Odstavení skoro dvouročního dítěte

23
3.12.09 12:47

odstavení skoro dvouročního dítěte

Ahoj,
máte některá takovou zkušenost, že jste kojily své dítě až do dvou let ? Moje dcera bude mít brzy dva roky a ještě pořád je třikrát denně kojená. Už bych ale s kojením ráda přestala a přešla na UM. Chtěla bych pár měsíců dávat UM z toho důvodu, že sama mám alergii na kravské mléko a v tomto případě se doporučuje dávat UM až do tří let věku dítěte.
Moje dcera je zvyklá pít ráno, po obědě a večer. Už jsem zrušila to ranní kojení, pak zruším večerní a nakonec nechám to po obědě. Ona je zvyklá totiž u prsu po obědě usínat a nevím, jak mi usne u flašky, spíš si myslím, že ne. Jakou máte zkušenost ? A ještě mám jednu otázku. Kdy jste dávali po zrušení kojení dětem UM ? Řeším, kdy by to tak bylo nejlepší. Třeba ráno před snídaní a večer těsně před spaním nebo ještě před čištěním zubů nebo jinak ? A kolik je třeba mléka denně pro dvouleté dítě ?
Díky za vaše zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44207
3.12.09 12:58

Ahoj.Já jsem kojila Adámka 2 roky a 9 měsíců,i v dalším těhotenství a 3 měsíce tandemově s Emičkou.

Asi Ti neporadím,protože já jsem ho odstavit násilím nechtěla.Musela jsem ho odstavit,protože dostal hnisavou angínu,aby ji nepřenesl na malou.Šlo to v pohodě.

Ani neplakal a pak už pít nechtěl.Bylo to asi tím,že měl vysoké horečky a spal.Před tím,když jsem byla s malou v porodnici a pak ještě v nemocnici,vždy po našem návratu ještě pít chtěl.

Kdyby se sám neodstavil,plánovala jsem kojit do 3 let.

Ale nejsem žádný blázen.Záleží to na Tobě a Ty určuješ pravidla.Myslím si,že nejlepší by to bylo jednorázově utnout.Prostě poslat dcerku na týden k babičce,která bude ochotna vydržet řev a vše.Ale nakojit ji prostě nemůže.Tuto radu jsem dostala od naší dětské lékařky,když jsem se rozhodovala,jestli budu kojit dál nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3358
3.12.09 13:09

Kojila jsem do 19 měsíců a myslím, že kdyby bylo na synovi, tak kojíme ještě teď (teda teď už kojím druhého). Bohužel jsem si na odstavení vybrala docela špatnou dobu (srpen), kdy na koupališti bylo plno opalujících se nahoře bez, takže to moje dítko se na jednu paní vrhlo s tím, že chce mlíko. :-D Ale za pár dní to zvládl a přešel na flašku. Jinak potom dostával večer 250ml Hajaji a ráno 250ml sunaru, to tak do dvou let a pak jsme přešli na klasické kakao. To má dodnes (téměř tři roky) ve stejném množství jako UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6200
3.12.09 13:10

ahoj, starší syn se mi odstavil během těhotenství sám, zhruba ve 20 měsících, ale zhruba od roku jsem mu zkoušela dávat pít UM z flašky, zvykal si sice pomalu, ale pak na UM přešel úplně, ze dne na den, pil ho zhruba do 3,5 let, hlavně po ránu a po odpoledním spaní, vypil pokaždé tak 250 ml … Mladší dceru jsem odstavovala po 2-hých narozeninách, zcela cíleně, budila se mi především v noci a chtěla pokaždé prso, což jsem 20× za noc opravdu nebyla ochotná… já jsem brala homeopatika na zastavení laktace a ještě jedny (měly pomáhat, aby se na mě malá tak nesápala :mrgreen:), zároveň jsem důrazně vysvětlovala, že mlíčko už není a pít nebude… zrušili jsme nejdříve pití přes den, pak večerní a nakonec i noční…zhruba 2 dny plakala (neměla nikdy dudlík a v noci byl trošku problém ji utišit, aby dál spala)…UM si nikdy nevzala, zkoušela jsem různé značky, ale neuspěla jsem, nahradila jsem ho zpočátku zvýšeným přísunem jogurtů a sýrů, dnes už pije běžné mléko kravské…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
3.12.09 13:28

Ahojky, taky budeme mít dva a kojíme jak o život. Už jsme skoro přestávaly, jenže malá v září onemocněla a odmítala pít cokoli jiného než mléko, takže od té doby kojíme každou chvíli - vyžaduje to přes den a jak psala Pavča - mockrát za noc.Budu v podobné situaci jako Ty, ale teď mi kojení vyhovuje z toho důvodu, že malou snadno a během chvilky uspím a mám pak čas se učit na státnice. Jakmile bubu mít padla, tak taky začnem odvykat. Kámoška si nechala píchnout injekci zastavující laktaci - jinak to s malým nešlo. Ale jsou i jiné rady: odjet, zalepit si prsa a vysvětlovat, že maminka má bebino (což teda u nás nefunguje - maminka bebina nepředstírá a ten náš masochista se stejně na mě sápe) nebo si celý hrudník ovázat obvazem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
3.12.09 13:33

Ahoj,

kojila jsem 23mesicu, ke konci 2×denne - rano a vecer. Odstaveni probihalo celkem bez problemu, najeli jsme na UM, ktere mel cca dalsiho 3/4roku - syn je alergik. Nyni pije uz normalni mleko cca od zari, hrnek k snidani a hrnek tesne pred spanim, pak nasleduje cisteni zubu, pohadka a spani. Nekdy chce pres den jeste hrnek mleka, jindy ma jen jogurt nebo tvaroh a k piti caj/stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18020
3.12.09 20:13

My jsme skončili s kojením minulý týden, takže28 měsíců a něco. Starší děti jsem kojila každého do dvou let.
S dvojčaty to bylo v pohodě, kojili jsme už měsíc jen jednou denně, ráno po probuzení. U odstavování pomohlo nepřivádět je do situací připomínajících kojení - takže ráno místo do postele ke mně (na kojení) jsem je vzala hned do obýváku a dostaly mlíčko z hrnku nebo něco dobrého jako „náhradu“ (fungovaly nám třeba rozinky).
Ohledně UM máme tedy výhodu, že ho pili souběžně s kojením, takže pro ně žádná změna. Um dávám vždy ráno k snídani a večer po večeři. Když si řeknou, tak ještě během dne. Souběžně dávám i čerstvé plnotučné mléko.

Postupné odstavování se mi u dvojčat zdařilo a osvědčuilo. Postupovali jsme cca kolem dvou let ještě hodně časté - potom přechod na dvě denně (vždy po probuzení) - přechod na jen ranní - a konec. U starších dětí jsem odstavovala z intenzivnějšího kojení na nulu. Postupné mi přišlo šetrnější pro všechny.

Dávat flašku v tomto věku mi přijde naprosto zbytečné, dej hrneček.
Zuby si čistí po snídani a po večeři, takže mlíčko je před čištěním zubů.
Do dvou let by dítě mělo denně vypít cca 500 ml mléka, ale do toho se započítávají i mléčné výrobky, takže záleží na tom, co všechno (jogurty, tvarohy a pod.) všechno dostává.

Jinak jsem ráda, že jsou maminky, které se nestydí kojit déle než do roka. Hodně se totiž setkávám s názorem, že kojit dítě starší než rok je „divné“ (no, slyšela jsem i horší výrazy). Tenhle názor se - zdá se mi - v současné společnosti dost převládá, takže mi od roka a půl dvojčat už bylo dost nepříjemné snášet pohled některých lidí a kojila jsem jen doma. Je ale fakt, že současné kojení starších dvojčat nemá šanci být moc intimní :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
3.12.09 21:35

Ahojky!

Já malou přestala taky kojit těsně před druhýma narozeninama. Strašně jsem se toho bála a taky jsem nevěděla, které kojení zrušit jako první (ranní, polední nebo večerní). Jednoho dne si malá ráno neřekla, tak jsem jí už nedala ani den následující. Pak nechtěla večer, tak se situace opakovala - jen to usínání bylo hodinové :-? A nakonec jsem odbourala polední (taky mi u něj vždy usínala) a tím pádem i polední spánek - prostě neusla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
6.12.09 23:09

Ahojte,
děkuju Vám moc za Vaše reakce, zkušenosti, je to hned takový lepší pocit, když člověk ví, že v tom není sám, že to řeší nebo řešilo spoustu dalších lidí. Určitě to nějak zvládneme.Ještě jednou, díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.1.10 17:46

v UM je taky kravske mleko takze s tou alergii volit nejspis jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Baru 23
30.1.12 10:48

mám 19ti měsíční Marušku,moje první děcko.Kojíme 3krát denně,v poledne a večer na spaní a po ránu pro lepší vstávání.za nedlouho se chystám na úplné odstavení.nejspíš to udělám naráz,pošlu marušku k sestře,která má stejně starou dceru a holčičky jsou na sebe zvyklé.Už jednou maruška spinkala beze mě celý den a noc bez kojení bez jakéhokoliv mléka a v pohodě.žádnou náhradu mléka nechystám,ona je stejně odmítá.kravské mléko už vůbec ne,neboť lidské tělo mléko kravské vůbec nepotřebuje asi tak podobně jako vepřové maso.důležité živiny,minerály,vitamíny,bílkoviny,proteiny atd. se získávají z ostatní běžné stravy.tedy jak u koho běžné.nejvhodnější jsou dobře upravené luštěniny,rýže,zelenina a hlavně obilniny z celých zrn (výborné instantní kaše obilninové,vhodné pro sportovce,co do nutriční hodnoty nahradí s přehledem řízek jen o hodně zdravější).nic proti masu,v malém množství,ale prasečí opravdu ne.tuto stravu dodržuji už od těhotenství,jen první půlrok kojení,kdy jsem byla z živin doslova vysátá,jsem jedla obden hovězí maso(jen kvalitní,z bio chovu).jsem si jistá že to je důvod proč jsem o mléko nepřišla,jako se to stalo mé sestře a jiným.musím ještě dodat,že Maruška nikdy nemarodila,i když si hrála s nemocnými dětmi.

• Citovat
  • Upravit
Baru 23
30.1.12 11:18

s kojením bych už ráda přestala protože je mi to už nepříjemné,kojí mi totiž pouze jedno prso,které už za tu dobu je dost zdevastované.na začátku kojení mi totiž Maru tak rozhryzala bradavky že jsem musela jedno prso nechat aby se uzdravilo,načež se mi za 3 dni v něm ztratilo mléko a už nikdy jsem ho nerozkojila.včera se nám ale stalo,že usnula večer sama od sebe bez kojení a ráno se ke mě přitulila sahala mi na prsa a říkala „nemá máma mlíčko“to jí totiž občas říkám,když chce,ale já nechci.myslím tedy,že odstavování bude bez větších problémů.ale chtěla jsem vědět jestli je lepší udělat to naráz nebo postupně.myslím po přečtení různých příspěvků,že to udělám naráz.kravské mléko bych dítěti opravdu nedávala.není to přirozené aby lidské mládě sálo od krávy.to už raději sojové nebo ovesné.pokud se jedná samozřejmě o starší děcko.kdybych musela odstavit mimino obrátila bych se na nějakou mléko banku nebo kojnou.my jsme si se sestrami navzájem děti kojily,když bylo potřeba.a žádný problém.

• Citovat
  • Upravit
3HE
22413
27.4.12 08:16

Přemýšlím o odstavení dcery 22m. Postupné odstavení není reálné, je to malá závislačka ;) Babička mi navrhla, že bych jí malou dala na víkend na prázdniny, že by to sní v noci, kdyby plakala, nějak vydržela, ale mě to příjde taky moc drastické - nemít maminku a ani mlíčko. Ale nechat ji doma a v přítomnosti maminky nedostat mlíčko, když je tak na dosah mi příjde snad ještě horší :nevim:
Zasloužilé maminky, prosím vás o radu :nevim: Mám z toho docela výčitky, že snad budu špatná mamča, když jí vezmu to její nejmilejší, ale jednou se skončit musí :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3471
27.4.12 08:31

AHoj,
já kojila bez týdne do dvou let. Nechtělo se mi přestat, říkala jsem si, že je to naposledy, dcerka pila jen v noci, ale několikrát :zed: . Pak jsem začala chodit do práce(nejdřív kurs) a byla jsem nevyspalá, nemohla se soustředit. To mě přesvědčilo, že už musím přestat, tak jsem to utnula za dne na den. Sice večer plakala, ale usnula, v noci se vzbudila, prostě jsem jí nedala. Zvykla si během týdne, ale dodneška mi žmoulá bradavky, když jsem nahá a ona za mnou přijde do postele :D .
Dát dítě na týden pryč mi přijde pro něj hodně stresující, už tak má stres z toho, že nedostane mlíčko od mámy. Udělala jsem to takhle 4× a nikdy jsem dítě pryč nedala :nevim: . Každopádně držím palce, jsem ráda, že tohle nemusím řešit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
27.4.12 11:23

Pokud je malá závislačka a když tě vidí, tak se sápe a ty víš, že že podlehneš, tak bych ji dala babičce. Babička prostě mlíčko nemá, tak nedá. Určitě bude kňourat a žadonit, ale když není, tak prostě není … Hlavní je vymyslet program tak, aby malá měla dost zábavy a podnětů a na kojo si nevzpoměla. Taky zkusit jiné rituály pokud je třeba zvyklá kojit před spaním (po koupání, převlečení do pyžama) tak zkusit uložit opravdu „mrtvé“ dítě a třeba i to koupání pro jednou oželet.
Když to zvládneš a nepodlehneš, tak si ji nechaj doma a zvládněte to spolu. Chce to pomoc chlapa, aby tě zastoupil v problémových situacích (kdy je malá zvyklá na kojení - předpokládám po probuzení, před spaním), prostě nastoupí táta a ty se stáhneš do pozadí.
Hlavně musíš být sama přesvědčená o tom, že to chceš a že je to správné, jinak ten prcek vycítí tvoje váhání a „ukecá“ tě.
Hodně sil, já odstavovala dva prcky hruba v roce a půl, takže vím, jak jste na tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová