Výpomoc při hlídání dítěte - babička nechce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4263
16.3.16 16:15
@Shana píše:
@Fofrník

taky souhlasím. Moje maminka se teď chce stěhovat do nově opraveného baráčku se zahradou kousek za Prahou. Je tam 5 pokojů, vytápění v podlaze a zeleninová i ovocná zahrada - prostě ideální na pohodlné hlídání dětí a hraní si s nima. A ona tam chce být SAMA a řekla, že děti mi ani omylem hlídat nebude :((

Taky si vzpomínám, jak jsem si s babičkami a dědečky hrála, pracovala s nima na zahrádce, lezla po stromech a podobně. A oni se sami mamce ozývali, že by mě tam chtěli a ať mě naši přivezou… nechápu, proč mamka je proti dětem :(

A nejhorší je, že mi jako „vzor“ cpe mojí o deset let starší sestru, která o dětech taky nechce ani slyšet a vyčítá mi, že jsem nezodpovědná a sobecká, když jsem se dítě rozhodla přivést „do téhle doby“ :((
(btw to také znamená, že u mě neexistuje ani teta co by občas pohlídala dítě…)

Do této doby? Nezodpovědná?? :nevim: Prostě je to doba jako každá jiná. Záleží s čím kdo porovnává. Krom toho myslím, že dost dětí se narodilo i za války. Naopak co má dneska jiného význam než děti?! Hodnoty řady lidí se jaksi „pokřivují“ viz tato debata. Jak jinak nazvat fakt, že prarodiče se neznají k vnoučatum. Nechci paušalizovat ale vidím to kolem sebe. Ono to bylo asi vždy ale zdaleka ne v takové míře. Nelze se při tomto vzájemném chání v rodině divit, že staří končí v důchoďákách finančně na hranici přežití. A myslím, že bude hůř.
Nevadí že mi s dětma nikdo „nepomůže“. Konec konců jsou to moje děti a stím jsem do toho taky šel. Vadí mi, že se neutvoří vazba, které by se podle mne měla utvořit. Vadí mi, že děti nezažijou to co já a místo těchto vzpomínek budou mít jednou jednu velkou „černou díru“. To je to co asi nedokážu přejít a odpustit. To je to co poznamená můj vztah s rodiči. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
16.3.16 16:16

@kattie Mě to přišlo taky moc líto :(
mě vždycky mamka říkala, že nemám mít děti, že je to blbost a že na to stejně nemám a tak. Ale vždycky jsem si myslela, že je to proto, aby mě odradila od nějaké mladické hlouposti nebo tak :/ (teď je mi 27)
a věřila jsem tomu, že až jí jednou tohle oznámím, že bude ráda, když uvidí, že já ráda jsem :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
16.3.16 16:22

@Shana Musí to hodně zamrzet :hug:. Ono to možná bude mrzet i ji, ale když prošvihne tohle období dětství, tak bude pozdě na navázání kontaktu. Kdoví, proč to tvoje mamka tak má… Jak tak čtu tuhle diskusi, tak jsem hrozně vděčná za svoje rodiče, již nežijící prarodiče a i tchyni s tchánem. Asi velká klika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.3.16 16:22
@Anonymní píše:
Mile maminky, nechci zakladat novou diskuzi tak se zeptam tady. Musite si rikat o hlidani babickou nebo se vam babicka nabidne sama? U nas je problem v tom, ze ja mamu nemam a babicka je vlastne pritelkyne meho taty, kterou si nasel kdyz mi bylo 18 a tenkrat jsme spolu moc dobre nevychazely. Ted uz je to lepsi. Mam skoro 2leteho syna, pritel ma casove narocnou praci tak jsem na nej skoro porad sama. Vzdycky kdyz bych si chtela na chvili „odpocinout“ nebo neco zaridit, zajit na kafe s kamaradkou tak babicka sice pohlida, ale nikdy se treba nezepta kdy budu potrebovat priste nebo tak. Vzdycky ji musim zavolat ja a zeptat se kdy muze, chodi do prace ale ne kazdy den. Pripadam si ze se vnucuju. Ke sve dceri co ma dve male deti jezdi samozrejme sama od sebe a uz mi moje domluvene hlidani nekolikrat zrusila protoze dcera ji prece potrebuje vic. :nevim: Proste je mi trapne ji porad volatr a ptat se ji. Jine hlidani nemam. Kdyz to po sobe tak ctu, tak si pripadam divna ja. Diky za vyjadreni jak to mate vy. Anonym protoze sem chodi nasi pribuzni a nechci, aby vedeli co citim.

Nikdy jsem hlidani od babicek nemela. Kdyz jsme potrebovali hlidali kamaradi, takze bud rada i tady za to a neres, jak hlida sve dceri.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
16.3.16 16:26
@inkakřivák píše:
Třeba není proti dětem, jenže musí do práce, nebo ne?
A zase takhle - to že babičky dřív hlídaly neznamená, že musí hlídat ted taky. Dřív se děti posazovaly, ačkoliv se samy neudržely a ted se to nedělá. Dřív se děti tahaly za ručičky, a ted se to nedělá. A dřív žily velké rodiny pohromadě a ted se to nedělá. děti rodiče ctily a ted se to nedělá. Dřív ty babičky cpaly dětem sladkosti a řízek od půl roku a ted se to nedělá. No a dřív hlídaly celé léto ( protože byly v důchodu) a ted se to nedělá ( protože ještě pracují). Doba pokročila.

Kolik ti je? Moje máma je od 55 v důchodu. No a já půjdu tak 67 letech (aby bylo zrovna na její důchod). Ještě jsi zapoměla napsat, že se dříve nemocné děti házely ze skal. :nevim: Třeba jednou necháme fakt rodiče chcípat hlady, protože doba pokročila. :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
16.3.16 16:33

@kattie Taky nevím proč. A sestra je stejná. Je jí 38 a nechce o dětech ani slyšet :/ dokonce mi řekla, že kdyby se jí stalo co mě (otěhotněla jsem přes prášky) tak by šla hned na potrat :/ asi jsme divná rodina XD

ale obě babičky i oba dědečkové byly úžasní (už mám bohužel jen jednoho dědečka), brali si mě na prázdniny, chtěli mě vídat atd. Bylo to hrozně krásné :3

u tchyně je to složitější. ona prohlásila téměř to samé co moje mamka XD což mě dost naštvalo a ublížilo mi. Hlavně proto, že pak ještě příteli řekla, že bych měla jít na potrat, že si se mnou zničí život…
u níUbych chápala, že mi prcka hlídat nemůže, jelikož přítele měla v 16ti (tj teď jí je 49 tuším) a ještě je plně v pracovním procesu a navíc je z Jihlavy (cca hodinu a půl cesty od nás autem) takže bych tam stejně nemohla prcka jen tak hodit na dvě-tři hoďky na pohlídání :zed:.
a proto mě hrozně naštvala tou formulací a tím jak to řekla. Nikdy jsem jí nenaznačila, že bych od ní chtěla hlídání a už vůbec ne dlouhodobější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
16.3.16 16:37

@Shana U tchýně bych to dokázala spíš hodit za hlavu. Od matky by mě to mrzelo hodně. Sestra zvláštní, ale budiž, je to její život, zařídí si ho, jak bude chtít, třeba bez dětí. Prostě to asi ne každého naplňuje. To je v pořádku, každej je nějakej. Ale takhle natvrdo verbálně to říct dceři, když mi přijde říct, že je těhotná, to je dost hardcore :(. Nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
16.3.16 17:51

@Shana Ted nevím, a dítě už se ti narodilo? ono až se narodí, může se hodně změnit, tak raděj předem neplaš. Co víš, třeba si dáchne, můžete za ní semtam dojet i s miminem a uvidíš. Jsem ráda, že víš, jaké to je, bohužel fakt si spousta lidí myslí, že být živnostník znamená jenom sedím, štourám se vnose, piju šáňo a přemýšlím kam na dovku.
A třeba se takhle máma podvědomě bránila, třeba měla strach právě z toho, že jí ho tam budeš chtít nechávat pokud možno celý týden, abys mohla dělat. Takže jak říkám, v klidu, promluvte si, vysvětli jí, že bys fakt i ocenila časem třeba jenom to, že bys mohla dojet i s dítětem a posedět u ní na zahradě - smířlivě, a mluvit. Komunikace je základ. Třeba to všechno fakt vzniklo jako těžké nedorozumění. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
16.3.16 17:58

@Fofrník Nevím proč tě zajímá věk ale dobře - sedí mi za hrbem 60, už se klepe nadšením, do důchodu ještě nějaký pátek mám. A to co jsem napsala je fakt. Protože kolik žilo za komančů rodin pohromadě - jakože mladí a rodiče v bytě. Museli se nějak porovnat. A dřelo to, ale nebylo zbytí. To byla ta dan, kterou ti mladí zaplatili za pohlídání. Asi tak. A ne, nemocné se neházely ze skal, bralo se OČR tak jako ted.
Popřít, že úcta ke starší generaci mizí hodně rychlým tempem nemůžeš. At tomu říkáš třeba přetvářka - uznávám, taky nám rodiče pili krev občas - ale nikdy bych si třeba u nás nedovolila říci rodičům to, co se zde běžně dočteš. No a že už se neprosazují velké rodiny - opět se odvolám na toto forum, kde se běžně říká - ted jste rodina vy, ty a chlap a oni jsou cizí. Momentálně je v kurzu tato jádrová rodina. A fakt je to, že těch matek, co jsou v důchodu od 55, zase tolik není. Protože zas tolik rodin se čtyřmi dětmi není a nebylo, co vím. Nás bylo na gymplu 34 ve třídě a byly jsme tam dvě. Takže ano, co jsem psala, je nadsázka, ale bohužel ty výroky jsou vybrané z tohoto fora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
16.3.16 18:43
@inkakřivák píše:
@Fofrník Nevím proč tě zajímá věk ale dobře - sedí mi za hrbem 60, už se klepe nadšením, do důchodu ještě nějaký pátek mám. A to co jsem napsala je fakt. Protože kolik žilo za komančů rodin pohromadě - jakože mladí a rodiče v bytě. Museli se nějak porovnat. A dřelo to, ale nebylo zbytí. To byla ta dan, kterou ti mladí zaplatili za pohlídání. Asi tak. A ne, nemocné se neházely ze skal, bralo se OČR tak jako ted.
Popřít, že úcta ke starší generaci mizí hodně rychlým tempem nemůžeš. At tomu říkáš třeba přetvářka - uznávám, taky nám rodiče pili krev občas - ale nikdy bych si třeba u nás nedovolila říci rodičům to, co se zde běžně dočteš. No a že už se neprosazují velké rodiny - opět se odvolám na toto forum, kde se běžně říká - ted jste rodina vy, ty a chlap a oni jsou cizí. Momentálně je v kurzu tato jádrová rodina. A fakt je to, že těch matek, co jsou v důchodu od 55, zase tolik není. Protože zas tolik rodin se čtyřmi dětmi není a nebylo, co vím. Nás bylo na gymplu 34 ve třídě a byly jsme tam dvě. Takže ano, co jsem psala, je nadsázka, ale bohužel ty výroky jsou vybrané z tohoto fora.

To, že úcta ke starší generaci mizí nepopírám, ale má to své pozadí. Myslím si, že si za to ta generace může do značné míry sama. Ona se totiž u nich jaksi vytrácí ta elementární slušnost na kterou jsem byl kdysi zvyklí.
Pravda je, že od určitého věku by se „mladým“ do života kecat nemělo. To ale neznamená chovat se jak k cizím. Je to myslím špatné pro všechny zainteresované včetně vnoučat.
No pokud se rodiče chovají k dětem (dospělím) jako k cizím a berou to za normální, doufám, že budou jednou brát za normální když se k nim budou ty děti chovat stejně (jako k cizím).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
16.3.16 18:48

@kattie Tchyně mě prostě spíš jen naštvala no XD
Hele ségra je hodně hippie a když jsme byla mladší, tak mě to nepřišlo nijak divné ale přeci jen jsem si myslela, že časem si to rozmyslí. Ještě tak před rokem jsem taky děti nechtěla XD ale u ní to čím dál vypadá že nerozmyslí :) ale máš pravdu, je to rozhodně každého věc :)

@inkakřivák ještě se nenarodilo, právě že jsem se tady ptala jestli to měl někdo stejně a mamka pak názor změnila nebo ne :)) já v to pořád doufám :)
je pravda, že někteří lidé si myslí, jaká je to pohoda no :/
já chci počkat až se malé narodí a uvidím, jestli nějak názor změní nebo ne a pak si s ní o tom případně zkusit promluvit. Jen mě to zamrzelo, že to podala tak jak to podala a že jí to ani nemrzí že mi nějak tím ublížila :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
16.3.16 19:15

@Shana Třeba to sestru jednou bude mrzet, třeba ne. Ale je to každopádně její věc a její život. Ale podobně jako u tebe to bylo u mojí sestry, kdy tchyně měla ještě mnohem horší řeči, když oznámili očekávání druhého. Po porodu se srovnala a děti má ráda. Držím palce, ať je to i vás takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
16.3.16 19:45

@kattie je to možné, akorát brzo už bude pozdě na nějaké litování :)
ségru občas popichuju, že budu mít bohaté miminko když nemá ségra dědice :D

to zní pozitivně, že se tchyně srovnala :) ale celkově nechápu, jak si mohou dovolit nějak zbrojit proti snachám a říkat takové věci. Je to dost hnusné :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
16.3.16 20:03

@Shana Taky to nechápu, posílala ji na interrupci a tak… a to byli normálně ve funkčním manželství, zajištění, s vlastním bydlením…
A tvoje sestra - no každý svého štěstí strůjcem… znám paní, co na tom byla podobně, a nyní je jí 50 a lituje. Ale už je pozdě, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
17.3.16 03:48

Mám dvě holčičky (9 a 5 let) a na hlídání jsem je dala, když já jsem to potřebovala, max. tak 5×. Vím jak moje máme celý život těžce pracovala a cpát ji děti, když se to mě hodí, mi nepřipadá zrovna v pořádku. Co tak poslouchám, tak dnes si lidi pořizují děti a nějak automaticky počítají s tím, že jim je budou pravidelně hlídat prarodiče. Srovnávat dnešní dobu a minulou je hodně scifi. Na prarodiče se nadává, jak se nám, buď montují do života, nebo špatně působí na svá vnoučata, ale na hlídání jsou nám dobří. A už vůbec nechápu lidi, kteří si pořídí hromadu dětí a pak se diví, že jim je prarodiče nechtějí hlídat. Moje máma opravdu hodně hlídala děti od mého bratra, kterým je dnes 18 a 16 let a jak často si myslíte, že navštíví svoji babičku? Tak max. 2× do roka a to od ni bydlí 4 km. A to svou babičku, jako děti, měli hodně rádi. Ani hlídání nezaručí, že budou mít vnoučata s prarodiči skvělé vztahy. Ano, dřív babičky hodně hlídaly svá vnoučata, ale hlídalo se hodně jinak, jak dnes. Děti celé dny běhaly s partami po venku a domů se vracely jenom na jídlo. Kolik dětí takto vidíte běhat venku. Hřiště jsou prázdná, jezdí mnohem více aut a doba je prostě hodně jiná. Dnešní výchova je taky jiná a co dřív bylo normální, je dnes nepřípustné. Čtu tady věčnou kritiku na to, jaké mají prarodiče zastaralé metody, jak je za to peskujeme a vy se pak divíte, že nejsou hrr do toho, aby nám hlídali děti? Je třeba se i zamyslet nad sebou, jestli si třeba v některých věcech za něco nemůžu sám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová