smířit s tím jaká je.