Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@ICR ahoj no já byla ze spodní čelisti doma skoro 6 týdnu a jestli tě čekají obě čelisti to bude asi na déle ale uvidíš každý to muže mít jinak
Ahoj,
obnovuji zase téma.
Nemáte prosím info s ortognatní poradnou ve stomatologické klinice na Kateřinské? Nemohu se tam dovolat.
Díky za info.
![]()
@KachenkaOne Dobrý den, to je bohužel veliký boj. Snažila jsem se o to několik týdnů. Pak mě objednali na špatný den (kdy tam nebyl lékař, který mě měl vyšetřovat) a musela jsem to přeobjednávat. Nemám žádnou jinou radu, než prostě vytrvat:( Přeju hodně sil!
@jana_ICR píše: Více
Ou, díky moc! Právě mám od své ortodontistky stejné info. Psala jsem i e-mail, ale to je asi bezvýznamné.
Edit: Tak to bylo celkem rychlé. Telefon neúspěšný, ale na e-mail reagují celkem rychle.
Snad mě tedy objednali na správný den, ne jako Vás. Nejsem z Prahy. ![]()
Příspěvek upraven 04.09.24 v 14:03
Prosím, mohl by tu někdo napsat zkušenosti s přístupem a kvalitou odvedené práce prof. Foltána? Zvažuji jeho soukromou praxi, protože nejsem bohužel jasný případ na pojišťovnu, přesto půjde o poměrně složitou práci na čelistech a mám mnoho otazníků. Děkuji za jakékoliv vaše zkušenosti!
@PaBatko Dobry den, mohu poprosit o Vase foto z modelaci? Mam stejny problem a stale vaham, ale modelace je pro me prilis draha, nicmene bych ji pred rozhodnutim rada videla - jaka muze byt zmena po rovnatkach, pak po operaci. Moc dekuji, Klara
Ahojky,
Jsem 9 mesicu po operaci, leva cast je zcela zahojena, ale ta prava me hrozne trapi. Doktor mi rekl po operaci, ze na prave museli pretrhnout nerv, ze je mozne, ze budu mit necitlivelou pravou cast. Nemuzu zvykat na prave casti, kdyz si dam maso mam pocit, ze ty zuby vubec nezapadaji k sobe a sjedou se po strane a kousnu se do tvare… bojim se zvykat na prave strane, tak zvykam jen nalevo. Nevim, jestli nekdo ma stejny problem, chapu, ze kazdy ma jinak hojeni, ale me vydesil doktor, ze ma pacientku, co po 3 letech ji stale boli pusa…
Prijde mi to, jako nekonecna bolest… doktor po kontrole mi vzdycky rekne, to je normalni, budte trpeliva… okey, ale ja chci zvykat na obou a ne na jedny strane jako nejaka krava.
Ahoj čeká mě operace horní a dolní čelisti u pana doktora foltána v Praze mate někdo zkušenosti? Budu moc rada když mi dáte vědět
@Tereza102 píše: Více
Ahojky Terez, podstoupila jsem stejnou operaci u stejného profesora loni v dubnu, klidně se ptej co tě zajímá ![]()
@Anička79
Dobrý den Aničko prosím Vás o info o operaci. Šla by jste do toho znovu? Bolelo to? Byla jste u Mudr. Foltýna?
Děkuji Kočinová Irena
kocinova-irena@seznam.cz
Zdravím holky,
Ráda bych se přidala do diskuze. Je mi 34 a rozhodla jsem se pro rovnátka (jako malá jsem měla nasazovací, ale zuby se mi po letech opět posunuly) přes kamarádku jsem se dostala ke skvělému zubaři a on mi řekl, že by mi na pojišťovnu nechal udělat operaci spodní čelisti …. Mam předkus a celoživotní mindrák ze svého vzhledu kvůli ustupující bradě…. Sama jsem tuto operaci dříve zvažovala, ale bylo to kolem 250tis… jenomže poslední dobou z toho mám respekt a nevim jestli do toho jít a splnit si sen. Musela bych do narkozy na vytrhnutí osmiček, potom do Prahy na čelist. Mam možnost A (bez operace) nebo B s operací. A ja nevim jak se rozhodnout… splnil by se mi sen, ale bojim se rekonvalescence. Mame dve deti a tyden ležet v nemocnici bude náročné. Rada bych se zeptala na zkušenosti maminek, jak jste situaci zvládly a taky bych tímto příspěvkem chtěla říct všem, že tato operace je možná napsat na pojišťovnu
pěkný den přeji
Ahoj, obnovuji diskuzi.
Před časem jsem sem psala svůj problém – že mi vadí předkus a malá dolní čelist. V dětství jsem měla fixní rovnátka, při kterých mi byly extrahovány dva zuby na horním a dva na dolním patře, a byla provedena tzv. maskovací léčba. Jenže v dospělosti jsem svůj problém začala vnímat čím dál víc – za ta léta se mi asi i předkus zvětšil. A tak jsem to znovu rozjela a před rokem našla novou ortodontistku.
Na první konzultaci mi bylo řečeno, že mám úzký horní zubní oblouk. Já se tedy už podvědomě zajímala o ortognátní operaci, a proto mě poslala do ortognátní poradny na Kateřinské v Praze. Zmínila jsem se také, že mám problémy s chrápáním. Jinak mám diagnostikovanou skeletální třídu II – tedy malou dolní čelist.
V ortognátní poradně mi po vyšetření dali zprávu a žádanku do spánkové laboratoře s verdiktem: pokud se potvrdí spánková apnoe, bude nutná ortodonticko-chirurgická léčba s předléčením fixními rovnátky, vytvořením umělého předkusu pomocí ortodontických tahů a následným posunem dolní čelisti dopředu během operace.
Ve spánkové laboratoři mi byla apnoe skutečně potvrzena. Já jsem si sama zjišťovala nějaký informace k tématu spánkové apnoe, a pociťuji trochu nejistotu z toho, zdali bude samotný posun dolní čelisti opravdu dostatečný k co nejlepšímu pozitivnímu vlivu na apnoe. Přeci jen, nejde už jen o estetiku, ale i o funkčnost.
Přímo na stránkách Facevisionu jsem také četla, že při léčbě spánkové apnoe je často nejlepším řešením posun obou čelistí. Ale jsem pouhý laik.
Nebyl prosím někdo v obdobné situaci? Že byl od začátku řešený jen posun jedné čelisti, ale nakonec proběhla změna plánu a operovalo se na obou?
Díky za přečtení a případnou odezvu.
Příspěvek upraven 06.02.26 v 00:10
@KachenkaOne Ahojky, nemám úplně zkušenost se stejným problémem jako ty, ale možná svou zkušeností ti lehce pomůžu…měla jsem jít na ortognátní operaci s tím že se bude posouvat dolní čelist, pak jsem si zaplatila modelaci na FaceVision, tam jsme přišli na to, že bude potřeba posunout obě čelisti…a v nemocnici před operací mi dali podepsat i bradu (která určitě být neměla), ale proste to resi nekdy na posledni chvili az primo pri operaci, takze jsem to nakonec podepsala. Vysledek je posun horni i dolni celisti.
Chci tim rict ze na zacatku se vse muze jevit jinak a pak v prubehu ci tesne pred operaci opet jinak. Takze bych vyskala jak bude probihat ortodonticka lecba, pak urcite pujdes na mereni a dalsi veci kolem operace..tam se to nejspis potvrdi co bude nejlepsi ![]()