Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ten tvůj manžel je muslim nebo cestuje časem a pochází ze středověku? Jako haló, máme 21. století, o tom, jestli bude žena těhotná nebo ne si rozhoduje sama. Pokud tak strašně touží po dítěti, ať si najme náhradní matku a pak chůvu. Tobě prostě 2 momentálně stačí a on ti ani s nima nepomáhá (chůvu asi taky nemáš, předpokládám), tak ať si milej zlatej nakašle.
@Heivka píše:
@Koniklecová .Jestli se sourozenci budou nebudou mít rádi je tak ze 70% o kompatibilitě povah a ze 30% o rodinném zázemí a vztahu rodičů (moje vypozorované odhady).
S tím souhlasím. Je fakt, že u sourozenců s malým věkovým rozdílem je větší pravděpodobnost, že budou mít podobné zájmy a lépe se budou kloubit aktivity (v tom smyslu, že je bude oba naráz bavit třeba Duplo, hry na rytíře nebo vrtání se v písku, ujedou podobnou vzdálenost na kole nebo můžou chodit do kroužku pro stejnou věkovou skupinu). Ale jinak bych řekla, že to o věku fakt moc není. Já mám mezi prvními dvěma dětmi rozdíl 21m a jsou skoro jak dvojčata, nerozluční a mám kamarádku se stejně starými dětmi, které se neustále řežou a hádají. My jsme se sestrou od sebe skoro 5 let a vždycky jsme se měly rády a byly jsme schopné se sobě přizpůsobit i v hrách.
@Koniklecová já bych manželovi hlavně řekla, že jestli chce třetí dítě, tak se bude muset začít podstatně víc zapojovat. A to ne tak, že naslibuje, že se s třetím zapojí, ale že se napřed zapojí s těmi, co máte a dokáže, že to vydrží dlouhodobě. Protože jestli on chce, tak pro to musí i něco udělat. A ne že si dupne a bude se skákat, jak on píská. A samozřejmě se zařiď i podle sebe, dej tomu šanci, opravdu se ti může stát, že za dva roky to uvidíš jinak, ale teď máš doma ještě skoromimino, máš nárok pustit plánování dalšího dítěte k ledu.
Holky dekuji moc za vsechny reakce. ![]()
Manzel neni spatny, neni to muslim nebo tak neco, s tim synem, rikal, ze by ho bral vic, nevim, zkusim to s nim jeste probrat a zjistit jestli to teda neni touha po synovi, jako 4 deti jsou pro me uz naproste scifi kdybychom teda meli treti a byla by to zase holka a manzel opravdu toouzil po synovi. ![]()
Je fakt, ze asi rozhoduje doma vic on, ale me to nevadi, vlastne jsem si myslels ze jsme se doted na vsem dulezitem shodovali. ![]()
@Keyllah
No to si prave jen predstavim, ze to tak nejak bude a desim se dopredu. ![]()
Ja to zkusim, uvidim ceho se doberem. ![]()
Ten napad s rokem pomahani je fajn, to zkusim navrhnout.
![]()
@Ziuatanejo píše:
Fiiha, vubec teda nevim co bych delala na tvem miste, ale byla bych z toho spatna. Takovyhle pristup, ze mi chlap nadiktuje kdy a kolik mam JA nosit a rodit deti, by mi prisel jako strasna zrada a absolutni neucta ke mne jako kle cloveku. Nejsem prece jalovice. Obzvlast, pokud se v peci az tak neangazuje - to by mi vadilo uplne nejvic. Ze on bude diktovat a svuj zivot (krome vydaju, coz cloveka zas tak nezasahne) nezmeni, zatimco ty budes nosit, rodit, skakat, nespat a to vsechno jeste s usmevem.
No presne, takhle nejak to vidim taky!
![]()
Holky, myslite ze to je fakt touha po synovi?
Ze dokud se nepovede kluk, ze bude manzel chtit dalsi a dalsi deti?
Vzdyt bychom mohli mit treba 10 deti a zadne by nebylo kluk!
Manzel nikdy nic spatneho na holky nerekl, i kdyz to vemu zpetne, urcite mel radost. ![]()
@Koniklecová píše:
Holky, myslite ze to je fakt touha po synovi?Ze dokud se nepovede kluk, ze bude manzel chtit dalsi a dalsi deti?
![]()
![]()
![]()
Manzel nikdy nic spatneho na holky nerekl, i kdyz to vemu zpetne, urcite mel radost.
Hele to si nemyslím. Spíš možná na něj leze „stáří“ a myslí si, že za rok už bude pozdě. A jinak, když ty budeš utahaná a naštvaná na celej svět, když budeš mít dítě podle něj, tak ty děti to vycítí a nemusí to vůbec dopadnout dobře. Jak on si plánuje s tím super sourozeneckým vztahem.
Já tě dost chápu. Taky to tak v sobě řeším. Máme teda jen jedno, a bude jí za za chvilku rok. A taky to tady není s pomocí a kamarády úplně tak růžové. Svojí rodinu mám daleko. A fakt řeším, jestli mít dítě brzo po sobě, abych se pak mohla rychle vrátit do práce, ale s tím, že to bude mazec. A nebo až později, ale zase o to déle budu doma. No u nás hraje roli věk, takže čí dřív tím líp- Jako extra se nechráníme, takže kdyby to přišlo dřív, tak bych to nehrotila. Ale kdybych si měla vybrat, tak později.
Jinak manželovi můžeš říct, že děti které jsou počaté dřív než po 18ti měsících mají vyšší riziko vývojových vad. No, ale nešla bych do HA na tajnačku. Spíš opravdu důrazně promluvila s manželem s tím, že si dítě opravdu nepřeješ, a že se na to teď necítíš. On je sice starší, ale ne tak, že by musel mít dítě hned.
@Koniklecová Tak ona to ta touha po druhém pohlaví opravdu být může, ale muž si to nemusí chtít přiznat aby to nevypadalo že nemá holčičky rád. Můj muž vždycky chtěl jak holku tak kluka aby si „vyzkoušel“ obojí. U obou dětí jsme si nenechali říct pohlaví ale u obou porodů jsem viděla tu radost když se jako první narodil syn (většina našich blízkých kamarádů má holky) taková ta hrdost, že má kluka a u druhého porodu ta úleva že je to holčička. Nemyslím si že by děti měl míň rád kdyby byly v opačném pořadí nebo stejného pohlaví ale takhle mu to zapadlo do jeho představy rodiny. O třetím občas mluvíme, ale protože je dcerka ještě hodně malá (8m) tak to rozhodnutí odkládáme, ale narozdíl od vás máme ty představy a obavy dost podobné. Na jednu stranu je nám líto že už bychom nikdy neměli to úplně maličké miminko na druhou stranu by další dítě mohlo znamenat že nebudeme v budoucnu všechno zvládat po finanční stránce bez nějakých větších omezení a určitě bychom museli jiné bydlení řešit mnohem dřív než chceme. Ale jsme mladí a tak jsme si na rozhodnutí dali limit do mých 35 let (pro mě je to hranice po které už dítě nechci abych pak neřešila nejhorší pubertu dětí a svůj přechod).
@Koniklecová píše:
Holky, myslite ze to je fakt touha po synovi?Ze dokud se nepovede kluk, ze bude manzel chtit dalsi a dalsi deti?
![]()
![]()
![]()
Manzel nikdy nic spatneho na holky nerekl, i kdyz to vemu zpetne, urcite mel radost.
Řeknu ti, jak to bylo u nás.
Manžel chtěl vícero dětí, ještě za svobona jsem mu řekla, že 2, maximálně 3. Souhlasil. Po 3 dítěti ale začal zas a hádali jsme se kvůli tomu asi 5 let. Byl zhruba jako tvůj manžel - moc nepomáhal, ani s těma dětma, ale všechno jsem dokázala zvládnout a nestěžovala si.
Jednoho dne jsem mu řekla, ok, pokud jsou děti tvoje priorita, tak to čtvrté ti porodím, ale živit nás budu já a o děti se budeš starat ty, protože já prostě 3 nezvládnu. I když budu mít plat pětkrát menší než ty, nevadí, uskromníme se, protože děti jsou přece priorita a jakmile budeš moct, vezmeš si někde částečný úvazek nebo práci z domova. Už o tom nikdy znovu nezačal.
A jen dodatek. Po 17 letech vztahu si našel milenku a odkráčel. Dětem se nevěnuje, za 6 let je třeba neměl ani na jeden den letních prázdnin. NIKDY by NIKOHO nenapadlo, že by opustil rodinu a už vůbec ne, že by kašlal na ty svoje milované děti.
Tím chci říct, že bys měla myslet i na sebe a na to, že by ses třeba nedej bože jednoho dne musela o všechny děti starat sama. O dvě se stará líp než o 3. ![]()
@P4ja
Dekuji moc!
To muze mit neco do sebe, tuhle vedl takove zvlastni reci o starem zeleze… ![]()
Holky on manzel neni spatny, mozna to tady vyzniva blbe, ale ja prave taky hledim, vypada jak kdyby se zjancil. Takoveho ho vubec neznam.
![]()
Ja prave jsem si rikala, ze bych si ted uzila holky, na posledni rok mozna uz sla castecne pracovat. Uvidime.
S tou HA mas pravdu, musime si to rict narovinu jak to je a jak to bude. Moc dekuji! ![]()
@Heivka
Ja rozumim, mozna to ma manzel podobne a nechce to priznat, aby to nevypadalo, ze nema holky rad. ![]()
U nas problem s bydlenim neni, vesli by se i tri i ctyri deti, asi i s financema by problem nebyl, pokud bych nezustala sama.
Nad tim prave taky dost rozvazuju, nas bylo doma dost, meli jsme ruzne otce a lepilo se to, jak to slo… to bych prave nechtela. Mozna proto se i na vic deti encitim, kdyz vim, jak to muze byt blby. ![]()
@botl
Jej, to je mi moc lito, to muselo byt tezke.
![]()
Ale clovek nikdy nevi, co se tomu druhemu honi v hlave a jak se nakonec rozhodne. ![]()
A dekuji za tvuj prispevek, premyslim o vsem jeste o to vic.
![]()
To je hrozne , je mi te strasne líto. V 25 by jsi měla si užívat života. Tím nemyslím střídat partnery,ale cestovat poznávat svět, vyjet na working holiday cokoliv a tak jsi v 25 uvazana jak pes u boudy s panovacnym chlapem. Až ti bude 40,tak budeš mít mega krizi středního věku.
@Victoria1988 Tak ne každý touží po tom courat v 25 po světě a ve 40 se marně pokoušet o dítě, naopak sednout do letadla a ve 40, nebo i později, jet poznávat svět není problém, ale mít ve 40 funkční vaječníky a dostatek energie na těhotenství, porod a výchovu dítěte je dost velká sázka do loterie. Tady je spíš problém že pán nepochopil že s počtem dětí je to jako s turistikou, skupina se pohybuje podle nejpomalejšího člena (pokud dotyčný bezdůvodně nestojí na místě) protože zpomalit pro ty rychlé není problém, kdežto pro ty pomalé je zrychlení téměř nemožné.