Odpis dětí - OSVČ, nebo zaměstnanec?

5533
16.2.12 12:10

Odpis dětí - OSVČ nebo zaměstnanec?

Maminky, jelikož mi tady vždycky dobře poradíte, slíbila jsem kamarádce, že se poptám tady :lol:

Kamarádka je OSVČ, vydělává víc než její zaměstnaný manžel.
Do července 2011 byla OSVČ na částečný úvazek (do té doby vydělávali tak nějak na stejno), od srpna na plný úvazek.

Kdo si má děti odepsat? Ona nebo on? Případně, jak to u OSVČ chodí. Platí si zp, sp, a nevíme, jak je to s vracením peněz za děti. To jí peníze pošlou na účet, nebo se to z něčeho strhává?
A finančně je to jak? Kolik si za dítě může odečíst?

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1348
16.2.12 12:41

Finančně to vyjde nastejno kdo z nich si to odečte.
Daňové zvýhodnění na jedno dítě je 11604,– ročně.
Tato sleva na dítě se týká pouze daně z příjmu, SP ani ZP se to nijak nedotkne. Pokud kamarádce vyjde, že by jí FÚ měl vrátit bonus na dítě, pak jí ho pošlou na účet který uvede dole na 4. str DAP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1348
16.2.12 12:42

Ještě jsem zapomněla dodat - myslím si, že bude jednodušší, když manželovi udělají vyúčtování v práci a kamarádka jakožto OSVČ stejně musí dělat DAP, tak si to uplatní ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
16.2.12 12:59

Informaci předám. Děkuji moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.2.12 13:05

No, já jsem zaměstnanec i OSVČ a dítě si odepisuje manžel (zaměstnanec). Musela jsem mu donést potvrzení do práce, že neuplatňuji slevu na dítě. Pokud si ho již odepisoval manžel, tak to asi měnit je blbost. Akorát se do toho zamotají. Zaměstnancům se to strhává z měsíčního příjmu, u OSVČ se to projeví v ročním vyúčtování (pokud neplatí zálohy, tam nevím jak to je). Dítě hlásil v práci ten měsíc, co se narodilo a uplatňovala se sleva od toho měsíce (u OSVČ by to byla poměrná část roku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
16.2.12 13:41

A uplaTŃuje se daňové zvýhodnění jen na jedno dítě, nebo když máme dvě tak na obě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
16.2.12 13:43

Když máte dvě, tak na dvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
16.2.12 13:53
sorka77 píše:
No, já jsem zaměstnanec i OSVČ a dítě si odepisuje manžel (zaměstnanec). Musela jsem mu donést potvrzení do práce, že neuplatňuji slevu na dítě. Pokud si ho již odepisoval manžel, tak to asi měnit je blbost. Akorát se do toho zamotají. Zaměstnancům se to strhává z měsíčního příjmu, u OSVČ se to projeví v ročním vyúčtování (pokud neplatí zálohy, tam nevím jak to je). Dítě hlásil v práci ten měsíc, co se narodilo a uplatňovala se sleva od toho měsíce (u OSVČ by to byla poměrná část roku).

Ona právě říkala, že má manžel donést do práce čestné prohlášení o tom, že si manželka neuplatňuje slevu na děti.
Vlastně to řeší i proto, že ona má na starosti všechno okolo dětí, veškeré platby, dokonce i jeho půjčku, tak jí přijde nefér, aby peníze za její péči dostal on (a on by jí je určitě nedal). Tak jí zajímalo, jestli si děti může odepsat ona. Do loňska je odepisoval on, a letos už by za tu péči ráda nějakou „odměnu“ :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
16.2.12 13:54

Ufff…, jsem to tady proflákla, ona nechtěla, aby se vědělo o tom, že ohledně financí to doma není úplně v pořádku. Ale ani jeden sem nechodí, tak snad se to někde neproflákne :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
900
16.2.12 14:00

Mám obavu, že termínově to už asi proflákla. Předpokládám, že lednová výplata už byla a tam je má asi uplatněné on. Nejlépe se domluvit s jeho mzdovou účetní, aby mu to nestrhávali a ona by si pak asi uplatnila jen 11 měsíců, když měl on 1. Nejlépe tu asi poradí FÚ. Jí by se to týkalo až příští rok při daňovém přiznání. Zpětně to asi nelze. To by musel zase manžel vrátit, co uplatnil za loňský rok :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kristla123
30.7.13 16:44

Dobrý den,
chtěla bych se vdávat, ale jsem studentkou, která nyní nastupuje na vysokou školu, která je velmi drahá, a rodiče si me odepisujou, a když se vdám, tak o tyto peníze přijdou? ikdyž jsem studentkou?
Je nějaka možnost aby o ty peníze nepřišly, když se vdám?…
Děkuji, doufám, že mi dobře poradíte.

• Citovat
  • Upravit
989
30.7.13 18:13
@kristla123 píše:
Dobrý den,
chtěla bych se vdávat, ale jsem studentkou, která nyní nastupuje na vysokou školu, která je velmi drahá, a rodiče si me odepisujou, a když se vdám, tak o tyto peníze přijdou? ikdyž jsem studentkou?
Je nějaka možnost aby o ty peníze nepřišly, když se vdám?…
Děkuji, doufám, že mi dobře poradíte.

Musíš si vybrat, buď budeš studujícím nezaopatřeným dítětem a rodiče si uplatní slevu na dani nebo se vdáš a budeš manželkou na kterou si slevu (v případě, že nevydělává) může uplatnit manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kristla123
31.7.13 12:08

V případě, že nevydělává?

• Citovat
  • Upravit
989
31.7.13 14:02

Ze nevydelava manzelka vic, nez 68tis./ rok. Takze na brigadu klidne muzes jit, jen si hlidat prijem.
Jestli Ti ale skolu plati rodice, prijde mi divne hrat si na dospelou svatbou. :nevim:
Kdyz si ale vydelas cca 65tis + 25tis sleva na dani, meli byste na skolne s manzelem mit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kristla123
31.7.13 17:36

Děkuji za odpovědi :-) ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat