Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím,
za týden jsem objednaná k ortodontistce na konzultaci. Mám předkus (horní zuby mám rovné, spodní zuby trochu křivé - myslela jsem si, že mi zuby vykřivily rostoucí osmičky).
Chtěla jsem se zeptat na pár věcí:
Díky za odpovědi
Ahojky, chci se zeptat, čeká mě pravděpodobně operace čelisti ( mám hluboký skus ) a:
1. Proplácí to pojišťovna, nebo si to člověk hradí sám? a popřípadě kolik to zhruba taková operace stojí?
2.S jakou klinikou máte dobré zkušenosti?
3. Jak dlouho probíhá rekonvalescence, a mohu po propuštění z nemocnice do práce? Nerada bych trčela doma.
Děkuji všem za odpovědi.
@kapitandemo12 píše:
Zdravím,
za týden jsem objednaná k ortodontistce na konzultaci. Mám předkus (horní zuby mám rovné, spodní zuby trochu křivé - myslela jsem si, že mi zuby vykřivily rostoucí osmičky).Chtěla jsem se zeptat na pár věcí:
Díky za odpovědi
- je nutné před operací nosit rovnátka?
- jak dlouho se čeká na případnou operaci?
- nosí se po operaci rovnátka?
Ahoj, mám dojem že na operaci se chodí s rovnátky, aby zuby držely ( snad chápeš ). Někde jsem četla že se provede prvně operace ( i s rovnátky ) a pak se ti rovnají zuby, někdo měl rovnátka rok, a po tom roce byla operace. Je to podle mě hodně individuální. I mě to pravděpodobně čeká.
Ahoj holky, mě čeká operace obou čelistí asi za měsíc, pokusím se vám tedy odpovědět na otázky co jste vypsaly…
Tak vám držím holky palce!
@E.l.k.00 hlavne je dobre pocitat s rizikami at clovek chce ci nikoliv
Podstoupila jsem operaci v roce 2018, rovnatka jsem mela cca 3 roky pred. Vsechno klasicky super podle doktoru, byla jsem na obou celistich i brade, mela jsem necitlivy dolni ret ktery mi pani zrehabilitovala, ale brni mi tam do dnes ( asi nejaky nerv behem operace poskozeny, nikdo mi nic k tomu nerekl ) po 2-3 mesicich svazane pusy k sobe by clovek rekl super hotovo, je fakt ze vzhled mi to zmenilo i tak a citila jsem se fajn nez se stala recidiva
zacaly se mi celisti vracet do puvodniho stavu, ale spis jen jedna pulka, moje puvodni ortodontistka i doktor ktery me tam lecil rikal ze je to chyba operateru ze se to melo posunout vice, stala jsem si teda za tim a myslela ze reknou ze mi to dooperuji protoze co jineho se spatne posunutou kosti tak mi furt cpal nejake tahy ruzne gumicky a byl z toho pomalu rok co jsem mela 24/7 gumicky na sobe, pak to teda dali jen na noc a jelikoz ani to kupodivu nepomohlo tak me zacali lecit rovnatky u nich za mensi cenu (asi spatne svedomi?:D ) s tim ze kdyz se to za pul roku nesrovna tak pujdu na reopku, s vete div se 2 roky po tom co mi tohle rekli a furt mam rovnatka, je mi 24 let a rovnatka mam od 15
tak asi chapete proc jsem z toho tak nasrana.. doktorky na katerinske se na me vylozene stridaj, berou me jako slozitejsi pripad, furt musim nosit tahy proste a je to otravny, fakt nemam cas si v praci sundavat a nandavat gumicky behem jidla
no a ani ty tahy prekvapive nepomahaji zas a ted bacha jo. Pani co me ma na starost mi rekla, ze budou muset vytrhnout dva zuby vepredu (nevim jake konkretne uz ) aby se to srovnalo, ale ja proste ve 24 letech nechci prijit o zdrave zuby jen protoze oni neco zpackali, ted babo rad co mam jako delat? kdyz odmitnu vytrhnuti a oni z nejakyho duvodu (asi prachy) reoperaci delat nechtej
jsem z toho fakt nestastna, kdyby nekdo mel nejakou radu budu jedine rada, ale zuby si opravdu rvat nenecham, co kdyby ani to nepomohlo? prece jen vseci tvrdi ze je malo posunuta kost, to prece nemuzou ovlivnit zuby
ale uz takovych 9 let jsem se nezasmala se zubama normalne
![]()
@E.l.k.00 píše:
@Lu66 @kapitandemo12Ahoj holky, mě čeká operace obou čelistí asi za měsíc, pokusím se vám tedy odpovědět na otázky co jste vypsaly…
Tak vám držím holky palce!
- ve většině případů to je tak, že před operací člověk nosí rovnátka, se kterými se pak zákrok i provádí, doba nošení, záleží na tom, jak moc máte křivé zuby, případně zda vám nemusí třeba nějaké vyndat kvůli malé puse, to byl třeba můj případ…já mám rovnátka nyní přes dva roky a až nyní je mám ready na operaci, po operaci se nosí rovnátka ještě asi dalšího půl roku, před operací je taky nutné mít venku osmičky, rovnátka po operaci slouží v puse především k tomu, abyste mohly mít zagumičkovanou pusu a čelisti se mohly dobře zahojit, tedy jakoby náhrada „sádry“, gumičky drží horní a spodní čelist u sebe, jinak také jsem slyšela o případech, kdy rovnátka nasadili až po operaci, ale to si nejsem jistá, že bylo v ČR
- čekací doba na operaci se podle mě různí s tím, kde vám zákrok budou dělat, u nás je asi nejznámější Mudr. Foltán v Praze, ale dělají to i v jiných nemocnicích, já budu například v Ústí. Termín operace vám dají až ve chvíli, kdy máte zuby vyrovnané, respektive, až vám váš ortodontista řekne, že je to ok, můžete se objednat na konzultaci do nemocnice, kde vás čeká nějaké další řešení a až vám to schválí i tam, tak vám teprve mohou dát termín operace, já dostala termín operace asi půl roku předem. Operace se provádí klasicky v nemocnicích na oddělení ústní a čelistní chirurgie.
- operace je hrazena ze zdravotního pojištění (tuším, že její hodnota je něco okolo sta tisíc), každopádně nějaké další výdaje tam jsou, něco málo by se mělo platit při vstupu do nemocnice a pak pokud by vám s čelistmi dělali i bradu, tak tu si musíte doplatit, to stojí asi 20tis., to jestli vám ji ale bude potřeba udělat nebo ne, většinou zjistí až na sále, zaplatit se to dá i zpětně.
- jak jsem psala, operace mě teprve čeká, takže o rekonvalescenci nebudu zatím mluvit z vlastní zkušenosti, nicméně už jsem si toho dost pozjišťovala, takže něčím vám tu přispět určitě můžu. Po operaci jdete na jipku na 1-2 dny a v nemocnici jste asi 5-10dnů celkem, je to individuální. Pustit z nemocnice vás mohou až po tom, co si umíte vyměnit gumičky na rovnátkách, což bývá dost náročné při tom otoku. Jinak celkově se udává že ta „základní rekonvalescence“ trvá 6týdnů nebo to je tedy ta doba co máte povinnost mít ty čelisti přivázené k sobě a jste na tekuté stravě (jíte pouze brčkem, nebo srkáte lžičky, takže většinou člověk zhubne) a i podle těch papírů, co mi dali před operací, vám vystaví neschopnost na šest týdnů. Po třetím týdnu vám snad dovolí jedno hodně měkké jídlo za den. Co je asi nejhorší jsou otoky, které jsou fakt veliké a vstřebávají se pomalu, dál taky necitlivost brady, rtů, tudíž zpočátku slintáte, protože nic necítíte, citlivost se vrací až časem. Co jsem tak četla, tak je to dost člověk od člověka někdo vypadá po dvou měsících úplně ok a někdo ještě vůbec ne, ale fakt ve většině případů vám každý řekne, že to za to utrpení stojí. Já osobně z toho mám respekt, ale zároveň vím, že mi to opravdu změní život a tak se snažím, to brát pozitivně, i když je pravda, že hlavně ze začátku to nebývá vůbec sranda a cesta je to dlouhá, na druhou stranu, hlava dokáže udělat taky dost.
Já bych se chtěla ještě zeptat, co se týká té pojišťovny, přispívá na tu operaci pojišťovna ať už je důvod zdravotný nebo estetický? Budu ráda spíše za soukromou zprávu. Děkuji moc.
Jinak já jsem aktuálně druhý/ resp treti den po operaci, v pátek ráno jsem šla na sál s oběma čelistma, tak kdyby někoho něco zajímalo..klidně se ptejte
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Už od narození mám vrozenou vadu čelisti. Mám podkus. Chci podstoupit operaci čelisti. Ale budou mi trhat všechny horní zuby, takže budu mít protézu.
Můj dotaz je ten jestli se dá podstoupit operace i se zubní náhradou. Zubařka mi řekla, že i na náhradě můžu mít rovnátka. Bude mě teprve posílat k ortodentistovi.
Takže zatím nevím co na to řekne.
Spodní zuby mám docela rovný, takže bych nemusela nosit rovnátka. Ale nejsem odborník 😁
Ahooj, je mi 24, ráda bych se zeptala, jestli nemá někdo zkušenost s tím, že by si o operaci zažádal. Resp. moje situace je taková, že mám předkus/hluboký skus, problém s dovřením rtů, ubíhající bradu a nos s hrbolkem a ubíhající špičkou - to co se estetické stránky týká, z té funkční mi často píská v uších a zalehávají, nemůžu kousat na levou část úst, aniž by mi nekřupalo v temporomandibulárním kloubu, občas že mi spodní čelist úplně ujede do prava a zaskřípou mi o sebe zuby. Po intenzivním pročtení snad každého českého i zahraničního článku a odborných textů ohledně čelistních problémů a tisíce příspěvků na r/jawsurgery, jsem více než přesvědčená, že moje jak funkční, tak estetické problémy tkví právě z menší spodní čelisti. Bohužel oproti např. USA je u nás čelistní operace stále relativně tabu, taková ta poslední záchrana, když už nic jiného nepomůže, jedna z děsivých operací, se kterou se nechcete potýkat…no, ale mně osobně přijde lepší spravit příčinu problému, než jen maskovat dopad (narážím tím právě na rovnátka). Bohužel po návštěvách pár ortodoncií v Praze se cítím lehce frustrovaně, ve směs všude mi řekli, že předkus mám (4-5mm), ale tak hrozný to není a rovnátka by asi stačily (??? dokonce jeden zubař mi na féra řekl, po mém dotazu na možnosti operace, že rovnátka budou stačit, že preferuje holky s malým předkusem
)…to je sice všechno hezké, ale já bych i tu operaci chtěla podstoupit i z vlastní iniciativy a tak bych se ráda zeptala: je tu někdo, kdo svoji operaci inicioval? Jaký byl celý proces? Ve chvíli, kdy operace není schválena pro zdravotní důvody - je možné ji i tak podstoupit na vlastní náklady?
Objednej se do čelistní poradny. Tam je čelistní chirurg a ten ví víc. Pokud máš takové potíže, už jsi tam měla být.
Ahoj holky,
dnes jdu na konzultaci ohledně čelistní operace, konkrétně na modelace a upřesnění, co by se se mnou dalo dělat. Na první konzultaci jen s rtg mi bylo řečeno, že mám malou spodní čelist a špatný skus. Operaci by mi tedy hradila pojišťovna. Jsem z toho dost špatná. Střídají ve mě pocity vzteku a zklamání. Je mi 38, rovnátka již řeším potřetí - právě pro to, že mám pořád „mírný předkus“, který mi vadí a teprve nyní mi operace byla nabídnuta. Zdravotní problémy nemám - ty mohou dle Mudr. přijít později. Nevím, jak se mám rozhodnout. Je to dost náročná operace a všude čtu o komplikacích i o tom, že si pak lidi na svůj vzhled nemohou zvyknout. Nicméně mi můj vzhled vadí (ubíhající brada). Jak jste s tím srovnali vy?
@PaBatko
Dobrý den, ja mam stejný problém a vyřešila jsem ho tím, že jsem se pro operaci rozhodla a čeká mě příští rok ![]()
@92Deniss mám asi pět variant, ze kterých si můžu vybrat. První je posunout jen dolní čelist, druhá vytrhnout pětky dole a posunout jen dolní čelist. Pak různé varianty posunu obou čelistí.
Nejvíce se mi vizuálně líbila varianta s extrakcí stoliček a posunu jen dolní čelisti. Navic mi to připadá i šetrnější, Nicméně by to znamenalo mít přes dva roky rovnátka a předkus bych pak měla před operací šílenej a do toho se mi nechce. Posun jen dolní čelisti bez extrakce by byl asi 3mm - to nevím, zda to má smysl. Takže mi možná nyní dává smysl posun obou čelistí - horní cca 2mm a dolní 5mm
Pořád to promýšlím. Do konce příštího týdne mám zavolat ortodontistce, jak jsem se rozhodla a mohla vytvořit léčebný plán. Další varianta je, že se na to vykašlu, ale dolní čelist stejně mimoděk předsouvám, abych jako vypadala líp
.
@Salasaa Jak to prosím vypadá u vás? Máte už kontrétní léčebný plán?
@PaBatko měla jsem něco podobného
.
U mě se ale do poslední chvile nevědelo, pro co se operatér rozhodne 😂. Nakonec posunul pouze spodní a jsem moc spokojená.