Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terrka83 Tak je hlidaci babicka a hlidaci babicka. Znama zustala sama s ditetem a musela ve 13 mesicich ditka do prace na plny uvazek, dceru ji kazdy den hlida jeji mama min. 8 hodin, obcas byvaly partner. Nelze jinak
Ja jsem mockrat byla v situaci, kdy jsem hlidani potrebovala jako sul, ale proste smula a taky me mrzi, ze treba ta moje tchyne by se mohla dceri trochu vice venovat (treba 1-2× mesicne ji nekam vzit, to mi neprijde jako vyuzivani babicky) a jednou se chci ke svym vnoucatum chovat jinam a detem chci pomahat - samozrejme primerene, ne kazdy den
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 - ja jsem rada, moc. Jen jsem chtela vedet jak to maj jiny maminky. Jestli se jim babicky nabídnou nebo si o to maminky musi rict. Tchyne hlida az ted, co je syn vetsi. Hlidala 2×, pokazde na 2 az 3 hodky nez jsme si nakoupili v Ikee. Sama se nenabidne. Jednou mi rikala, jeste kdyz jsme nemeli syna, ze si chce uzit duchod a ne hlidat vnoucata.
Ano musim si rict vzdy u vsech. Ale nikdyme nikdo neposlal do haje.
@Althya píše:
@terrka83 Tak je hlidaci babicka a hlidaci babicka. Znama zustala sama s ditetem a musela ve 13 mesicich ditka do prace na plny uvazek, dceru ji kazdy den hlida jeji mama min. 8 hodin, obcas byvaly partner. Nelze jinakJa jsem mockrat byla v situaci, kdy jsem hlidani potrebovala jako sul, ale proste smula a taky me mrzi, ze treba ta moje tchyne by se mohla dceri trochu vice venovat (treba 1-2× mesicne ji nekam vzit, to mi neprijde jako vyuzivani babicky) a jednou se chci ke svym vnoucatum chovat jinam a detem chci pomahat - samozrejme primerene, ne kazdy den
Tak to se na mě nezlob, ale 8 hodin denně, to už je jako zaměstnání. To bych opravdu neudělala. Když musí do práce, tak ať si najme chůvu, dnes jsou mladé studentky ochotné hlídat za 50 Kč za hodinu. Ale babičky od tohoto opravdu nejsou, své dítka si vychovaly, tak proč by měly vychovávat ještě další
@Althya - tak u nas mi taky nejvic pomahala pritelkyne taty. Tchyne vubec, ani nevozila, nic. Nevnucovala jsem se. Jak tady nektere pisou, neni to jeji povinnost.
Jen kdyz je partner hodne v praci tak se citim vyflusana a potrebovala bych neco delat bez prcka.
@terrka83 - asi jsem divna, ale ja mam proste zakorenene ze babicky hlidaj. A vidim to i hodne okolo sebe. Nic proti tvemu nazoru ![]()
@terrka83 píše:
Tak to se na mě nezlob, ale 8 hodin denně, to už je jako zaměstnání. To bych opravdu neudělala. Když musí do práce, tak ať si najme chůvu, dnes jsou mladé studentky ochotné hlídat za 50 Kč za hodinu. Ale babičky od tohoto opravdu nejsou, své dítka si vychovaly, tak proč by měly vychovávat ještě další
Tak některé babičky to prostě dělají rády. Je to právě o tom, že si to nelze vynutit, třeba jí to maminka sama nabídla. Mně tchýňka také hlídala syna, když jsem šla do práce od 2,5 roku syna a hlídala ho až do 4 let, ptž do školky dřív nechtěl a babička s ním byla ráda. Jsem jí za to neskutečně vděčná a nikdy nepřestanu být.
Moje kamarádka má nevlastní dceru, které je 19 let a má malého prcka. Té kamarádce je 33 a taky má malé miminko. Nevidím důvod, i když je „babička“, proč by moje kamarádka měla povinnost hlídat té dceři její dítko, když má co dělat s vlastním. Kdybych jí řekla, že je to podle většiny nepsané pravidlo, a že se to očekává, tak by mě asi poslala někam ![]()
@terrka83 píše:
Moje kamarádka má nevlastní dceru, které je 19 let a má malého prcka. Té kamarádce je 33 a taky má malé miminko. Nevidím důvod, i když je „babička“, proč by moje kamarádka měla povinnost hlídat té dceři její dítko, když má co dělat s vlastním. Kdybych jí řekla, že je to podle většiny nepsané pravidlo, a že se to očekává, tak by mě asi poslala někam
Tak to je hodně mladá babička.
Není to rozhodně žádné pravidlo, ani psané, ani nepsané. Hlídání je rozhodně skvělá věc, ale pokud není, tak se za to nemůžu rozhodně na nikoho zlobit. Tedy můžu, ale stejně mi to k ničemu nebude. ![]()
@Anonymní píše:
Zakladatelko, možná tady dostaneš čočku od přechytralých mamYnek.Párkrát jsem viděla si zde někoho postěžovat, že babi nehlídá, a slepičky se na dotyčnou slétly, že to není žádná povinnost babiček atd.
![]()
Řeším něco podobného. K Valentýnu jsem od manžela dostala lístky do divadla na dost blbě sehnatelné představení, které se koná až za půl roku. Jedná se navíc o perfektní místa a o ceně nechci radši mluvit.
Bydlíme od veškeré rodiny daleko (=nikdo nám nikdy nehlídá) a já si tedy dovolila poprosit moji matku, jestli by nám na pár hodin pohlídala naše děti (rok a třičtvrtě a čtyři roky). Máma mě poslala do háje, že nechce a basta. Přitom je mladá, pracuje ve školce a s dětmi to umí!!! Moje děti jsou v pohodě, bez problému. Moje matka mě neuvěřitelně nas*la. Ano, její povinnost to není, ale… Takže můj muž je ještě naštvanější než já, nejdřív jsem chtěla dát lístky švagrové, nebo je prodat, ale můj muž řekl, že si to nedáme zkazit a hlídání seženeme. Známí mají osvědčenou chůvu, takže asi půjdeme touto cestou. Můj muž se zařekl, že moje matka NIKDY naše děti hlídat nebude, i kdyby skučela, že tohle prostě fakt přehnala. Nemá totiž žádný důvod, je to jen její zásek - ráda dělá naschvály a kazí lidem radost. Bohužel…
Dodám, že mě to docela ranilo, neříkám, kdybych chtěla hlídat x krát měsíčně a poslala mě do háje, ale tady se jedná o pár hodin po poledni o víkendu… Pardon za anonym, nechci, aby mě někdo poznal.
Táňa
Naprosto Te chapu! Ano, prarodice nemaji povinnost hlidat, ale taky nikdy nepochopim vylozene nechut, stravit s vnoucetem chvili jednou za cas ( Nebavim se o vyuzivani prarodicu na hlidani nekolikrat do tydne). Pro me tohle ta nejvetsi motivace byt jednou uplne jinou babickou
Nám nehlídá nikdy nikdo a to mám oba rodiče, jejich rodiče, i tchýni. Nemají k tomu vztah. Mě to tedy uplně vpořádku nepřijde. Myslím si, že rodina by měla držet pohromadě a vzájemně si pomáhat. Snad to u nás změním já až budu babičkou, mám to v plánu. Řeči typu já taky nebudu hlídat vnoučata, nejsou to moje děti mi připadají bezohledné, vzhledem k tomu, že si myslím, že pomáhat si v rodině (v rozumné míře) je správné.
@terrka83 píše:
Jasne, tohle je extrem. Ale zase jsou zeny, ktere deti miluji, tahle pani je v domacnosti a kdyz jeji dcera zustala s ditkem sama, tak ji chtela pomoct. Pokud ji to tak vyhovuje, tak je to jejich vec, navic ted uz muze znama dat dceru do skolky. Take si myslim, ze v rodine by se melo pomahat, ale kdyz jsem byla po prvnim porodu a tchyne se me ani jednou nezeptala, zda neco nepotrebuju, tak to proste zamrzi a v cloveku to uz zustane. Je neco jineho, pokud babicka jeste pracuj, nebo ma zdravotni problemy, ale kdyz je zdrava a v duchodu, tak by mohla obcas nabidnout pomoc s vnoucaty. Neni to povinnost, ALE…Jednou bude stara a bude pomoc potrebovat ona ![]()
@terrka83 píše:
Tak když s tím babička nemá problem, nevidím důvod, proč by mel hlídat někdo cizí
@Anonymní píše:
Nám nehlídá nikdy nikdo a to mám oba rodiče, jejich rodiče, i tchýni. Nemají k tomu vztah. Mě to tedy uplně vpořádku nepřijde. Myslím si, že rodina by měla držet pohromadě a vzájemně si pomáhat. Snad to u nás změním já až budu babičkou, mám to v plánu. Řeči typu já taky nebudu hlídat vnoučata, nejsou to moje děti mi připadají bezohledné, vzhledem k tomu, že si myslím, že pomáhat si v rodině (v rozumné míře) je správné.
Mam stejný názor
My bydlíme v domě 4 generace - manželova babička, jeho rodiče, my s manželem a naše 2 dcery (3,5r. a 5m.), 3 bytové jednotky. Tchánci vzali starší dceru jedenkrát na procházku, když jí byly asi 2 roky, a jednou u nich přespala, když jsme šli s manželem na koncert. Toť vše. Nabídka k pohlídání nikdy žádná neproběhla, na tu procházku se holka vyloženě vnutila sama, když viděla, že odcházejí. O přespání požádal manžel - řekli že samozřejmě, ale k potřebě trávit nějaký čas s vnučkou je to stejně nemotivovalo.
Abych to shrnula: nevadí mi, že nemáme žádné hlídání, ale mrzí mě, že tchánky nezajímají jejich vnučky (manžel je jedináček, takže jiná vnoučata nejsou).
Anonym G.
Holky vy co nemate to hlidani, poradte mi prosim, jak to delate, kdyz si chcete jit treba koupit neco na sebe. Nedovedu si predstavit ze bych se synem sla do nakupniho centra a chodila s nim po obchodech a zkousela si kalhoty nebo podprdu. Vydrezl by to tak 10 minut a byl by konec. Anonym. zakladatelka
Já to asi má celé nastavené trochu jinak a určitě vlivem rodiny. Moje maminka šla do důchodu, když se dcera narodila. Já jsem s její (a tehdy i tátovou - ano, hlídal i on, jezdil venku s kočárem, hlídal na písku) pomocí vystudovala VŠ při mateřské a později při zaměstnání. Pak moje maminka hlídala dál kdykoliv bylo potřeba, dcera bývala hodně nemocná. Naši si klidně vzali dceru přes noc, abychom s manželem mohli někam vyrazit. Od 4 let dcery s ní mamka jezdila na týden na dovolenou. Pomáhala i s oběma neteřema. A já to mám v sobě zakódovvané tak, že pokud bude dcera chtít hlídat, tak jí budu maximálně k ruce.