Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@92Deniss A jak to u tebe probíhalo? O kolik mm ti posunuli dolní čelist? Jak dlouho jsi měla rovnátka před a po operaci? Jak jsi zvádla operaci?
@PaBatko
Rovnátka jsem měla nasazená skoro tři roky před operací ale připravené zuby jsem měla asi po roce a půl. Pak už se to prodlužovalo jen kvůli Covidu.
Musím teda říct, že jsem se z toho snažila furt nějak vykroutit a doufala, že na operaci nakonec nedojde 😂..
ale operace proběhla úplně v pořádku, upřímně ani nevím, o kolik mm mi čelist posouvali.
První dny po operaci jsou těžké to ti asi nebudu lhát ale já měla vše načtené, dlouho jsem si psala s holčinami co už měli operaci za sebou takže mě vůbec nic nepřekvapilo a když se podívám zpětně tak to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v mem životě.
@Martanka7 Chtěl bych se zeptat jestli uz bradu a rty citis nebo ne.
Dobrý den, čeká mě operace horní čelisti a zajímaly by mě zkušenosti s operaci horní čelisti.
1. Jak velký byly vaše otoky.
2. Citili jste horní ret pokud ne vrátil se cit?
3. Jaké řezy a pohyby vám s čelisti dělali.
4. Cítíte šrouby přes kůži?
Najdi si na netu „operace dle Leforta“ a pak koukni na stránky VFN Karlovo náměstí - stomatochirurgie
Dobry den slyšela jsem ze od roku 2024 by tuto operaci(ortognatni) už nehradila pojišťovna má někdo zkušenost? Popřípadě jaké jsou výdaje za tuto operaci?
Děkuji
Ahojky,
je tu někdo kdo podstoupil operaci čelisti v nedávné době? Mě to čeká teď v dubnu, tak bych uvítala nějaké informace z osobní zkušenosti ![]()
@Selinka1 ahoj. Můj syn právě postupuje ortognatni operaci obou čelisti. Zákrok je stále plne hrazen pojišťovnou. Jediné, co jsem doplacela byly šablony (asi 4.500,–) a pak plastickou operaci (modelaci) brady. (31.000,–). Ne každý ovšem modelaci brady potřebuje.
L.
Ahoj, o toto téma se zajímám už delší dobu. Chtěla bych to zkrátit, ale asi se mi to úplně nepovede. Jde o to, že od puberty pociťuju to, že mi ujíždí brada (zapadlejší dolní čelist), nikdy nebudu mít takový ty hezký rysy a kontury kolem krku jako Angelina Jolie, o čemž asi touží každá žena. 🙄 K věci, je mi 30 let, když jsem končila základku, byla rovnátka boom, takže před 15 lety jsem měla zámečky na pevno, vyrvali mi čtyři zuby, srovnali je, tím to haslo. Byl to starý Mudr., říkalo se, že třída, ale tenkrát se asi tyhle operace ještě moc neprováděly🤷♀️, nebo jsem nebyla vhodná? Kdo ví, měla jsem krásný srovnaný zuby, ale předkus mám vlastně do teď. Je teda jen 0,5 cm a já se po x letech odhodlávám na konzultaci k nějakému ortodontistovi. Už před pár lety jsem se dozvěděla o této operaci a strašně ráda bych ji snad podstoupila dobrovolně. Je to pro mě estetický handicap. O stránku dál jsem četla, jak někdo předsouvá dolní čelist. Jako bych psala o sobě. Nenávidím svoji ujíždějící bradu. 😏 Co se týče zdravotního hlediska, tak vlastně ani nevím. Chrápu, což prý lidi se zapadlejší dolní čelistí mají tendenci, ale to taky chrápou lidi, kteří mají postavení čelisti ok. Huhňám tak nějak od mala. Vím, že operaci provádějí hlavně ze zdravotních důvodů a proplácí pojišťovna. Ta cena je opravdu raketa, to bych si dovolit nemohla. Nemá prosím Vás někdo podobný příběh? Přijde mi, že o stránku zpět jsem tu podobný četla. Budu strašně moc ráda, když mi někdo hodí nějakou svou zkušenost. Taky bych docela byla zvědavá na nějaký fotky před a po operaci. 🙏 Jinak nemá někdo doporučení na ortodoncii v Pardubickým kraji? Mám malé miminko, takže dojíždět někam dál pro mě není úplné vhodné. Co jsem teda ale slyšela, všude mají stop stav
. Vlastně ani nevím, kam cílit. Jestli se obrátit přímo na tu čelistní chirurgii, jsem z toho strašně zmatená. Prosím moc moc o zkušenost druhých. ![]()
Příspěvek upraven 05.09.24 v 14:36
@Salasaa
Máte už prosím po operaci? Jaký jste presne měla problém?
Ahoj, já jsem se nakonec po několika měsíčím přemýšlení rozhodla, že operaci nepodstoupím. Mám strach, že bych sice vypadala lépe, ale kvalita života by se mi zhoršila, protože ta operace není žádná sranda.
@KachenkaOne
Taky jsem obětí vytrhávání zubů. To bohužel stále převládá, že ortodontisti řeší jen rovné zuby a skus a neřeší postavení čelistí. Mě trhaly zuby dva a předkus mám 0,2mm, takže jsem na tom o pár mm asi lépe než ty. Být tebou tak se objednám k vícero ortodontistům na konzultaci a přesně jim řekni, že chceš operaci. Ne každý na operaci chce připravovat. Ortodonista, který s tím zkušenosti má, ti pak řekne, co dál. Mě poslala do Facevision, kterou má pod palcem Mudr Foltán. který ale operuje už jen za prachy. Já byla na konzultaci u Mudr. Šebka a říkal, že bych byla případ na pojišťovnu. Že se pořád říká, že to pojištovna nechce již hradit, ale nikdy se to ještě nestalo. Budeš tam potřeboat rtg a nějaký skeny od ortodontisty a konzultace vyšla na cca 4000 a PC modelace na 8000. Na netu je spousta informací o téhle operace třeba fcb skupina Jaw surgery. Ty výsledky operace jsou úžasný. Já bych do toho šla, kdybych byla mladší.
Ahoj jsem 4 týdny po operaci spodní čelisti.
Děláno v Ostravě fno vše v pořádku prvních par týdnu je to boj hlavně stou stravou ale myslím ze to bude stát za to až se budu moct zakousnout normálně zatím pořad nosím gumičky.
@PaBatko Ahoj, moc moc dík za odezvu. ![]()
Ty jo, proč myslíš (snad nevadí tykání), že by se kvalita života zhoršila? Respektive, jak to myslíš?
Jako já taky nejsem už nejmladší. Bylo mi 30. Ale za mě se to snad vyplatí v každém věku? Tedy pokud to znamená, že by s tím mohly být spojený v budoucnu nějaký zdravotní komplikace, jak jsi psala i ty na předešlé stránce. Co tím MUDr. myslel? Slyšela jsem o spánkové apnoe třeba.
Bohužel, je to tak, mamka ale říká, že před těmi 15/16 lety ji ortodontista nenabídl variantu operace. Takže kdo ví, jestli jsem vhodný kandidát. 🤷♀️ Tenkrát za mě rozhodovali rodiče, bylo mi to jedno, o nějakém špatném postavení čelisti člověk nevěděl nic. 😒 Mám trochu strach, že na konzultaci mi řeknou, že ne a tím to skončí. Respektive jsem si taky všimla, že když posouvají dolní čelist, někdy se udělá extrakce jen horních zubů, a tím pak po operaci zapadnou čelisti (zuby) do sebe. Jenže mně tenkrát vyrvaly dva nahoře, dva dole. V podstatě skus mi sedí, stoličky na stoličky, tudíž se obavám, že nemají tu čelist kam posunout, pak už by skus neseděl. 🙄 No, víc se dozvím asi u odborníka, než tyto mé konspirace.
Co se týče těch ml, tak jen 2 mm? Nevím jestli jsem si to naměřila správně, ale prostě jsem skousla přirozeně a změřila si tak tu díru o kolik překrývají horní řezáky dolní. 🤷♀️ Třeba to je úplně v něčem jiném. Jinak jsem měla za to, že pár ml předkus je tak nějak přirozený obecně? Nemáš prosím foto? Klidně i do zpráv. Já sem hodím pro ukázku taky. První normální skus, ujíždějící brada, druhá když předsunu o pár mm čelist. 🥲
Jinak dneska jsem se objednala na konzultaci k ortodontistovi, tak jsem zvědavá, jak dopadnu. ![]()
Jak píšeš, Foltán prej byla třída, ale dnes už je to tak rozsáhlá operace, že snad už převládá více odborníků po ČR.
Příspěvek upraven 05.04.24 v 19:36