Olej - smažení, saláty

8.10.15 08:54

Olej - smažení, saláty

Zdravím holky ve spolej :mavam:

zatím ještě nejsem mamka, ale napadlo mě, že máte hodně zkuśeností, tak mi třeba dáte víc typů :)

1. chtěla jsem se zeptat, jaké oleje nejčastěji používáte na smažení? Moc často doma s přítelem nesmažíme, proto nemám vůbec přehled 8o :nevim: zrovna čekáme velkou rodinnou sešlost, tak se chci vytáhnout, že zvládám i tohle :oops:

2. A pak mě ještě napadá, nějaké typy na oleje do salátů? Který se vám osvědčily nebo naopak vůbec? Saláty miluju, ale kolikrát olej vynechám a to jak váichni víme, by se nemělo :roll:

Díky moc, holky za pomoc :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
8.10.15 08:57

@Mrs.Pancake na smažení řepkový, saláty a studené věci - olivový, lisovaný za studena. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
8.10.15 08:58

Ahoj, ja olej pouzivam minimalne-nesmim ho, ale kdyz treba taky chystam na nejakou oslavu tak slunecnicovy ten repkovy mi prijde ze smrdi, a na smazeni pro pritele jedine sadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
8.10.15 09:05

Na smažení řepkový nebo slunečnicový olej, na řízečky klidně i sádlo, krásně to provoní :srdce: Na saláty dává přítel olivový, ale protože ten mi moc nechutná, tak já jsem schopná kápnout trochu toho slunečnicového nebo vůbec olej nedat a nechat salát na sucho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
8.10.15 09:06

Smažím na sádle (bakelit alias rostlinné oleje nevedeme). Nicméně, nesmažím často. Tolik proklamovaný řepkový olej je zdraví škodlivý, až nebezpečný (karcinogeny). Rostlinné oleje a margaríny byly náhražky v době války, snažím se používat spíše lokální věci, na které je naše genetická výbava zvyklá. Takže žádné kokosové oleje apod. Na saláty dávám buď lněný olej, občas oliváč, ale ten nám moc nechutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
8.10.15 09:09

@Apaji :mrgreen: se musím smát, bo je tolik kuchařů, kteří tvrdí, že na smažení je nejlepší řepkový :mrgreen: U nás ho používáme, protože smažím cca 3× za rok :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
8.10.15 09:10

Na smazeni sadlo a na vareni a studenou kuchyni pouzivam olivovy lis. za studena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
8.10.15 09:11
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
8.10.15 09:16

@martina.se
Je to reklama, bo řepka je dotovaná a MZ tlačí, aby byla používána. Je zvláštní, že rosničky v televizi, když je pylové zpravodajství nikdy neřeknou, že je pylová sezóna řepky, protože prý pyl z řepky nezpůsobuje alergie :zed: Já nemám alergii na nic, jednou jsem ale byla nucena pochodovat řepkovým žlutým polem. Teklo mi z očí, nos jsem měla jako bambuli, z nosu mi tekla doslova voda, vysmrkat nepomohlo. Hnus. Navíc ten nasládlý smrad jako nemyté dámské přirození :poblion:

Řepkový olej by byl zdraví neškodný, pokud by byl lisovaný za studena. Procesem jakým prochází obsahuje prokazatelně karcinogenní látky. Ale lidem je podsouván jako zdravý. Raději jsem se vrátila k osvědčeným postupům a potravinám, než „moderním a zdravým“. Samozřejmě razím heslo, že všeho moc škodí. Sežrat kostku másla denně nebo denně smažit ať už na sádle nebo na oleji by nikomu na zdraví neprospělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
8.10.15 09:19

Řepkový na smažení, do salátu zbožňuju olivový s citronem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
8.10.15 09:21

@Apaji Já teda nevím o tom, že by se někde psalo, že je řepkový olej zdravý. Ale je nejlevnější a dnes hodně lidí kupuje podle ceny :nevim:
A to už odbočím od tématu, ale mně kvetoucí řepka neskutečně voní a každé jaro se těším, až bude kvést :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
8.10.15 09:23

Smažím nejčastěji na sádle případně slunečnicovým oleji. Řepkový nekupuju, nechci podporovat ten žlutý hnus, který zaplavil naše pole.
Na studenou kuchyni olivový olej.

• Citovat
  • Upravit
22517
8.10.15 09:24

ŘEPKOVÝ OLEJ

@Apaji píše:
@martina.se
Je to reklama, bo řepka je dotovaná a MZ tlačí, aby byla používána. Je zvláštní, že rosničky v televizi, když je pylové zpravodajství nikdy neřeknou, že je pylová sezóna řepky, protože prý pyl z řepky nezpůsobuje alergie :zed: Já nemám alergii na nic, jednou jsem ale byla nucena pochodovat řepkovým žlutým polem. Teklo mi z očí, nos jsem měla jako bambuli, z nosu mi tekla doslova voda, vysmrkat nepomohlo. Hnus. Navíc ten nasládlý smrad jako nemyté dámské přirození :poblion:Řepkový olej by byl zdraví neškodný, pokud by byl lisovaný za studena. Procesem jakým prochází obsahuje prokazatelně karcinogenní látky. Ale lidem je podsouván jako zdravý. Raději jsem se vrátila k osvědčeným postupům a potravinám, než „moderním a zdravým“. Samozřejmě razím heslo, že všeho moc škodí. Sežrat kostku másla denně nebo denně smažit ať už na sádle nebo na oleji by nikomu na zdraví neprospělo.

Dívám se často na televizi Mňam - je to celé o vaření, angličtí kuchaři.
Jedenz nich je veliký propagátor řepkového oleje, jiný mu prý do jeho restuarace nesmí.
Ostatní angličtí kuchaři v Mňam věšinou používají olivový. Občas řepkový i slunečnicový.
Já nesmažím. Na běžné vaření střídám olivový s řepkovým. Láhev mi vydrží čtvrt roku, i déle. Do salátů dávám olivový, zkoušela jsem i jiné oleje ze zdravé výživy, nepoznala jsem rozdíl (kromě ceny).
Držím zakladatelce pěsti, ať se jí vaření povede!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kamikadze
8.10.15 09:30
  • Citovat
  • Upravit
Kamikadze
8.10.15 09:31
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek