Výpomoc při hlídání dítěte - babička nechce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4263
16.3.16 18:43
@inkakřivák píše:
@Fofrník Nevím proč tě zajímá věk ale dobře - sedí mi za hrbem 60, už se klepe nadšením, do důchodu ještě nějaký pátek mám. A to co jsem napsala je fakt. Protože kolik žilo za komančů rodin pohromadě - jakože mladí a rodiče v bytě. Museli se nějak porovnat. A dřelo to, ale nebylo zbytí. To byla ta dan, kterou ti mladí zaplatili za pohlídání. Asi tak. A ne, nemocné se neházely ze skal, bralo se OČR tak jako ted.
Popřít, že úcta ke starší generaci mizí hodně rychlým tempem nemůžeš. At tomu říkáš třeba přetvářka - uznávám, taky nám rodiče pili krev občas - ale nikdy bych si třeba u nás nedovolila říci rodičům to, co se zde běžně dočteš. No a že už se neprosazují velké rodiny - opět se odvolám na toto forum, kde se běžně říká - ted jste rodina vy, ty a chlap a oni jsou cizí. Momentálně je v kurzu tato jádrová rodina. A fakt je to, že těch matek, co jsou v důchodu od 55, zase tolik není. Protože zas tolik rodin se čtyřmi dětmi není a nebylo, co vím. Nás bylo na gymplu 34 ve třídě a byly jsme tam dvě. Takže ano, co jsem psala, je nadsázka, ale bohužel ty výroky jsou vybrané z tohoto fora.

To, že úcta ke starší generaci mizí nepopírám, ale má to své pozadí. Myslím si, že si za to ta generace může do značné míry sama. Ona se totiž u nich jaksi vytrácí ta elementární slušnost na kterou jsem byl kdysi zvyklí.
Pravda je, že od určitého věku by se „mladým“ do života kecat nemělo. To ale neznamená chovat se jak k cizím. Je to myslím špatné pro všechny zainteresované včetně vnoučat.
No pokud se rodiče chovají k dětem (dospělím) jako k cizím a berou to za normální, doufám, že budou jednou brát za normální když se k nim budou ty děti chovat stejně (jako k cizím).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
16.3.16 18:48

@kattie Tchyně mě prostě spíš jen naštvala no XD
Hele ségra je hodně hippie a když jsme byla mladší, tak mě to nepřišlo nijak divné ale přeci jen jsem si myslela, že časem si to rozmyslí. Ještě tak před rokem jsem taky děti nechtěla XD ale u ní to čím dál vypadá že nerozmyslí :) ale máš pravdu, je to rozhodně každého věc :)

@inkakřivák ještě se nenarodilo, právě že jsem se tady ptala jestli to měl někdo stejně a mamka pak názor změnila nebo ne :)) já v to pořád doufám :)
je pravda, že někteří lidé si myslí, jaká je to pohoda no :/
já chci počkat až se malé narodí a uvidím, jestli nějak názor změní nebo ne a pak si s ní o tom případně zkusit promluvit. Jen mě to zamrzelo, že to podala tak jak to podala a že jí to ani nemrzí že mi nějak tím ublížila :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
16.3.16 19:15

@Shana Třeba to sestru jednou bude mrzet, třeba ne. Ale je to každopádně její věc a její život. Ale podobně jako u tebe to bylo u mojí sestry, kdy tchyně měla ještě mnohem horší řeči, když oznámili očekávání druhého. Po porodu se srovnala a děti má ráda. Držím palce, ať je to i vás takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
16.3.16 19:45

@kattie je to možné, akorát brzo už bude pozdě na nějaké litování :)
ségru občas popichuju, že budu mít bohaté miminko když nemá ségra dědice :D

to zní pozitivně, že se tchyně srovnala :) ale celkově nechápu, jak si mohou dovolit nějak zbrojit proti snachám a říkat takové věci. Je to dost hnusné :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
16.3.16 20:03

@Shana Taky to nechápu, posílala ji na interrupci a tak… a to byli normálně ve funkčním manželství, zajištění, s vlastním bydlením…
A tvoje sestra - no každý svého štěstí strůjcem… znám paní, co na tom byla podobně, a nyní je jí 50 a lituje. Ale už je pozdě, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
17.3.16 03:48

Mám dvě holčičky (9 a 5 let) a na hlídání jsem je dala, když já jsem to potřebovala, max. tak 5×. Vím jak moje máme celý život těžce pracovala a cpát ji děti, když se to mě hodí, mi nepřipadá zrovna v pořádku. Co tak poslouchám, tak dnes si lidi pořizují děti a nějak automaticky počítají s tím, že jim je budou pravidelně hlídat prarodiče. Srovnávat dnešní dobu a minulou je hodně scifi. Na prarodiče se nadává, jak se nám, buď montují do života, nebo špatně působí na svá vnoučata, ale na hlídání jsou nám dobří. A už vůbec nechápu lidi, kteří si pořídí hromadu dětí a pak se diví, že jim je prarodiče nechtějí hlídat. Moje máma opravdu hodně hlídala děti od mého bratra, kterým je dnes 18 a 16 let a jak často si myslíte, že navštíví svoji babičku? Tak max. 2× do roka a to od ni bydlí 4 km. A to svou babičku, jako děti, měli hodně rádi. Ani hlídání nezaručí, že budou mít vnoučata s prarodiči skvělé vztahy. Ano, dřív babičky hodně hlídaly svá vnoučata, ale hlídalo se hodně jinak, jak dnes. Děti celé dny běhaly s partami po venku a domů se vracely jenom na jídlo. Kolik dětí takto vidíte běhat venku. Hřiště jsou prázdná, jezdí mnohem více aut a doba je prostě hodně jiná. Dnešní výchova je taky jiná a co dřív bylo normální, je dnes nepřípustné. Čtu tady věčnou kritiku na to, jaké mají prarodiče zastaralé metody, jak je za to peskujeme a vy se pak divíte, že nejsou hrr do toho, aby nám hlídali děti? Je třeba se i zamyslet nad sebou, jestli si třeba v některých věcech za něco nemůžu sám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
17.3.16 07:24
@karinka píše:
Mám dvě holčičky (9 a 5 let) a na hlídání jsem je dala, když já jsem to potřebovala, max. tak 5×. Vím jak moje máme celý život těžce pracovala a cpát ji děti, když se to mě hodí, mi nepřipadá zrovna v pořádku. Co tak poslouchám, tak dnes si lidi pořizují děti a nějak automaticky počítají s tím, že jim je budou pravidelně hlídat prarodiče. Srovnávat dnešní dobu a minulou je hodně scifi. Na prarodiče se nadává, jak se nám, buď montují do života, nebo špatně působí na svá vnoučata, ale na hlídání jsou nám dobří. A už vůbec nechápu lidi, kteří si pořídí hromadu dětí a pak se diví, že jim je prarodiče nechtějí hlídat. Moje máma opravdu hodně hlídala děti od mého bratra, kterým je dnes 18 a 16 let a jak často si myslíte, že navštíví svoji babičku? Tak max. 2× do roka a to od ni bydlí 4 km. A to svou babičku, jako děti, měli hodně rádi. Ani hlídání nezaručí, že budou mít vnoučata s prarodiči skvělé vztahy. Ano, dřív babičky hodně hlídaly svá vnoučata, ale hlídalo se hodně jinak, jak dnes. Děti celé dny běhaly s partami po venku a domů se vracely jenom na jídlo. Kolik dětí takto vidíte běhat venku. Hřiště jsou prázdná, jezdí mnohem více aut a doba je prostě hodně jiná. Dnešní výchova je taky jiná a co dřív bylo normální, je dnes nepřípustné. Čtu tady věčnou kritiku na to, jaké mají prarodiče zastaralé metody, jak je za to peskujeme a vy se pak divíte, že nejsou hrr do toho, aby nám hlídali děti? Je třeba se i zamyslet nad sebou, jestli si třeba v některých věcech za něco nemůžu sám

dobře napsáno. Pod to se podepsuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2968
17.3.16 08:45
@karinka píše:
Mám dvě holčičky (9 a 5 let) a na hlídání jsem je dala, když já jsem to potřebovala, max. tak 5×. Vím jak moje máme celý život těžce pracovala a cpát ji děti, když se to mě hodí, mi nepřipadá zrovna v pořádku. Co tak poslouchám, tak dnes si lidi pořizují děti a nějak automaticky počítají s tím, že jim je budou pravidelně hlídat prarodiče. Srovnávat dnešní dobu a minulou je hodně scifi. Na prarodiče se nadává, jak se nám, buď montují do života, nebo špatně působí na svá vnoučata, ale na hlídání jsou nám dobří. A už vůbec nechápu lidi, kteří si pořídí hromadu dětí a pak se diví, že jim je prarodiče nechtějí hlídat. Moje máma opravdu hodně hlídala děti od mého bratra, kterým je dnes 18 a 16 let a jak často si myslíte, že navštíví svoji babičku? Tak max. 2× do roka a to od ni bydlí 4 km. A to svou babičku, jako děti, měli hodně rádi. Ani hlídání nezaručí, že budou mít vnoučata s prarodiči skvělé vztahy. Ano, dřív babičky hodně hlídaly svá vnoučata, ale hlídalo se hodně jinak, jak dnes. Děti celé dny běhaly s partami po venku a domů se vracely jenom na jídlo. Kolik dětí takto vidíte běhat venku. Hřiště jsou prázdná, jezdí mnohem více aut a doba je prostě hodně jiná. Dnešní výchova je taky jiná a co dřív bylo normální, je dnes nepřípustné. Čtu tady věčnou kritiku na to, jaké mají prarodiče zastaralé metody, jak je za to peskujeme a vy se pak divíte, že nejsou hrr do toho, aby nám hlídali děti? Je třeba se i zamyslet nad sebou, jestli si třeba v některých věcech za něco nemůžu sám
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
17.3.16 08:59

@karinka :potlesk: :potlesk: :potlesk:
@Fofrník Problém je v tom, že spousta snach bere jako kecání do života i třeba větu - božínku, ty dáváš tohle? Vidíš, a nám říkali, že se to nesmí. Jedete na hory? A malého berete s sebou? Škoda, já myslela že si užijeme spolu. A hned je ohen na střeše. Ona taky u těch mladých vzdělaných a inteligentních sebejistých snach chybí nějaká ta tolerance anebo snaha o to, nahlédnout na věc jinýma očima. Nemusí přece hned skákat, jak tchyně říká, ale jde o tu přesně jak píšeš elementární slušnost. Jestliže tchyně nabalí dětem jídlo, nemusí to přece hned znamenat, že tím snaše říká, že je neschopná idiotka, která ani neuvaří. Ale říká tím - děti, co bych já vám dala. No máte hodně práce, tak tady máte aspon oběd na dva dny, at nemusíš pořád skákat po kuchyni. A víte, jak jí pak může být, když dotyčná řekne - já si uvařím, to umím taky? Anebo jídlo vezme a hodí hned za dveřmi do popelnice? A že tu takových případů je, stačí opravdu ty debaty pročíst. těch rad, kam má poslat tchyni/ rodiče, protože - ty jsi matka, ty rozhoduješ, vy jste rodina, ona ne atd. Takže bych řekla, že s tou slušností to tak prostě je. A nemaluj si, že to bude lepší. Protože čím starší člověk je, tím víc jeho povaha vystupuje. A jestliže si už ted spousta těch mladých myslí, že jsou nejchytřejší a tolerance je k ničemu a ostré lokty vůči rodině to nejlepší, myslíš, že až budou tchyněmi, bude to lepší? Ba ne, situace se bude opakovat, jenom ony ted budou na druhé straně barikády, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2968
17.3.16 09:03

Jak já bývala vděčná své tchyni, která sice bydlela dál od nás - na vesnici - a nehlídala moc často, ale o víkendu nám vždy nabalila VÝBORNÉ DOMÁCÍ jídlo. Já do poloviny týdně nemusela vařit a pak jsem vařila ze zásob, které nám dala (vlastní zelenina, ovoce, drůbež, vajíčka, maso). Výborně jsme spolu vycházely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
17.3.16 09:04
@inkakřivák píše:
@Fofrník Nevím proč tě zajímá věk ale dobře - sedí mi za hrbem 60, už se klepe nadšením, do důchodu ještě nějaký pátek mám. A to co jsem napsala je fakt. Protože kolik žilo za komančů rodin pohromadě - jakože mladí a rodiče v bytě. Museli se nějak porovnat. A dřelo to, ale nebylo zbytí. To byla ta dan, kterou ti mladí zaplatili za pohlídání. Asi tak. A ne, nemocné se neházely ze skal, bralo se OČR tak jako ted.
Popřít, že úcta ke starší generaci mizí hodně rychlým tempem nemůžeš. At tomu říkáš třeba přetvářka - uznávám, taky nám rodiče pili krev občas - ale nikdy bych si třeba u nás nedovolila říci rodičům to, co se zde běžně dočteš. No a že už se neprosazují velké rodiny - opět se odvolám na toto forum, kde se běžně říká - ted jste rodina vy, ty a chlap a oni jsou cizí. Momentálně je v kurzu tato jádrová rodina. A fakt je to, že těch matek, co jsou v důchodu od 55, zase tolik není. Protože zas tolik rodin se čtyřmi dětmi není a nebylo, co vím. Nás bylo na gymplu 34 ve třídě a byly jsme tam dvě. Takže ano, co jsem psala, je nadsázka, ale bohužel ty výroky jsou vybrané z tohoto fora.

Moje tchyne v 55 letech prisla o praci, byla par let na pracaku a ted uz je druhym rokem v predcasnem duchodu. Kdyz jsme jeste nemeli deti, tak se porad ptala, ze uz bychom mohli, ze by rada mela vnouce. Kdyz jsem otehotnela - to uz byla doma, tak jsem si rikala, ze to bude pohoda, ze bude mit o vnucku zajem a tak, ale po narozeni male se jeji pristup dost zmenil. Hlidani jsem nepotrebovala, tak jsem to moc neresila, az jak mela dcera necele 2 roky, muz odjel na 6 tydnu pracovne do zahranici. To jsem byla s malou stale sama, bohutel v tom mesici nemohly ani dalsi babicky, uz jsem fakt zoufale potrebovala aspon par hodin pro sebe, tchyni jśem to rekla a ona na me, ze co budu delat ja…Mela jsem dost, nakonec to vyresily soukrome jeslicky, kde jsem malou dala na 2 dopoledne v tydnu, nejakych 8 hodin celkem, ona si pohrala s detma a ja si trochu od ni oddnechla. Nejvtipnejsi na tom je, ze manzel ji prosil, aby mi s malou pomahala, co bude pryc a ona mu na to rekla, ze neni pripravena na roli babicky. Ted ona nedokaze prijmout, ze muj vztah k ni je velice chladny, ale tak to je a lepsi to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
17.3.16 09:30

@Althya A vysvětlilas jí, co budeš dělat? Nebo to řekla ironicky? Třeba jsi tu ironii slyšela a nebyla tam. Pokud ano, pak je to její problém. Ale já si myslím pořád, že hodně věcí se dá vysvětlit a že problém je fakt v komunikaci. Že jedna říká a a druhá slyší b. Takže raději bych mluvila a třeba i trošku namazala med kolem pusy - jakože ty víš babi, že ted tu nemám nikoho jiného, ty jsi jediná, na koho se můžu obrátit. Heled on seriál Taková normální rodinka je sice stará, ale spousta věcí z něj platí doted. Pusa se otevře na ano miláčku stejně jako na dej mi pokoj. A dobře, možná je to pokrytectví, ale raději budu s tchyní jednat pokrytecky a nebudu strhnutá jak pero v hodinách, než mít hrdost a hlavu v pejru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
17.3.16 09:37

@inkakřivák Ale jo, tak měl by člověk být trochu diplomat a nehnat věci hned na ostří nože, žije se pak líp :D A teda po diskusích na tomto serveru, jsem fakt vděčná za svoji hodnou tchyni… konflikt byl vlastně jen jednou, když jsme měli s manželem krátce po narození syna menší diskusi o jeho roli a o tom, že já si chci taky odpočinout. A tchyňka se do diskuse tenkrát zapojila s tím, že jsem si (já!) neměla dítě pořizovat, když se o něj nechci starat. Ale to bylo jen jednou a vyřešilo se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
17.3.16 09:41

A to já zase do snachy furt vandruju, at si chlapa zapřáhne, abychom my holky měly čas na drby. A zatím vycházíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11482
17.3.16 09:44

@inkakřivák Tak to jo, to jseš správná tchyně :lol: :potlesk: U nás to naštěstí manžel dost rychle pochopil a začal dobře fungovat. Ale bylo třeba mu to říct a nedusit to v sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová