Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla bych se zeptat, jak je to s odstoupením od smlouvy dle par. 53 obč. zákoníku, kdy při nákupu přes internet lze odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez udání důvodu. Je to tak i v případě, že zboží přes internet objednám, ale vyzvednu si ho osobně?
Ztratila jsem mobil a dost spěchá nákup nového, nechce se mi čekat na poštu či PPL, zároveň ale nemám možnost jet si mobil někam do kšeftu vyzkoušet.
Všem děkuji za zkušenosti.
Jako že si ho chceš objednat přes internet a na prodejně prohlédnout jestli ti vyhovuje? Proč rovnou neobjednáš něco o čem víš že by ti vyhovovalo? ![]()
každopádně mám dojem že to má jak která prodejna, někdo ti nechá mobil vyzkoušet ještě předtím než ho koupíš, někdo řekne že to není možné, u někoho můžeš vrátit i už rozbalené zboží, někdo chce i krabici v origo celofánu… Ze zákona by to vrátit mělo jít, jde o to jak se který prodejce bude cukat…
Myslela jsem to tak, že nemám možnost jet do kamenného obchodu si něco zkoušet. Mobil objednaný na netu by mi vyzvedl manžel po cestě z práce. A měla bych na vyzkoušení právě těch 14 dní, po které bych mohla odstoupit od smlouvy (pokud bych tedy mohla).
Jedná se zde o to, jak se uzavře kupní smlouva. V případě, že zboží objednáš přes internet, telefon, fax nebo jiným prostředkem komunikace na dálku, do 14 dnů odstoupit od smlouvy můžeš, ale nesmíš prodejci podepsat uzavření kupní smlouvy na místě, tzn, třeba klauzule na faktuře. Protože ta objednávka by mohla být brána pouze jako návrh kupní smlouvy. Jednoduše řečeno: objednej přes internet, zaplať hotově, převezmi stvrzenku o zaplacení a nic nepodepisuj.
Ještě si v tomto případě prostuduj obchodní podmínky obchodu ohledně osobních odběrů, jde o to, aby nebylo podmínkou osobního odběru uzavření kupní smlouvy na místě.
Díky za odpověď. Na stránkách bohužel nic bližšího není, jen to, kde je osobní odběr možný.
Pokud nemají na stránkách obchodní podmínky, tak tam ani nenakupuj. Obchodní podmínky tam shop musí mít uvedené ze zákona.
Obchodní podmínky tam samozřejmě mají, ale tuto konkrétní informaci ne. Obchod je to solidní.
Tak se jich prostě zeptej, třeba pod falešným jménem
jak to mají.
No jasně, ale já už to včera večer nahonem objednávala, abych to třeba už dnes (nebo zítra) měla. ![]()
Tak při odběru jsem se na to ještě přeptala, takže tu 14denní lhůtu mám, ale asi jsem se tím zabývala až moc, protože fakt o vrácení uvažuju! Je to na palici, nevím, co jiného vybrat. Má trochu blbé ovládání, dobře, to bych si asi zvykla, ale včera se nabíjel 4 hodiny a stále to ukazovalo nabíjející se baterku. Počkám na příští nabíjení a pak se rozhodnu.
Ach jo, nové vybírání, zase přepisování kontaktů, no hnus fialovej.
![]()