Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Fofrník píše:
Já jen doufám, že až tyhle babičky zestárnou natolik, že nebudou moct, tak si budou uvědomovat, že není povinnost aby se o ně děti (popř. vnoučata) starala.
Nechci se mýlit, ale děti mají povinnost se o staré nemohoucí rodiče postarat, je to podobný, jako že rodiče se maj starat o nezletilý děti. V zákonech se moc nevyznám, ale někde jsem to četla. Jen se to málo ví. ![]()
@Stánina píše:
Nechci se mýlit, ale děti mají povinnost se o staré nemohoucí rodiče postarat, je to podobný, jako že rodiče se maj starat o nezletilý děti. V zákonech se moc nevyznám, ale někde jsem to četla. Jen se to málo ví.
Po právní stránce máš do jisté míry pravdu ale praxe je jinde. Ale o tom to přeci není. To máš jak s alíkama. Stačí jednou za tři měsíce poslat stovku a neplatič projevil dobrou vůli a je vysmátý.
@Anonymní píše:
My se s manželem tak musíme střídat u dětí (lékař, nákupy, práce).Ale mámě opravdu neodpustím, že mi nechce jednou jedinkrát výjimečně pohlídat na pár hodin děti. Poprosila jsem ji slušně půl roku dopředu, vím, že čas má. Jedná se jen a jen o naschvál a zásek. Jak jsem psala, dělá ve školce, s dětmi to umí. Vše by měla připraveno, jedná se jen o pár hodin po poledni. Nikdo to nechápe. Hrozně mě tím zklamala, mám na ni vztek. Důvod neuvedla. Prostě nechce a basta.
Rodina by si podle mého měla pomáhat a pokud nastane mimořádná situace jako u nás, člověk ji slušně požádá a ona mě stejně pošle do háje. protože nechce hlídat (šprajc), tak má pomoct. Všichni nad tím kroutíme hlavou a já se s tím neumím smířit. Přitom moje máma nás po babičkách strkala pořád.
TáňaA tady se svět zboří kvůli pár hodinám stráveným na pískovišti. Nechápu, nedávám to. Já jsem tak naštvaná, že už ani nechci, aby děti hlídala.
No tak jestli je učitelka ve školce, není divu, že už není divoká do hlídání dětí. Představ si to - celý den mít kolem sebe nějakých 20-25 malých rozjívených děcek, dojít z práce a nastoupit na další šichtu - hlídat, starat se, konejšit, vymýšlet zábavu. To je pro mne dost šílená představa. Však se jí zeptej, jestli to tak je nebo není. Anebo si trucuj, když myslíš, že to pomůže.
@inkakřivák píše:
No tak jestli je učitelka ve školce, není divu, že už není divoká do hlídání dětí. Představ si to - celý den mít kolem sebe nějakých 20-25 malých rozjívených děcek, dojít z práce a nastoupit na další šichtu - hlídat, starat se, konejšit, vymýšlet zábavu. To je pro mne dost šílená představa. Však se jí zeptej, jestli to tak je nebo není. Anebo si trucuj, když myslíš, že to pomůže.
Hele, já bych se asi taky kousla. Zakladatelka píše, že to je výjimka na pár hodin. Jdou do divadla, ne se ožrat nebo tak. Dostala to jako dar o tchýnina syna. Fakt nevidím problém. A ten příměr s dětma…
to jako že gynekolog doma nekuká, kuchař nevaří, uklízečka neuklízí… ![]()
@Stánina píše:
Hele, já bych se asi taky kousla. Zakladatelka píše, že to je výjimka na pár hodin. Jdou do divadla, ne se ožrat nebo tak. Dostala to jako dar o tchýnina syna. Fakt nevidím problém. A ten příměr s dětma…to jako že gynekolog doma nekuká, kuchař nevaří, uklízečka neuklízí…
No tak nějak. Co pamatuju hlídávali babičky a dědové. Dneska je to šílenej problém.
@Anna766 píše:
No tak nějak. Co pamatuju hlídávali babičky a dědové. Dneska je to šílenej problém.
Jo jo. Dneska si chce žít každý svůj život. Držím jim palce! Jen doufám, že to těmto lidem vydrží až do konce!!
Ahoj,
mám také jednu otázku co sedí do tohoto tématu ![]()
Jsem „teprve“ těhotná. Ale už ve chvíli, kdy jsme oznámili mé těhotenství partnerovým i mým rodičům obě budoucí babičky zareagovaly stejně:
„Opovaž se mi chtít dát dítě na hlídání, nejsem hlídací babička a nemám zájem“
chci se zeptat jestli to měl někdo stejně. Změnili názor když mimi viděli? Nebo opravdu odmítají hlídat dál. A jestli nehlídají měli jste někoho jiného kdo mohl mimi hlídat?
A od kdy je cca bezpečné nechat miminko s jinou osobou, třeba s hlídačkou?
Mám totiž možnost brigád které vydělají jednorázově dost peněz, co se samozřejmě hodí, jenže to by někdo musel prcka občas odpoledne pohlídat (cca jednou za 14 dní) a přítel bude moct jak kdy, tak zjišťuji jak to dělají jiní…
(samozřejmě si nemyslím, že bych dala mimi na hlídání od narození!! ale myslela jsem tak od 6ti měsíců, ale lnevím, jestli to není moc brzo :/ )
@Fofrník píše:
Jo jo. Dneska si chce žít každý svůj život. Držím jim palce! Jen doufám, že to těmto lidem vydrží až do konce!!
Každé prázdniny jsme byli u prarodičů, běžně, celá naše generace, na svátky, spousta jich běžně vypomáhali svym dětem. Já když dneska hlídávam často vnučku, tak jsem litována. Přitom mi to nevadí, naopak.
@Stánina píše:
Hele, já bych se asi taky kousla. Zakladatelka píše, že to je výjimka na pár hodin. Jdou do divadla, ne se ožrat nebo tak. Dostala to jako dar o tchýnina syna. Fakt nevidím problém. A ten příměr s dětma…to jako že gynekolog doma nekuká, kuchař nevaří, uklízečka neuklízí…
No tak já tedy nevím, ale jestli je podle tebe hlídat 25 děcek taková sranda, tak jak můžete být vy úplně odvařené poté, co se staráte na mateřské o jedno či dvě děti? já jsem z vnoučat celkem grogy - a když to řeknu jednoduše, tak gynekolog doma nedělá vyšetření a navíc mu tam po ordinaci nelítá s jekotem 20 pacientek. Asi tak. A když tak čtu tyhle vaše příspěvky, tak jak jsem se právě vrátila z každodenního hlídání (skoro každodenního), tak některým z vás bych tedy nehlídala určitě. Už jenom to vaše pobouření nad tím, že si někdo dovolí nechtít a proto ho potrestám tím, že mu vnoučata upru - no potěš koště. Jezdím hlídat, protože chci a navíc v současnosti je to nutné, není jiná možnost. A přesto se mne dcera pokaždé zeptá, jestli se mi chce - a klidně můžu říci ne, a nezatrpkne. Protože mám přece i svůj život, a své povinnosti.
A už jednou jsem se ptala - proč se nezeptáte vy svých rodičů, proč to dřív šlo, to hlídání, jak jste to zažily vy jako děti, a proč to nejde ted? jestli ono to taky nebylo tím, že ta babička a děda byli v důchodu ( těžko byste tam jinak mohli strávit celé prázdniny, že? Kdežto dnešní prarodiče na důchod jenom plánují.
Holky, nechapu, ze v teto diskuzi se tolik prispiva anonymne. To je hlidani prarodicu tak kontroverzni tema? ![]()
@Anonymní píše:
My se s manželem tak musíme střídat u dětí (lékař, nákupy, práce).Ale mámě opravdu neodpustím, že mi nechce jednou jedinkrát výjimečně pohlídat na pár hodin děti. Poprosila jsem ji slušně půl roku dopředu, vím, že čas má. Jedná se jen a jen o naschvál a zásek. Jak jsem psala, dělá ve školce, s dětmi to umí. Vše by měla připraveno, jedná se jen o pár hodin po poledni. Nikdo to nechápe. Hrozně mě tím zklamala, mám na ni vztek. Důvod neuvedla. Prostě nechce a basta.
Rodina by si podle mého měla pomáhat a pokud nastane mimořádná situace jako u nás, člověk ji slušně požádá a ona mě stejně pošle do háje. protože nechce hlídat (šprajc), tak má pomoct. Všichni nad tím kroutíme hlavou a já se s tím neumím smířit. Přitom moje máma nás po babičkách strkala pořád.
TáňaA tady se svět zboří kvůli pár hodinám stráveným na pískovišti. Nechápu, nedávám to. Já jsem tak naštvaná, že už ani nechci, aby děti hlídala.
@Shana Pokud si vydelas dost penez, tak zvol chuvu. Ono je take neco jineho hlidat 2-3 hodiny a pak cely den, kdy je clovek v praci.
@Shana píše:
Ahoj,mám také jednu otázku co sedí do tohoto tématu
Jsem „teprve“ těhotná. Ale už ve chvíli, kdy jsme oznámili mé těhotenství partnerovým i mým rodičům obě budoucí babičky zareagovaly stejně:
„Opovaž se mi chtít dát dítě na hlídání, nejsem hlídací babička a nemám zájem“chci se zeptat jestli to měl někdo stejně. Změnili názor když mimi viděli? Nebo opravdu odmítají hlídat dál. A jestli nehlídají měli jste někoho jiného kdo mohl mimi hlídat?
Mám totiž možnost brigád které vydělají jednorázově dost peněz, co se samozřejmě hodí, jenže to by někdo musel prcka občas odpoledne pohlídat (cca jednou za 14 dní) a přítel bude moct jak kdy, tak zjišťuji jak to dělají jiní…
A od kdy je cca bezpečné nechat miminko s jinou osobou, třeba s hlídačkou?
(samozřejmě si nemyslím, že bych dala mimi na hlídání od narození!! ale myslela jsem tak od 6ti měsíců, ale lnevím, jestli to není moc brzo :/ )
Ty jo, kdyby nam to takto natvrdo rekli rodice do oci, tak bych jim rekla, at se neboji, ze jim bych sve milovane dite nepujcila ani na minutu!!! To je fakt mazec ![]()
@inkakřivák píše:
Vím, jaký to je, taky dělám ve školce.
Jak jsem psala, máma mi nikdy nehlídala. NIKDY, chápeš??? Tohle je výjimka. Dostala jsem darem lístky do divadla od manžela. Prosila jsem jí, půl roku dopředu. Čas má, zkušenosti má, je mladá. Hlídání by trvalo asi 4 hodiny po obědě. Nikde bychom se nezdržovali. Jak jsem psala, jde jen o zásek, naschvál, nic víc. ![]()
Není to její povinnost, ale pokud jde o nějakou mimořádnou věc a já ji slušně požádám, navíc s tak obrovským časovým předstihem a stejně řekne, že ne a basta, je to smutný. Trvám na tom, že rodina by si měla pomáhat. Já se přece nejdu jen tak s plezíru někam ožrat. 5 let jsme nikde nebyli vždy si hlídáme s manželem a z „hnízda“ vyletí jen jeden z nás. Tady šlo o pár hodin.
@terrka83 Zakladatelka pise, ze ma vstupenky do divadla, poprosila svou mamku hodne v predstihu o hlidani na par hodin a mamka nechce, duvod neuvedla. To mi prijde hoodne smutne a pocity zakladatelky uplne chapu, sama bych byla neskutecne nastvana a vyvodila bych z toho dusledky