Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, syn má 15 měsíců, je zvyklý spinkat v šátku, nešlo to jinak skloubit s péči o jeho brášku. Nyní bych ho chtěla naučit, aby usínal v posteli. Nevím jak na to, když si s malým lehnu do ložnice, skáče po mně a když už by usnul, vlitne do ložnice starší. Pak už ho nejde uspat, jen v šátku. Že bych ho mechala samotného v postýlce nejde, už ji přeleze. Nemá někdo radu?
Máme stejné usínací rituály v poledne i večer. Po obědě umýt ruce, a do postele, povykládám co budeme po spaní dělat, přečtu pohádku. Ze začátku jsem si lehla vedle ní, chytla za ruku, a dělala jsem že spím. Později (asi v roce a půl) jsem vyměnila za knížku. Dám do postele knížku, a odcházím, chvíli si čte, pak odloží knihu a usne. Dodržuju pevný čas spaní. Ve dvanáct do postýlky. I když nespala, v postýlce nechávám. Prostě polední klid. Když neusne, její smůla, ve dvě se vstává, tak do dvou buntoší v posteli a pak ji ve dvě vstanu. Ona únava udělá své, druhý den už sotva plate nohama, a je ráda, že si může zdřímnout. A nenechávám přes den hrát v postýlce. Ta je jen na spaní.
Já nechala mladší prostě poplakat, aby si zvykla na usínání sama (teda i starší kolem roka). Neplakala moc, pochopila to brzy. Když začala přelézat postýlku, tak jsem vyndala šprušle a prostě ji položila, zavřela (kdyby si neuměla otevřít, tak jen přivřu) a když přišla, jsem ji vzala a do postýlky zase odnesla. Trvalo to 3 dny a od té doby usne, přijde max 1-2×…