Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, tak na operaci ŠŽ jdu, i když punkce byla v pořádku, uzel je veliký. Jsem objednaná do Motola na půlku února. Sestřička mi řekla že nemám menstruovat. V době operace bych měla teoreticky být bez menses, ale ty nervy předtím, můžu to dostat dřív. Mám zavedenou Mirenu takže si menses ani nemůžu nijak posunout. Na operaci budu čekat tři měsíce a aby mi ji pak odložili kvůli menstruaci to bych fakt nechtěla. Nevíte, jak se se to v těchto případech dělá?
Ahoj Eleanor, zavolej na gyndu a zeptej se. Mě tenkrát MS vycházela na termín operace, takže jsem brala Noretistheron na posunutí, ale jestli se to může brát i s Mirenou, to by ti poradil doktor. Ale na druhou stranu myslíš, že bys měla až takové nervy, že bys to kvůli tomu dostala dřív? Řeknu o den o dva možná, ale snad by tam nemělo být nějaké výrazné nebezpečí dostat to třeba o týden dva dřív…???
Ahoj Gino,
no kdyby pracovaly nervy a dostala jsem to dřív, byla bych ráda. Menses mi má skončit cca den před operací..ale jak říkám, mám tělísko a to je někdy nevyzpytatelné. Někdy taky nemám menses vůbec a někdy dlouhé špinění. Bohužel já nepatřím mezy ty, co mají Mirenu a nemenstruují vůbec. Na gyndu se objednám, ale moc dobře to nevidím, když mi vycházela menses na svatbu, taky s tím nic nešlo. Měla jsem Mirenu tři měsíce a měla jsem pro změnu zpoždění. Nevíš, jestli se operuje i když menses je?
No tak to fakt musí posoudit na gyndě, když jim řekneš, že je to kvůli operaci, tak co ti poradí. Samotnou by mě to zajímalo. S operací při menses to bude asi špatný, za prvé narkóza, za druhé vlastně potom nemůžeš celý den vstát, nosili mi mísu (hrozný vzpomínky) ale zase si nedokážu představit, že jsi půl roku dopředu objednaná na operaci, pak to den před operací neplánovaně dostaneš a doktor by ti řekl, že sorry, ale musíme počkát dalších půl roku ![]()
Ahojky Gino!Včera jsem se zrovna vrátila z Motolské nemocnice z oparace jednostranné štítné žlázy s uzlem. Opravdu pobyt je tak 4-5 dní. Také mám doma 12 měsíční mimčo a zvládli jsme to. Odloučení bylo horší pro mne,než pro malýho. Ten ani nepostřehl, že nejsem doma, přesto jsme spolu byli pořád. Už ovšem nekojím. Také jsem se rozhodovla,kdy mám jít, ale pořád se mi to zvětšovalo a tak jsem raději šla teď. Malý ještě nevnímá tak odloučení, taky plánujeme druhé mimčo (chtěla jsem jít až také za 3-4 roky). Nakonec jsem ráda, že to mám za sebou.Doufám. Čekám na výsledky histologie a když to nebude dobrý, musím jít preventivně i s tou druhou půlkou. Asi největší problém vidím s tím kojením u vás. Jinak bych to doporučovala raději jít co nejdřív. Operace byla v pohodě,jen po ní mě bolelo hodně v krku jako kdybych měla angínu,ale pak to na druhý den bylo dobrý. Je to podrážděný po intubaci (zaváděná trubička do krku při operaci). Kdyby jsi chtěla více informací tak napiš email na ***@seznam.cz
Ahoj mlokinko,
díky za příspěvek, já už to mám taky za sebou a taky to odloučení tenkrát zvládl malý líp, než já
Taky mi operovali jen jednu půlku a bojím se, že jednou v budoucnu budu asi muset naklusat i na tu druhou půlku, že se třeba taky začne zvětšovat, ale uvidíme…Přeju úspěšnou rekonvalescenci, pamatuju si, že jsem tenkrát po návratu domů byla dost unavená. Měj se hezky ![]()
Ahoj holky,
tak jsem taky pekne vydesena. jsem v 8 tydnu tehozenstvi, coz je super, miminko jsme planovali a zadarilo se celkem brzy. co me ale desi je ma stitna zlaza. pred cca 5 lety mi zjistili prechodne zvyseni sz, brala jsem asi pul rpku prasky a pak to bylo dobre, tak mi je vysadili a ja to nijak dal neresila. jenze vysledky ted v tehotenszvi ukazuji zase trosku zvyseni a dnes jsem byla na sonu a doktor rikal mam hodne zvetsenou strumu a nasel nejake uzliky ale ty nemuze ted kvuli miminku vysetrit. rekl ze me bude pozorovat, vysledky krve nejsou pry tak spatne ale po porodu doporucuje operaci. tak jsem ted vydesena co vsechno se muze za tech 7mesicu co mi zbyvaji do porodutoho vyvinout a mam strach i o miminko, abych mu dala vse co ted potrebuje. navic mam celodenni tehu nevolnosti, je mi blbe porad, do piti a jidla se musim nutit. na tehotenstvi jsem se tolik tesila ale zatim si ho nejak vubec neuzivam ![]()
Ahoj holky,
tak jsem taky pekne vydesena. jsem v 8 tydnu tehozenstvi, coz je super, miminko jsme planovali a zadarilo se celkem brzy. co me ale desi je ma stitna zlaza. pred cca 5 lety mi zjistili prechodne zvyseni sz, brala jsem asi pul rpku prasky a pak to bylo dobre, tak mi je vysadili a ja to nijak dal neresila. jenze vysledky ted v tehotenszvi ukazuji zase trosku zvyseni a dnes jsem byla na sonu a doktor rikal mam hodne zvetsenou strumu a nasel nejake uzliky ale ty nemuze ted kvuli miminku vysetrit. rekl ze me bude pozorovat, vysledky krve nejsou pry tak spatne ale po porodu doporucuje operaci. tak jsem ted vydesena co vsechno se muze za tech 7mesicu co mi zbyvaji do porodutoho vyvinout a mam strach i o miminko, abych mu dala vse co ted potrebuje. navic mam celodenni tehu nevolnosti, je mi blbe porad, do piti a jidla se musim nutit. na tehotenstvi jsem se tolik tesila ale zatim si ho nejak vubec neuzivam ![]()
Ahoj Klarko,
prosímtě vůbec se nenervuj. Vím, že se to lehko řekne, ale oni tě budou díky těm změnám o to víc sledovat a případně ti kdykoliv upravit sílu prášků. Já měla před těhotenstvím asi 3 menší uzlíky a jeden se mi právě v těhotenství začal dost rychle zvětšovat, až jsem měla na krku i viditelnou bouli. Takže kvůli tomu jsem nakonec šla po porodu na operaci. Mně tehdy i v těhotenství dělali punkci toho uzlíku = nabrali stříkačkou vzorek tkáně k biopsii, byla jsem tenkrát asi v 5. měsíci.
Ale každopádně kdyby cokoliv, určitě jste s doktorem dohodnutí, že se mu můžeš ozvat a hlavně jak jsem psala, budou tě dál pečlivě sledovat. Ty s tím nezmůžeš vůbec nic, takže se jen řiď jejich radami a těhotenství si užívej a nemysli na krk. Zatím jsi v 8. týdnu, takže nevolnosti jsou běžné, ale to ustoupí a zlepší se to. Držím palce a kdyby cokoliv, tak se ozvi ![]()
Ahoj Gino, dekuju moc za povzbuzeni, zatim mi zadne prasky nedali, za 14 dni mam jit na kontrolu krve aby videli jak se to vyviji a pak pripadne nasadi leky.na tu punkci se ho zeptam, rikal ze ted v tehotenstvi moc vysetreni delat nemuze ale vubec me nenapadlo se zeptat na punkci, pri ni by se snad nic miminku stat nemelo. a na te operaci jsi byla jak dlouho od porodu? nemeli jste pak problem s kojenim? jak dlouho jsi byla v nemocnici? mej se moc hezky a jeste jednou diky moc k.
Ahoj, ona ta punkce se dělá, aby se prověřilo, jestli není náhodou není útvar maligní, možná zatím nemáš ty uzlíky tak velké, aby se pro to rozhodli. Další možnost vyšetření je sono, to nevím, jestli můžou dělat v těhotenství, sice je to jen lokální působení, ale je to možná povolené jen v akutních případech. Těžko říct. O dalších možných vyšetřeních nevím. 1/2 roku po porodu jsem byla na další punkci, biopsie byla negativní, doktorka by mě klidně poslala na operaci hned, ale já jsem plně kojila a nechtěla jsem přestat, takže jsem se s dr domluvila, že vzhledem k těm výsledům biopsie můžeme ještě počkat, takže nakonec jsem se objednávala na operaci, až když byl malému rok a něco a pak jsem stejně ještě asi 4 měsíce čekala, protože pořadník na operace v Motole byl strašně dlouhý, takže to nakonec vyšlo, když byl Ríšovi rok a půl a už jsem nekojila. V nemocnici jsem byla týden.
Počkej za těch 14 dní, uvidíš, jak to bude dál! ![]()
Ahoj holky,
Po porodu jsem zjistila, že mám bouli na levé straně štítné žlázy. ObvoĎačka mi dala doporučenku na endokrinologii a začal boj. Všude, kde jsem volala, měli nacpáno k prasknutí a volno nejdříve za půl roku. Když jsem si dovolila tvrdit, že jsem akutní případ, páč jsem po porodu, mám dvouměsíční mimčo, kojím a nevím, co se to děje, zažila jsem jen výsměch. Nakonec mě jedna hodná sestra z Bulovky dala číslo na endokrinologii na Mazurskou. Tam mě doktorka poslala na hystologii a ta nedopadla nic moc. Dokonce ten, co prováděl odběr tkáně, se mi pak omluvil, že se mi vysmál.
Teď mě čeká operace v Motole, ve středu se s nimi snad dohodnu na nějakém termínu. Mám strach, že se mnou budou zase jednat jak s debilem a já budu muset vše vysvětlovat po tisíci padesáté. Vy co už to máte za sebou a byly jste v Motole, jací jsou tam lidi, dá se s nima normálně mluvit???
Jsem hrozně vyděšená, narkózu zvládám dost těžko, stát se může cokoli a moje desetiměsíční holčička není zvyklá na další lidi. Sice ji pohlídá máma a manžel, ale stačilo nechat ji pět hodin jen s taťkou a celý týden se mě drží jak klíště a hrozně těžce se s tím srovnává. Stále kojím a ač se snažím malou postupně odstavit, nenechá se, potřebuje se přicucnout k prsu, aby se ujistila, že tam jsem.
Psychicky jsem na sesypání ![]()
@Marťule2005 píše:
Ahoj holky,Po porodu jsem zjistila, že mám bouli na levé straně štítné žlázy. ObvoĎačka mi dala doporučenku na endokrinologii a začal boj. Všude, kde jsem volala, měli nacpáno k prasknutí a volno nejdříve za půl roku. Když jsem si dovolila tvrdit, že jsem akutní případ, páč jsem po porodu, mám dvouměsíční mimčo, kojím a nevím, co se to děje, zažila jsem jen výsměch. Nakonec mě jedna hodná sestra z Bulovky dala číslo na endokrinologii na Mazurskou. Tam mě doktorka poslala na hystologii a ta nedopadla nic moc. Dokonce ten, co prováděl odběr tkáně, se mi pak omluvil, že se mi vysmál.
Teď mě čeká operace v Motole, ve středu se s nimi snad dohodnu na nějakém termínu. Mám strach, že se mnou budou zase jednat jak s debilem a já budu muset vše vysvětlovat po tisíci padesáté. Vy co už to máte za sebou a byly jste v Motole, jací jsou tam lidi, dá se s nima normálně mluvit???
Jsem hrozně vyděšená, narkózu zvládám dost těžko, stát se může cokoli a moje desetiměsíční holčička není zvyklá na další lidi. Sice ji pohlídá máma a manžel, ale stačilo nechat ji pět hodin jen s taťkou a celý týden se mě drží jak klíště a hrozně těžce se s tím srovnává. Stále kojím a ač se snažím malou postupně odstavit, nenechá se, potřebuje se přicucnout k prsu, aby se ujistila, že tam jsem.
Psychicky jsem na sesypání
Ahoj, nemáš se tam čeho bát, sice na příjmové ambulanci fofr a nestíhačka, nával - klasika, tam řeš jen to nejdůležitější. Ale na lůžkovém - všichni do jednoho, sestry, doktoři - super a bezkonkurenčně nejlepší jednání, které jsem kdy zažila. Stejně Tě nevezmou asi úplně hned, tak se zeptej, zda tam můžou za Tebou malou vozit, nebo tam může být s Tebou přes den. Podmínky tam na to jsou, na pooperačním jsou dvoulůžáky. Drž se a nepanikař, ať se dobře hojíš, vše bude OK
![]()
Mam za sebou operaci v roce 2010, byla to pohoda. U domluvy terminu me vysetril doktor, posoudil, jak moc je to vazne (pokud jsou vysledky z hystoly hranicni, vezmou te driv-ja cekala 3 mesice. Operace trvala cca 1,5 hod, narkoza v pohode, probudila jsem se na JIP, mereni tlaku kazdych 10 min bylo nejvetsi nepohodli, co jsem tam zazila. Nic me nebolelo, hned po probuzeni jsem si dosla na wc za pomoci sestry z JiP, druhy den uz jsem byla na kafi v kavarne dole ve vestibulu
Mela jsem dreny, ale nic nebolelo ani jejich vyndani, chodila jsem i s drenama-lahvicky se vesly do kapsy u zupanu
Celkem jsem tam stravila 4 dny a pohoda. Jo a hned po probuzeni me palilo v krku od intubace, stacilo se trosku napit, mluvit jsem mohla hned, trochu jsem chraptela, ale za nekolik hodin uz dobry-spis to bylo od intubace, nez od operace samotny.
Me pred operaci nestihli udelat biopsii, nicmebe stitnice se operujicimu Mudr nelibila, vzal i jednu uzlinu pro jistotu, nasledovala kontrola v onkologicke poradne, kde mi rekli, ze vysledky jsou sice hranicni, ale jeste ok-bylo to za 5 min 12. Od ty doby zobu euthyrox a je mi kraaasne
3 mesice po operaci jsem otehotnela ![]()
Hlavne klid, chce to pozitivni pristup-ja tam sla s tim, ze se ty „potvory“ konecne zbavim, ze bude klid. Na operaci jsem se tesila a to byly Vanoce (pousteli me 24.12.), ale sla jsem o 2 dny driv, nez ostatni. Hned po operaci jsem se v posteli zvedla a za pomoci sestry sla chodit, druhy den jsem uz behala po nemocnici, proste jsem tam Stedry den travit nechtela. Hod se do pohody, 4 dny to doma bez tebe vydrzi.