Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Koniklecová Já bych do 3nesla,hlavně když se chlap nezapojí …Mě to přijde tak že chce 3jen aby tě držel doma
…Jsou tací chlapi.....
@Micaella22 proč deset let? Já mám tři děti a 10 let doma nejsem ani zdaleka.
@Koniklecová píše:
Holky, dekuji moc za podporu!Ale cim aegumentovat? Vzdycky kdyz se bavime, tak mi prijde, ze vlastne na konci mam pocit, ze se vubec neshodneme a nikam jsme se neposunuli. Ja se opravdu necitim, manzel chce urcite. Nevim, jestli se to ale zmeni, jestli treba za par let budu chtit…
Argumentuj tím, že péče o malé děti je náročná a pokud on se jim nemá moc času věnovat, musíš ty o to víc. A že nejsi hadr na holi. Musí si uvědomit, že pokud budeš mít tři děti rychle po sobě, tak budeš zanedbávat péči o sebe a zájem o něj půjde úplně stranou. A je si jistý, že chce unavenou a strhanou ženskou, která o něj ani nezakopne a sex má jen z povinnosti, pokud vůbec? Je v jeho i tvém zájmu a zájmu vašich současných dětí, aby ses teď soustředila na ty dvě, až budou trochu samostatnější, tak si trochu oddechla a udělala něco pro sebe a až nabereš síly, třeba i tebe samu myšlenka na třetí dítě nadchne.
Já mám tři děti relativně krátce po sobě a i když jsme vždy věděla, že třetí chci, rok po porodu druhého jsem se na plánování třetího určitě taky necítila. Ale pak jsem ty starší dva vypiplala, stali se šikovnými, samostatnými, užili jsme si aktivity, které by s miminkem dělat nešly a pak přišel čas na to třetí.
My jsme otázku třetího dítěte řešili asi rom a půl. Já jsem chtěla, muž napřed vůbec, pak možná a nakonec jsem teď v 16tt. I ty do toho můžeš časem dozrát, nebo naopak on si to rozmyslí. My jsme se shodli na tom, že v této otázce má právo veta ten, který dítě nechce. Řekni, že teď nechce a, ale třeba za rok, dva se to může změnit. A pokid se nestará, tak je jasný, že by si nadělal kopu děti. Tak ho zaprahni a třeba si to rozmyslí.
@Koniklecová My byli na trech detech dohodnuti, ale kdyz byl druhemu rok, tak jsem taky nemela nejmensi chuti do dalsiho. Tou dobou to bylo asi nejnarocnejsi. Tak mame mezi druhym a tretim tri roky, to uz byl pohodovy rozdil. Takze byt Tebou, tak to manzelovi nevyvracim, ale opravdu bych sla pres to, ze jsi ted vycerpana a ze mate na plozeni deti v dnesni dobe nejmene 10 let casu. Na druhou stranu trochu chapu i chlapa, ze chce ted, protoze je starsi a mozna taky citi, ze mu ubyva energie a nechce mit dite jako dedek
. Nevim ale, jak mu dusledne vysvetlit, ze to uplne nezatracujes, jen v tuto chvili odkladas na neurcito
.
@migmina
Ja nevim, o tom, ze by vylozene chtel kluka nikdy nemluvil…
Holky zboznuje.
Zkusim vysondovat, jestli by v tomhle nemohl byt zakopany pes.
Jit na rodicak nemuze, nezkloubil by to s praci a vydelava o dost vic nez ja.
Ale nejak se mi to nechce verit, ze by to bylo v tom, ze chce kluka nebo me drzet doma, porad mi rika, ze muzu jit ven, na kavu a tak. Jenze nemam tu moc s kym, zatim tu nikoho moc neznam. ![]()
Jinak vsem moc dekuji, otevrelo mi to trochu oci jinym smerem, snad to nejak ustojime a zvladneme si promluvit, abychom to teda rozlouskli!
![]()
Záleží jestli 3. nechceš vůbec nebo jen teď. Jestli jen teď, tak bych řekla, že klidně jen pozdeji. V okolí mám nejčastěji 3 letý rozdíl.
Pokud vůbec, tak to říct rovnou, ideálně jen věcně.
Jinak já mám mezi 1. a 2. 6let. Mezi 2. a 3. 2roky. A lepší mi přijdou ty dva roky. První rok byl sice náročný, ale teď mají 1 a 3 roky a už si zvládnají spolu hrát. Ta nejstarší je už úplně jinde
@Koniklecová S tím chozením na kávu a tak to může chlap taky myslet pouze teoreticky. Tohle vidím „online“ u sousedů co se rádi hádají na chodbě aby se nehádali před dětmi ( v 1+1 nemají kam jinam utéct) on si stěžoval že ona kromě dětí nemá zájmy a nikam nechodí, teď jim mladší dítě trochu odrostlo a ona chce chodit na cvičení a občas s kamarádkami na pokec bez dětí a on s hrůzou zjistil že to znamená že by se taky musel postarat on a tak si teď stěžuje že on je chudák strhaný z práce a ona by pořád chtěla někde trajdat. ![]()
@Koniklecová Ahoj
holky tady mají pravdu, taky to teď doma řešíme.. Ale já mám mezi těma dvěma teď odstup přes 6 let, o druhé jsme se snažili dva roky v caru, takže dcera, která má 7 let mi s malým co má 7 měsíců dost pomáhá, zabaví ho když potřebuju, podává věci, je už dost samostatná, takže je to super
Manžel chce moc třetí, já asi taky, ale rozhodně né po roce, vždyť to bude pořád ještě syn miminko a teď se vůbec necítím na další těhotenství, první měsíce je mi furt zle a je to pro mě záhul a fungoval doma skoro pořád manžel když přišel z práce, když ti bude zle, nebo ti doktorka nařídí klidový režim, postará se o holky aby sis ty třeba mohla jít lehnout, nachystá jídlo? Shodli jsme se oba že tak po třech letech zkusíme ještě jedno, dcera už bude velká a malej trochu vypiplanej takže to bude pohoda. Jo abych nezapomněla, manžel hodně pomáhá, vaří, i okna umyje takže v tom problém nemáme
Dobře to zvaž
![]()
On by chtěl další dítě, vy potřebujete odlehčit v zátěži v péči o děti a možná se vám chce i třeba se částečně do práce.
První co chcete je domluvit se s manželem, že se domluvíte, ačkoliv máte odlišné potřeby a představy. Jasně si předem říct, že budete hledat takové řešení, které bude vyhovovat vám , manželovi i dětem.
Posléze si udělejte dlouhý seznam potřeb, které je nutné zabezpečit pro dosavadní fungování vaší rodiny včetně různých potřeba vás dvou, které odkládáte, protože na ně není čas/peníze. K těm potřebám které jsou zabezpečené připište kdo za to je v tuhle chvíli zodpovědný, ty které zatím nejsou zabezpečené nechte prázdné.
Posléze k tomu připište co vznikne za potřeby navíc s dalším dítětem a kdo by je měl zabezpečovat a na úkor čeho to nejspíš bude.
A posléze tedy zkuste hledat takové řešení, aby partner byl partnerem v rodinném životě víc - pokud chce víc dětí, bude za ně muset převzít větší zodpovědnost a péči.
Tohle bylo velke tema v lete. Mame dve deti, mladsi jsou skoro 4r. Muz strasne touzil po 3. Ja uz ani za zlaty prase. Nechci uz byt tehotna, rodit, nechci sestinedeli, kojit, vstavat co 2-3h. Uz jsem z toho tak unavena. Proste jsem mu to takhle rekla, jaky k tomu vsemu mam uz odpor. A proste pres to nejede vlak. Zeptala jsem se ho. Zda to dite odnosi, porodi, odkoji, bude se starat ve dne v noci. Odpoved - ne. Takze u nas uzavreno.taky na to mame podminky. Ale je to moje telo a necitim se fyzicky ani psychicky. Musel to proste prijmout. Ma 2 zdrave deti. Muze se naplno venovat jim.
Holky, diky za tolik jinych pohledu nez jsem v tom videla ja!
Nektere veci me ani nenapadli, ze by to tak mohlo byt! ![]()
S tou kavou, kdyz nad tim tak premyslim, nevim, nikoho tu moc neznam, mam jen par znamych, neco z prace a neco z hriste, nevim jestli by sel nekdo na kafe, ale jako jo, mohla bych asi i sama do obchodu po nakupech nebo tak, asi to vyzkousim, abych vedela. ![]()
To treti…
Ja nevim, me bylo kazde tehotenstvi dost zle, mozna to me od toho odrazuje, nevim. Holky mame zhruba 2 roky od sebe, takze vim jake to je.
Asi bych to zvladla, ale ted si to opravdu neumim predstavit. Kdybych aspon vedela, co za tim je, jestli chce opravdu toho kluka, ale o tom on nikdy nemluvil, na holkx se tesil, nevypadalo to, ze mu to vadi…
Nebo jak tu nekdo psal, ze by me chtel drzet doma, me se to nezda, pred detmi jsem normalne chodila do prace, proc, to by nemelo duvod. No, uvidim vecer. Vsem ale moc dekuji! ![]()
@Ou Dekuji, to je perfektni, to urcite udelame! ![]()
@Koniklecová no řekl alespoň 2, z čehož bych vyrozuměla minimálně 2. Jak to vidíš do budoucna? Myslíš, že třeba jednou by si ještě jedno chtěla? Ty jsi mladá, třeba to na tebe fakt přijde a budeš chtít, až holky odrostou, ale na druhou stranu manžel zase úplný mladík není. Buď jak buď si tohle musíte rozhodnout hlavně vy 2.
Holky, tak jsme si vcera s manzelem sedli a je jasno.
Manzel dalsi dite chce, pohlavi v tom pry nehraje roli, ale za kluka by byl rad.
A pry teda cim driv, tim lepe.
Dokonce mi rekl, ze je ochotny pockat, ale rozdil vic jak 3 roky u deti nechce (je s bratrem o 6 let a vubec si nerozumi). ![]()
Holky mame po zhruba 2 letech.
Ja jsem to asi uplne nezpracovala, pripadalo mi, ze to co jsem rikala ja vubec neposlouchal.
Ted teda vim na cem jsem, ale hodne me to mrzi. ![]()