Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Máme asi růstový spur, po dnešním kojení po 2 hod mám úplně sucho, Rafánek ječí. Rozmrazila jsem zásoby, ale ze stříkačky po prstu to nechce (no možná taky nemá hlad a já jen blbnu). Asi budu mujset vybalit lahvičku, ale bojím se, neodstaví se mi?
Počítám že k ránu zase mlíko bude a z flašky by dostal třeba tak 1× denně. Co myslíte, je to v pohodě?
Dle své zkušenosti říkám NE. Tomík pil příležitostně z flašky od 2měsíců - potřebovala jsem ho to naučit, aby mohl být krmen MM, když jsem byla ve škole. Pil z Aventky, dudlík č.1 a nikdy nebyl žádný problém. Přicucnul se z flašky, k prsu, pil MM, později UM, neměl prblém s ničím. Kojila jsem ho tak, jak jsem chtěla - plně do 5m, pak do roka.
S Ondrou jsem to chtěla taky tak, abych mohla občas vypadnout z domů, ale docela dlouho flašku nechtěl a neuměl se z ní napít. To už jsem ale měla školu hotovou, takže mě nic nenutilo ho to nějak vytrvale učit. Časem se to pak naučil, ale až s příkrmy a čajíkem.
Takže hodně záleží i na miminu, ty si to můžeš naplánovat jak chceš, stejně si to malý zařídí tak, jak chce on
![]()
Chybí mi možnost odstaví flašku
Mates ji do 4m nechtěl ani vidět. Hele, já když řval, tak zkrátka byl pořád napojenej na prso a já pila hektolitry vody a vždy se to srovnalo. Ale byla jedna krizovka ve 4m, kdy už jsem myslela, že je konec.
Ale přesně v těch 6t nebo kdy si pamatuju, že tu byli tchánovci a tchýně na mě trochu nevěřícně koukala, jak FURT kojím a že to dítě FURT řve, když nemá prso v puse.
Zmatení flaškou může nastat, po tom, co jsi psala, že se při koju perete - já osobně bych neriskovala, kojení mi přijde jako velmi vachrlatá nádoba, která při sebemenším zásahu zvenčí má tendence se vylít. Pokud se vzteká, že mu to neteče, tak flaška teče dobře - i když má pidiprůtok, tak není potřeba roztahávat, aby to teklo - teče hned…
Teorie o poptávce a nabídce - to asi nemusím rozepisovat - víš sama. Vem Rafíka do postele, vem si tam pití a knížku, pár polštářů a nevylejzej, dokud nebudeš mít prsa k prasknutí. Dej ho doprostřed, tu lehni zprava, tu zleva a furt dokolečka. A nejlépe jen v gaťkách a Rafík jen v plence. (když si ho vezmeš k sobě na bok a dáš za něj polštář, tak se mu na tom boku bude pohodlně ležet a na ten polštář se ti dobře položí knížka
)
Tak je pravda, že mu to z lahvičky poteče bez práce, tak by mohl začít ztrácet sací reflex. Ale za 1× denně snad ne.
Dej dudlík s co nejmenší dírkou a prý je dobrý Avent, má široký dudlík, který nutí dítě rozevřít ústa zeširoka jako při kojení.
Ale určitě se ti do rána zase nalijou a nebudete to potřebovat. Po dobu spurtu hodně pij a zkus si odpo lehnout. (U nás třeba nerealizovatelné, ve spurtu se nespalo a kojilo po 20 min. Ale přežili jsme všechny.)
Určitě se neodstaví, malej v porodnici odmítal mé prso a z ostatních proprietek to taky nechtěl, tak nakonec doktorka přinesla flašku a pil jako blázen. Tři neděle ještě takhle jedl z flašky, já odstříkávala, protože jak neuměl sát tak mi prsa rozžvejkal do krve. No a nebyl absolutně žádnej problém s přechodem zpátky k prsu. Saje ukázkově ![]()
čiči jenže on když mu to neteče, tak se pouští a ječí, musím dávat dudlíček - to by teda žádnej relax nebyl. Kdyby hezky tahal, tak já bych to klidně ty hodiny vydržela.
problém je u mě, že když je mlíka dost, tak se spouští samo. On to roztahává maximálně pár vteřin, než se pustí.
s tou flaškou máš recht, ta teče taky furt. No hladem ho přece řvát nenechám, můžu ještě zkusit tu stříkačku.
LucaLuca
hele já tohle už zažila, třeba hned tenhle pátek a v noci už mě zase prsa bolela, jak se nalila. Mám pocit, že se mi to stane hned, jak po půlnoci nekojíme 2×. Ale spraví se to.
homeo jsem zkusila při porodu, nepomohlo to. A protože homeopatie přece žádné studie nepotřebuje a dobrá zkušenost vlastní a z okolí nám jako důkaz stačí, potom mě tahle zkušenost taky stačí (kdoví jestli jsem toho císaře nakonec neměla kvůli homeopatii, že? ![]()
Jo, mě se mlíko po pauze delší jak 2h spouští samo ještě teď, zrovna včera se Mates po pár tazích zase sprchoval ![]()
No on se při spurtu taky pouštěl, řval, tak do náručí, uššat - syčení přímo do ouška, občas pomohlo, občas řval. Pak znovu nabídnout prso, rychle, když otvíral pusu k pláči, tak ho tam vrazit… Po chvíli i téhle prachbídné stimulace prso něco začalo dávat, to ho uklidnilo - nebo taky ne. Když řval jak tur a já přemýšlela, kdeže je v Prze ten babybox, tak jsem si zkrátka za pekelného řevu přečetla pár odstavců, abych ho nezabila a šlo se zkoušet znovu. (nejsem zastánce vyřvávací metody, ale bylo to zabít nebo přežít
)
Taky jsme měli přibližně v tomto věku podobný problém, ale flašku znal už z období šestinedělí. Lukáš je hrozně nespavé miminko a já byla po porodu tak vyřízená, že se mi moje mamka snažila všemožně pomoct. Takže jsem odstříkávala a ona si ho každý den na 3 hoďky brala do kočáru (občas déle, občas míň, záleží, kdy došlo papání ve flašce a mazali zpět domů). Když jsem měla pocit, že u prsu začíná dělat caviky (nechtěl tahat a vztekal se), tak jsem na pár dní flašku „vy:,–(ila“ a pak se zase mohlo pokračovat. Teď už přebytky nejsou, ale jeden čas jsem přidávala krmení z flašky před spaním, aby mi dal aspoň první 3 hodiny spánku, protože se i velmi často v noci budí. Takže z mé zkušenosti se nic nestane, jen je potřeba sledovat a jak začne u prsu „lenošit“, tak pár dní neflaškovat.
Dudlíček celkem pomáhá, pomáhá ikdyž ječí kvůli přílišnému toku mlíka, nebo když je tak hladovej, že se nedokáže přisát.
ale když je sucho, tak se interval, po který udrží prso v puse, zkracuje až k nule.
teďka spinká v postýlce v obýváku, měla jsem ho dát do ložnice a jít taky spát, ale nepočítala jsem, že zabere … takže mi nezbývá že ti chatovat a čekat až se vzbudí a doufat, že tam už alespoň půldeci bude. (přenesení by ho vzbudilo a kdybych ho nechala tady, tak bych stejně neusla, protože bych nevěřila ani chůvičce).
Tak mě napadá, že když stejně mám obvykle prso jako flašku (teče samo hned), tak by se tou flaškou nic zkazit nemuselo, ne?
prso mi teda teče samo tak minutu, pak už tahat musí.
no nejmenší aventku jsem vybalila z opriginálního obalu a vysterilizovala.
Mě napadlo, co odsávačka, když máš pocit, že se to děje, když v noci málo pije, tak vždy odsát. Neboj, i kdyby se za chvíli vzbudil, tak dáš neodsáté prso, ono tam něco bude. A v nejhorším stříkačkou to, co jsi odsála.
A nebo odsát to prso které není na řadě, aby bylo prázdné, to pro tělo bude signál, aby začlo produkovat víc.